Jakie prawa ma małżonek służebnika?

Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?
anonim cytuj
03-09-2023
Po śmierci matki będzie można wypowiedzieć mu umowę użyczenia i domagać się opuszczenia domu.
Nie ma on żadnych praw do nieruchomości.
On nawet nie zapytał córki właścicielki czy może tam mieszkać. Po prostu się wprowadził i zamieszkał. Matka go chyba zameldowała bo przychodzą na ten adres do niego przesyłki.

anonim cytuj
03-09-2023
Nie musiał pytać. Wystarczyło, ze jego żona ma tytuł prawny do zamieszkiwania.
Art. 28^1 KRIO:
Cytat:
Jeżeli prawo do mieszkania przysługuje jednemu małżonkowi, drugi małżonek jest uprawniony do korzystania z tego mieszkania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przedmiotów urządzenia domowego.

Nie ma natomiast żadnych praw do samej nieruchomości i nie uzyska ich po śmierci żony - służebność osobista nie podlega dziedziczeniu i wygasa wraz ze śmiercią osoby na rzecz której została ustanowiona.

anonim cytuj
03-09-2023
Czy zawarta między małżonkami intercyza ma wpływ na bezpłatne korzystanie z domu przez męża matki mającej służebność.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

czy są jakieś przepisy prawne regulujące wysokość żywopłotu na działce u sąsiada?
Witam , czy są jakieś przepisy prawne regulujące wysokość żywopłotu na działce u sąsiada . Żywopłot ten zasłania słońce przez co cały dzień w pokoju jest ciemno . Żywopłot ma ponad 5 m wysokości(łata ma 3 m) , znajduje się +/- 90 cm od granicy działki , i 3.90 m od ściany domu Prośba o skrócenie żywopłotu spełza na niczym więc proszę o poradę...
Czy notariusz może mnie oszukać?
Planuje kupić mieszkanie od osoby, która ma swojego notariusza (który zajmował się sprawą spadkową tego mieszkania). Czy powinnam się obawiać, że zostanę w jakiś sposób oszukana? Jeśli tak to na co powinnam szczególnie zwrócić uwagę podczas podpisywania umowy? Chciałam wynająć swojego notariusza, jednak osoba sprzedająca upiera się przy swoim....
Potrącenia z kaucji a zużycie lokalu
Dnia 17 września opuściłam wynajmowany pokój. Napisałam do pani reprezentującej, że się wyprowadzam i że klucze zostawiam u współlokatorki gdyby chciała odebrać je wcześniej niż w kolejnym tygodniu, kiedy dopiero byłabym w mieście. Nie dostałam żadnej informacji. Dopiero od koleżanki dowiedziałam się, że klucze zostały odebrane. Napisałam więc SMS czy wszystko w porządku i czy je wzięła, lecz dalej żadnej informacji. W końcu wczoraj zadzwoniłam d...
Kupujący chce obciążyć mnie naprawą auta.
Witam, opisując moją sytuację. Sprzedałem swój samochód który był zarejestrowany na moją znajomą i po ponad pół roku odzywa się kupujący twierdząc, że zepsuł się silnik lub rozrząd i chce się podzielić kosztami lub podać do sądu. Co mam zrobić jeśli wiem że samochód sprzedałem bez żadnych wad ukrytych i to że był zarejestrowany na znajomą jak to może wyglądać w sądzie w takiej sytuacji ?...

Wyszukiwarka