Jakie prawa ma małżonek służebnika?

Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?
anonim cytuj
03-09-2023
Po śmierci matki będzie można wypowiedzieć mu umowę użyczenia i domagać się opuszczenia domu.
Nie ma on żadnych praw do nieruchomości.
On nawet nie zapytał córki właścicielki czy może tam mieszkać. Po prostu się wprowadził i zamieszkał. Matka go chyba zameldowała bo przychodzą na ten adres do niego przesyłki.

anonim cytuj
03-09-2023
Nie musiał pytać. Wystarczyło, ze jego żona ma tytuł prawny do zamieszkiwania.
Art. 28^1 KRIO:
Cytat:
Jeżeli prawo do mieszkania przysługuje jednemu małżonkowi, drugi małżonek jest uprawniony do korzystania z tego mieszkania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przedmiotów urządzenia domowego.

Nie ma natomiast żadnych praw do samej nieruchomości i nie uzyska ich po śmierci żony - służebność osobista nie podlega dziedziczeniu i wygasa wraz ze śmiercią osoby na rzecz której została ustanowiona.

anonim cytuj
03-09-2023
Czy zawarta między małżonkami intercyza ma wpływ na bezpłatne korzystanie z domu przez męża matki mającej służebność.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana menu weselnego ze strony zleceniobiorcy.
Witam. Mój problem polega na tym, że 03.01.2023 podpisałam umowę na salę weselną na sierpień 2024. Otrzymałam wtedy menu, które wg zapisu umowy stanowi integralną jej część. W dniu wczorajszym tj. 14.08.2023 byłam u właściciela sali i przedstawił mi menu, które rzekomo obowiązuje od 2023 r. Ale w umowie nie ma zapisu, że on zastrzega sobie prawo do zmiany menu. Czy wobec tego mam pełne prawo do odrzucenia jego propozycji menu i trzymania się t...
Nadpalenie mojego pojazdu.
Mam dość nietypowy problem. Moje auto zostało opalone od strony kierowcy przez auto które jak na razie wiem zostało podpalone, tak twierdzi biegły sądowy. Uszkodzonych są 3 pojazdy. Środkowy który został podpalony. Mój po prawej do niego opalony, "kogoś" po lewej także został opalony. Środkowy oraz ten po lewej stoją już jakiś czas, nie ruszane wyglądały na opuszczone. Obawiam się że środkowy nie ma obowiązkowego OC ..... Problem ma...
Oszustwo kredytowe.
Zostałam zmanipulowana telefonami i zaciągnęłam duży kredyt, wpłaciłam go na konto podane przez oszustów.. pieniądze straciłam jest jakaś szansa żeby walczyć miał może ktoś podobną sytuację i porozmawia ze mną co robić dalej....
czy moje dzieci moga przyjać spadek po babci?
Witam. Chciałabym zapytac, czy mimo, iz minął termin 6. miesięcy od zrzeczenia sie spadku przeze mnie, a w imieniu dzieci ani nie nabylam ani się nie zrzeklam, moge zlozyc wniosek do sadu o nabycie spadku wlasnie przez dzieci? (oczywoscie są nastepne "w kolejności" do spadku)...

Wyszukiwarka