Wada ukryta zakupionego auta.

Witam, wraz z zona zakupiliśmy u handlarza auto za 30 tysięcy, po przejechaniu 700km (normalna jazda) wysypała się turbina, czy można to podpiąć pod wadę ukryta? Handlarz w rozmowie telefonicznej się bulwersował i się rozłączył, co robić dalej?
anonim cytuj
01-09-2023
Najlepiej złożyć reklamację na piśmie i wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. W reklamacji należy napisać czego Państwu oczekują więcej informacji możecie Państwo znaleźć na stronie UOKIK oraz skontaktować się z Rzecznikiem Praw Konsumentów.

anonim cytuj
01-09-2023
W przypadku zakupu samochodu od handlarza, który okazał się mieć wadę, istnieją środki prawne, które możesz podjąć w świetle prawa polskiego.

Po pierwsze, jeśli uważasz, że zakupiony towar (w tym przypadku samochód) ma wadę, możesz skorzystać z przysługujących Ci praw w ramach rękojmi. Zgodnie z art. 556 § 1 Kodeksu Cywilnego (K.C.), sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeśli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat od dnia wydania rzeczy kupującemu.

Po drugie, istotne jest, aby reklamacja była składana w formie pisemnej. Sugeruję opisanie dokładnie zaistniałej sytuacji, wskazanie wady (wysypana turbina), oraz przedstawienie żądania (np. naprawy auta, wymiany na wolny od wad lub zwrotu pieniędzy). Jak już zostało wspomniane, warto wysłać taką reklamację listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, aby posiadać dowód wysłania i dostarczenia reklamacji handlarzowi.

Handlarz w rozmowie telefonicznej się bulwersował i się rozłączył, co robić dalej?

Jeśli handlarz odmówi rozpatrzenia reklamacji lub nie odpowie na nią w ciągu 14 dni, możesz podjąć dalsze kroki prawne. Na przykład, możesz skierować sprawę do sądu powszechnego z żądaniem zadośćuczynienia za zakupioną rzecz z wadą.

Ostatecznie, warto również być świadomym swoich praw jako konsumenta. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKIK) oraz Rzecznik Praw Konsumentów to instytucje, które mogą dostarczyć dodatkowych informacji i wsparcia w tego typu sytuacjach.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Zniesienie współwłasności.
Dzień dobry. Wraz z mężem mamy mieszkanie które jest naszą wspólną własnością. W księdze wieczystej pojawił się wpis za mój dług, mąż nie ma z tym nic wspólnego. Czy ja mogę znieść moja własność ? Czy mogę dokonać darowizny na rzecz dziecka lub męża ?...
na kogo przechodzi prawo do działki ROD po śmierci właściciela?
Mam pytanie o dobre wyjście z trudnej sytuacji. Rodzice nabyli działkę ROD ponad 30 lat temu. Działka była należycie pielęgnowana. Sądziłam z rodzicami drzewka...kwiaty... Miała dyplomy itp. Matka zmarła 10 lat temu. Więc ojciec sam został i pomagałam mu jak zawsze wcześniej. Rok później tata się ożenił z kobietą ze wsi .Nie interesowała się zbytnio działką ale z przymusu chodzila. Natomiast mi i bratowej zabraniała oskarżając nas że jesteśmy je...
Umowa o prace po zakończeniu stażu
Mam pytanie, kończy mi się staż, dostałam propozycję pracy, ale na takich samych warunkach wynagrodzenia jak na stażu (czyli na dzień dzisiejszy 1565 zł). Czy takie wynagrodzenie jest zgodne z obowiązującymi przepisami? Płaca minimalna na dzień dzisiejszy wynosi 3490 zł brutto jeśli się nie mylę. Jeśli mogą mnie zatrudnić na takich warunkach (nie ukrywam, że dla mnie niekorzystnych) to czy mogę beż ponoszenia konsekwencji zrezygnować? Staż mam z ...
Kradziez
Witam zrobiłam straszna glopote nie zeskanowalam wszystkich rzeczy w rosmannie przyłapał mnie ochroniarz wezwali policję powiedzieli że co najmniej jestem na 5 nagraniach . Nie dali mandatu tylko kazali się zgłosić we wtorek na policję . Myślę że za te rzeczy nie wyjdzie 800 zł . Co mi grozi bardzo się boje . Zapisałam się na terapię . Nie potrafię wyjaśnić swojego postępowania. Mam dwójke dzieci proszę o pomoc ...

Wyszukiwarka