Wezwanie na policję bez oficjalnego pisma.

Dzień dobry! Dostałem dziś wezwanie na komisariat telefonicznie bez żadnego oficjalnego wezwania pojechałem i dowiedziałem się że moja koleżanka jest szantażowana na FB i Snapchat i że tak jakby jestem w gronie oskarżonych więc moje pytanie jest takie ile możne trwać taka sprawa i czy może iść do prawnika? Łatwo jest takie coś wyjaśnić?
anonim cytuj
08-09-2023
A masz z tym cokolwiek wspólnego? Jeżeli nie to najprawdopodobniej na tej jednej wizycie temat się zakończył.
Nie mam nic z tym wspólnego chociaż domyślam się kto to może być ale nie będę nic ujawniał, chociaż dalej mnie interesuję ile coś takiego może się ciągnąć.

To na koleżance i Policji spoczywa obowiązek udowodnienia winy, przeprowadzenia dowodów itd. Dopóki nie ma prawomocnego wyroku, wszelkie wątpliwości rozstrzyga się na korzyść oskarżonego/podejrzanego - art. 5 § 2 Kodeksu postępowania karnego (w skrócie - k.p.k.), który jest ściśle powiązany z zasadą domniemania niewinności. Trudno orzec ile to się będzie ciągnąć - zależy od dowodów, terminów itd. Zawsze możesz iść do prawnika, każdy ma prawo do obrony.
Z tego co się dowiedziałem są jakieś słabe dowody kilka screenów i zdjęcia bez twarzy więc przez to że zostałem w to wciągnięty bardzo chcę już skończenia sprawy ale z tego co wiem to nawet nie chcieli mi udzielić odpowiedzi czy sprawa w ogóle jest w toku czy za słabe dowody czy coś w tym stylu

Zatem skoro wiesz kto to powiedz. I być może będzie koniec sprawy.

anonim cytuj
08-09-2023
Jeśli zostałeś wezwany telefonicznie na komisariat i potem dowiedziałeś się, że jesteś w kręgu podejrzanych w sprawie szantażu, to masz pewne prawa. Po pierwsze, każdy podejrzany ma prawo do korzystania z pomocy prawnika na każdym etapie postępowania karnego, zgodnie z art. 64 § 1 Kodeksu postępowania karnego. Jeżeli uważasz, że potrzebujesz pomocy prawnej, możesz skonsultować się z prawnikiem. Co do długości trwania postępowania, jest to bardzo indywidualne i zależy od wielu czynników, takich jak ilość i jakość dowodów, skomplikowanie sprawy czy też obciążenie sądu.

Odpowiedź na Post 2:

Jeżeli twierdzisz, że nie masz nic wspólnego z tą sytuacją, to bardzo ważna jest dla Ciebie zasada domniemania niewinności, która została zawarta w art. 5 § 2 Kodeksu postępowania karnego. Zgodnie z nią, każdy jest domniemany niewinny, aż do czasu prawomocnego orzeczenia o winie. To, że posiadasz informacje na temat potencjalnego sprawcy, może być istotne dla dalszego postępowania. Jeżeli zdecydujesz się na podzielenie się tą informacją z organami ścigania, może to przyspieszyć zakończenie postępowania.

W odniesieniu do Twojego ostatniego komentarza dotyczącego dowodów:
Postępowanie w sprawach karnych jest prowadzone w oparciu o dowody, a jakość i ilość dowodów mogą wpłynąć na tok postępowania. Jeżeli uważasz, że dowody są słabe, to warto zwrócić uwagę na fakt, że w postępowaniu karnym obowiązuje zasada swobodnej oceny dowodów (art. 7 Kodeksu postępowania karnego). To oznacza, że sąd ocenia dowody według własnego przekonania. Niemniej jednak, warto skonsultować się z prawnikiem, aby mieć pewność, że Twoje prawa są właściwie respektowane w trakcie postępowania.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Czas wypowiedzenia w umowie B2B
Umowa B2B jako programista. W umowie napisane jest tylko, że czas wypowiedzenia wynosi 2 miesiące. Czy jes coś co reguluje od kiedy czas wypowiedzenia będzie się liczył ? Od dnia zgłoszenia, czy od końca miesiaca lub początku następnego miesiąca po złożeniu wypowiedzenia ?...
Działalność gospodarcza - a nierejestrowana.
od 2020r do 2022r, prowadziłem działalność gospodarczą, w 2022 została zawieszona. Aktualnie w 2023 chciałbym dodatkowo dorobić na sklepie internetowym, na zasadach działalności nierejestrowanej. Przeczytałem sporo artykułów i dowiedziałem się że nie jest możliwe prowadzenie działalności nierejestrowanej, jeśli w ciągu 5 lat wstecz prowadziło się działalność gospodarczą. Czy są jakieś wyjątki, uchylenia od tego ? Co grozi jeśli prowadziłbym t...
Czy jest możliwy rozwód przez e-sąd?
Czy ktoś korzystał z takiego rozwiązania i czy faktycznie koszty są mniejsze i można zrobić to szybko (rozwód bez orzekania o winie, oby dwie strony chcą)?...
Ubezwłasnowolnienie.
Czy jeśli ubezwłasnowolnię mojego ojca to będę odpowiadała w 100% za jego długi?...

Wyszukiwarka