Rozwód

W 2018 r. moi rodzice przekazali mnie i mojemu mężowi dom umową o dożywociu.
Niestety, prawdopodobnie wkrótce się rozwiedziemy.
Co z domem? Jest majątkiem wspólnym, tyle że mąż nigdy nie poczuwał się za bardzo do obowiązków z nim związanych, zainwestowaliśmy w niego niewiele wspólnych pieniędzy, a wiadomo, że po rozwodzie mąż nie będzie spełniał obowiązków, wynikających z umowy o dożywocie.
Nie stać mnie, aby go spłacić i on o tym wie. Z drugiej strony z jakiej racji mam go spłacać, skoro to jest mój dom rodzinny, a on niespecjalnie jest nim zainteresowany? (To ostatnie to są moje przemyślenia, nie wiem, co mówi prawo na ten temat i w jakiej jestem sytuacji)
Jak to rozwiązać, zakładając maksimum dobrej woli ze strony męża?
Nie wiem, czy ma to znaczenie, ale mamy jedno dziecko, niepełnoletnie.
anonim cytuj
21-09-2023
Przy rozwodzie ustalicie, kto dostaje dom i ma w dalszym ciągu na utrzymaniu dożywotników, a kto połowę wartości nieruchomości.
Chce mieć Pani dom, musi spłacić męża.
Tak, ale czy jest inne wyjście?
Jak już wspomniałam, nie stać mnie na spłatę męża. Zwyczajnie nie mam takich pieniędzy.
Czy mąż (jeszcze przed rozwodem) może mi oddać w darowiźnie przynależną mu połowę domu?

Innego wyjścia nie ma, nie da się prawnie pozbawić kogoś majątku "bo tak".
Mąż ze swoim udziałem w nieruchomości może zrobić co chce, sprzedać lub darować, jednakże jest to udział w całości, a nie konkretna część domu.

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

Umowa najmu a wypowiedzenie.
Wyczytałem iż umowy najmu na czas określony nie można swobodnie wypowiedzieć poza przypadkami wskazanymi w ustawie. Czy zapis w takiej umowie mówiący ze "umowa może zostać rozwiązana przez każdą ze strony z zachowaniem 2 miesięcznego okresu wypowiedzenia" jest zgodny z prawem? Mowa tutaj o zapisie który daje możliwość swobodnego rozwiązania bez podania przyczyny w sumie przez każda ze stron....
Umowa zlecenie.
Dzień dobry, zastanawiam się, czy umowa zlecenie, w której strony nazywane są odpowiednio pracodawcą i pracownikiem, określa się wymiar etatu, zajmowane stanowisko, czy wprost w swojej treści odwołuje się do konkretnych artykułów z Kodeksu Pracy jest uznawana za umowę o pracę i w związku z tym podlega pod Kodeks Pracy, czy jednak z uwagi na charakter cywilno-prawny umowy-zlecenie należy ją rozpatrywać pod kątem cywilnym, a więc zastosowanie do ni...
Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych.
Witam. Mam pytanie. Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych. Pod swoim adresem zamieszkania jestem raptem 1.5 dnia w tygodniu. Reszta 5.5 dnia to praca w delegacji. Czy muszę nadal płacić za śmieci ? Czy jest możliwość zwolnienia z tego obowiązku? Jakaś ustawa, przepis.......
Wezwanie do sądu na rozprawę to jak to wygląda z pracą?
Jak dostałam wezwanie do sądu na rozprawę to jak to wygląda z pracą? Muszę brać wolne czy należy się dzień wolny?...

Wyszukiwarka