Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?
Po śmierci matki będzie można wypowiedzieć mu umowę użyczenia i domagać się opuszczenia domu.
Nie ma on żadnych praw do nieruchomości.
On nawet nie zapytał córki właścicielki czy może tam mieszkać. Po prostu się wprowadził i zamieszkał. Matka go chyba zameldowała bo przychodzą na ten adres do niego przesyłki.
anonim cytuj
03-09-2023
Nie musiał pytać. Wystarczyło, ze jego żona ma tytuł prawny do zamieszkiwania.
Art. 28^1 KRIO:
Cytat:
Jeżeli prawo do mieszkania przysługuje jednemu małżonkowi, drugi małżonek jest uprawniony do korzystania z tego mieszkania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przedmiotów urządzenia domowego.
Nie ma natomiast żadnych praw do samej nieruchomości i nie uzyska ich po śmierci żony - służebność osobista nie podlega dziedziczeniu i wygasa wraz ze śmiercią osoby na rzecz której została ustanowiona.
anonim cytuj
03-09-2023
Czy zawarta między małżonkami intercyza ma wpływ na bezpłatne korzystanie z domu przez męża matki mającej służebność.
Dzień dobry. Przy zatrzymaniu przez policję okazało się że nie mam uprawnień do prowadzenia pojazdu. Miałam je zatrzymane półtora roku wcześniej na 3 miesiące. Kare odbyłam (3 miesiące nie wsiadałam za kółko). Nie byłam świadoma że muszę pojechać do urzędu żeby mnie odblokowali w systemie. Prawo jazdy fizycznie miałam (kartę) wiec myślałam że wszystko dzieje się automatycznie. Nie przyszło mi nawet do głowy żeby się upewnić czy mogę już prowadzić...
Witam, mam na koncie 7 komorników na kwotę przeszło 5 tys. Ilu komorników może zając wypłatę jednorazowo (miesięcznie) z umowy zlecenie? Czy tych 7 podzieli 1 wypłatę całą na siebie, czy jak już jeden zajmie swoją kwotę drugi musi czekać na przyszłą wypłatę za miesiąc i tak po kolei?...
Kupilam kosmetyk na allegro. W nazwie Anti Irritate. Podrażnil mi skóre i wystąpiła mocna reakcja alergiczna. Zamiast pomóc, bardzo zaszkodzil.
Sprzedawca skontaktował mnie z producentem. Producent poprosil z zdjecia, numer produktu, nazwe, obajwy oraz dane teleadresowe.
Jak wygladaja takie reklamacje. Wole oddac przez Smart Allegro. Niz inwestowac w koszty kuriera zeby odsylac do producenta, ktory nakazuje wypelniac kolejne ankiety.
Czy sp...
Czy po wypowiedzeniu umowy przez bank, do zwrotu jest cała kwota z odsetkami? Kredyt 20 000 pozostałe koszty i odsetki ok. 17 000, zawarty 5 miesięcy temu....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: