Rozwód z orzeczeniem o winie.

Żona złożyła pozew z orzeczeniem o mojej winie.
Jestem w trakcie odpowiedzi na ten pozew, ale zupełnie nie zgadzam się z jej twierdzeniami. Posiadam liczne dowody o jej winie i co najważniejsze cała sprawa z rozwodem pojawiła się nagle.
Od długiego czasu żona zarzuca mi liczne zdrady - choć to nigdy nie miało miejsca, wyzywa i stale obraża (w pozwie nawet o tym nie wspomniała). Doszedłem już do miejsca że jestem gotowy na rozwód.
Zarzuca mi znęcanie fizyczne, psychiczne i ekonomiczne choć bez trudu mogę dowieść że jest na odwrót. W międzyczasie składała doniesienie na mnie w tej sprawie, ale udowodniłem że nic takiego nie miało miejsca i sprawa została umorzona.
W jakim kierunku powinienem odpowiedzieć na pozew jeżeli nie zgadzam się z jej twierdzeniami o mojej winie i chciałbym by rozwód odbył się, ale z orzeczeniem o jej winie. Proszę o jakieś wskazówki.
Na nieszczęście są małoletnie dzieci, mieszkamy cały czas razem, ponoszę większość kosztów utrzymania i opieki nad dziećmi.
anonim cytuj
21-09-2023
Jakie wskazówki ?
W sumie sam sobie odpowiedziałeś.
W odpowiedzi podnosisz swoje zarzuty, wskazujesz i załączasz dowody, wnosisz o przesłuchanie świadków i tyle.
Chodzi mi o to czy muszę pisać że nie zgadzam się z argumentacją i wnoszę o orzeczenie rozwodu z winy żony, czy też sąd dopiero rozstrzygnie z czyjej winy, niezależnie od tego jaki pozew żona złożyła

Jak się nie będziesz bronił to skończyć się może różnie.
Pamiętaj, że sąd winy nie waży. Twojej może być 90%, żony tylko 10%, to sąd orzeknie o winie obu stron.

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

zasiłek macierzyński
Żona urodziła 22 lipca córkę - 3 sierpnia pracodawca otrzymał wszystkie dokumenty wraz z wnioskiem o urlop macierzyński. Przez 2 miesiące żona nie otrzymała żadnych świadczeń, zaś w dniu dzisiejszym pracodawca poinformował ją, iż wysłał wszystko do ZUS 9 września (?). Moje pytanie brzmi, czy ZUS zapłaci należne świadczenie od 22 lipca, czy jednak pracodawca nie dopilnował terminu? Jest jakiś przepis, regulujący te terminy: pracownik -> pracoda...
Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić?
Hej. Może ktoś wie co powinnam zrobić. Zmarł mój ojciec, z którym całe życie nie miałam kontaktu. Nic praktycznie o nim nie wiem, ale raczej pozostawił mi długi (nigdy np. nie spłacił mi alimentów), nie należał do osób majętnych (raczej wolał zajrzeć do butelki niż zainteresować się mną). Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić? Nie wiem czy mam jakieś rodzeństwo, czy jakąkolwiek rodzinę z jego strony. Mam 3jkę dzieci....
Czy można mieszkać na działce ROD?
Witajcie, mam pytanie, 3 lata temu partner wziął kredyt na kupno działki ROD. Mamy wspólne pieniądze więc jakby nie patrząc oboje wspólnie ją spłacamy. Ja nie jestem na umowie kupna, wszystko jest na niego. Dziś rozmawiałam z zarządem ROD i spytałam się czy partner może mnie dopisać do działki, dowiedziałam się, że nie może, ponieważ przepisy się zmieniły w 2013 roku. Czy na zwykłej kartce mogę z nim podpisać umowę, w której on dopisuje mnie bą...
Od września zdaniem dyrektora dzieci mają 53% nieobecności. Co w takiej sytuacji mi grozi?
Dzień dobry. Dwoje dzieci klasa II i III szkoła podstawowa. Od września zdaniem dyrektora mają 53% nieobecności. Dzieciaki od października do końca marca są wiecznie chore. Jak nie katar, to kaszel, zapalenie oskrzeli itd. Nie ze wszystkim chodzimy do pediatry, bo nasza doktor nauczyła Nas radzić sobie z przeziębieniem "domowymi sposobami", odracza częste wizyty w przychodni, ograniczamy jest więc do spraw naprawdę tego wymagających. Do...

Wyszukiwarka