Rozwód z orzeczeniem o winie.

Żona złożyła pozew z orzeczeniem o mojej winie.
Jestem w trakcie odpowiedzi na ten pozew, ale zupełnie nie zgadzam się z jej twierdzeniami. Posiadam liczne dowody o jej winie i co najważniejsze cała sprawa z rozwodem pojawiła się nagle.
Od długiego czasu żona zarzuca mi liczne zdrady - choć to nigdy nie miało miejsca, wyzywa i stale obraża (w pozwie nawet o tym nie wspomniała). Doszedłem już do miejsca że jestem gotowy na rozwód.
Zarzuca mi znęcanie fizyczne, psychiczne i ekonomiczne choć bez trudu mogę dowieść że jest na odwrót. W międzyczasie składała doniesienie na mnie w tej sprawie, ale udowodniłem że nic takiego nie miało miejsca i sprawa została umorzona.
W jakim kierunku powinienem odpowiedzieć na pozew jeżeli nie zgadzam się z jej twierdzeniami o mojej winie i chciałbym by rozwód odbył się, ale z orzeczeniem o jej winie. Proszę o jakieś wskazówki.
Na nieszczęście są małoletnie dzieci, mieszkamy cały czas razem, ponoszę większość kosztów utrzymania i opieki nad dziećmi.
anonim cytuj
21-09-2023
Jakie wskazówki ?
W sumie sam sobie odpowiedziałeś.
W odpowiedzi podnosisz swoje zarzuty, wskazujesz i załączasz dowody, wnosisz o przesłuchanie świadków i tyle.
Chodzi mi o to czy muszę pisać że nie zgadzam się z argumentacją i wnoszę o orzeczenie rozwodu z winy żony, czy też sąd dopiero rozstrzygnie z czyjej winy, niezależnie od tego jaki pozew żona złożyła

Jak się nie będziesz bronił to skończyć się może różnie.
Pamiętaj, że sąd winy nie waży. Twojej może być 90%, żony tylko 10%, to sąd orzeknie o winie obu stron.

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

Pomyłka kuriera, dostarczył paczkę pod zły adres? co mogę zrobić?
Witam mam pewną sprawę i nie za bardzo wiem jak mam ja ugryźć a więc: Zamówiłam buty internetowo ( sklep super wywiązał się z wysyłką) zaznaczyłam kuriera DPD , buty miały być w piątek, o godzinie 9.30 dostałam maila ze przesyłka doręczona ( oczywiście nie do mnie ) osoba odbierająca " A..A " nie moje inicjały, kilkukrotnie próbowałam skontaktować się z kurierem tego dnia bez skutku ( na smsy również nie odpowiadał ) , nie wiele myś...
Były partner koleżanki pożyczył od niej pieniądze, wzięła na niego dwa kredyty, które miał spłacać ale nie spłaca. Czy jest sens zgłosić do sądu, jeśli nie ma niczego na piśmie?
Czy taka sytuacje można nazwać wyłudzeniem? Były partner mojej koleżanki pożyczył od niej pieniądze plus wzięła na niego dwa kredyty, które miał spłacać. Oczywiście kredytów nie chce spłacać i pieniędzy nie chce oddać. Ona myśli nad tym, żeby sprawę zgłosić do sądu, ale jeśli nie ma niczego na piśmie to jest w ogóle sens taka sprawę zakładać?...
Nękający klient.
Witam. Doprowadzałem u klienta przewód zasilający pod transformator w kuchni. Od tego transformatora Pan od ścian regipsowych wyprowadził tylko 2 żyły pod ledy rgb. Klient wydzwania do mnie i straszy mnie sądem, że jest to moja wina. Klient oczywiście zapłacił po wykonanym zleceniu i otrzymał fakturę. Powiedzcie mi czy faktycznie jest to moja wina jeżeli tego nie robiłem? Ja tutaj nie widzę oczywiście swojej winy bo jak mogę odpowiadać za coś cze...
Problem z umową kupna-sprzedaży mieszkania
Witajcie, Nie jestem zbyt obeznany w sprawach prawnych, dlatego postanowiłem napisać tutaj z nadzieją, że ktoś mi pomoże. Znajduję się w dość nietypowej sytuacji związanej z zakupem mieszkania i nie wiem, jak powinienem postępować. Kilka miesięcy temu podpisałem umowę przedwstępną na zakup mieszkania od pani Anny. Umowa zawierała klauzulę, że w przypadku niewykonania umowy przez sprzedającego, zwróci mi podwójną wartość wpłaconego zadatku. ...

Wyszukiwarka