Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?
Po śmierci matki będzie można wypowiedzieć mu umowę użyczenia i domagać się opuszczenia domu.
Nie ma on żadnych praw do nieruchomości.
On nawet nie zapytał córki właścicielki czy może tam mieszkać. Po prostu się wprowadził i zamieszkał. Matka go chyba zameldowała bo przychodzą na ten adres do niego przesyłki.
anonim cytuj
03-09-2023
Nie musiał pytać. Wystarczyło, ze jego żona ma tytuł prawny do zamieszkiwania.
Art. 28^1 KRIO:
Cytat:
Jeżeli prawo do mieszkania przysługuje jednemu małżonkowi, drugi małżonek jest uprawniony do korzystania z tego mieszkania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przedmiotów urządzenia domowego.
Nie ma natomiast żadnych praw do samej nieruchomości i nie uzyska ich po śmierci żony - służebność osobista nie podlega dziedziczeniu i wygasa wraz ze śmiercią osoby na rzecz której została ustanowiona.
anonim cytuj
03-09-2023
Czy zawarta między małżonkami intercyza ma wpływ na bezpłatne korzystanie z domu przez męża matki mającej służebność.
Mam roczne dziecko, ojciec dziecka płaci alimenty - 500 zł. Jednak ostatnio stwierdził że to za duża kwota. Pracuje on za granicą, czy przy zagranicznych zarobkach mam szansę ugrać w sądzie takie albo chociaż minimalnie wyższe alimenty? Do tej pory wszystko było ustalane bez udziału sądu, jednak stwierdził on że takiej kwoty nie będzie płacił....
Z żoną mamy małżeńską wspólność majątkową. Planujemy kupić mieszkanie z 3 źródeł finansowania:
1. wspólne oszczędności
2. mój wkład otrzymany od rodziców w drodze darowizny
3. kredyt.
Czy mój wkład do zakupu mieszkania będzie traktowany jako darowizna na rzecz żony i podlega zgłoszeniu do US?
Czy w razie rozwodu mam szansę otrzymać swój wkład który dostałem w darowiźnie?
W przyszłości otrzymam kolejną darowiznę pieniężną od rodziców - czy n...
Witam,
Mam problem, ponieważ mąż bez mojej zgody wynajął dom. Widziałam umowę i uważam, że jest ona nieważna, bo ja jestem współwłaścicielem, a nie wyraziłam zgody. Mamy rozdzielność majątkową, ale nie chcę współuczestniczyć w przestępstwie. Komu powinnam zgłosić?...
Witam miałam sprawę o alimenty z ojcem dziecka wygrana. Problem w tym że się przeprowadziłam a wyrok sądu nie dotarł. Cóż mogę zrobić gdzie go szukać? Nie było też żadnego awizo. Wyrok miał przyjść pocztą....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: