Komornik

Czy komornik może zabrać wynagrodzenie bez wcześniejszej informacji?
anonim cytuj
04-03-2023
Tak.

anonim cytuj
04-03-2023
Oczywiście.
+1  
anonim cytuj
04-03-2023
komornik może zająć wynagrodzenie bez wcześniejszej informacji w sytuacji, gdy istnieje tytuł wykonawczy (np. nakaz zapłaty) przeciwko dłużnikowi i wynagrodzenie stanowi źródło jego dochodu.

Jednakże, istnieją pewne limity co do kwoty wynagrodzenia, jaką komornik może zająć. Zgodnie z ustawą, w przypadku zajęcia wynagrodzenia, komornik może pobrać tylko część wynagrodzenia dłużnika, która przekracza minimalne wynagrodzenie za pracę. Minimalne wynagrodzenie za pracę w Polsce wynosi obecnie około 3,2 tysiąca złotych brutto miesięcznie. Oznacza to, że komornik może zająć tylko część wynagrodzenia, która przekracza tę kwotę.

Dłużnik jest zobowiązany do udzielenia odpowiedzi na wezwanie komornika do złożenia oświadczenia majątkowego, w którym ujawni m.in. wysokość swoich dochodów, w tym wynagrodzenia. Nieudzielenie odpowiedzi na takie wezwanie lub udzielenie nieprawdziwych informacji może skutkować sankcjami w postaci kary grzywny.

Warto również zauważyć, że w Polsce obowiązuje tzw. tarcza antykryzysowa, która wprowadziła czasowe ograniczenia w zakresie zajęć wynagrodzeń przez komorników. Według przepisów tarczy antykryzysowej, komornik nie może zająć części wynagrodzenia, której wysokość nie przekracza 7,000 zł brutto miesięcznie.
+1  
anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Przedłużenie zakazu zbliżania.
Czy po rozwodzie można wnioskować o przedłużenie zakazu zbliżania?...
Zapis na umowie zlecenie dotyczący okresu wypowiedzenia
Cześć, mam zapis na umowie zlecenie (na okres 6 miesięcy) dotyczący okresu wypowiedzenia - miesięcznego. Orientuje się, że cechą takiej umowy jest natychmiastowe wygaśnięcie w momencie wypowiedzenia. Czy ten zapis to zmienia i przy takiej umowie można dopisać sobie dowolny okres wypowiedzenia?...
Przelewy za czynsz.
Dzień dobry, od niedawna wynajmuję z chłopakiem mieszkanie, umowa wynajmu jest na mnie i ja wykonuję opłaty, chłopak natomiast przelewem zwraca mi połowę czynszu. Czy te przelewy od chłopaka mogą być zaliczone pod darowiznę i konieczne będzie odprowadzenie za nie podatku, nawet jeśli tytuł przelewu to "czynsz", lub na przykład "opłata za mieszkanie"? Co należy zrobić aby uniknąć podatku, przelewy te nie są prezentami, lecz o...
Renta
Renta dla dziecka Witam, proszę o pomoc. Jestem w ciąży i dziecko zaraz przyjdzie na świat. Mój partner popełnił samobójstwo w Holandii. Chodzi o ustalenie ojcostwa i przyznanie dziecku renty. Sekcja zwłok oraz próbki DNA zostały pobrane przez holenderska policję. Natomiast później został przewieziony do Polski i skremowany, pochowano go w Polsce. 1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ? 2. Co robić jeżeli nie...

Wyszukiwarka