Pytanie odnośnie wypracowanych godzin.

Witam, pracuje w pewnej firmie na pół etatu. W umowie mam napisane praca od pon-pt. Godziny mam wypracowane, jak i nadliczbowe. Teraz moje pytanie jest następujące. Czy mogę zrobić sobie nieodpłatne wolne, jeśli mam godziny wyrobione ? Niby według k.p pracownik powinien wyrobić 20 godzin w tygodniu. Natomiast zastanawia mnie zapis w umowie, odnośnie pracy pon-pt. Proszę o szybką odpowiedź, najlepiej też z podanym artykułem.
anonim cytuj
31-08-2023
Wątpię żeby były to godziny nadliczbowe
Co jest w umowie napisane( art151, 5)
Strony zgodnie postanawiają........
Czyli rozumiem że mój pracodawca może mi postawić nieobecność jeżeli nie przyjdę po mimo wyrobionych godzin ?

Może NN
To dla mnie jest to głupota.. Jeśli ma się wyrobione godziny, nawet po za swój etat to wpisuje się NN za nieobecność

Tak najprościej tobie odpowiadając. Mając nawet przepracowane 40 godzin w tygodniu (oczywiście mając umowę na pół etatu) możemy nie wejść w nadgodziny. Dużo zależy od tego co masz wpisane na umowie o pracę. Ale chyba się tego nie dowiemy co tam jest na niej.
W umowie mam coś takiego:
Wymiar czasu pracy 1/2
Dopuszczalna liczba godzin pracy ponad okresowy w umowie wymiar czasu pracy, których przekroczenie uprawnia pracownika, oprócz normalnego wynagrodzenia, do dodatku do wynagrodzenia, o których mowa w art. 151^1 paragraf 1 kp - dotyczy umowy o pracę z pracownikiem zatrudnionym w niepełnym wymiarze czasu pracy
To jak to w końcu jest, teoretycznie według tego zapisu powinienem mieć większą stawkę czy tam premie za nadgodziny..

Kto to pisał tą umowę , wątpię żeby to była kadrowa , przy takim zapisie nie masz określonej ilości godzin pracy po których przekroczeniu należy sie dodatek
Zapis powinien brzmieć
dodatek jak za pracę nadliczbową będzie wypłacany po przekroczeniu np.5 godzin na dobę
lub
dodatek jak za pracę nadliczbową będzie wypłacany po przekroczeniu przeciętnie w tygodniu 30 godzin
lub
dodatek jak za pracę nadliczbową będzie wypłacany po przekroczeniu wymiaru czasu pracy wynoszącego 1/2 etatu
Powinieneś wystąpić do pracodawcy o ustalenie faktycznego wymiaru czasu pracy , jak widać 1/2 przekraczasz systematycznie= pracodawca kantuje cie na urlopie masz - tylko połowę przysługującego urlopu

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypadek w pracy co powinienem zrobić.
Witam w tym tygodniu miałem wypadek w pracy, co powinienem zrobić, mam złamany mały palec, poszedłem do chirurga który wystawił mi zwolnienie lekarskie, jakie kolejne kroki powinienem podjąć, ponieważ wiem, że zakład pracy ma 14 dni na sporządzenie protokołu wypadkowego, ale oni chyba za bardzo się tą sprawą nie chcą zajmować, czy zwolnienie lekarskie będzie płatne, nawet bez tego protokołu?, ogólnie co powinienem zrobić bo ja pierwszy raz miałem...
nękanie
Witam wszystkich, chciałbym zasięgnąć porady prawnej w temacie nękania przez firmę Kaczmarski Inkasso. Od ponad 2 mc otrzymuje od nich mnóstwo maili oraz liczne telefony i SMS na 3 moje firmowe numery. Prowadzę działalność jednoosobową, i mam dwie spółki. Od czasu ich kontaktu, ani ja ani moi pracownicy nie mogą się skupić na pracy. Mam zawaloną skrzynkę mailową, i zawieszone przez nich telefony. Wielu klientów ma problem, aby się do nas dodzwoni...
Co zrobić kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego?
Proszę o radę co zrobić w sytuacji kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego. Proszę o radę...
Podwójne pobranie pieniędzy.
W piątek płaciłam za paliwo na stacji benzynowej. 160 zł gotówka i 130 zl blikiem. Pierwsza transakcja blik na terminalu odrzucona - dostałam kopie, ale pieniądze zostały pobrane z konta. Pan mi się pytał czy mogę zapłacić karta, powiedziałam, ze nie posiadam. Zapłaciłam na drugim terminalu tez blikiem i płatność przeszła. Mam jutro dzwonić na stacje jednak blik nie został zwrócony. Czy ktoś miał podobna sytuacje? Bank zrzuca na stacje, stacja ...

Wyszukiwarka