Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?
Po śmierci matki będzie można wypowiedzieć mu umowę użyczenia i domagać się opuszczenia domu.
Nie ma on żadnych praw do nieruchomości.
On nawet nie zapytał córki właścicielki czy może tam mieszkać. Po prostu się wprowadził i zamieszkał. Matka go chyba zameldowała bo przychodzą na ten adres do niego przesyłki.
anonim cytuj
03-09-2023
Nie musiał pytać. Wystarczyło, ze jego żona ma tytuł prawny do zamieszkiwania.
Art. 28^1 KRIO:
Cytat:
Jeżeli prawo do mieszkania przysługuje jednemu małżonkowi, drugi małżonek jest uprawniony do korzystania z tego mieszkania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przedmiotów urządzenia domowego.
Nie ma natomiast żadnych praw do samej nieruchomości i nie uzyska ich po śmierci żony - służebność osobista nie podlega dziedziczeniu i wygasa wraz ze śmiercią osoby na rzecz której została ustanowiona.
anonim cytuj
03-09-2023
Czy zawarta między małżonkami intercyza ma wpływ na bezpłatne korzystanie z domu przez męża matki mającej służebność.
Umarła mama, która miała kredyty do 2025r bez ubezpieczenia. Ja jako córka nie pracuje, utrzymujemy się z wyplaty męża. Wiem, że bank żąda spłaty kredytu od spadkobierców ale mnie nie stać na spłatę. Jeśli zrzeknę się spadku to stracę mieszkanie po mamie, które ma być dla wnuków jak osiągną pełnoletniość. Proszę o poradę co mogę z tym zrobić....
Witam.
Czy jest jakaś opcja uzyskania świadectwa pracy z firmy gdzie pracowałem 20 lat temu, firma zawinęła się z dnia na dzień i nie było opcji uzyskania świadectwa pracy.
Kilka lat temu zamówiłem przez PUE ZUS archiwalne dane dotyczące składek i składki były przez nią płacone.
Mam umowę o prace z tą firmą jeśli to ma jakieś znaczenie....
Mam dwie sprawy w e-sądzie.
Do obydwu wniosłem sprzeciw (sprawy sprzed kilku lat) bo nie było mnie w Polsce, co udokumentowałem. Sąd sprzeciwy przyjął, przysłał mi pisma o utracie mocy nakazu zapłaty w jednej i drugiej sprawie i przesłał sprawy do sądu rejonowego w moim mieście.
Tyle, że jeden komornik sprawę spokojnie przyjął i stwierdził, że skoro jest cofnięty nakaz zapłaty, to on umarza postępowanie i kończymy sprawę.
A drugi w innym mieśc...
Witam,
Jeśli dłużnik jest zatrudniony na najniższej krajowej, ale otrzymuje wypłatę do ręki, ponieważ nie ma konta, to w jaki sposób działa komornik by ściągnąć dług za alimenty? Pracodawca jest zobowiązany przesyłać komornikowi pewną sumę na konto? Gdyby były to przelewy na konto to wiadomo, a tak...
I ogólnie w jaki sposób komornik dowiaduje się o sposobie przekazywania wypłaty (do ręki czy na konto)?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: