Brat wziął na mnie chwilówkę.

Cześć, postanowiłem zasięgnąć porady. Sprawa wygląda tak, że brat bez mojej zgody i wziął na moje dane pożyczkę w Wonga. Pomijając awanturę jaką mu zrobiłem i jego zapewnienia, że będzie spłacał to co mi jeszcze zostało? Czy istnieje możliwość przepisania tej pożyczki na niego? Co zrobić? Mnie nie stać na płacenie rat po 500 złotych, tym bardziej spłaty całej pożyczki. Nie chcę, żeby poszedł siedzieć.
anonim cytuj
31-08-2023
Sprawa wygląda tak, że brat bez mojej zgody i wziął na moje dane pożyczkę w Wonga.

W jaki sposób?
Chciał założyć na mnie konto w Totalbet, żeby otrzymać darmowy zakład. Żeby tam założyć konto trzeba mieć skan dowodu. Zgodziłem się i powiedziałem mu, że ma usunąć te zdjęcia. Wiem głupio zrobiłem, ale nigdy bym go nie podejrzewał o coś takiego.

Czyli posłużył się Twoją tożsamością i dokumentem tożsamości bez zgody?
Tak jak najbardziej. Przyznał mi się, że wypełniając wniosek o pożyczkę w Wonga posłużył się moimi danymi. Pożyczkę dostał i ją spłaca, ale nie wiem jak długo mu się uda. Z tego co kojarzę ma komornika czy dwóch i dlatego tak postąpił. Już cała złość ze mnie zeszła, ale najlepsze jest to, że nawet ze mną nie rozmawiał na ten temat. Jeszcze jakby wziął tą pożyczkę, żeby tych komorników ogarnął, ale nie. Ręce opadają. Teraz nie wiem co robić. Nie znam się, ale może jakoś ten kredyt przekleić na niego? I tak jak wspomniałem nie chcę żeby poszedł w pasiaki.

Zatem rozmawiamy tu o przestępstwie. A Ty się pytasz czy można taką umowę "przepisać". Nie - "przepisać" się nie da. Pytanie o kwestię przejęcia długu, bo tak nazywa się ta czynność, to pytanie do wierzyciela (pożyczkodawcy) oraz uzyskanie jego zgody na taką czynność. Oczywiście pomijając tu już cały aspekt legalności zawarcia samej umowy pożyczki, bo moim zdaniem powinieneś to raczej zgłosić do prokuratury.
Rozumiem, ale tak jak napisałem. Po prostu nie chcę, żeby jakoś karnie odpowiadał a tym bardziej poszedł siedzieć, albo płacił jakąś grzywnę, bo on już nigdy się nie podniesie. Najlepiej napisać do pożyczkodawcy?

Możesz pisać ale co to ma dać? Skoro on nie dostałby tam pożyczki to i tak nie zgodzą się na "przepisanie".

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Wojewódzki Konserwator Zabytków.
Mam złożony wniosek do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Według przepisów ma miesiąc na odpowiedz chyba, że uzna, że potrzebuję więcej czasu to powinien przysłać list, że potrzebuję jeszcze miesiąc. Niestety urząd ten jest dla petentów niedostępny, setki telefonów i nikt nie odbiera, nikt nie odpisuje. Czy jest określone że jeżeli urząd ten nie odzywa się przez dłuższy czas to uznaje się domniemaną zgodę. Urzędnicy w innych urzędach mówią, że...
Działalność gospodarcza
Prowadzę sklep internetowy od 2017 roku. Przyjmuje zamówienia tylko tam z obowiązkiem płatności przelewem. Jak długo muszę przechowywać informacje z zamówienia? Chodzi mi o dokładnie: 1. Numer zamówienia 2. Produkty i ich cena 3. Dane do wysyłki/faktury i wszelkiego kontaktu z kupującym w tym adres mailowy i nr telefonu. Czy mogę te zamówienia po prostu usuwać jeśli zostały zrealizowane i w regulaminie sklepu umieścić informację, że te da...
Czy mogę wycofać się ze sprzedaży produktu?
Witam. Proszę o informację czy sprzedając przez internet jako osoba fizyczna mam prawo wycofać się ze sprzedaży i nie wysłać towaru gdy kupujący oświadczył, że zrobił przelew. Na grupie sprzedażowej wystawiłam przedmiot jak się okazało w rażąco niskiej cenie. Kilku grupowiczów po fakcie poinformowało mnie o realnej cenie. Towar wystawiłam za 5 % jego wartości. Proszę o informację i podstawę prawną czy muszę wysłać towar....
Zajęcie i licytacja nieruchomości.
Temat jest taki ,odezwała się firma windykacyjna i z tego co wiem wystąpiła do sądu o nakaz zapłaty ,i teraz pytanie mam zaległość około 10 tys. z czego 8 to należność główna ,czy jest możliwe że komornik zajmie moje mieszkanie, w której moja własność to 25% ,mieszkanie warte około 320 tys. zł ,zaznaczam że od momentu wezwania przez firmę windykacyjną spłacam regularnie po 400 zł co miesiąc! Ile czasu ktoś się orientuje ile trwa taka procedura od...

Wyszukiwarka