Jakie prawa ma małżonek służebnika?

Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?
anonim cytuj
03-09-2023
Po śmierci matki będzie można wypowiedzieć mu umowę użyczenia i domagać się opuszczenia domu.
Nie ma on żadnych praw do nieruchomości.
On nawet nie zapytał córki właścicielki czy może tam mieszkać. Po prostu się wprowadził i zamieszkał. Matka go chyba zameldowała bo przychodzą na ten adres do niego przesyłki.

anonim cytuj
03-09-2023
Nie musiał pytać. Wystarczyło, ze jego żona ma tytuł prawny do zamieszkiwania.
Art. 28^1 KRIO:
Cytat:
Jeżeli prawo do mieszkania przysługuje jednemu małżonkowi, drugi małżonek jest uprawniony do korzystania z tego mieszkania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przedmiotów urządzenia domowego.

Nie ma natomiast żadnych praw do samej nieruchomości i nie uzyska ich po śmierci żony - służebność osobista nie podlega dziedziczeniu i wygasa wraz ze śmiercią osoby na rzecz której została ustanowiona.

anonim cytuj
03-09-2023
Czy zawarta między małżonkami intercyza ma wpływ na bezpłatne korzystanie z domu przez męża matki mającej służebność.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Pożyczka dla kolegi.
Kolega ma nam do oddania pieniądze kwota 13 tys. cały czas czekamy aż będzie oddawał ale wymiguje się tym że nie ma i moje pytanie jest takie czy można nagrywać naszą rozmowę gdzie rozmawiamy o tym i postraszyć go np. sądem bo nie mam pojęcia jak to zrobić i czy mogę coś działać....
Czy mogę wnioskować o wykorzystanie urlopu zaległego + bieżącego z 2022r
Witam, Z racji tego, że przebywam na urlopie macierzyńskim posiadam sporo zaległego urlopu, mianowicie: 5 dni - 2019r, 20 dni -2020r, 20dni -2021r, I bieżący: 20 dni -2022r I teraz moje pytanie skierowane do Was, Urlop macierzyński kończy mi się 11.12.2022r czyli przełom roku. Czy mogę złożyć wniosek o wykorzystanie urlopu zaległego + bieżącego z 2022r skoro od stycznia naliczy mi się kolejne 20 dni ? Czy pracodawca ma prawo odmówić mi...
Ktoś wziął na moją mamę kredyt przez Internet lub chwilówkę.
Dzień dobry, Moja mama dzisiaj byłam w banku cos załatwić. Dowiedziała się od pracownika placówki, że widnieje na jej koncie dług prawdopodobnie z jakiegoś parabanku. Zaciągnięto na jej dane 8,5 tys. zł a razem z odsetkami 15 tysięcy. Mama jest przerażona. Nigdzie nie klikała, nie odbiera telefonów z nieznanego numeru (jest bardzo ostrożna) ani też nie zgubiła dowodu. Pożyczka była wzięta ponad 500 dni temu. Co można z tym zrobić żeby mama teg...
Oszustwo internetowe
Przez olx pani wystawiła za darmo kuchenkę drewniana. Opcilalam przelew w wysokości 40 zł. Niestety ogłoszenie anulowane. Napisałam do banku o cofnięcie przelewu - żeby cofnąć musi odbiorca się zgodzić. Co dalej? Opisałam sytuację na olxc czekam na odpowiedź. Zgłosic na policję? (raczej umorzą bo kwota mała jest ?) czy sobie podarować? Dane imię i nazwisko odbiorcy i nr konta posiadać. Nic więcej....

Wyszukiwarka