Pytanie odnośnie wypracowanych godzin.

Witam, pracuje w pewnej firmie na pół etatu. W umowie mam napisane praca od pon-pt. Godziny mam wypracowane, jak i nadliczbowe. Teraz moje pytanie jest następujące. Czy mogę zrobić sobie nieodpłatne wolne, jeśli mam godziny wyrobione ? Niby według k.p pracownik powinien wyrobić 20 godzin w tygodniu. Natomiast zastanawia mnie zapis w umowie, odnośnie pracy pon-pt. Proszę o szybką odpowiedź, najlepiej też z podanym artykułem.
anonim cytuj
31-08-2023
Wątpię żeby były to godziny nadliczbowe
Co jest w umowie napisane( art151, 5)
Strony zgodnie postanawiają........
Czyli rozumiem że mój pracodawca może mi postawić nieobecność jeżeli nie przyjdę po mimo wyrobionych godzin ?

Może NN
To dla mnie jest to głupota.. Jeśli ma się wyrobione godziny, nawet po za swój etat to wpisuje się NN za nieobecność

Tak najprościej tobie odpowiadając. Mając nawet przepracowane 40 godzin w tygodniu (oczywiście mając umowę na pół etatu) możemy nie wejść w nadgodziny. Dużo zależy od tego co masz wpisane na umowie o pracę. Ale chyba się tego nie dowiemy co tam jest na niej.
W umowie mam coś takiego:
Wymiar czasu pracy 1/2
Dopuszczalna liczba godzin pracy ponad okresowy w umowie wymiar czasu pracy, których przekroczenie uprawnia pracownika, oprócz normalnego wynagrodzenia, do dodatku do wynagrodzenia, o których mowa w art. 151^1 paragraf 1 kp - dotyczy umowy o pracę z pracownikiem zatrudnionym w niepełnym wymiarze czasu pracy
To jak to w końcu jest, teoretycznie według tego zapisu powinienem mieć większą stawkę czy tam premie za nadgodziny..

Kto to pisał tą umowę , wątpię żeby to była kadrowa , przy takim zapisie nie masz określonej ilości godzin pracy po których przekroczeniu należy sie dodatek
Zapis powinien brzmieć
dodatek jak za pracę nadliczbową będzie wypłacany po przekroczeniu np.5 godzin na dobę
lub
dodatek jak za pracę nadliczbową będzie wypłacany po przekroczeniu przeciętnie w tygodniu 30 godzin
lub
dodatek jak za pracę nadliczbową będzie wypłacany po przekroczeniu wymiaru czasu pracy wynoszącego 1/2 etatu
Powinieneś wystąpić do pracodawcy o ustalenie faktycznego wymiaru czasu pracy , jak widać 1/2 przekraczasz systematycznie= pracodawca kantuje cie na urlopie masz - tylko połowę przysługującego urlopu

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak pomóc samotnemu ojcu bez dochodów?
Witam. Sytuacja wygląda tak: osoba żyła z dziewczyną i ma z nią kilkumiesięczne dziecko, matka została posłana do szpitala psychiatrycznego na przymusowe leczenie z ręki sądu, obecnie nie ma z nią kontaktu, otrzymywała jakieś wsparcie finansowe, ale na siebie, więc bank nie wyda pieniędzy ojcu, on nie może podjąć pracy bo został sam z noworodkiem i już nie ma za co opłacić wynajmu lokalu, miejski ośrodek pomocy społecznej stwierdził, że od nich n...
Koniec wynajmowania mieszkania, rozliczenie się z właścicielem
Witam, Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bi...
Przemoc w domu
Witam. Mieszkanie jest na mojego syna i on zapoznał dziewczynę która mieszka z nami. Czy ja jako matka mogę ją wygonić gdyż burzy mojego syna do tego stopnia że dochodzi do przemocy psychicznej na mnie i brata. Przemoc jest przeważnie od syna a zwłaszcza wtedy gdy ona mu coś powie i wtedy nieźle mi się obrywa. Dodam że my mamy meldunek tz. syn , ja i brat. A ona i mój partner nie ( tylko on jest w trasie 5 dni w tygodniu i zjazd na weekend). Co...
Nakaz zapłaty.
Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność? Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?...

Wyszukiwarka