Komornik

Czy komornik może zabrać wynagrodzenie bez wcześniejszej informacji?
anonim cytuj
04-03-2023
Tak.

anonim cytuj
04-03-2023
Oczywiście.
+1  
anonim cytuj
04-03-2023
komornik może zająć wynagrodzenie bez wcześniejszej informacji w sytuacji, gdy istnieje tytuł wykonawczy (np. nakaz zapłaty) przeciwko dłużnikowi i wynagrodzenie stanowi źródło jego dochodu.

Jednakże, istnieją pewne limity co do kwoty wynagrodzenia, jaką komornik może zająć. Zgodnie z ustawą, w przypadku zajęcia wynagrodzenia, komornik może pobrać tylko część wynagrodzenia dłużnika, która przekracza minimalne wynagrodzenie za pracę. Minimalne wynagrodzenie za pracę w Polsce wynosi obecnie około 3,2 tysiąca złotych brutto miesięcznie. Oznacza to, że komornik może zająć tylko część wynagrodzenia, która przekracza tę kwotę.

Dłużnik jest zobowiązany do udzielenia odpowiedzi na wezwanie komornika do złożenia oświadczenia majątkowego, w którym ujawni m.in. wysokość swoich dochodów, w tym wynagrodzenia. Nieudzielenie odpowiedzi na takie wezwanie lub udzielenie nieprawdziwych informacji może skutkować sankcjami w postaci kary grzywny.

Warto również zauważyć, że w Polsce obowiązuje tzw. tarcza antykryzysowa, która wprowadziła czasowe ograniczenia w zakresie zajęć wynagrodzeń przez komorników. Według przepisów tarczy antykryzysowej, komornik nie może zająć części wynagrodzenia, której wysokość nie przekracza 7,000 zł brutto miesięcznie.
+1  
anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Mieszkanie w spadku.
Moja Teściowa ma 2 przyrodnie siostry. Jedna z nich zamieszkiwała mieszkanie po ich zmarłej matce i sama kilka dni temu zmarła. Mieszkanie było własnościowe lokatorskie na ich zmarłą matkę. Po śmierci matki siostra teściowej nie przepisała notarialnie własności i zamieszkiwała w nim płacąc media. Teraz o śmierci siostry, dwie żyjące siostry, w tym moja teściowa, chcą uporządkować sprawy mieszkaniowe, wystawić je ma sprzedaż i podzielić pieniądze ...
Czy komornik może zająć moje konto bankowe i zabrać całe moje wynagrodzenie za pracę?
Czy komornik może zająć mi konto bankowe i zabrać całe moje wynagrodzenie za pracę? Pracuje na umowę o pracę....
Kolizja w czasie pracy samochodem służbowym.
Witam, Mam taka sytuację. Byłam zatrudniona w pewnej firmie jako magazynier, sprzedawca ale w rzeczywistości pracowałam jako kierowca (badania miałam zrobione). Przywiozłam towar pod sklep, miejsce przy drzwiach ma znak zakazu parkowania ale właściciel terenu jak stajemy na kilka minut z towarem nie czepia się. Przyjechałam, wyładowałam towar, popatrzyłam w lusterka było pusto (bo za mną też jest zakaz parkowania), odpaliłam silnik, zapaliłam św...
Licytacja komornicza.
Otóż mam problem, a mianowicie chcę kupić nieruchomość rolną zabudowaną z licytacji komorniczej. Nieruchomość ta jest niezamieszkała od około 10 lat i na posesji stoi stary wrak samochodu z tablicami rejestracyjnymi z tego co się zorientowałem na operacie szacunkowym i na zamieszczonych tam zdjęciach z 2009 roku i obecnie 2023 to samochód stoi tam przez cały ten okres lekko 14 lat. I tutaj jest moje pytanie jak go usunąć z tej posesji o ile wysze...

Wyszukiwarka