W sytuacji przedstawionej w opisanym problemie, prawo polskie wyraźnie reguluje kwestie związane z bezumownym korzystaniem z rzeczy. Aby dokładnie odpowiedzieć na Twoje pytanie, chciałbym przedstawić kilka kluczowych aspektów:
Na mocy art. 224 Kodeksu cywilnego (kc), osoba, która bezumownie korzysta z cudzej rzeczy, jest obowiązana do zapłaty wynagrodzenia, jeżeli może ona przynieść korzyść właścicielowi rzeczy.
Auto stało u mnie na działce , jak potrzebowałem to jeździłem bo nie miałem innego auta a bez samochodu jak bez ręki , mieszkam w małej miejscowości , aby gdziekolwiek dojechać potrzebne jest auto.
Nawet jeśli powyższa sytuacja była wynikiem konieczności i nie było złej woli z Twojej strony, faktem jest, że korzystałeś z pojazdu po odstąpieniu od umowy. W świetle prawa jest to bezumowne korzystanie z rzeczy.
Należy także wziąć pod uwagę art. 231 kc, który stanowi, że kto wzbogacił się bezpodstawnie kosztem innej osoby, jest zobowiązany do zwrotu tego, co uzyskał na jej koszt.
W kontekście powyższych przepisów, skoro korzystałeś z samochodu po odstąpieniu od umowy, sprzedawca może dochodzić od Ciebie wynagrodzenia za korzystanie z pojazdu. W tym przypadku warto również rozważyć jakie były okoliczności odstąpienia od umowy i czy w trakcie korzystania z pojazdu nie powstały dodatkowe szkody czy usterki. W przypadku stwierdzenia dodatkowych uszkodzeń pojazdu, możesz być odpowiedzialny za ich naprawienie.
Jeśli jednak uważasz, że Twoje korzystanie z samochodu miało uzasadnienie, powinieneś zgromadzić dowody potwierdzające Twoje stanowisko oraz okoliczności korzystania z pojazdu, które mogą być przydatne w ewentualnym procesie sądowym.