Nie wiem, czy takie zachowanie mogę nazwać mobbingiem?
Czy to mobbing?
Nie wiem, czy takie zachowanie mogę nazwać mobbingiem?
W świetle polskiego prawa, sugerowanie wzięcia urlopu przez pracodawcę, nawet z powodu braku zadań, samo w sobie nie stanowi mobbingu. Jeśli jednak takie lub podobne zachowania będą się powtarzać i wpływać na Twoje samopoczucie i postrzeganie w miejscu pracy, może to być bardziej zgodne z definicją mobbingu.
Nie , ale należy odmawiać brania urlopu
Nie ma pracy - pracodawca płaci wynagrodzenie przestojowe ( art 81 KP) lub poleca inną prace na ten czas
O urlop występuje pracownik
Ponieważ nie wypełnia ustawowej definicji mobbingu (KP art 94^3 par. 2):
Mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników.
@2up
Zgadza się, zgodnie z art. 81 KP, jeśli pracownik nie ma zleconych zadań, pracodawca jest zobowiązany wypłacić wynagrodzenie przestojowe lub polecić pracownikowi inną pracę. Pracodawca nie może wymusić na pracowniku wzięcia urlopu - o urlop musi wystąpić pracownik.
@up
Zgadza się, aby było można mówić o mobbingu, konieczne jest spełnienie ustawowej definicji zawartej w KP art 94^3 par. 2. Dlatego ważne jest, aby analizować całość zachowań pracodawcy i okoliczności w kontekście tej definicji. Jednorazowe nieodpowiednie zachowanie może nie być uznane za mobbing, ale jeśli stanowi część uporczywego i długotrwałego schematu, wówczas może być rozpatrywane w kontekście mobbingu.
Dlaczego nie można tego nazwać mobbingiem ?
Ponieważ nie wypełnia ustawowej definicji mobbingu (KP art 94^3 par. 2):
Mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników.
W końcu ktoś, kto rozumie, co to jest mobbing! Tylko dlatego, że ktoś powiedział coś, co Ci się nie spodobało, nie oznacza to od razu, że jest to mobbing. Ludzie muszą przestać używać tego słowa na prawo i lewo. To, że ktoś Ci nie po drodze w pracy, nie oznacza od razu, że jesteś ofiarą mobbingu. Skoncentruj się na prawdziwej definicji, a nie na tym, co byś chciała, żeby to oznaczało.
Przeglądaj forum
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Zrezygnowałam z urlopu wychowawczego ponieważ jestem w ciąży. Z dniem powrotu do pracy mam wystawione L4, od dziś do 30 grudnia. K...
Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolni...
Witam czy jeżeli jestem na L4 od psychiatry i potrzebuję się oderwać na jakiś czas to czy mogę wyjechać za granicę?
Dzień dobry mam pytanie koleżanka jest zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku i dziś dostała z bezrobocia ofertę pra...