Dziwny zapis w umowie wynajmu mieszkania.

Wynajmuje mieszkanie i w umowie mam zapis o tym, ze za kazdym razem gdy ktos u mnie nocuje mam obowiazek powiadamiac wlasciciela? Moim zdaniem to dosc dziwne, bo godzi w moja prywatnosc i wiadomo czasem nie da sie przewidziec czy ktos zostanie. Czy to ma moc prawna lub w ogóle jest legalne?
A także czy w razie gdyby właściciel chciał skontrolować mieszkanie to czy może? Wejść kiedy chce i w ogóle?
anonim cytuj
01-09-2023
Nikt nikomu nie może zabronić przyjmowania gości. Taki zapis nie jest wiążący. Natomiast odnośnie odwiedzin właściciela, to odsyłam do art. 10 ustawy o ochronie praw lokatorów. Czyli nie ma powodu ani potrzeby wpuszczać właściciela do mieszkania.
bardzo dziękuję za rzeczowa odpowiedz

No to może jeszcze uzupełnię tę kwestię przyjmowania gości o podstawę prawną. Należy to rozważać poprzez art. 353[1] k.c. Mówi on o zasadzie swobody umów. Czyli, że można stosować dowolne zapisy w umowie, pod warunkiem, że są one zgodne z prawem i zasadami współżycia społecznego. Zakaz przyjmowania gości zdecydowanie nie jest zgodny z zasadami współżycia społecznego. Więc taki zapis po prostu jest nieważny.

anonim cytuj
01-09-2023
Zgadza się, klauzula, która zabrania przyjmowania gości w wynajmowanym mieszkaniu, jest niezgodna z zasadami współżycia społecznego. Istotne są następujące kwestie:

Jeśli chodzi o zapis dotyczący informowania właściciela o każdej osobie nocującej, to jest on nieważny na podstawie art. 353[1] k.c. Ograniczenie swobody korzystania z wynajmowanego lokalu w taki sposób jest niezgodne z charakterem umowy najmu i zasadami współżycia społecznego.

Co do praw właściciela do wstępu do mieszkania: właściciel nie ma prawa do nieograniczonego wstępu do wynajmowanego przez Ciebie mieszkania. Art. 10 ustawy o ochronie praw lokatorów stanowi, że wynajmujący może wejść do wynajmowanego lokalu tylko za Twoją zgodą i w uzasadnionych przypadkach (np. konieczność przeprowadzenia napraw). Jeśli właściciel chciałby dokonać kontroli, powinien to uczynić w sposób nie naruszający Twoich praw i prywatności, najlepiej ustalając wcześniej termin takiej wizyty.

Warto też dodać, że nawet jeśli w umowie najmu znajduje się zapis niezgodny z prawem, nie oznacza to nieważności całej umowy, lecz jedynie tej konkretnej klauzuli.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Wynajmuje mieszkanie a właściciel mieszkania nigdzie tego nie zgłosił co zrobić??
Dobry wieczór. Wynajmuję mieszkanie od pana x od 2009 r. Umowę zawarliśmy tzw. ustną.Wszystko ok pięknie przez 13 lat .Właściciel prosił mnie żebym nie płacił mu na konto tylko do ręki . Mówię ok.Teraz po 13 latach żąda horrendalnych pieniędzy za najem gdy poprosiłem go o rachunek za zeszły rok bo chciałem koszty wykazać okazało się że on nigdzie tego wynajmu nie zgłosił .Czy mogę go w jakiś sposób zgłosić nie wiem do urzędu skarbowego? Czy sądu?...
Dziedziczenie po matce.
Mieszkanie kupione przed ślubem, a więc stanowi wyłącznie moją własność i nie wchodzi do wspólnoty małżeńskiej ale co w przypadku mojej śmierci? Kto dziedziczy mieszkanie? Mam męża oraz 2 dzieci pełnoletnich i dwójkę małoletnich, pytam oczywiście czysto teoretycznie bo nie mogę znaleźć info na ten temat....
Podpisano umowę przedwstępna kupna sprzedaży mieszkania. Kontakt z kupującym urwał się, mijają kolejne miesiące, a z kupującym nie można się skontaktować
Witam. Bardzo proszę o radę Sytuacja wygląda następująco. Podpisano umowę przedwstępna kupna sprzedaży mieszkania (nie była to umowa notarialna) z zadatkiem bez podania terminu podpisania aktu notarialnego i kontakt z kupującym urwał się, po miesiącu kupujący wpłacił dodatkowa kwotę (zaliczkę) na prywatne konto w celu uspokojenie sprzedającego stosując wymówki (urlop wyjazd) ale mijają kolejne miesiące, płacony jest czynsz a z kupującym nie mo...
Komornik a zasiłek pielęgnacyjny
Czy komornik może zająć zasiłek pielęgnacyjny?...

Wyszukiwarka