Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?
Po śmierci matki będzie można wypowiedzieć mu umowę użyczenia i domagać się opuszczenia domu.
Nie ma on żadnych praw do nieruchomości.
On nawet nie zapytał córki właścicielki czy może tam mieszkać. Po prostu się wprowadził i zamieszkał. Matka go chyba zameldowała bo przychodzą na ten adres do niego przesyłki.
anonim cytuj
03-09-2023
Nie musiał pytać. Wystarczyło, ze jego żona ma tytuł prawny do zamieszkiwania.
Art. 28^1 KRIO:
Cytat:
Jeżeli prawo do mieszkania przysługuje jednemu małżonkowi, drugi małżonek jest uprawniony do korzystania z tego mieszkania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przedmiotów urządzenia domowego.
Nie ma natomiast żadnych praw do samej nieruchomości i nie uzyska ich po śmierci żony - służebność osobista nie podlega dziedziczeniu i wygasa wraz ze śmiercią osoby na rzecz której została ustanowiona.
anonim cytuj
03-09-2023
Czy zawarta między małżonkami intercyza ma wpływ na bezpłatne korzystanie z domu przez męża matki mającej służebność.
Witam
Chciałabym zapytać o art 23 k.p. W dniu 1.10 pracodawca podsunął mi do podpisałam wypowiedzenie ze spółki oznaczmy A- z.o.o sp.k za porozumieniem stron I od razu nowa umowę z spółka B sp.zo.o. Chciałabym zapytać czy w tej sytuacji ma zastosowanie wspomniany artykuł, dokładnie podpunkt 4 mówiacy o możliwości 7 dniowego wypowiedzenia?
Pracodawca i zakres obowiązków jest ten sam, inne są tylko dane na umowie....
Witam grupowiczów. Mam problem z sąsiadem, którego syn od trzech lat robi sobie tor wyścigowy między budynkami mieszkalnymi, jeżdżąc dzień w dzień na kładzie. Rozmawiałam z jego matką ostatnio interweniowałam u jego ojca, jednak usłyszałam że jeździ po swojej posesji i mam się wynosić. Zgłosiłam sprawę do dzielnicowego powołując się na zakłucanie spokoju w dzień. Usłyszałam że jest to trudne do udowodnienia mimo że mam nagrania z kamery co chłop...
Mój brat zmarł, a za miesiąc urodzi mu się córka. Jego narzeczona pochodzi z Ukrainy i na wiosnę planowali ślub. Wszyscy łącznie z matką bardzo chcemy żeby dziecko miało polskie obywatelstwo i nazwisko po ojcu. Co zrobić w takiej sytuacji? Jak uznać ojcostwo?
Czy da się też pomóc matce nabyć obywatelstwo w takiej sytuacji?...
Dzień dobry
Rodzice 18 lat temu przekazali koleżance mieszkanie w formie aktu notarialnego testament...po 2 latach przekazali to samo mieszkanie darowizna. Ojciec nie żyje 15 lat mama pół roku temu zmarła. Czy siostrze ónależy się zachowek......
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: