Rozwód

W 2018 r. moi rodzice przekazali mnie i mojemu mężowi dom umową o dożywociu.
Niestety, prawdopodobnie wkrótce się rozwiedziemy.
Co z domem? Jest majątkiem wspólnym, tyle że mąż nigdy nie poczuwał się za bardzo do obowiązków z nim związanych, zainwestowaliśmy w niego niewiele wspólnych pieniędzy, a wiadomo, że po rozwodzie mąż nie będzie spełniał obowiązków, wynikających z umowy o dożywocie.
Nie stać mnie, aby go spłacić i on o tym wie. Z drugiej strony z jakiej racji mam go spłacać, skoro to jest mój dom rodzinny, a on niespecjalnie jest nim zainteresowany? (To ostatnie to są moje przemyślenia, nie wiem, co mówi prawo na ten temat i w jakiej jestem sytuacji)
Jak to rozwiązać, zakładając maksimum dobrej woli ze strony męża?
Nie wiem, czy ma to znaczenie, ale mamy jedno dziecko, niepełnoletnie.
anonim cytuj
21-09-2023
Przy rozwodzie ustalicie, kto dostaje dom i ma w dalszym ciągu na utrzymaniu dożywotników, a kto połowę wartości nieruchomości.
Chce mieć Pani dom, musi spłacić męża.
Tak, ale czy jest inne wyjście?
Jak już wspomniałam, nie stać mnie na spłatę męża. Zwyczajnie nie mam takich pieniędzy.
Czy mąż (jeszcze przed rozwodem) może mi oddać w darowiźnie przynależną mu połowę domu?

Innego wyjścia nie ma, nie da się prawnie pozbawić kogoś majątku "bo tak".
Mąż ze swoim udziałem w nieruchomości może zrobić co chce, sprzedać lub darować, jednakże jest to udział w całości, a nie konkretna część domu.

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

Zasiłek macierzyński z dwóch stosunków pracy.
Jestem nauczycielem i mam umowy o pracę w dwóch szkołach państwowych. Jedna jest na czas nieokreślony, a druga do 31.08. Od 2 stycznia jestem na L4 z racji ciąży. Termin porodu na 13.08. W tej co mi umowa wygasa (na czas określony) kazali składać wniosek o macierzyński z rodzicielskim. Jak to jest- czy tylko mi wypłacą do zakończenia umowy, czy potem dalej odeślą do ZUS i będzie zasiłek? Bo w drugiej pracy oczywiście normalnie urlop macierzyński...
Wymeldowanie małoletniego dziecka.
Mój narzeczony przebywa w zakładzie karnym w jego miejscu zamieszkania zameldowaliśmy nasza córkę, która obecnie ma 9 miesięcy. Mój teściu wczoraj oznajmił mi że zamierza wymeldować syna chodzi za pewne o sprzedaż mieszkania bo chcieli już kiedyś tak zrobić ale tam jest również zameldowana nasza córka. Chciałam się zapytać czy jest taka możliwość że mogą ją wymeldować a jak tak to na jakiej zasadzie i czy również narzeczonego też. Dodam że jest t...
Wyprowadzka bez zachowania okresu wypowiedzenia
Moi drodzy. Potrzebuje porady. Razem z narzeczonym wynajmujemy mieszkanie. W mieszkaniu mamy stara instalację wodną, która przecieka. Trzech fachowców stwierdziło, że musi być ona cała wymieniona. Właściciele latają dziury zamiast ją wymienić. Codziennie zakręcamy wodę, aby nic się nie wydarzyło. Czy w związku z tą sytuacją możemy wyprowadzić się bez zachowania okresu wypowiedzenia? Mamy dość zastanawiania się, czy noc będzie spokojna, czy przyjd...
Działalność nierejestrowana, limity.
Mam działalność nierejestrowaną. Czy jeśli podpiszę umowę o współpracę, wystawie 1 fakturę VAT, ale płatność w trzech miesiącach (by zmieścić się w limicie) to będzie to mieć znamiona działalności gospodarczej? Przeczytałam już kilka artykułów i tak właśnie to rozumiem, ale wole potwierdzić...

Wyszukiwarka