Jak wcześniej rozwiązać umowę o pracę?

Jeśli pracownik ma miesięczny okres wypowiedzenia i chce wcześniej rozwiązać umowę bo znalazł inną pracę, ale pracodawca nie zgadza się na wcześniejsze rozwiązanie umowy, to czy jest jakieś rozwiązanie, żeby wybrnąć z takiej sytuacji? (L-4 nie wchodzi w grę) Czy np. pracodawca może odmówić pracownikowi urlopu bezpłatnego?
anonim cytuj
21-03-2024
Jak pracodawca odmawia, to nie ma sposobu na wcześniejsze rozwiązanie umowy. Pozostaje porzucenie i brzydkie świadectwo pracy.

anonim cytuj
21-03-2024
Jak pracodawca rozwiązuje umowę za wypowiedzeniem, to może nawet zwolnić pracownika z wykonywania pracy na czas wypowiedzenia, a jak wypowiedzenie jest z inicjatywy pracownika, to nawet nie może wziąć urlopu bezpłatnego, jeśli pracodawca się na to nie zgodzi. Mógłby ustawodawca wprowadzić w ustawie jakieś rozwiązanie w takich sytuacjach.

anonim cytuj
21-03-2024
Ale zwolnienie pracownika z obowiązku pracy to strata dla pracodawcy, gdzie tu widzisz niesprawiedliwość? Okres wypowiedzenia to czas dla obu stron na zakończenie spraw i znalezienie zastępstwa.

anonim cytuj
21-03-2024

Sugerowane Tematy

Brak ubezpieczenia zdrowotnego.
Pewna osoba trafiła do szpitala, nie jest ubezpieczona. Był to stan zagrożenia życia. Będzie rachunek, którego opłacenie będzie nieosiągalne dla tego człowieka. Jest jakieś wyjście z sytuacji? Nie zarobi już nigdy tej sumy pieniędzy, bo jego organizm odmówił posłuszeństwa, pracował fizycznie, nie ma wykształcenia. Czy istnieje prawnie jakieś wyjście z tej sytuacji? ...
Ojciec zabrał dzieci i grozi ze ich nie odda matce
Witam. Co mogę zrobić jeżeli mam z byłym partnerem dwójkę dzieci (nie ma ani pozbawionych ani ograniczonych praw) były partner wyszedł z zakładu karnego nie dawno umówiłam się z nim że dzieci będą mogły być z nim przez 5 dni z racji takiej że starszy syn chodzi do zerówki i w niedziele ma mi ich odwieźć a teraz straszy mnie że dzieci w niedziele nie zobaczę i że dzieci więcej nie zobaczę bo zostają z nim. Jak mogę zabrać od niego dzieci w niedz...
Czy jest okres wypowiedzenia na okresie próbnym?
Mam umowę próbną z pracodawcą zawartą na czas określony 6 miesięcy. W umowie jest zapisane, że okres wypowiedzenia jest zgodny z kodeksem pracy. Normalnie jest tak, że pracując do 6 miesięcy okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie, od 6 miesięcy wzwyż miesiąc. Powiedzcie mi, czy przy takiej umowie jak wyżej okres wypowiedzenia liczy się jako 2 tygodnie, czy jako miesiąc?...
Ubezpieczalnia nie chce wypłacić odszkodowania?
Cześć, mam problem ubezpieczalnia nie chce wypłacić odszkodowania za ciężkie zachorowanie (śpiączka, niewydolność wielonarządowa) łącznie 3 miesiące w szpitalach z czego 2 na OIOMie. Chciałabym wiedzieć o jakich kwotach mówimy i czy jest sens o to walczyć....

Wyszukiwarka