Jak wcześniej rozwiązać umowę o pracę?

Jeśli pracownik ma miesięczny okres wypowiedzenia i chce wcześniej rozwiązać umowę bo znalazł inną pracę, ale pracodawca nie zgadza się na wcześniejsze rozwiązanie umowy, to czy jest jakieś rozwiązanie, żeby wybrnąć z takiej sytuacji? (L-4 nie wchodzi w grę) Czy np. pracodawca może odmówić pracownikowi urlopu bezpłatnego?
anonim cytuj
21-03-2024
Jak pracodawca odmawia, to nie ma sposobu na wcześniejsze rozwiązanie umowy. Pozostaje porzucenie i brzydkie świadectwo pracy.

anonim cytuj
21-03-2024
Jak pracodawca rozwiązuje umowę za wypowiedzeniem, to może nawet zwolnić pracownika z wykonywania pracy na czas wypowiedzenia, a jak wypowiedzenie jest z inicjatywy pracownika, to nawet nie może wziąć urlopu bezpłatnego, jeśli pracodawca się na to nie zgodzi. Mógłby ustawodawca wprowadzić w ustawie jakieś rozwiązanie w takich sytuacjach.

anonim cytuj
21-03-2024
Ale zwolnienie pracownika z obowiązku pracy to strata dla pracodawcy, gdzie tu widzisz niesprawiedliwość? Okres wypowiedzenia to czas dla obu stron na zakończenie spraw i znalezienie zastępstwa.

anonim cytuj
21-03-2024

Sugerowane Tematy

Oradziez
Mam maly problem i zaluze ze cos takiego zrobipam chcialam byc piekna(choruje na depresje) i kradlam kosmetyki suma wynosi 660 zl czy ktos moze mi powie co moze mnie spotkac boje sie wiem glupia bylam...
spadek. jak sprawdzic co posiadal zmarly dziadek. co jesli mial długi?
zmarł mój dziadek który nie miał zemną kontaktu całe życie. Z tego co wiem nie spisał testamentu a ja jestem spadkobiercą ponieważ dzieci dziadka nie żyją. O jego śmierci zostałem poinformowany przez jego siostrę z półrocznym opóźnieniem. Z rozmowy z jego siostrą wynika że posiadał on same długi oraz nalega ona by odrzucić spadek ponieważ ona jest kolejną osobą po mnie do odziedziczenia spadku i mówi że również chce go podrzucić. Pozostały czas n...
Zwolnienie z pracy w dobie pandemii
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zwolnienia się z pracy mailowo w dobie pandemii (umowa o pracę). Obecnie cała firma pracuje zdalnie i aktualnie nie mam możliwości dać wypowiedzenia bezpośrednio swojemu szefowi. Z tego co zdążyłam dowiedzieć się z internetu, forma taka jest poprawna tylko w przypadku, gdy dokument wypowiedzenia zawarty w mailu posiada kwalifikowany podpis elektroniczny. Jakie są ewentualne konsekwencje przesłania wypowiedzenia p...
Ulga mieszkaniowa
Dzień dobry Mam możliwość skorzystania z ulgi mieszkaniowej. Spełniam warunki , ale niestety nie bardzo wiem co z czym :( Pomożecie? przychód 100494,8 kup 3600 zaliczka 6424 społeczne 7613 Mieszkanie sprzedane za 390tys., po sprzedaży został spłacony kredyt hipoteczny w wysokości 226835,85. Nowe mieszkanie kupione za 390800zł. Po sprzedaży i spłacie kredytu zostało 163 tys., z którego 100 tys. przeznaczone zostało na wkład własny na nowe ...

Wyszukiwarka