Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?
Po śmierci matki będzie można wypowiedzieć mu umowę użyczenia i domagać się opuszczenia domu.
Nie ma on żadnych praw do nieruchomości.
On nawet nie zapytał córki właścicielki czy może tam mieszkać. Po prostu się wprowadził i zamieszkał. Matka go chyba zameldowała bo przychodzą na ten adres do niego przesyłki.
anonim cytuj
03-09-2023
Nie musiał pytać. Wystarczyło, ze jego żona ma tytuł prawny do zamieszkiwania.
Art. 28^1 KRIO:
Cytat:
Jeżeli prawo do mieszkania przysługuje jednemu małżonkowi, drugi małżonek jest uprawniony do korzystania z tego mieszkania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przedmiotów urządzenia domowego.
Nie ma natomiast żadnych praw do samej nieruchomości i nie uzyska ich po śmierci żony - służebność osobista nie podlega dziedziczeniu i wygasa wraz ze śmiercią osoby na rzecz której została ustanowiona.
anonim cytuj
03-09-2023
Czy zawarta między małżonkami intercyza ma wpływ na bezpłatne korzystanie z domu przez męża matki mającej służebność.
Witam, mam taki problem. Wynajmowałam mieszkanie, właściciel powiedział, że nie odda mi kaucji od razu bo musi poczekać, aż przyjdą wyrównania ze spółdzielni. Kazał czekać do lipca. Mieszkanie zdałam w kwietniu. Odezwałam się do niego dwa tygodnie temu i niestety cisza. Nie odpisuje, nie odbiera. Mam tylko umowę najmu, a brak zwrotu kaucji tylko ustnie przy zdaniu mieszkania. Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy? Co mogę zrobi...
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich ...
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...
Proszę o poradę kuzynka pracowała 5 lat jako doradca w biurze finansowym urodziła dziecko była na macierzyńskim po macierzyńskim chciała wrócić ale jej stan zdrowia nie pozwolił na to więc poszła na L4 będąc na L4 dowiedziała się, że kierownik likwiduje stanowiska pracy wróciła do pracy po czym dostała wypowiedzenie umowy o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia,
przyczyną rozwiązania umowy jest:
Likwidacja stanowiska pracy
Podstawa prawn...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: