Termin rozprawy sądowej.

Po zaparkowaniu w niewłaściwym miejscu miałem bardzo nie miłą sytuację z policją. Zostałem zabrany na badania krwi a sprawa trafiła do sądu. Wyniki krwi przyszły z dużym opóźnieniem a cała sprawa ciągnie się w czasie jakby nikogo nie obchodziło to jak cała sytuacja wpływa na moje życie.
Czy mogę jakoś przyśpieszyć to kiedy w końcu dostanę list z terminem rozprawy ? Chciałbym żeby sprawa już się zakończyła a jej status to oczekuje na posiedzenie.
Czy naprawdę tak ciężko wysłać człowiekowi list ?
anonim cytuj
08-09-2023
Może Pan zadzwonić/napisać do sądu, dopytywać i zwrócić uwagę, że to dla Pana ważne. Natomiast często sądy mają naprawdę bardzo dużo pracy i zwyczajnie Pana sprawa czeka w kolejce. Wiem z praktyki jak bardzo zawaleni pracą często są sędziowie, szczególnie w dużych sądach, gdzie pracy jest dużo, a Ministerstwo nie przydziela nowych etatów.
Dzięki za odpowiedź. Po tym jak zostałem potraktowany przez policję sprawa powinna na samym początku zostać zakończona. Nigdy nie miałem takiego kontaktu z policją. Czyli można np. Pójść do sądu i poprosić pisemnie albo jakoś o jak najszybsze wyznaczenie terminu ? No przecież ja co tydzień latam na pocztę i sprawdzam czy list nie przyszedł.

Nie bardzo rozumiem przyczynę badania krwi. Parkowanie w niedozwolonym miejscu kończy się mandatem, ewentualnie holowaniem. W samochodzie zaparkowanym, podobnie jak we własnym mieszkaniu możesz sobie siedzieć zalany w trupa albo naćpany ile dusza zapragnie i to legalne. Póki nie zamierzasz jechać.

anonim cytuj
08-09-2023
Po zaparkowaniu w niewłaściwym miejscu miałem bardzo nie miłą sytuację z policją. Zostałem zabrany na badania krwi a sprawa trafiła do sądu.

W Polskim prawie parkowanie w niedozwolonym miejscu powinno skutkować wydaniem mandatu karnego bądź przekazaniem sprawy do sądu w formie postępowania o wykroczenie. Jeśli zostaliście Pan poddany badaniu krwi, mogło to wynikać z podejrzenia popełnienia innego przestępstwa lub wykroczenia, na przykład prowadzenia pojazdu pod wpływem alkoholu czy narkotyków.

Co do przyspieszenia postępowania sądowego:

Niestety, osoba poszkodowana lub strona postępowania nie ma wpływu na przyśpieszenie terminu posiedzenia sądowego. Sądy mają określone procedury, które muszą być przestrzegane, a w wielu przypadkach kolejność rozpoznawania spraw jest ustalana na podstawie daty wpływu sprawy.
Co do informacji o terminie rozprawy, rzeczywiście, winna Panu przysługiwać informacja w odpowiednim czasie przed terminem posiedzenia. Jeśli nie otrzymał Pan takiego zawiadomienia, warto byłoby skontaktować się z sądem w celu potwierdzenia adresu do korespondencji.
Warto podkreślić, że jeśli jest Pan stroną postępowania, ma Pan prawo do informacji o terminach posiedzeń i wszelkich decyzjach wydanych w sprawie.
Nie bardzo rozumiem przyczynę badania krwi. Parkowanie w niedozwolonym miejscu kończy się mandatem, ewentualnie holowaniem.

Zgadza się. Samo parkowanie w niedozwolonym miejscu nie jest powodem do badania krwi. Jeśli jednak istniały okoliczności wskazujące, że mogło dojść do prowadzenia pojazdu pod wpływem alkoholu czy innych środków odurzających, policja ma prawo zastosować takie badanie. Kluczowym jest tu ustalenie, czy doszło do prowadzenia pojazdu w stanie nietrzeźwości. Siedzenie w samochodzie, nawet w stanie nietrzeźwości, bez włączonego silnika, nie stanowi przestępstwa. Jednak jeśli istnieją dowody wskazujące, że pojazd był prowadzony (na przykład ślady startu), może to być podstawa do podjęcia działań przez policję.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

problem z odzyskaniem pieniędzy od pracodawcy
Hej. Mój partner pracował dorywczo w sklepie z sympatycznym płazem w logo (jesteśmy studentami, proszę nie oceniać). Chciał zakończyć współpracę, dlatego też znalazł sobie coś innego, był kilka dni na okresie próbnym, natomiast w sklepie dalej był zatrudniony. Złożył wypowiedzenie z zachowaniem 2 tygodniowego okresu wypowiedzenia zawartego w umowie. Pracodawca wypłacił jedynie połowę pieniędzy za miesiąc wrzesień, na resztę umówił się pod koniec ...
Zadłużony lokator.
Mój były lokator jest mi dłużny pieniądze, wyprowadził się z mieszkania 1.5 roku temu mieszkał prawie 2 lata. Wydaje mi się ze ma problem z alkoholem ponieważ jak z nim rozmawiałam parokrotnie to miałam wrażenie ze był nietrzeźwy (były to godzinny ranne). Parę razy zdeklarował się ze ureguluje zadłużenie a później nic. Widzę ze zablokował mnie wszędzie I zmienił nr tel. Czy ja mogę cokolwiek zrobić. Aby odzyskać pieniądze?...
Jak liczyć dni urlopu na żądanie
Hej! Zostałam zatrudniona w październiku 2023 roku. Wykorzystałam już dwa dni urlopu na żądanie. Jak to działa z urlopem na żądanie? Wiem, że są 4 dni w ciągu roku. Rok ten liczy się jako kalendarzowy (czyli miałabym znowu 4 dni od 1 stycznia 2024 r.) czy rok od zatrudnienia? (czyli nabywam prawo do kolejnych 4 dni dopiero w październiku 2024). ...
Wypadek w drodze do pracy.
Jestem na stażu i rozwaliłem sobie staw skokowy w drodze do pracy na podwórku. Świadkiem tego była osoba, która pracuję w tym samym miejscu i mieszka niedaleko mnie. Aktualnie mam sporządzoną kartę wypadku przez bhpowca, byłem też wcześniej na SOR ze względu na długie kolejki oraz u prywatnego ortopedy. Największym problemem dla mnie jest to, że musiałem płacić za prywatne wizyty (mam paragony oczywiście) bo terminy były dość dalekie i mam pytani...

Wyszukiwarka