Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?
Po śmierci matki będzie można wypowiedzieć mu umowę użyczenia i domagać się opuszczenia domu.
Nie ma on żadnych praw do nieruchomości.
On nawet nie zapytał córki właścicielki czy może tam mieszkać. Po prostu się wprowadził i zamieszkał. Matka go chyba zameldowała bo przychodzą na ten adres do niego przesyłki.
anonim cytuj
03-09-2023
Nie musiał pytać. Wystarczyło, ze jego żona ma tytuł prawny do zamieszkiwania.
Art. 28^1 KRIO:
Cytat:
Jeżeli prawo do mieszkania przysługuje jednemu małżonkowi, drugi małżonek jest uprawniony do korzystania z tego mieszkania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przedmiotów urządzenia domowego.
Nie ma natomiast żadnych praw do samej nieruchomości i nie uzyska ich po śmierci żony - służebność osobista nie podlega dziedziczeniu i wygasa wraz ze śmiercią osoby na rzecz której została ustanowiona.
anonim cytuj
03-09-2023
Czy zawarta między małżonkami intercyza ma wpływ na bezpłatne korzystanie z domu przez męża matki mającej służebność.
Dzień dobry. Mam takie pytanie odnośnie opieki nad dzieckiem. Syn ma 7 lat. Ja mam umowę o pracę a mąż umowę o dzieło czy w takiej sytuacji mogę wziąść opiekę nad dzieckiem? Bardzo dziękuję za pomoc...
Potrzebuję porady w zakresie wypełnienia wniosku o upadłość konsumencką , mianowicie chodzi mi o rubrykę (SPIS WIERZYCIELI ) w tej rubryce jest 5 pul każde pole dla jednego wierzyciela ,więc mogę dodać tylko pięciu wierzycieli a co jeśli mam 7 wierzycieli? . Wtedy muszę dodać kolejne 6 i 7 na kartce a4 i moje pytanie czy każdy dodatkowy wierzyciel musi być na osobnej kartce a4 czy razem na jednej kartce ponumerowany jako szósty i siódmy. i jak tą...
Jestem studentka i od czerwca 2021 do września 2022 roku pracowałam na umowę zlecenie w jednym ze sklepów odzieżowych. Na początku 2022 roku otrzymałam od pracodawcy PIT-11 za 2021 rok, jednak teraz go nie otrzymałam (inni pracujący w tym sklepie już otrzymali) i dowiedziałam się od współpracownic ze prawdopodobnie go nie otrzymam lub ewentualnie wyślą mi go poczta.
W międzyczasie zmieniłam adres zamieszkania i nikt nie kontaktował się ze mną w ...
Kupiłam na olx telefon 4 miesiące temu i dziś wyświetlił się komunikat, że ze względu na niespłacone raty telefon został zablokowany i nie można z niego korzystać. Nie było żadnej informacji na ten temat a ja nawet nie miałam świadomości, że operator blokuję telefon w przypadku gdy raty nie zostają spłacone, więc nawet nie zadałam takiego pytania. Kontaktowałam się ze sprzedającym, jednak on nie widzi problemu i twierdzi, że kupiłam telefon a nie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: