Zrzeczenie się alimentów jako dorosłe dziecko.

Dzień dobry,
Po rozwodzie rodziców, sąd zasądził alimenty na mnie i braci. Od kilku lat utrzymuje się sam, podobnie bracia. Alimenty są dalej przelewane na konto matki, jeżeli się nie mylę, poprzez zajęcie emerytury ojca.
Jesteśmy w dobrym stosunkach z rodzicami i braćmi. Jak polubownie zakończyć alimenty?
Z tego co czytałem, ojciec (płacący alimenty) mógłby wystąpić z takim wnioskiem, ale wiąże się to z opłatą w wysokości 5% wartości sporu rocznej.
Alternatywnie, istnieje możliwość zrzeczenia się przez dziecko, na które zasądzono alimenty: https://prawna.eu/jak-zrezygnowac-z-alimentow-od-ojca-wzor-pozwu/. Czy złożenie takiego pisma może zakończyć alimenty, ograniczając koszta?
Planuje udać się do prawnika z prośbą o rozpisanie takiego wniosku i planu działania, jeżeli to ma sens.
Pozdrawiam i dziękuję z góry!
anonim cytuj
31-08-2023
Z tego co piszesz, wnioskuję że alimenty są egzekwowane przez komornika. Należy zakończyć egzekucję, poprzez złożenie wniosku o jej umorzenie.
Jak polubownie zakończyć alimenty?

Co na to ojciec? Wy wykorzystujecie istniejący tytuł sądowy zasądzający alimenty do osiągnięcia korzyści majątkowych. Jak ojciec wniesie o ich zniesienie z datą wsteczną (od dnia usamodzielnienia), to powstanie po jego stronie roszczenie o zwrot niesłusznie pobranych świadczeń + kosztów prowadzonej egzekucji za ten okres. Traktujecie ojca jak dojną krowę.

anonim cytuj
31-08-2023
Tu jest paradoks polskiego prawa. W sytuacji odwrotnej, czyli gdy zobowiązany nie płaci, to już po 3 miesiącach może usłyszeć zarzuty z art. 209 kk a to czyn zagrożony karą pozbawienia wolności do lat 3. Nawet jeśli świadczenie wypłaca fundusz. I ok, tak powinno być, alimenty na utrzymanie dziecka to święta rzecz. Natomiast gdy uprawniony wykorzystuje istniejący w obrocie prawnym wyrok sądu, nieznajomość prawa przez zobowiązanego czy też jego nieudolność życiową, to nawet gdy sąd zniesie obowiązek alimentacyjny z datą wsteczną a komornik prowadzi nieskuteczną egzekucję niesłusznie pobranych świadczeń, to już przestępstwa nie ma. Jeszcze nie spotkałem się by ktoś z tego tytułu usłyszał zarzuty. Nawet jak wpłynie zawiadomienie do prokuratury, to odpowiedź zawsze jedna - brak znamion czynu zabronionego. Dla mnie jest to nie do przyjęcia.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Spadek po rodzicach.
Chciałbym się upewnić, czy dobrze myślę, mianowicie teść wraz ze swoją siostrą odziedziczyli dom po rodzicach (po połowie). Miało to miejsce w czasie, gdy teść był w związku małżeńskim z teściową (która wcześniej wyrzuciła teścia z ich wspólnego domu, ale bez żadnego postępowania sądowego, po prostu miała taki kaprys, do rozwodu nie doszło). Obecnie teść umiera i zastanawia się, czy po jego śmierci jakaś część odziedziczonego po rodzicach domu pr...
Darowizna współwłasności małżeńskiej.
Witam Mam pytanie. Mój ojciec do spółki ze swoją drugą żoną kupili z majątku wspólnego w 2007 roku działkę rekreacyjną. Działka ta stanowi współwłasność małżeńską, jak mniemam. Teraz moje pytanie: czy ojciec bez zgody (i wiedzy) swojej małżonki może mi swoją część (???) przekazać jako darowiznę? Drugie pytanie: czy ona może swoją część bez jego zgody sprzedać? Byłabym wdzięczna za jakieś porady. Ojciec jest stary i ma demencję, a ona coś komb...
Wjazd z którego korzystamy ponad 30 lat, dziś okazuję się że należy do domu obok. Czy możemy uważać ten wjazd jako zasiedzenie?
Dzień dobry. Od ponad 30 lat, koło naszego domu był wjazd z którego korzystaliśmy z myślą iż tak ma być. Dziś okazuje się że ten wjazd według mapki powinien należeć do domu obok, my natomiast powinniśmy wjeżdżać od podwórka naszego sąsiada. Dlatego mam pytanie. Czy jeżeli wjazd z którego korzystaliśmy przez ponad 30 lat możemy uważać jako zasiedzenie? Czy właściciel według mapki, może teraz sobie bez żadnego ale, nam ten wjazd zablokować....
Kiedy ma miejsce przedawnienie roszczenia o zachowek?
Dzień dobry, problem polega na tym że po 8 latach po śmierci taty, siostra po kłótni powiedziała, że chce ode mnie zachowek za to że rodzice w 1998r. , przekazali mi i żonie w darowiźnie dom. Po śmierci taty została niewielka kwota pieniędzy, która dostała przelewem siostra z racji tego, że mieszka za granicą. Postępowania spadkowego nie było ponieważ kwota została w gotówce. Siostra nigdy nie mieszkała w tym domu. Czy w tym wypadku ma prawo do z...

Wyszukiwarka