Zrzeczenie się alimentów jako dorosłe dziecko.

Dzień dobry,
Po rozwodzie rodziców, sąd zasądził alimenty na mnie i braci. Od kilku lat utrzymuje się sam, podobnie bracia. Alimenty są dalej przelewane na konto matki, jeżeli się nie mylę, poprzez zajęcie emerytury ojca.
Jesteśmy w dobrym stosunkach z rodzicami i braćmi. Jak polubownie zakończyć alimenty?
Z tego co czytałem, ojciec (płacący alimenty) mógłby wystąpić z takim wnioskiem, ale wiąże się to z opłatą w wysokości 5% wartości sporu rocznej.
Alternatywnie, istnieje możliwość zrzeczenia się przez dziecko, na które zasądzono alimenty: https://prawna.eu/jak-zrezygnowac-z-alimentow-od-ojca-wzor-pozwu/. Czy złożenie takiego pisma może zakończyć alimenty, ograniczając koszta?
Planuje udać się do prawnika z prośbą o rozpisanie takiego wniosku i planu działania, jeżeli to ma sens.
Pozdrawiam i dziękuję z góry!
anonim cytuj
31-08-2023
Z tego co piszesz, wnioskuję że alimenty są egzekwowane przez komornika. Należy zakończyć egzekucję, poprzez złożenie wniosku o jej umorzenie.
Jak polubownie zakończyć alimenty?

Co na to ojciec? Wy wykorzystujecie istniejący tytuł sądowy zasądzający alimenty do osiągnięcia korzyści majątkowych. Jak ojciec wniesie o ich zniesienie z datą wsteczną (od dnia usamodzielnienia), to powstanie po jego stronie roszczenie o zwrot niesłusznie pobranych świadczeń + kosztów prowadzonej egzekucji za ten okres. Traktujecie ojca jak dojną krowę.

anonim cytuj
31-08-2023
Tu jest paradoks polskiego prawa. W sytuacji odwrotnej, czyli gdy zobowiązany nie płaci, to już po 3 miesiącach może usłyszeć zarzuty z art. 209 kk a to czyn zagrożony karą pozbawienia wolności do lat 3. Nawet jeśli świadczenie wypłaca fundusz. I ok, tak powinno być, alimenty na utrzymanie dziecka to święta rzecz. Natomiast gdy uprawniony wykorzystuje istniejący w obrocie prawnym wyrok sądu, nieznajomość prawa przez zobowiązanego czy też jego nieudolność życiową, to nawet gdy sąd zniesie obowiązek alimentacyjny z datą wsteczną a komornik prowadzi nieskuteczną egzekucję niesłusznie pobranych świadczeń, to już przestępstwa nie ma. Jeszcze nie spotkałem się by ktoś z tego tytułu usłyszał zarzuty. Nawet jak wpłynie zawiadomienie do prokuratury, to odpowiedź zawsze jedna - brak znamion czynu zabronionego. Dla mnie jest to nie do przyjęcia.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Okres wypowiedzenia.
Witam. Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę na czas określony dnia 16.02.2024. Umowa obowiązuje od 1.02.2024. Wcześniej pracowałem u pracodawcy ponad dwa lata. Wcześniejszy okres pracy zakończył się 28.07.2021 r. Obecnie posiadam podpisane wypowiedzenie umowy przez kierownika wydziałowego na okres wynoszącego 2 tygodnie. Czy takie wypowiedzenie jest wiążące? Dostałem informację, że obejmuje mnie miesięczny okres wypowiedzenia....
Zalaliśmy sąsiada. My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć, Jak taka sytuacja wygląda od strony prawnej?
Witajcie Zalalismy sasiadow Moj maz zajmujacy sie na codzien budowlanka zobowiazal sie do naprawy szkod Mieszkanie to bylo zalane juz 4 lata wczesniej i patrzac na jego stan po tamtym zalaniu nie bylo remontu gdyz zalanie bylo z winy wlasciciela Okazało się ze własciciel wymaga od nas jeszcze wymiany podłogi w pokoju i drzwi które rzekomo zostały uszkodzone w wyniku naszego zalania My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć Jak taka...
Czy pobyt na SOR wlicza się w hospitalizację?
W dniu 7.10 zerwałem ścięgno udałem się na SOR (data przyjęcia 7.10 godz. 16:01 data wypisu 0) gdzie została mi udzielona pierwsza pomoc , wystawione zwolnienie lekarskie i skierowanie do poradni i na oddział szpitalny. Dopiero 18.10 do 22.10 udałem się do szpitala na operacje reinsercji ścięgna( wcześniej nie było miejsca). I teraz mam pytanie. Czy pobyt na SOR to pobyt w szpitalu , ponieważ ubezpieczyciel odmówił wypłaty ubezpieczenia ponieważ...
Do kogo należą pieniądze gromadzone na wspólnym koncie?
Zakładamy taką sytuację: Osoba A otrzymuje na wspólne konto wynagrodzenie w wysokości 6000 zł. Osoba B, będąca współwłaścicielem konta otrzymuje na nie wynagrodzenie w wysokości 4000 zł. Osoba A prowadzi niezależnie dodatkowy, osobisty rachunek bankowy, którego jest jedynym właścicielem. Z konta wspólnego co miesiąc przelewa na rachunek osobisty kwotę w wysokości 1000 zł - w ramach tworzenia własnych oszczędności. Właściciele konta w świetle ...

Wyszukiwarka