W geodezji musieli trochę namieszać. Tak czy inaczej w celu wpisu w księdze wieczystej potrzebny będzie wypis i wyrys z mapy ewidencyjnej, na których wykazany będzie podział działki 106 na wymienione działki. Muszą wydać Panu te dokumenty, posiada Pan interes prawny aby uregulować sytuację w kw, jeśli będą się stawiać to poprosi pan o wypis i wyrys z adnotacją o sposobie podziału działki nr 106. Mając wypis i wyrys, a także AWZ na mamę i postanowienie o dziale spadku złoży pan wniosek o ujawienie podziału działki 106 w kw, a także dwa wnioski o odłączenie z tej księgi działki nr 106/1 i 106/2 i założenie dla nich nowych ksiąg wieczystych. Dla działki 106/2 zostanie założona księga wyłącznie na Pana (opłata 250 zł), natomiast druga księga wieczysta dla działki 106/1 w udziałach po 1/2 na Pana i brata (opłata również 250 zł). Potem złoży pan wniosek o wyodrębnienie lokalu i założenie dla niego nowej kw (również 250 zł). Księga dla działki 106/1 będzie tzw. księgą macierzystą dla budynku. Nie potrzebuje pan zgody brata na złożenie takich wniosków. Bałagan pozostanie tylko w bazowej księdze, w której pozostanie tylko działka nr 106/3, aby odłączyć te działki bez przenoszenia z urzędu przez sąd wpisów o ciężarze realnym i migracji, będzie potrzebował Pan jeszcze zaświadczenia ze starostwa, że ciężar realny wygasł, co do wpisu migracji musi Pan coś więcej napisać o treści tego ostrzeżenia. Brat jeśli zechce to sam się w tej księdze wpisze.
dziękuje za odpowiedź,
1. czy składając wniosek o ujawnienie podziału działki 106 w kw, należy wyłącznie sprostować dział I KW tj. ujawnić podział działki 106 na 106/1, 106/2 i 106/3 czy też również sprostować dział II własność, poprzez wpisanie mnie i brata, a następnie złożyć wniosek o wydzielenie z KW innych działek?
2. dlaczego w udziałach po 1/2 na moją i brata rzecz w kw dla działki 106/1?
(sąd dokonał działu w ten sposób, że wydzielony lokal nr 1 przyznał mi a lokal nr 2 bratu, korytarz, klatkę schodową na współwłasność po 1/2,
działkę 106/1 podzielił w udziałach 38/100 na moją rzecz, 62/100 na brata rzecz) jak to ująć w KW?
Witam,
w ewidencji jest ujawniony podział działki 106,
sąd postanowieniem o dział spadku stwierdził, że:
1) - lokal nr 1 położony w budynku mieszkalny przyznać mi,
- lokal nr 2 położony w budynku mieszkalnym przyznać bratu,
(zgodnie ze schematem biegłego sądowego)
- korytarz wraz klatką schodową przyznać na współwłasność mi i bratu,
- działkę 106/1 (na której leży budynek) oraz elementy budynku mieszkalnego takie jak fundamenty, ściany
nośne i działowe, stropy, wieźbę dachową ect. przyznać mi w niewydzielonym udziale
38/100, bratu w niewydzielonym udziale 62/100,
- nieruchomość stanowiącą działkę nr 106/2 mi
- pozostałą część gospodarstwa, tj grunty orne i działkę nr 106/3 bratu
pierwsze co robię to składam do sądu jednocześnie trzy wnioski :
1) wniosek o ujawnienie podziału działki 106, tj. składam do wniosku postanowienie o dziale spadku, prostuję dział I - oznaczenie nieruchomości,
natomiast co z działem II - własność czy coś tam musze wpisać, jeśli tak to co?
2) wniosek o odłączenie z księgi wieczystej działki nr 106/2, założenie nowej księgi wieczystej i wpisanie mnie jako właściciela w dziale II
3) wniosek o odłączenie z księgi wieczystej działki nr 106/1 (na której jest budynek) założenie nowej księgi wieczystej i czy tu też wnoszę o uregulowanie działu II własność? jeśli tak to co mam wpisać?
następnie po odłączeniu z księgi wieczystej działki nr 106/1 składam ostatni czwarty wniosek
4) wniosek o wydzielenie mojego lokalu mieszkalnego i założenie nowej księgi wieczystej,
jednak co powinien wniosek zawierać odnośnie działu I oznaczeni nieruchomości? czy przenieść do nowej księgi wieczystej wyłącznie mój lokal nr 1 czy też wspólny korytarz wraz z klatką schodową oraz niewydzielone części działki i budynku w przypadającym mi udziale 38/100 ?
wniosek 1 - tak jak Pan napisał, ujawnienie podziału, bez żądań co do działu II i regulowania własności (100 zł opłata)
wniosek 2 - tak jak Pan napisał (250 zł) podstawa wpisu własności to postanowienie działowe
wniosek 3 - odłączenie do nowej kw działki 106/1 i w dziale II wpisanie Pana w udziale 38 a brata 62/100
wniosek 4 - wniosek o wyodrębnienie lokalu - trzeba opisać z jakich pomieszczeń się składa (pokoje, łazienka, kuchnia etc.) i jaką ma powierzchnię w m2 (zapewne jest to wskazane w postanowieniu sądu, powinna to być wystarczająca podstawa do oznaczenia lokalu, ale gdyby sąd chciał więcej to będzie konieczne wypisu z kartoteki lokali w EGIB -ie) , części wspólnych się nie przenosi, są one ujawnione w tzw. ksiedze macierzystej, którą będzie księga założona dla działki 106/1