Jakie prawa ma małżonek służebnika?

Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?
anonim cytuj
03-09-2023
Po śmierci matki będzie można wypowiedzieć mu umowę użyczenia i domagać się opuszczenia domu.
Nie ma on żadnych praw do nieruchomości.
On nawet nie zapytał córki właścicielki czy może tam mieszkać. Po prostu się wprowadził i zamieszkał. Matka go chyba zameldowała bo przychodzą na ten adres do niego przesyłki.

anonim cytuj
03-09-2023
Nie musiał pytać. Wystarczyło, ze jego żona ma tytuł prawny do zamieszkiwania.
Art. 28^1 KRIO:
Cytat:
Jeżeli prawo do mieszkania przysługuje jednemu małżonkowi, drugi małżonek jest uprawniony do korzystania z tego mieszkania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przedmiotów urządzenia domowego.

Nie ma natomiast żadnych praw do samej nieruchomości i nie uzyska ich po śmierci żony - służebność osobista nie podlega dziedziczeniu i wygasa wraz ze śmiercią osoby na rzecz której została ustanowiona.

anonim cytuj
03-09-2023
Czy zawarta między małżonkami intercyza ma wpływ na bezpłatne korzystanie z domu przez męża matki mającej służebność.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy mam prawo do mieszkania?
Sprawa wygląda tak: mamy z żoną ślub w roku 2015, zamieszkujemy wspólnie od 2014r w mieszkaniu dziadka żony, który, to "dał słownie nam to mieszkanie" w zamian z mieszkanie u rodziców mojej, wtedy przyszłej żony i opiekę ze strony jej rodziców pod ich dachem, w 2016 dziedek żony umiera, miał dzieci: syna- ojciec żony oraz córkę - ciotka żony, w 2017r dochodzimy do porozumienia z ciotką żony - wpłacamy jej, na jej konto, zażądaną pr...
sprzedaż samochodu - zaliczka
Witam. Może ktoś z państwa mi podpowie jak prawnie to wygląda. Mianowicie: wystawiłam ogłoszenie w celu sprzedaży auta. Znalazł się kupiec który chciał te auto oczywiście zakupić. Niestety facet był zagranicą, więc poprosił mnie o "rezerwacje" samochodu do czasu jego powrotu do Polski. W tym celu wysłał zaliczkę 500zl abym napewno nie podejmowała żadnych czynności ze sprzedażą auta, tym samym miałam pewność, że facet z pewnością je k...
Wspólnota majątkowa a rozwód.
Otrzymałam w darowiźnie dom i działkę. Później wzięłam ślub i rozszerzałam umową majątkową małżeńską wspólność i wyszczególniona była ta darowizna od rodziców ze tez wchodzi w majątek wspólny. Czy ten akt notarialny jest sporządzony zgodnie z prawem? Chce się z nim rozwieźć i teraz nie wiem czy musimy to dzielić na pół?...
Kwota niezgodna z taryfikatorem.
Mój brat dostał mandat za wyprzedzanie rowerem innego pojazdu na przejściu dla pieszych. Mandat przyjęty, ale jeszcze nie zapłacony. Kwota na mandacie to 1500 zł, ale poszukaliśmy trochę w przepisach i okazało się że Policjant popełnił błąd, bo okazało się, że za to wykroczenie popełnione pojazdem niemechanicznym są widełki 50-500 zł. Co tutaj można zrobić?...

Wyszukiwarka