Umowa B2B-brak rozliczenia.

Dzień dobry,
mam podpisaną umowę B2B z firmą świadczącą usługi finansowe (kredyty). Wysyłałem im klientów, oni sprzedawali produkt i w zamian otrzymywałem % prowizji.
Niestety w pewnym momencie firma przestała się rozliczać i udzielać informacji o podpisanych umowach. Wezwania nie pomagają, kontakt się właściwie urwał. Podejrzewam, że pracownik firmy przypisywał sobie w 100% sprzedaż i nie rozliczał się ze mną, a teraz próbują to ukryć.
Czy takie zachowanie (przywłaszczenie prowizji) łamie przepisy KK czy pozostaje mi tylko droga cywilna?
anonim cytuj
08-09-2023
Masz roszczenia cywilne.

anonim cytuj
08-09-2023
A przepisy karne?

anonim cytuj
08-09-2023
Czy takie zachowanie (przywłaszczenie prowizji) łamie przepisy KK czy pozostaje mi tylko droga cywilna?

W odniesieniu do Twojego pytania:

Tak, przywłaszczenie prowizji może być uznane za naruszenie przepisów Kodeksu Karnego (KK). Konkretnie, chodzi o art. 284 § 1 KK, który stanowi, że "Kto przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3". Jeżeli prowizja została przywłaszczona przez pracownika firmy, to może on odpowiadać na podstawie tego przepisu.

Jeśli chodzi o drogę cywilną, możesz się odwołać do Kodeksu Cywilnego (KC). Zgodnie z art. 471 KC, dłużnik jest zobowiązany do naprawienia szkody, którą wyrządził wierzycielowi nie wykonując lub niewłaściwie wykonując zobowiązanie.

Oczywiście, skuteczność jakiejkolwiek akcji prawnej zależy od konkretnej sytuacji i dostępnych dowodów. Wskazane jest zgromadzenie wszystkich dokumentów i korespondencji z firmą, które mogą potwierdzić Twoje roszczenia.

anonim cytuj
09-09-2023
A przepisy karne?

W kontekście przywłaszczenia prowizji przez pracownika firmy, istnieje kilka przepisów Kodeksu Karnego (KK), które mogą być tutaj stosowane:

Jak wspomniano wcześniej, art. 284 § 1 KK mówi o przywłaszczeniu cudzej rzeczy ruchomej. Jeśli prowizja, której nie otrzymałeś, była przedstawiona w postaci pieniężnej (np. w postaci gotówki lub przelewu), może to być uznane za "rzecz ruchomą" w tym kontekście.

Możliwe jest też, że zachowanie pracownika można zakwalifikować jako oszustwo, opisane w art. 286 § 1 KK, który mówi: "Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę przez wprowadzenie jej w błąd lub wyzyskanie błędu do niekorzystnego rozporządzenia rzeczą własną lub prawem majątkowym, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3."

Jednakże, aby skorzystać z tych przepisów karnych, konieczne będzie udowodnienie, że pracownik działał z zamiarem przywłaszczenia sobie prowizji lub oszukania Cię.

Oczywiście, pamiętaj, że w każdej konkretnej sytuacji decydujące są okoliczności i dostępne dowody.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy inwestor musi zapłacić umówiona na początku kwotę?
Została zawarta umowa ustna między inwestorem a wykonawcą. Wykonawca miał poprawić i dokończyć pracę po kimś. Istotne było to by zrobić to szybko ze względu na pogodę. Praca i materiały zostały wycenione na 2250 zł i inwestor zgodził się na podaną kwotę. Ze względu na pogodę praca została wykonana od razu w ciągu weekendu. Zakończenie pracy zostało zgłoszone inwestorowi po czym inwestor poprosił o numer konta celem przelania ustalonej kwoty za wy...
Mieszkanie socjalne.
Składałem wniosek o mieszkanie socjalne, dostałem się, zaprezentowano mi jedno mieszkanie a doszły mnie słuchy, że powinienem dostać dwie propozycje. Drugiej nie dostałem a tego które mi zaprezentowano nie wziąłem. Okoliczni mieszkańcy byli nie zaciekawi a mieszkanie z moją choroba niepełnosprawności nie nadawało się do zamieszkania pod względem psychicznym, gdyż od razu zaczęło powodować u mnie różne dolegliwości. Nadmiar tego, po zamieszkaniu t...
Premia
Witam. W moim zakładzie pracy wypłacane są premiera projektowe na zakończenie projektu. Czy przebywając na dłuższym l4 w czasie kiedy projekt się skończy należy mi się premia ? ( zaznaczę ze pracowałam przy danym projekcie ponieważ one trwają przeważnie około 2 lat)...
Samochód osobowy po zmarłym tacie. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach?
Dzień dobry. Kilka dni temu zmarł mój tato. Został po nim samochód osobowy. Ubezpieczenie na ten samochód jest do końca października. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach? Czy do końca trwania ubezpieczenia można nim normalnie jeździć? Dziękuję za pomoc...

Wyszukiwarka