Wada ukryta zakupionego auta.

Witam, wraz z zona zakupiliśmy u handlarza auto za 30 tysięcy, po przejechaniu 700km (normalna jazda) wysypała się turbina, czy można to podpiąć pod wadę ukryta? Handlarz w rozmowie telefonicznej się bulwersował i się rozłączył, co robić dalej?
anonim cytuj
01-09-2023
Najlepiej złożyć reklamację na piśmie i wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. W reklamacji należy napisać czego Państwu oczekują więcej informacji możecie Państwo znaleźć na stronie UOKIK oraz skontaktować się z Rzecznikiem Praw Konsumentów.

anonim cytuj
01-09-2023
W przypadku zakupu samochodu od handlarza, który okazał się mieć wadę, istnieją środki prawne, które możesz podjąć w świetle prawa polskiego.

Po pierwsze, jeśli uważasz, że zakupiony towar (w tym przypadku samochód) ma wadę, możesz skorzystać z przysługujących Ci praw w ramach rękojmi. Zgodnie z art. 556 § 1 Kodeksu Cywilnego (K.C.), sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeśli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat od dnia wydania rzeczy kupującemu.

Po drugie, istotne jest, aby reklamacja była składana w formie pisemnej. Sugeruję opisanie dokładnie zaistniałej sytuacji, wskazanie wady (wysypana turbina), oraz przedstawienie żądania (np. naprawy auta, wymiany na wolny od wad lub zwrotu pieniędzy). Jak już zostało wspomniane, warto wysłać taką reklamację listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, aby posiadać dowód wysłania i dostarczenia reklamacji handlarzowi.

Handlarz w rozmowie telefonicznej się bulwersował i się rozłączył, co robić dalej?

Jeśli handlarz odmówi rozpatrzenia reklamacji lub nie odpowie na nią w ciągu 14 dni, możesz podjąć dalsze kroki prawne. Na przykład, możesz skierować sprawę do sądu powszechnego z żądaniem zadośćuczynienia za zakupioną rzecz z wadą.

Ostatecznie, warto również być świadomym swoich praw jako konsumenta. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKIK) oraz Rzecznik Praw Konsumentów to instytucje, które mogą dostarczyć dodatkowych informacji i wsparcia w tego typu sytuacjach.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Ojciec żąda alimentów.
Mama mojej narzeczonej ma w toku sprawę rozwodową ze swoim mężem. Jest on alkoholikiem od zawsze ale jego rodzina pomaga mu teraz zrobić wszystko żeby ten rozwód był z winy mamy mojej narzeczonej. Chcę on uzyskać alimenty i ostatnio powiedział że złoży wniosek do sądu o alimenty dla niego od mojej narzeczonej i jej siostry. Czy można jakoś tego uniknąć, mogą one jakoś pozbawić go tego prawa? Ogólnie zniszczył im całe dzieciństwo i jeszcze teraz ...
Czy mogę zostać oskarżony o zniesławienie za opinię wyrażoną na forach internetowych?
Mam pewien problem związany z wypowiedzią, którą umieściłem na jednym z forów internetowych. Otóż, jakiś czas temu wziąłem udział w dyskusji na temat pewnej firmy, która moim zdaniem nieuczciwie traktowała swoich klientów. Byłem bardzo niezadowolony z usług, które otrzymałem od tej firmy i chciałem podzielić się swoją opinią z innymi. W moim poście użyłem dość mocnych słów i wyraziłem swoje rozczarowanie jakośćią usług, którą otrzymałem. Może ...
Jazda samochodem pod wpływem alkoholu.
Chciałam zapytać o sprawę męża. Jakiś czas temu wypił 2 piwa po czym po 4 godz chciał zajechać do sklepu i złapała go policja na dmuchanie. Wydmuchał 0.21 promila po czym po 30 min spadło do 0.16. Sądzi że nie zabrano mu prawo jazdy, dziś był na policji złożyć wyjaśnienia i ma czekać na wyrok sądu. Co mu grozi? Czy możliwe żeby nie zabrano mu tego prawo jazdy? Nie chce ze mną nawet rozmawiać na ten temat....
Zwrot zakupów przez internet
Proszę o pomoc. Rozpocząć w tym roku planuję zamówić wózek dla dziecka z aukcji internetowej Allegro. Obawiam się jednak że może być on niewygodny dla prowadzącego po złożeniu. Gdyby faktycznie okazał się on niewygodny czy jest możliwość abym zwróciła go do sprzedawcy w ciągu 14 dni tak jak mówi ustawa o zakupach internetowych? Skoro zostanie on złożony i wypróbowany po domu...

Wyszukiwarka