Wada ukryta zakupionego auta.

Witam, wraz z zona zakupiliśmy u handlarza auto za 30 tysięcy, po przejechaniu 700km (normalna jazda) wysypała się turbina, czy można to podpiąć pod wadę ukryta? Handlarz w rozmowie telefonicznej się bulwersował i się rozłączył, co robić dalej?
anonim cytuj
01-09-2023
Najlepiej złożyć reklamację na piśmie i wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. W reklamacji należy napisać czego Państwu oczekują więcej informacji możecie Państwo znaleźć na stronie UOKIK oraz skontaktować się z Rzecznikiem Praw Konsumentów.

anonim cytuj
01-09-2023
W przypadku zakupu samochodu od handlarza, który okazał się mieć wadę, istnieją środki prawne, które możesz podjąć w świetle prawa polskiego.

Po pierwsze, jeśli uważasz, że zakupiony towar (w tym przypadku samochód) ma wadę, możesz skorzystać z przysługujących Ci praw w ramach rękojmi. Zgodnie z art. 556 § 1 Kodeksu Cywilnego (K.C.), sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeśli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat od dnia wydania rzeczy kupującemu.

Po drugie, istotne jest, aby reklamacja była składana w formie pisemnej. Sugeruję opisanie dokładnie zaistniałej sytuacji, wskazanie wady (wysypana turbina), oraz przedstawienie żądania (np. naprawy auta, wymiany na wolny od wad lub zwrotu pieniędzy). Jak już zostało wspomniane, warto wysłać taką reklamację listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, aby posiadać dowód wysłania i dostarczenia reklamacji handlarzowi.

Handlarz w rozmowie telefonicznej się bulwersował i się rozłączył, co robić dalej?

Jeśli handlarz odmówi rozpatrzenia reklamacji lub nie odpowie na nią w ciągu 14 dni, możesz podjąć dalsze kroki prawne. Na przykład, możesz skierować sprawę do sądu powszechnego z żądaniem zadośćuczynienia za zakupioną rzecz z wadą.

Ostatecznie, warto również być świadomym swoich praw jako konsumenta. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKIK) oraz Rzecznik Praw Konsumentów to instytucje, które mogą dostarczyć dodatkowych informacji i wsparcia w tego typu sytuacjach.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Chcę wymeldować z mieszkania członka rodziny bez jego zgody
Dzień dobry Chcę wymeldować z mieszkania członka rodziny, która jednak pozostaje w tym domu, ja jestem właścicielem. Czy jest taka możliwość? I czy da się to załatwić mimo, że ona może się na to nie zgadzać?...
Jakie są moje prawa, gdy jestem zwalniany z pracy?
no więc tak... jestem w mega dołku, bo szefostwo postanowiło się mnie pozbyć. Robiłem w tej firmie od 6 lat, i tak nagle, z dnia na dzień... zwolnienie. Przygotowali mi jakieś papiery, mówią, że z winy pracownika i coś tam jeszcze. Niby niby ale ja tam się nie znam, prawo to dla mnie czarna magia, więc stwierdziłem, że zapytam się was, bo na dlajurysty.pl zawsze ktoś pomoże, co nie? Po pierwsze, to czy mogą mnie tak po prostu zwolnić? Czy nie ...
Zarejestrowanie pojazdu na inną osobę niż osoba widniejąca w umowie.
Mam takie pytanie, czy istnieje możliwość zarejestrowania pojazdu na inną osobę niż osoba widniejąca (jako kupujący) w umowie kupna-sprzedaży pojazdu? Sytuacja taka że mój tata nie mógł ze mną pojechać po samochód więc umowa została sporządzona na mnie, ale w rzeczywistości pojazd miałby być zarejestrowany na niego a ja byłabym jedynie współwłaścicielem pojazdu. Jak to najłatwiej zrobić?...
Wniosek o zgodę na odrzucenie spadku w imieniu maloletniego
Dzień dobry, Mam problem . Dowiedziałam się , że jestem spadkobiercą po bratanku dziadka. Człowieka na oczy nie widzialam, nie wiedziałam o istnieniu do momentu otrzymania pisma z sądu. W sądzie toczy się rozprawa o nabycie spadku przez gminę , na której zmarły zostawił stary domek i działeczkę. Od momentu jego śmierci rosną zaleglosci podatkowe.Rodzina mieszkająca tam odrzuciła spadek, to mnie zaniepokoiło i też odrzuciłam. Teraz mam problem ...

Wyszukiwarka