Jakie prawa ma małżonek służebnika?

Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?
anonim cytuj
03-09-2023
Po śmierci matki będzie można wypowiedzieć mu umowę użyczenia i domagać się opuszczenia domu.
Nie ma on żadnych praw do nieruchomości.
On nawet nie zapytał córki właścicielki czy może tam mieszkać. Po prostu się wprowadził i zamieszkał. Matka go chyba zameldowała bo przychodzą na ten adres do niego przesyłki.

anonim cytuj
03-09-2023
Nie musiał pytać. Wystarczyło, ze jego żona ma tytuł prawny do zamieszkiwania.
Art. 28^1 KRIO:
Cytat:
Jeżeli prawo do mieszkania przysługuje jednemu małżonkowi, drugi małżonek jest uprawniony do korzystania z tego mieszkania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przedmiotów urządzenia domowego.

Nie ma natomiast żadnych praw do samej nieruchomości i nie uzyska ich po śmierci żony - służebność osobista nie podlega dziedziczeniu i wygasa wraz ze śmiercią osoby na rzecz której została ustanowiona.

anonim cytuj
03-09-2023
Czy zawarta między małżonkami intercyza ma wpływ na bezpłatne korzystanie z domu przez męża matki mającej służebność.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

pracodawca podsunął mi do podpisałam wypowiedzenie ze spółki
Witam Chciałabym zapytać o art 23 k.p. W dniu 1.10 pracodawca podsunął mi do podpisałam wypowiedzenie ze spółki oznaczmy A- z.o.o sp.k za porozumieniem stron I od razu nowa umowę z spółka B sp.zo.o. Chciałabym zapytać czy w tej sytuacji ma zastosowanie wspomniany artykuł, dokładnie podpunkt 4 mówiacy o możliwości 7 dniowego wypowiedzenia? Pracodawca i zakres obowiązków jest ten sam, inne są tylko dane na umowie....
Zakłócanie miru domowego
Witam grupowiczów. Mam problem z sąsiadem, którego syn od trzech lat robi sobie tor wyścigowy między budynkami mieszkalnymi, jeżdżąc dzień w dzień na kładzie. Rozmawiałam z jego matką ostatnio interweniowałam u jego ojca, jednak usłyszałam że jeździ po swojej posesji i mam się wynosić. Zgłosiłam sprawę do dzielnicowego powołując się na zakłucanie spokoju w dzień. Usłyszałam że jest to trudne do udowodnienia mimo że mam nagrania z kamery co chłop...
Jak uzyskać polskie obywatelstwo?
Mój brat zmarł, a za miesiąc urodzi mu się córka. Jego narzeczona pochodzi z Ukrainy i na wiosnę planowali ślub. Wszyscy łącznie z matką bardzo chcemy żeby dziecko miało polskie obywatelstwo i nazwisko po ojcu. Co zrobić w takiej sytuacji? Jak uznać ojcostwo? Czy da się też pomóc matce nabyć obywatelstwo w takiej sytuacji?...
Testament, Darowizn,Zachowek
Dzień dobry Rodzice 18 lat temu przekazali koleżance mieszkanie w formie aktu notarialnego testament...po 2 latach przekazali to samo mieszkanie darowizna. Ojciec nie żyje 15 lat mama pół roku temu zmarła. Czy siostrze ónależy się zachowek......

Wyszukiwarka