Jakie prawa ma małżonek służebnika?

Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?
anonim cytuj
03-09-2023
Po śmierci matki będzie można wypowiedzieć mu umowę użyczenia i domagać się opuszczenia domu.
Nie ma on żadnych praw do nieruchomości.
On nawet nie zapytał córki właścicielki czy może tam mieszkać. Po prostu się wprowadził i zamieszkał. Matka go chyba zameldowała bo przychodzą na ten adres do niego przesyłki.

anonim cytuj
03-09-2023
Nie musiał pytać. Wystarczyło, ze jego żona ma tytuł prawny do zamieszkiwania.
Art. 28^1 KRIO:
Cytat:
Jeżeli prawo do mieszkania przysługuje jednemu małżonkowi, drugi małżonek jest uprawniony do korzystania z tego mieszkania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przedmiotów urządzenia domowego.

Nie ma natomiast żadnych praw do samej nieruchomości i nie uzyska ich po śmierci żony - służebność osobista nie podlega dziedziczeniu i wygasa wraz ze śmiercią osoby na rzecz której została ustanowiona.

anonim cytuj
03-09-2023
Czy zawarta między małżonkami intercyza ma wpływ na bezpłatne korzystanie z domu przez męża matki mającej służebność.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Praca w systemie dwuzmianowym.
Dzień dobry,piszę z następującym problemem: od środy do dziś byłam na L4 (pracuje w trybie dwuzmianowym) ten tydzień wypadal mi na drugą zmianę. Dzis zostałam poinformowana przez kierownika,że od przyszłego tygodnia znowu mam druga zmianę. Zapytałam kierownika z jakiego powodu,na co otrzymałam odpowiedź,ze zachodzi taka potrzeba i szanowny kierownik nie musi mi się tłumaczyć. Czy kierownictwo ma takie prawo ? Dodam ze w regulaminie wewnątrzzakł...
Czy pracodawca może wpisać mi urlop wypoczynkowy podczas L4?
Czy pracodawca może wpisać mi urlop wypoczynkowy w czasie kiedy byłem na L4?...
Poręczenie pożyczki w banku.
Co mam zrobić w sytuacji gdy poręczyłam pożyczkę byłemu, której nie chce spłacać a na mnie ciąży dług, nie spisałam z nim żadnego oświadczenia....
Jak sporządzić testament?
Witam wszystkich, Mam pytanie dotyczące sporządzania testamentu. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z taką sytuacją, więc jestem całkowicie zielony w tym temacie. Zaczynam myśleć o przyszłości i chciałbym upewnić się, że moja rodzina będzie zabezpieczona po moim odejściu. Rozumiem, że istnieją pewne formalności, które muszę spełnić, aby testament był ważny, ale nie jestem pewien co do szczegółów. Na przykład: Czy muszę zatrudnić pra...

Wyszukiwarka