Dziwny zapis w umowie wynajmu mieszkania.

Wynajmuje mieszkanie i w umowie mam zapis o tym, ze za kazdym razem gdy ktos u mnie nocuje mam obowiazek powiadamiac wlasciciela? Moim zdaniem to dosc dziwne, bo godzi w moja prywatnosc i wiadomo czasem nie da sie przewidziec czy ktos zostanie. Czy to ma moc prawna lub w ogóle jest legalne?
A także czy w razie gdyby właściciel chciał skontrolować mieszkanie to czy może? Wejść kiedy chce i w ogóle?
anonim cytuj
01-09-2023
Nikt nikomu nie może zabronić przyjmowania gości. Taki zapis nie jest wiążący. Natomiast odnośnie odwiedzin właściciela, to odsyłam do art. 10 ustawy o ochronie praw lokatorów. Czyli nie ma powodu ani potrzeby wpuszczać właściciela do mieszkania.
bardzo dziękuję za rzeczowa odpowiedz

No to może jeszcze uzupełnię tę kwestię przyjmowania gości o podstawę prawną. Należy to rozważać poprzez art. 353[1] k.c. Mówi on o zasadzie swobody umów. Czyli, że można stosować dowolne zapisy w umowie, pod warunkiem, że są one zgodne z prawem i zasadami współżycia społecznego. Zakaz przyjmowania gości zdecydowanie nie jest zgodny z zasadami współżycia społecznego. Więc taki zapis po prostu jest nieważny.

anonim cytuj
01-09-2023
Zgadza się, klauzula, która zabrania przyjmowania gości w wynajmowanym mieszkaniu, jest niezgodna z zasadami współżycia społecznego. Istotne są następujące kwestie:

Jeśli chodzi o zapis dotyczący informowania właściciela o każdej osobie nocującej, to jest on nieważny na podstawie art. 353[1] k.c. Ograniczenie swobody korzystania z wynajmowanego lokalu w taki sposób jest niezgodne z charakterem umowy najmu i zasadami współżycia społecznego.

Co do praw właściciela do wstępu do mieszkania: właściciel nie ma prawa do nieograniczonego wstępu do wynajmowanego przez Ciebie mieszkania. Art. 10 ustawy o ochronie praw lokatorów stanowi, że wynajmujący może wejść do wynajmowanego lokalu tylko za Twoją zgodą i w uzasadnionych przypadkach (np. konieczność przeprowadzenia napraw). Jeśli właściciel chciałby dokonać kontroli, powinien to uczynić w sposób nie naruszający Twoich praw i prywatności, najlepiej ustalając wcześniej termin takiej wizyty.

Warto też dodać, że nawet jeśli w umowie najmu znajduje się zapis niezgodny z prawem, nie oznacza to nieważności całej umowy, lecz jedynie tej konkretnej klauzuli.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie z pracy w dobie pandemii
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zwolnienia się z pracy mailowo w dobie pandemii (umowa o pracę). Obecnie cała firma pracuje zdalnie i aktualnie nie mam możliwości dać wypowiedzenia bezpośrednio swojemu szefowi. Z tego co zdążyłam dowiedzieć się z internetu, forma taka jest poprawna tylko w przypadku, gdy dokument wypowiedzenia zawarty w mailu posiada kwalifikowany podpis elektroniczny. Jakie są ewentualne konsekwencje przesłania wypowiedzenia p...
Darowizna a zachowek.
Jeśli rodzic w prezencie przy rodzeństwie dał mi 20.000 zł to rodzeństwo może w przyszłości domagać się zachowku z tej kwoty? Proszę o pomoc bo brat tak z zazdrością patrzył, a rodzice są po 90-tce....
Testy DNA na ojcostwo.
Czy dla sądu testy na ojcostwo DNA potrzebna jest zgoda matki, jak dokładnie wygląda to prawnie??...
L4 po ustaniu zatrudnienia
Dzień dobry, mam pytanie 02.10 ustało zatrudnienie u pracodawcy (umowa na zastępstwo). 04.10 zostało mi wystawione zwolnienie l4 na okres 2 tygodni. Mam pytanie bo gdzieś wyczytałam. Czy po ustaniu zatrudnienia żeby l4 było wypłacone musi trwać min. 30 dni? Czyli gdyby lekarz nie przedłużył l4 to nie dostane pieniędzy za te 2 tygodnie?...

Wyszukiwarka