Rozwód z orzeczeniem o winie.

Żona złożyła pozew z orzeczeniem o mojej winie.
Jestem w trakcie odpowiedzi na ten pozew, ale zupełnie nie zgadzam się z jej twierdzeniami. Posiadam liczne dowody o jej winie i co najważniejsze cała sprawa z rozwodem pojawiła się nagle.
Od długiego czasu żona zarzuca mi liczne zdrady - choć to nigdy nie miało miejsca, wyzywa i stale obraża (w pozwie nawet o tym nie wspomniała). Doszedłem już do miejsca że jestem gotowy na rozwód.
Zarzuca mi znęcanie fizyczne, psychiczne i ekonomiczne choć bez trudu mogę dowieść że jest na odwrót. W międzyczasie składała doniesienie na mnie w tej sprawie, ale udowodniłem że nic takiego nie miało miejsca i sprawa została umorzona.
W jakim kierunku powinienem odpowiedzieć na pozew jeżeli nie zgadzam się z jej twierdzeniami o mojej winie i chciałbym by rozwód odbył się, ale z orzeczeniem o jej winie. Proszę o jakieś wskazówki.
Na nieszczęście są małoletnie dzieci, mieszkamy cały czas razem, ponoszę większość kosztów utrzymania i opieki nad dziećmi.
anonim cytuj
21-09-2023
Jakie wskazówki ?
W sumie sam sobie odpowiedziałeś.
W odpowiedzi podnosisz swoje zarzuty, wskazujesz i załączasz dowody, wnosisz o przesłuchanie świadków i tyle.
Chodzi mi o to czy muszę pisać że nie zgadzam się z argumentacją i wnoszę o orzeczenie rozwodu z winy żony, czy też sąd dopiero rozstrzygnie z czyjej winy, niezależnie od tego jaki pozew żona złożyła

Jak się nie będziesz bronił to skończyć się może różnie.
Pamiętaj, że sąd winy nie waży. Twojej może być 90%, żony tylko 10%, to sąd orzeknie o winie obu stron.

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

Jest asfalt . Został kompletnie ubłocony, co z tym zrobić.? Właściciel nie reaguje na rozmowy
Witam przy mojej posesji trwają prace budowlane . Jest asfalt . Został kompletnie ubłocony wszystko się brudzi co mogę w związku z tym zrobić.? Odpowiadając na pytanie nie których to byłem rozmawiałem a właściciel odwrócił głowę i poszedł dalej...
Czy stawka VAT dla garaży blaszanych to 23%?
Witam, Jestem nowym przedsiębiorcą i zamierzam rozpocząć sprzedaż garaży blaszanych. Jestem teraz w fazie gromadzenia informacji i chciałbym zrozumieć dokładnie, jakie podatki będę musiał ustalić od moich produktów, a konkretnie, jak będzie wyglądać kwestia VAT-u. Wiem, że podstawowa stawka VAT w Polsce wynosi 23%, ale jestem świadomy, że dla niektórych produktów czy usług stawki te mogą się różnić. Chciałbym dowiedzieć się, czy garaże blaszan...
Nieuczciwy handlarz samochodowy.
Witajcie, mój problem polega na tym że chciałem kupić auto z zagranicy od handlarza z ogłoszenia internetowego. Pojechałem zobaczyłem, po wstępnych oględzinach byłem zainteresowany, auto było sprawne oprócz silnika wycieraczek, handlarz zaproponował, że to naprawi a także w okazyjnej cenie zrobi serwis tego auta (rozrząd, filtry itp.) Zgodziłem się, zapłaciłem 500zl zaliczki, a handlarz pokwitował jej odbiór na piśmie. Umówiliśmy się ze jeśli sam...
Sprawy alimentacyjne
Cześć! Czy ktoś może rozeznaje się w zakresie spraw alimentacyjnych? Ojciec zawsze robił problem z płaceniem, mamie potrafił przesłać pieniądze po kilku miesiącach, spóźniał się, robił wyrzuty, ze „skoro jej płaci, to niech załatwia wszystko wokół dziecka”, a przecież to nie są pieniądze dla matek, tylko dla dzieci. Na rozprawie o podwyższenie alimentów przyniósł jakiś żałosny PIT, ze zarabia 180zł miesięcznie i jest zatrudniony u brata. Od...

Wyszukiwarka