Jakie prawa ma małżonek służebnika?

Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?
anonim cytuj
03-09-2023
Po śmierci matki będzie można wypowiedzieć mu umowę użyczenia i domagać się opuszczenia domu.
Nie ma on żadnych praw do nieruchomości.
On nawet nie zapytał córki właścicielki czy może tam mieszkać. Po prostu się wprowadził i zamieszkał. Matka go chyba zameldowała bo przychodzą na ten adres do niego przesyłki.

anonim cytuj
03-09-2023
Nie musiał pytać. Wystarczyło, ze jego żona ma tytuł prawny do zamieszkiwania.
Art. 28^1 KRIO:
Cytat:
Jeżeli prawo do mieszkania przysługuje jednemu małżonkowi, drugi małżonek jest uprawniony do korzystania z tego mieszkania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przedmiotów urządzenia domowego.

Nie ma natomiast żadnych praw do samej nieruchomości i nie uzyska ich po śmierci żony - służebność osobista nie podlega dziedziczeniu i wygasa wraz ze śmiercią osoby na rzecz której została ustanowiona.

anonim cytuj
03-09-2023
Czy zawarta między małżonkami intercyza ma wpływ na bezpłatne korzystanie z domu przez męża matki mającej służebność.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Spadek po tacie.
Mój tata zmarł ponad miesiąc temu, w związku z brakiem testamentu dom po nim jak rozumiem zostaje przepisany w połowie na mamę, a druga połowa jest podzielona pomiędzy mnie a brata. Mama dom zamieszkuje i z bratem absolutnie chcemy by dalej tak było. Natomiast stan ten rozumiem może być problematyczny w kontekście zawierania umów, decyzji inwestycyjnych w posiadłość etc. - może też powodować, że gdy mama się zadłuży - my będziemy z automatu te ...
Jak wcześniej rozwiązać umowę o pracę?
Jeśli pracownik ma miesięczny okres wypowiedzenia i chce wcześniej rozwiązać umowę bo znalazł inną pracę, ale pracodawca nie zgadza się na wcześniejsze rozwiązanie umowy, to czy jest jakieś rozwiązanie, żeby wybrnąć z takiej sytuacji? (L-4 nie wchodzi w grę) Czy np. pracodawca może odmówić pracownikowi urlopu bezpłatnego?...
Alimenty na dzieci.
Biorę z FA alimenty na dzieci, mój były partner z pisma od komornika wynika, że podjął pracę na umowę o pracę w Polsce z czego ja jestem pewna iż umowa jest na lewo iż on pracuje w Niemczech na czarno. Umowa jest podpisana z koleżanką jego obecnej żony. Co zrobić w tej sytuacji?...
Ile kosztuje dom opieki dla starszej osoby?
Tata ma 85 lat. Chcę iść do DPS. Bo sobie nie radzi. Ma wysoką emeryturę trochę majątki w postaci mieszkania i działek. Wlicza się w to za pobyt czy tylko emerytura? Czy ja będę coś płacić? Co w sytuacji jak pójdzie do DPS i będzie mieszkanie chciał sprzedać?...

Wyszukiwarka