Wada ukryta zakupionego auta.

Witam, wraz z zona zakupiliśmy u handlarza auto za 30 tysięcy, po przejechaniu 700km (normalna jazda) wysypała się turbina, czy można to podpiąć pod wadę ukryta? Handlarz w rozmowie telefonicznej się bulwersował i się rozłączył, co robić dalej?
anonim cytuj
01-09-2023
Najlepiej złożyć reklamację na piśmie i wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. W reklamacji należy napisać czego Państwu oczekują więcej informacji możecie Państwo znaleźć na stronie UOKIK oraz skontaktować się z Rzecznikiem Praw Konsumentów.

anonim cytuj
01-09-2023
W przypadku zakupu samochodu od handlarza, który okazał się mieć wadę, istnieją środki prawne, które możesz podjąć w świetle prawa polskiego.

Po pierwsze, jeśli uważasz, że zakupiony towar (w tym przypadku samochód) ma wadę, możesz skorzystać z przysługujących Ci praw w ramach rękojmi. Zgodnie z art. 556 § 1 Kodeksu Cywilnego (K.C.), sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeśli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat od dnia wydania rzeczy kupującemu.

Po drugie, istotne jest, aby reklamacja była składana w formie pisemnej. Sugeruję opisanie dokładnie zaistniałej sytuacji, wskazanie wady (wysypana turbina), oraz przedstawienie żądania (np. naprawy auta, wymiany na wolny od wad lub zwrotu pieniędzy). Jak już zostało wspomniane, warto wysłać taką reklamację listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, aby posiadać dowód wysłania i dostarczenia reklamacji handlarzowi.

Handlarz w rozmowie telefonicznej się bulwersował i się rozłączył, co robić dalej?

Jeśli handlarz odmówi rozpatrzenia reklamacji lub nie odpowie na nią w ciągu 14 dni, możesz podjąć dalsze kroki prawne. Na przykład, możesz skierować sprawę do sądu powszechnego z żądaniem zadośćuczynienia za zakupioną rzecz z wadą.

Ostatecznie, warto również być świadomym swoich praw jako konsumenta. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKIK) oraz Rzecznik Praw Konsumentów to instytucje, które mogą dostarczyć dodatkowych informacji i wsparcia w tego typu sytuacjach.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Zachowek od darowizny.
Kilkanaście lat temu otrzymałam od ojca darowiznę bez testamentu. Ojciec nie żyje już około 15 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy moje rodzeństwo może teraz wnioskować o zachowek po tak długim czasie? Chce zaznaczyć ze nie było testamentu, darowiznę otrzymałam za życia ojca. Sporo w internecie piszą o 5 latach przedawnienia ale od testamentu, a nic odnośnie darowizny bez testamentu - jak w tym przypadku wygląda przedawnienie?...
Reklamacja rozdartej paczki w firmie kurierskiej.
Jestem konsumentem - zakupiłem towar wysyłkowo. Wyslalem go do reklamacji na swój koszt. Sklep odmowil odbioru przesyłki od kuriera bo opakowanie było rozdarte. Co jeśli czegos brakuje? Jeśli rzecz jest uszkodzona? Kto za to poniesie koszt ja czy sklep? Wątpię ze kurier rozpatrzy reklamacje pozytywnie. Jak się ewentualnie bronić? Przesyłka dotrze do mnie z powrotem jutro. Mam spakować paczkę na nowo i sklep chce wysłać po odbiór swojego kurie...
Zwrot za rezerwację anulowaną bez podania przyczyny (bon turystyczny), co powinno zawierać ponaglenie do zwrotu zaliczki?
Dzień dobry, W zeszłym roku zrobiłam rezerwacje w ośrodku wczasowym płacąc bonem turystycznym ( 500zl). Z rezerwacji mogłam zrezygnować do końca lutego i liczyć na 100% zwrot zaliczki. Dzień przed końcem czasu, który regulaminowo kończył się na koniec lutego dostałam maile ze rezerwacja została anulowana bez podania przyczyny przez ośrodek. Mimo tygodniowych prób skontaktowania się z ośrodkiem mailowo i telefonicznie zmuszona byłam zrobić rezer...
Zniszczony pokój po wynajmie. Wysłałam maila z wyliczeniem i żądaniem dopłaty. Proszę o pomoc w kwestii moich dalszych kroków odnośnie tej osoby.
Dzień dobry, wynajęłam pokój młodej dziewczynie, po jej wyprowadzce zastałam pokój zniszczony tzn. ściana podrapana przez zwierzątko w klatce (w umowie jest mowa o zakazie trzymania zwierząt, a ja nie wyraziłam na to zgody), zniszczona przez nie wykładzina, odrapane meble - to pokój. Poza tym osoba ta nie wywiązywała się z obowiązku sprzątania części wspólnych. Rozliczyłam jej kaucję za poniesione straty, sprzątanie pokoju, części wspólnych i zgo...

Wyszukiwarka