Rozwód

W 2018 r. moi rodzice przekazali mnie i mojemu mężowi dom umową o dożywociu.
Niestety, prawdopodobnie wkrótce się rozwiedziemy.
Co z domem? Jest majątkiem wspólnym, tyle że mąż nigdy nie poczuwał się za bardzo do obowiązków z nim związanych, zainwestowaliśmy w niego niewiele wspólnych pieniędzy, a wiadomo, że po rozwodzie mąż nie będzie spełniał obowiązków, wynikających z umowy o dożywocie.
Nie stać mnie, aby go spłacić i on o tym wie. Z drugiej strony z jakiej racji mam go spłacać, skoro to jest mój dom rodzinny, a on niespecjalnie jest nim zainteresowany? (To ostatnie to są moje przemyślenia, nie wiem, co mówi prawo na ten temat i w jakiej jestem sytuacji)
Jak to rozwiązać, zakładając maksimum dobrej woli ze strony męża?
Nie wiem, czy ma to znaczenie, ale mamy jedno dziecko, niepełnoletnie.
anonim cytuj
21-09-2023
Przy rozwodzie ustalicie, kto dostaje dom i ma w dalszym ciągu na utrzymaniu dożywotników, a kto połowę wartości nieruchomości.
Chce mieć Pani dom, musi spłacić męża.
Tak, ale czy jest inne wyjście?
Jak już wspomniałam, nie stać mnie na spłatę męża. Zwyczajnie nie mam takich pieniędzy.
Czy mąż (jeszcze przed rozwodem) może mi oddać w darowiźnie przynależną mu połowę domu?

Innego wyjścia nie ma, nie da się prawnie pozbawić kogoś majątku "bo tak".
Mąż ze swoim udziałem w nieruchomości może zrobić co chce, sprzedać lub darować, jednakże jest to udział w całości, a nie konkretna część domu.

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

Brak wypłaty za niewykorzystany urlop.
Absolutnie przypadkowo zostałam uświadomiona, że prawdopodobnie była pracodawczyni nie wypłaciła mi wynagrodzenia za niewykorzystany urlop. Pracowałam na stacji paliw od grudnia 2021 do kwietnia 2022. W tym czasie z urlopu nie korzystałam. Czy jestem jeszcze w stanie te pieniądze wyegzekwować? Dodatkowo chciałabym zapytać o pracę w dni świąteczne. Jeżeli pracowałam w pierwsze święto Bożego Narodzenia czy pomimo, iż pracowałam na stacji czynne...
Problem z nieuczciwym wykonawcą.
Dzień dobry, Mamy problem z nieuczciwym wykonawcą. Problem dotyczy źle wykonanego ogrodu (tuje, trawa, nawodnienie itd.). Kwota inwestycji 75500zł. Wysłaliśmy do wykonawcy wezwanie do usunięcia wad (przyjechał coś porobił i na końcu jest gorzej niż było przed, czyli nie usunął wad). Wysłaliśmy wezwanie do obniżenia ceny (poprosiliśmy inna firmę do stwierdzenia usterek i wyceny napraw) kwota wyceny napraw niecałe 26000 zł, na tą też kwotę wys...
Prawo dziedziczenia.
Jeśli zmarła osoba, nie ma męża, dzieci, jedyny brat tej osoby zmarł również, rodzice też nie żyją, to czy osobą dziedziczącą po tej zmarłej będzie jedyny syn nieżyjącego brata zmarłej? czy krąg osób uprawnionych do dziedziczenia nie obejmuje dalej niż mąż/dzieci/rodzice?...
Uchylenie alimentów
Dzień dobry. Syn ma 20 lat. Po dwóch latach nauki jako mechanik samochodowy przerwał naukę nie zaliczając drugiej klasy. Rozpoczął naukę w szkole dla dorosłych w LO w weekendy. Podjął pracę na budowie opartą na umowę zlecenie zarobki w granicach 2500 do 4 tyś. Od lutego 2021 zrezygnował z nauki. Sam się wypisał ze szkoły. Do teraz nie kontynuuje nauki. Zmienił prace i pracuje jako telemarketer znów opartą na umowę zlecenie zarobki około 2 tyś. Z...

Wyszukiwarka