Komornik

Czy komornik może zabrać wynagrodzenie bez wcześniejszej informacji?
anonim cytuj
04-03-2023
Tak.

anonim cytuj
04-03-2023
Oczywiście.
+1  
anonim cytuj
04-03-2023
komornik może zająć wynagrodzenie bez wcześniejszej informacji w sytuacji, gdy istnieje tytuł wykonawczy (np. nakaz zapłaty) przeciwko dłużnikowi i wynagrodzenie stanowi źródło jego dochodu.

Jednakże, istnieją pewne limity co do kwoty wynagrodzenia, jaką komornik może zająć. Zgodnie z ustawą, w przypadku zajęcia wynagrodzenia, komornik może pobrać tylko część wynagrodzenia dłużnika, która przekracza minimalne wynagrodzenie za pracę. Minimalne wynagrodzenie za pracę w Polsce wynosi obecnie około 3,2 tysiąca złotych brutto miesięcznie. Oznacza to, że komornik może zająć tylko część wynagrodzenia, która przekracza tę kwotę.

Dłużnik jest zobowiązany do udzielenia odpowiedzi na wezwanie komornika do złożenia oświadczenia majątkowego, w którym ujawni m.in. wysokość swoich dochodów, w tym wynagrodzenia. Nieudzielenie odpowiedzi na takie wezwanie lub udzielenie nieprawdziwych informacji może skutkować sankcjami w postaci kary grzywny.

Warto również zauważyć, że w Polsce obowiązuje tzw. tarcza antykryzysowa, która wprowadziła czasowe ograniczenia w zakresie zajęć wynagrodzeń przez komorników. Według przepisów tarczy antykryzysowej, komornik nie może zająć części wynagrodzenia, której wysokość nie przekracza 7,000 zł brutto miesięcznie.
+1  
anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Co robić, gdy drugi rodzic nie płaci alimentów?
Witam, składam wniosek o niealimentację. Jestem w trakcie kompletowania dokumentów. Komornik nie ma z czego ściągnąć, bo delikwent pracuje na czarno, ale mam dowody na to, że zarabia. Czy takie dowody (z portalu społecznościowego) mogą być wzięte pod uwagę? On śmieje mi się w twarz, że nie będzie płacił. Ma zaległość ponad 12 tys. Co jeśli nie mam jego adresu zamieszkania a jedynie kontakt do kuratora, pod którego jest nadzorem? Czy tez cos to po...
Źle naliczone koszty uzyskania przychodów w PIT-11.
Witam, pracowałem na umowę zlecenie przez okres 3 miesięcy. Otrzymałem PIT- dochody znacznie się różnią od rzeczywistych. Wypłata była do ręki. Co teraz zrobić ? Pracodawca twierdzi ze tak ma być....
Jak zakończyć działalność nierejestrowaną?
Jak zakończyć działalność nierejestrowaną? Kiedyś zakładałam taką działalność aby próbować swoich sił w jednej branży, niestety nie wyszło. Zapomniałam o tym, że taka działalność była. Ostatnie wpływy były może jakoś 2 lata temu albo i więcej. Co mogę zrobić aby zakończyć? Czy z tego tytułu że nie było żadnych wpływów a wcześniej nie zakończyłam coś mi grozi?...
Mandat z fotoradaru.
Witam, Otrzymałem zdjęcie z fotoradaru z GITD za przekroczenie prędkości. Z racji sytuacji - chcę wskazać w odpowiedzi innego kierowcę jako sprawcę wykroczenia, jednak osoba ta nie posiada prawa jazdy. Proszę o informację jakie konsekwencje prawne poniesie wskazana osoba? Tj. czy dostanie mandat za popełnione wykroczenie przekroczenia prędkości, czy może też za brak prawa jazdy dodatkowo?...

Wyszukiwarka