Wada ukryta zakupionego auta.

Witam, wraz z zona zakupiliśmy u handlarza auto za 30 tysięcy, po przejechaniu 700km (normalna jazda) wysypała się turbina, czy można to podpiąć pod wadę ukryta? Handlarz w rozmowie telefonicznej się bulwersował i się rozłączył, co robić dalej?
anonim cytuj
01-09-2023
Najlepiej złożyć reklamację na piśmie i wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. W reklamacji należy napisać czego Państwu oczekują więcej informacji możecie Państwo znaleźć na stronie UOKIK oraz skontaktować się z Rzecznikiem Praw Konsumentów.

anonim cytuj
01-09-2023
W przypadku zakupu samochodu od handlarza, który okazał się mieć wadę, istnieją środki prawne, które możesz podjąć w świetle prawa polskiego.

Po pierwsze, jeśli uważasz, że zakupiony towar (w tym przypadku samochód) ma wadę, możesz skorzystać z przysługujących Ci praw w ramach rękojmi. Zgodnie z art. 556 § 1 Kodeksu Cywilnego (K.C.), sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeśli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat od dnia wydania rzeczy kupującemu.

Po drugie, istotne jest, aby reklamacja była składana w formie pisemnej. Sugeruję opisanie dokładnie zaistniałej sytuacji, wskazanie wady (wysypana turbina), oraz przedstawienie żądania (np. naprawy auta, wymiany na wolny od wad lub zwrotu pieniędzy). Jak już zostało wspomniane, warto wysłać taką reklamację listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, aby posiadać dowód wysłania i dostarczenia reklamacji handlarzowi.

Handlarz w rozmowie telefonicznej się bulwersował i się rozłączył, co robić dalej?

Jeśli handlarz odmówi rozpatrzenia reklamacji lub nie odpowie na nią w ciągu 14 dni, możesz podjąć dalsze kroki prawne. Na przykład, możesz skierować sprawę do sądu powszechnego z żądaniem zadośćuczynienia za zakupioną rzecz z wadą.

Ostatecznie, warto również być świadomym swoich praw jako konsumenta. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKIK) oraz Rzecznik Praw Konsumentów to instytucje, które mogą dostarczyć dodatkowych informacji i wsparcia w tego typu sytuacjach.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku a postanowienie
Dobry wieczór, odrzuciłam spadek po zmarłej Mamie,wraz z dziećmi zrzekłam się przed sądem i zakończyłam sprawę u notariusza. Dostałam pismo o postanowienia jako uczestnika nabycia spadku w sprawie długu bankowego, i w doręczeniu pisze że mam tydzień od daty otrzymania odpisu orzeczenia wraz z uzasadnieniem na zażalenie i piszą że w ciągu 14 dni mam dołączyć akty urodzenia zgonu i małżeństwa rodziców i dziadków. Czy gdy zrzekłam się spadku muszę w...
Kwota wolna od zajecia komorniczego, wypłata a bank
Mam pytanie. Posiadam konto w alior banku, mam zajecie komornicze na kwotę 838 złoty zarabiam najniższą krajową, wypłatę dostaje 28 każdego miesiąca a kwotę wolną od zajecia mam wykorzystaną i się odnawia 1 dnia każdego miesiąca czy te 838złoty zostanie zablokowane z mojej najniższej krajowej i czy odblokują mi te pieniądze pierwszego dnia miesiąca jeżeli kwota wolna od zajecia się odnowi? Dodam że Kwotę wolną od zajecia komorniczego mam wykorzy...
Rozliczanie mediów w wynajmowanym mieszkaniu
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuje. Dostaje tylko kwotę do zapłaty za cały miesiąc-ciąg cyfr, dopiero jeśli się upomnę to dostaję te jego rozliczenia z zeszytu, na których w zasadzie może pisać co chce. Czuję że jestem oszukiwana, moje rachunki są naprawdę spore. Na prośbę pokazania Faktur zasłania się tym, że tam są jego dane itp., nie może mi tego pokazać. Jest to najem zwykły, umowa nie została przedłużona automatycznie ...
czym się różni umowa użyczenia mieszkania od wynajmu mieszkania?
Hej ? Mam takie pytanie - czym się różni umowa użyczenia mieszkania od wynajmu mieszkania? Teoretycznie znam różnice, ale chciałabym się dowiedzieć, jak wygląda to w przypadku rozliczenia się ze skarbówką? Która umowa jest bezpieczniejsza dla wynajmującego? Dziękuję i pozdrawiam...

Wyszukiwarka