Rozwód

W 2018 r. moi rodzice przekazali mnie i mojemu mężowi dom umową o dożywociu.
Niestety, prawdopodobnie wkrótce się rozwiedziemy.
Co z domem? Jest majątkiem wspólnym, tyle że mąż nigdy nie poczuwał się za bardzo do obowiązków z nim związanych, zainwestowaliśmy w niego niewiele wspólnych pieniędzy, a wiadomo, że po rozwodzie mąż nie będzie spełniał obowiązków, wynikających z umowy o dożywocie.
Nie stać mnie, aby go spłacić i on o tym wie. Z drugiej strony z jakiej racji mam go spłacać, skoro to jest mój dom rodzinny, a on niespecjalnie jest nim zainteresowany? (To ostatnie to są moje przemyślenia, nie wiem, co mówi prawo na ten temat i w jakiej jestem sytuacji)
Jak to rozwiązać, zakładając maksimum dobrej woli ze strony męża?
Nie wiem, czy ma to znaczenie, ale mamy jedno dziecko, niepełnoletnie.
anonim cytuj
21-09-2023
Przy rozwodzie ustalicie, kto dostaje dom i ma w dalszym ciągu na utrzymaniu dożywotników, a kto połowę wartości nieruchomości.
Chce mieć Pani dom, musi spłacić męża.
Tak, ale czy jest inne wyjście?
Jak już wspomniałam, nie stać mnie na spłatę męża. Zwyczajnie nie mam takich pieniędzy.
Czy mąż (jeszcze przed rozwodem) może mi oddać w darowiźnie przynależną mu połowę domu?

Innego wyjścia nie ma, nie da się prawnie pozbawić kogoś majątku "bo tak".
Mąż ze swoim udziałem w nieruchomości może zrobić co chce, sprzedać lub darować, jednakże jest to udział w całości, a nie konkretna część domu.

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna ojciec-syn.
Teść zrobił darowiznę tylko na męża żebyśmy nie płacili podatku tak doradził teściowi notariusz. Od darowizny w sierpniu minie 5lat. Pierwsze pytanie czy po tych 5 latach może mąż sprzedać działkę bez płacenia podatku od wzbogacenia się jak to wygląda? Drugie pytanie co jeśli mężowi nie daj Boże coś się stanie ma pracę niebezpieczną pracuje na wysokości, nawet do 60m w górę. Czy jeśli nie daj Boże coś mężowi się stanie czy dom przechodzi na mnie ...
Waloryzacja kaucji.
Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania na zasadach najmu okazjonalnego. Przy podpisaniu umowy wpłaciłem wynajmującemu kaucję w wysokości X która była kwotą umowną nie będącą wielokrotnością wysokości czynszu, natomiast jej wartość przewyższała kwotę jednomiesięcznego czynszu. Pierwotnie umowa podpisana była na rok, po roku został sporządzony aneks do umowy przedłużający najem na kolejne 2 lata oraz podniesienie wysokości czynszu, po roku od po...
Pracodawca nie zgłosił mnie do Zus i nie dał skierowania do lekarza medycyny pracy
Witajcie forumowicze, Dwa tygodnie temu rozpoczęłam pracę w pewnej firmie. Podpisałam z pracodawcą umowę o pracę na okres próbny. Jednak nie dostałam od niego żadnego skierowania do lekarza medycyny pracy. Niestety po 2 tygodniach nie jestem zgłoszona też do upezpieczeń ZUS. Co w tej sytuacji mam zrobić? Czy to nie jawne łamanie prawa przez pracodawcę?...
Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Teraz ta osoba oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić?
Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Osoba potwierdzała ze jest to prezent na urodziny. Teraz oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić i czy osoba może wyciągnąć w stosunku do mnie jakieś prawne konsekwencje jeśli nie zwroce? W rozmowach naszych prywatnych również mam potwierdzenie że to prezent urodzinowy....

Wyszukiwarka