Dzień dobry. Kupiłam mieszkanie kilka miesięcy temu. Zaczekam mieć problemy z instalacją elektryczna, przyszedł elektryk i powiedział, że instalacja jest stara. Przy zakupie poprzedni właściciel zapewniał, że instalacja była wymieniana bo mieszkanie jest po remoncie. Co mogę w takiej sytuacji zrobić?
Pytanie zasadnicze, czy masz takie zapewnienia na piśmie? Czy jest o tym mowa w zawartej umowie kupna?
anonim cytuj
18-10-2023
Dzień dobry. Kupiłam mieszkanie kilka miesięcy temu. Zaczekam mieć problemy z instalacją elektryczna, przyszedł elektryk i powiedział, że instalacja jest stara. Przy zakupie poprzedni właściciel zapewniał, że instalacja była wymieniana bo mieszkanie jest po remoncie. Co mogę w takiej sytuacji zrobić?
Ale co to znaczy, że jest stara? Instalacja może być stara i dobra. Co się popsuło?
Czy zgodnie z art. 561 kodeksu cywilnego, sprzedający/świadczący usługę ma obowiązek zapłacić za transport? A jeżeli tak to w jaki sposób? Bo oddałem do niego samochód na całkowity remont, i po przejechaniu 3tys km znowu samochód zepsuty. Napisałem mu pismo z tytułu rękojmi, on odpisał żeby mu przywieść samochód, tylko problem jest taki że mam do niego 300km. Kontakt z nim jest bardzo trudny, napisać jakieś pismo do niego w tej sprawie, wynająć l...
W tym tygodniu przyjeżdża do mnie znajomy i ma mi zapłacić większą część kwoty, na którą się wcześniej umawialiśmy. Resztę zaś ma dopłacić w ciągu następnych 12 miesięcy, począwszy od tego konkretnego dnia.
I w związku z tym chciałbym się też jakoś zabezpieczyć. Mam zamiar spisać umowę tylko właśnie nie do końca wiem jaką, bo raczej wolałbym, aby to była umowa jednostronna - innymi słowy, żeby na dokumencie widniał wyłącznie podpis kupującego.
...
Witam. Jest mi strasznie wstyd za to co zrobiłam Ale nie wiem co mam roni. Dokonałam kradzieży za Granica. W sklepie odzieżowym za kwotę 60€. Wezwali policję, tylko spisali moje dane Jednak to sklep dał mi mandat na 150€ Policja powiedziała ze mam czekać na telefon od tłumacza.. Nie umiałam języka wiec nie wiele zrozumiałam. Jakie mogą być tego konsekwencje ? ...
Witam. Pytaniem odnośnie nazwiska dziecka ze związku nieformalnego. Rodzice nie mogą dojść do porozumienia czyje nazwisko ma mieć dziecko po urodzeniu- więc będzie miało długie dwuczłonowe. Kiedy matka może administracyjne zmienić na swoje nazwisko i czy argument identyfikacji z matką przez pozostanie przy niej dziecka wystarczy?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: