Jakie prawa ma małżonek służebnika?

Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?
anonim cytuj
03-09-2023
Po śmierci matki będzie można wypowiedzieć mu umowę użyczenia i domagać się opuszczenia domu.
Nie ma on żadnych praw do nieruchomości.
On nawet nie zapytał córki właścicielki czy może tam mieszkać. Po prostu się wprowadził i zamieszkał. Matka go chyba zameldowała bo przychodzą na ten adres do niego przesyłki.

anonim cytuj
03-09-2023
Nie musiał pytać. Wystarczyło, ze jego żona ma tytuł prawny do zamieszkiwania.
Art. 28^1 KRIO:
Cytat:
Jeżeli prawo do mieszkania przysługuje jednemu małżonkowi, drugi małżonek jest uprawniony do korzystania z tego mieszkania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przedmiotów urządzenia domowego.

Nie ma natomiast żadnych praw do samej nieruchomości i nie uzyska ich po śmierci żony - służebność osobista nie podlega dziedziczeniu i wygasa wraz ze śmiercią osoby na rzecz której została ustanowiona.

anonim cytuj
03-09-2023
Czy zawarta między małżonkami intercyza ma wpływ na bezpłatne korzystanie z domu przez męża matki mającej służebność.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów na dziecko.
Mam roczne dziecko, ojciec dziecka płaci alimenty - 500 zł. Jednak ostatnio stwierdził że to za duża kwota. Pracuje on za granicą, czy przy zagranicznych zarobkach mam szansę ugrać w sądzie takie albo chociaż minimalnie wyższe alimenty? Do tej pory wszystko było ustalane bez udziału sądu, jednak stwierdził on że takiej kwoty nie będzie płacił....
Wspólność majątkowa małżeńska.
Z żoną mamy małżeńską wspólność majątkową. Planujemy kupić mieszkanie z 3 źródeł finansowania: 1. wspólne oszczędności 2. mój wkład otrzymany od rodziców w drodze darowizny 3. kredyt. Czy mój wkład do zakupu mieszkania będzie traktowany jako darowizna na rzecz żony i podlega zgłoszeniu do US? Czy w razie rozwodu mam szansę otrzymać swój wkład który dostałem w darowiźnie? W przyszłości otrzymam kolejną darowiznę pieniężną od rodziców - czy n...
Wynajem domu bez zgody współwłaściciela.
Witam, Mam problem, ponieważ mąż bez mojej zgody wynajął dom. Widziałam umowę i uważam, że jest ona nieważna, bo ja jestem współwłaścicielem, a nie wyraziłam zgody. Mamy rozdzielność majątkową, ale nie chcę współuczestniczyć w przestępstwie. Komu powinnam zgłosić?...
Wyrok sądu, kiedy i jak do mnie dotrze?
Witam miałam sprawę o alimenty z ojcem dziecka wygrana. Problem w tym że się przeprowadziłam a wyrok sądu nie dotarł. Cóż mogę zrobić gdzie go szukać? Nie było też żadnego awizo. Wyrok miał przyjść pocztą....

Wyszukiwarka