Jakie prawa ma małżonek służebnika?

Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?
anonim cytuj
03-09-2023
Po śmierci matki będzie można wypowiedzieć mu umowę użyczenia i domagać się opuszczenia domu.
Nie ma on żadnych praw do nieruchomości.
On nawet nie zapytał córki właścicielki czy może tam mieszkać. Po prostu się wprowadził i zamieszkał. Matka go chyba zameldowała bo przychodzą na ten adres do niego przesyłki.

anonim cytuj
03-09-2023
Nie musiał pytać. Wystarczyło, ze jego żona ma tytuł prawny do zamieszkiwania.
Art. 28^1 KRIO:
Cytat:
Jeżeli prawo do mieszkania przysługuje jednemu małżonkowi, drugi małżonek jest uprawniony do korzystania z tego mieszkania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przedmiotów urządzenia domowego.

Nie ma natomiast żadnych praw do samej nieruchomości i nie uzyska ich po śmierci żony - służebność osobista nie podlega dziedziczeniu i wygasa wraz ze śmiercią osoby na rzecz której została ustanowiona.

anonim cytuj
03-09-2023
Czy zawarta między małżonkami intercyza ma wpływ na bezpłatne korzystanie z domu przez męża matki mającej służebność.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Odmowa przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości
Witam, odmówiłam przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości - pomiar wykonany urządzeniem UltraLite, uważam, że pomiar nie był mój a aut znajdujących się przede mną. Czy na przesłuchaniu na komisariacie, policjant może anulować mandat czy sprawa i tak trafia do sądu? Czy na takie przesłuchanie warto udać się z adwokatem? A w sytuacji gdy sprawa trafia do sądu to czy jest szansa wybronienia się bez adwokata czy jednak należy go zatrudnić (dodat...
Dziedziczenie mieszkania, a nowe małżeństwo seniora.
Witam, Moi dziadkowie będąc w małżeństwie posiadają mieszkanie. Babcia zmarła parę lat temu i przed śmiercią testamentem spisała mieszkanie na moją mamę i ciocię. Na testamencie jest również podpisany dziadek. Dziadkowi załatwiliśmy opiekunkę, która jak się okazało namawia dziadka na małżeństwo, do czego sama się przyznała. Dziadek ma blisko 90 lat i jest nie do końca poczytalny - nie zdaje sobie sprawy z wielu rzeczy i konsekwencji, zapomina i...
Czy moge pochować ojczyma w grobowcu rodzinnym?
Temat może trochę smutny, ale trzeba się z nim zmierzyć. Moja mama wyszła za mąż ponad 20 lat temu. Zarówno mama jak i ojczym są w bardzo podeszłym wieku i zaczęliśmy rozmawiać o pochówku w przypadku ich śmierci. Moja mama ma swój grób, w którym zostanie pochowana, ale jej maż ma swój, w którym jest pochowany jego syn i poprzednia żona. Mój ojczym chce być pochowany w grobowcu gdzie leży jego żona i syn, nie sprzeczamy się, nie ma tu żadnych anim...
Chciałabym odebrać rzeczy z poprzedniego miejsca zamieszkania
Witam jak napisać pismo do małżonka o wydanie dokumentów oraz pozostałych rzeczy z poprzedniego miejsca zamieszkania. Dodam że jesteśmy w separacji...

Wyszukiwarka