Jak wcześniej rozwiązać umowę o pracę?

Jeśli pracownik ma miesięczny okres wypowiedzenia i chce wcześniej rozwiązać umowę bo znalazł inną pracę, ale pracodawca nie zgadza się na wcześniejsze rozwiązanie umowy, to czy jest jakieś rozwiązanie, żeby wybrnąć z takiej sytuacji? (L-4 nie wchodzi w grę) Czy np. pracodawca może odmówić pracownikowi urlopu bezpłatnego?
anonim cytuj
21-03-2024
Jak pracodawca odmawia, to nie ma sposobu na wcześniejsze rozwiązanie umowy. Pozostaje porzucenie i brzydkie świadectwo pracy.

anonim cytuj
21-03-2024
Jak pracodawca rozwiązuje umowę za wypowiedzeniem, to może nawet zwolnić pracownika z wykonywania pracy na czas wypowiedzenia, a jak wypowiedzenie jest z inicjatywy pracownika, to nawet nie może wziąć urlopu bezpłatnego, jeśli pracodawca się na to nie zgodzi. Mógłby ustawodawca wprowadzić w ustawie jakieś rozwiązanie w takich sytuacjach.

anonim cytuj
21-03-2024
Ale zwolnienie pracownika z obowiązku pracy to strata dla pracodawcy, gdzie tu widzisz niesprawiedliwość? Okres wypowiedzenia to czas dla obu stron na zakończenie spraw i znalezienie zastępstwa.

anonim cytuj
21-03-2024

Sugerowane Tematy

Skarga na czynności komornika.
Mam dwie sprawy w e-sądzie. Do obydwu wniosłem sprzeciw (sprawy sprzed kilku lat) bo nie było mnie w Polsce, co udokumentowałem. Sąd sprzeciwy przyjął, przysłał mi pisma o utracie mocy nakazu zapłaty w jednej i drugiej sprawie i przesłał sprawy do sądu rejonowego w moim mieście. Tyle, że jeden komornik sprawę spokojnie przyjął i stwierdził, że skoro jest cofnięty nakaz zapłaty, to on umarza postępowanie i kończymy sprawę. A drugi w innym mieśc...
Samowola budowlana.
Mieszkam na dużym osiedlu, mamy wspólnotę mieszkaniową. Na osiedlu znajduje się plac zabaw. Pewna grupa mieszkańców postanowiła na placu zabaw dobudować piaskownicę co też uczyniła. Przywieźli własne materiały, sprzęt, piasek i w jeden wieczór wykopali dół, wypełnili piaskiem i ogrodzili. Pytanie jakie się rodzi to czy taka ingerencja w części wspólne może nieść za sobą jakieś nieporządane skutki? Zastanawiamy się czy np. w przypadku wypadku ub...
Jak odebrać rzeczy od współmałżonka?
Witam, mąż ma niebieska kartę. Obecnie zakręca mi wode, wyłącza prac, zamyka pomieszczenia. Mieszkanie jest jego, mieszkamy z dziećmi. Nie łoży na ich utrzymanie. Chce przywłaszczyć sobie moje rzeczy, pozamykał je na klucz. Co mogę zrobić, żeby odebrać swoje rzeczy i móc się wyprowadzić? Co zrobić jak mi zamyka drzwi do pokojów? W policji ma znajoma, która mu przekazuje wszystko....
Procedura wymeldowania.
Witam jestem z partnerem od 13 lat. 7 lat temu kupiliśmy dom który jest na mnie. Był kupiony za gotówkę, dobrałam tylko kredyt na siebie około 20 000 na drobny remont. Nie mamy ślubu, mamy wspólną córkę. Sytuacja wygląda tak, że obecnie rozstaliśmy się z partnerem ale jest zameldowany w tym domu. Chciałam go wymeldować ale dostałam informację że musi to zrobić sam. Co mogę dalej zrobić w takiej sytuacji?...

Wyszukiwarka