Rozwód z orzeczeniem o winie.

Żona złożyła pozew z orzeczeniem o mojej winie.
Jestem w trakcie odpowiedzi na ten pozew, ale zupełnie nie zgadzam się z jej twierdzeniami. Posiadam liczne dowody o jej winie i co najważniejsze cała sprawa z rozwodem pojawiła się nagle.
Od długiego czasu żona zarzuca mi liczne zdrady - choć to nigdy nie miało miejsca, wyzywa i stale obraża (w pozwie nawet o tym nie wspomniała). Doszedłem już do miejsca że jestem gotowy na rozwód.
Zarzuca mi znęcanie fizyczne, psychiczne i ekonomiczne choć bez trudu mogę dowieść że jest na odwrót. W międzyczasie składała doniesienie na mnie w tej sprawie, ale udowodniłem że nic takiego nie miało miejsca i sprawa została umorzona.
W jakim kierunku powinienem odpowiedzieć na pozew jeżeli nie zgadzam się z jej twierdzeniami o mojej winie i chciałbym by rozwód odbył się, ale z orzeczeniem o jej winie. Proszę o jakieś wskazówki.
Na nieszczęście są małoletnie dzieci, mieszkamy cały czas razem, ponoszę większość kosztów utrzymania i opieki nad dziećmi.
anonim cytuj
21-09-2023
Jakie wskazówki ?
W sumie sam sobie odpowiedziałeś.
W odpowiedzi podnosisz swoje zarzuty, wskazujesz i załączasz dowody, wnosisz o przesłuchanie świadków i tyle.
Chodzi mi o to czy muszę pisać że nie zgadzam się z argumentacją i wnoszę o orzeczenie rozwodu z winy żony, czy też sąd dopiero rozstrzygnie z czyjej winy, niezależnie od tego jaki pozew żona złożyła

Jak się nie będziesz bronił to skończyć się może różnie.
Pamiętaj, że sąd winy nie waży. Twojej może być 90%, żony tylko 10%, to sąd orzeknie o winie obu stron.

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

Komornik zajął moje wynagrodzenie za długi mojego męża.
Będę wdzięczna za pomoc w mojej sprawie. Były mąż nie zapłacił podatku od nieruchomości i komornik zdjął tą kwotę z mojego wynagrodzenia. Nie byliśmy małżeństwem od kilku lat i nieruchomość była własnością byłego męża. Niestety nie pomyślałam o tym, że powinnam ten fakt zgłosić w urzędzie miasta. Widnieliśmy jako współwłaściciele. Na chwilę obecną wszystkie dokumenty są w urzędzie zatem wg prawa dług był byłego męża a nie mój. Czy jest szansa ...
Sprzedaż nieruchomości przed upływem 5 lat.
Witam. Mam pytanie odnośnie sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat. W 2020 roku kupiłam dom za 100 tysięcy czy jeżeli go teraz sprzedam za 300 tysięcy to podatek 19 % place od tych 300 tys. zł czy od tego "co zarobiłam na sprzedaży" Czyli 200 tys. zł?...
Skazany nie uiścił zapłaty zadośćuczynienia
Powiedzcie Mi jak to jest. Był proces karny o pobicie. Agresor został skazany na zawiasy i zadośćuczynienie. Jednak oczywiscie tego nie zapłacił. Więc wystąpiłam o klauzulę wykonalności na wyrok i poszłam do komornika. Jednak komornik po roku wydał postanowienie o umorzeniu postępowania, gdyż jak twierdzi nie ma z czego ściągnąć. Sąd przysłał pismo z zapytaniem czy skazany uiścił zapłatę. Odpisałam, że nie i zw komornik umorzyl postępowanie. Co d...
Czy mam prawo nie podawać swojego PESELU bądź daty urodzenia firmie windykacyjnej??
Witam , wydzwania do mnie firma windykacyjna dość nieuprzejmi , Czy mam prawo podawać swój PESEL bądź datę urodzenia ? Powiedziałem , że nie mam obowiązku podawać to mi odpowiedziała babka , że lepiej abym podał bo potem może źle się skończyć dla mnie i się rozłączyłem ..Jest jakiś paragraf kodeks który mogę podać przy następnym telefonie od nich ? ...

Wyszukiwarka