Komornik

Czy komornik może zabrać wynagrodzenie bez wcześniejszej informacji?
anonim cytuj
04-03-2023
Tak.

anonim cytuj
04-03-2023
Oczywiście.
+1  
anonim cytuj
04-03-2023
komornik może zająć wynagrodzenie bez wcześniejszej informacji w sytuacji, gdy istnieje tytuł wykonawczy (np. nakaz zapłaty) przeciwko dłużnikowi i wynagrodzenie stanowi źródło jego dochodu.

Jednakże, istnieją pewne limity co do kwoty wynagrodzenia, jaką komornik może zająć. Zgodnie z ustawą, w przypadku zajęcia wynagrodzenia, komornik może pobrać tylko część wynagrodzenia dłużnika, która przekracza minimalne wynagrodzenie za pracę. Minimalne wynagrodzenie za pracę w Polsce wynosi obecnie około 3,2 tysiąca złotych brutto miesięcznie. Oznacza to, że komornik może zająć tylko część wynagrodzenia, która przekracza tę kwotę.

Dłużnik jest zobowiązany do udzielenia odpowiedzi na wezwanie komornika do złożenia oświadczenia majątkowego, w którym ujawni m.in. wysokość swoich dochodów, w tym wynagrodzenia. Nieudzielenie odpowiedzi na takie wezwanie lub udzielenie nieprawdziwych informacji może skutkować sankcjami w postaci kary grzywny.

Warto również zauważyć, że w Polsce obowiązuje tzw. tarcza antykryzysowa, która wprowadziła czasowe ograniczenia w zakresie zajęć wynagrodzeń przez komorników. Według przepisów tarczy antykryzysowej, komornik nie może zająć części wynagrodzenia, której wysokość nie przekracza 7,000 zł brutto miesięcznie.
+1  
anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy najmu na czas określony.
Dzień dobry, Posiadam umowę najmu (jestem Najemcą) lokalu na czas określony (do 31.07.2024 r.). Z przyczyn osobistych (przeprowadzka do innego miasta) musimy zakończyć najem przed czasem. W umowie mamy zapis dotyczący kary umownej: "W przypadku wypowiedzenia lub rozwiązania umowy przez Najemcę z przyczyn leżących po stronie Najemcy, Wynajmujący zażąda od Najemcy kary umownej w wysokości dwumiesięcznego czynszu, o którym mowa w §4. ust.1.&...
Umowa o pracę na zastępstwo.
Czy na umowie na zastępstwo za kogoś, wygląda tak samo, co na zwykłą umowę o pracę?...
Rozwiązanie umowy na urlopie wychowawczym.
Jestem na urlopie wychowawczym dostałam od pracodawcy wypowiedzenie z rozwiązaniem umowy o pracę. Okres wypowiedzenia 3 miesiące. Przyczyna: likwidacja stanowiska pracy(zamknięcie jednego z punktów handlowych). Proszę mi powiedzieć czy nie powinni poczekac do mojego powrotu z wypowiedzeniem? Jak to prawnie teraz wygląda? I czy nie powinnam w takim razie dostać odprawy? Pracodawca zatrudnia ok 100 osób. Druga sprawa to wypowiedzenie / rozwiąz...
Czy będą konsekwencje z tego ze najemca będzie wnioskował o dodatek mieszkaniowy?
Jestem wynajmującą mieszkanie i osoba, która je wynajmuje, czyli najemca zapytał mnie, czy nie będzie problemu, jeśli podczas najmu zgłosi wniosek do urzędu miasta i otrzyma dodatek mieszkaniowy do czynszu? Czy ja jako wynajmująca nie poniosę z tego powodu żadnych konsekwencji? Czy ja będę musiała składać do urzędu jakieś dokumenty? Co miesiąc odprowadzam podatek od wynajmu. Czy taki dodatek mieszkaniowy wpływa w jakikolwiek sposób na ten podatek...

Wyszukiwarka