Dzień dobry. Kupiłam mieszkanie kilka miesięcy temu. Zaczekam mieć problemy z instalacją elektryczna, przyszedł elektryk i powiedział, że instalacja jest stara. Przy zakupie poprzedni właściciel zapewniał, że instalacja była wymieniana bo mieszkanie jest po remoncie. Co mogę w takiej sytuacji zrobić?
Pytanie zasadnicze, czy masz takie zapewnienia na piśmie? Czy jest o tym mowa w zawartej umowie kupna?
anonim cytuj
18-10-2023
Dzień dobry. Kupiłam mieszkanie kilka miesięcy temu. Zaczekam mieć problemy z instalacją elektryczna, przyszedł elektryk i powiedział, że instalacja jest stara. Przy zakupie poprzedni właściciel zapewniał, że instalacja była wymieniana bo mieszkanie jest po remoncie. Co mogę w takiej sytuacji zrobić?
Ale co to znaczy, że jest stara? Instalacja może być stara i dobra. Co się popsuło?
Dowiedziałam się że mój pracodawca nie opłaca moich składek ZUS od kwietnia 2019 roku.
Dodatkowo od sierpnia nie wysyła do ZUS raportów rozliczeniowych.
Na moim koncie PUE przedstawione są pozycje tylko do lipca. Reszty nie ma.
Co mogę w tej sytuacji zrobić? Jestem od dwóch tygodni na zwolnieniu lekarskim.
Czy mogę mieć z tego tytułu jakieś problemy? Co mogę z tym zrobić skoro nie mam kontaktu z pracodawcą, ponieważ tydzień temu stosunek ...
Witam,
proszę o poradę co do następujących okoliczności.
Powódka złożyła w maju 2022 pozew o nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.
Do nakazu został wniesiony skutecznie sprzeciw. Postępowanie przed Sądem Rejonowym trwało rok czasu, i zakończyło się wyrokiem 30 maja 2023r, umarzając postępowanie co do należności głównej w wysokości 3 tyś złotych, jednocześnie zasądzając od pozwanego na rzecz powódki kwotę 15 zł, słownie piętnaście złotych,...
Witam przyszło postanowienie z sądu o ogłoszeniu mnie upadłości konsumenckiej.
Przydzielono syndyka o oparciu o art. 491(1) ust.1 z dnia 28 lutego 2003r.
Prawo upadłościowe(Dz.U. z 2020r. poz.1228 )...
Witam,
prowadzę działalność nierejestrowaną w postaci sprzedaży produktów na allegro.
Jestem świadom, że nie mogę przekroczyć miesięcznego progu minimalnej krajowej (w przeciwnym wypadku muszę założyć działalność).
Pytanie - co w sytuacji gdy sprzedam towar, dotrze do klienta, a ten mi go zwróci w ciągu 14 dni? Czy jak mu zwracam pieniądze za zwrócony towar, to to co wcześniej mi zapłacił muszę wliczyć do miesięcznego przychodu, czy nie?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: