Zrzeczenie się alimentów jako dorosłe dziecko.

Dzień dobry,
Po rozwodzie rodziców, sąd zasądził alimenty na mnie i braci. Od kilku lat utrzymuje się sam, podobnie bracia. Alimenty są dalej przelewane na konto matki, jeżeli się nie mylę, poprzez zajęcie emerytury ojca.
Jesteśmy w dobrym stosunkach z rodzicami i braćmi. Jak polubownie zakończyć alimenty?
Z tego co czytałem, ojciec (płacący alimenty) mógłby wystąpić z takim wnioskiem, ale wiąże się to z opłatą w wysokości 5% wartości sporu rocznej.
Alternatywnie, istnieje możliwość zrzeczenia się przez dziecko, na które zasądzono alimenty: https://prawna.eu/jak-zrezygnowac-z-alimentow-od-ojca-wzor-pozwu/. Czy złożenie takiego pisma może zakończyć alimenty, ograniczając koszta?
Planuje udać się do prawnika z prośbą o rozpisanie takiego wniosku i planu działania, jeżeli to ma sens.
Pozdrawiam i dziękuję z góry!
anonim cytuj
31-08-2023
Z tego co piszesz, wnioskuję że alimenty są egzekwowane przez komornika. Należy zakończyć egzekucję, poprzez złożenie wniosku o jej umorzenie.
Jak polubownie zakończyć alimenty?

Co na to ojciec? Wy wykorzystujecie istniejący tytuł sądowy zasądzający alimenty do osiągnięcia korzyści majątkowych. Jak ojciec wniesie o ich zniesienie z datą wsteczną (od dnia usamodzielnienia), to powstanie po jego stronie roszczenie o zwrot niesłusznie pobranych świadczeń + kosztów prowadzonej egzekucji za ten okres. Traktujecie ojca jak dojną krowę.

anonim cytuj
31-08-2023
Tu jest paradoks polskiego prawa. W sytuacji odwrotnej, czyli gdy zobowiązany nie płaci, to już po 3 miesiącach może usłyszeć zarzuty z art. 209 kk a to czyn zagrożony karą pozbawienia wolności do lat 3. Nawet jeśli świadczenie wypłaca fundusz. I ok, tak powinno być, alimenty na utrzymanie dziecka to święta rzecz. Natomiast gdy uprawniony wykorzystuje istniejący w obrocie prawnym wyrok sądu, nieznajomość prawa przez zobowiązanego czy też jego nieudolność życiową, to nawet gdy sąd zniesie obowiązek alimentacyjny z datą wsteczną a komornik prowadzi nieskuteczną egzekucję niesłusznie pobranych świadczeń, to już przestępstwa nie ma. Jeszcze nie spotkałem się by ktoś z tego tytułu usłyszał zarzuty. Nawet jak wpłynie zawiadomienie do prokuratury, to odpowiedź zawsze jedna - brak znamion czynu zabronionego. Dla mnie jest to nie do przyjęcia.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Moja siostra namówiła naszą matkę by przepisała na siostrę mieszkanie w formie darowizny
Moja siostra namówiła naszą matkę by przepisała na siostrę mieszkanie w formie darowizny. Zrobiły to za moimi placami w 2019 r Ja dowiedziałam się o tym po upływie roku gdzie nie można było cofnąć darowizny. Wcześniej od 2013 r był testament odnośnie mieszkania na moją córkę i siostrę. Testament został cofniety w 2019 r jak tylko siostra została obdarowana. W 2021 siostra spisała oświadczenie w 2 egzemplarzach dla mnie i dla niej, na którym Ja te...
Zasiedzenie nieruchomości.
Czy w opisanej sytuacji jest możliwość przejęcia domu wraz z działką przez zasiedzenie? Moja babcia jest zameldowana w budynku od ponad 30 lat, został jej przydzielony lokal w domu wielorodzinnym z urzędu dzielnicy. W innych lokalach budynku mieszkała dalsza rodzina, aktualnie w jednym z lokali mieszka mój brat od ok 5 lat i wciąż babcia. Jest to dom z dużą działką do niego przydzieloną. Domem właściciel się nie interesuje od xx lat właściwie na...
kwarantanna
Witam. Matka znajomej 02.11 dostała skierowanie na wymaz, dzisiaj je zrobiła (03.11) wyniki mają być w czwartek (05.11). Jak jest teraz z kwarantanna? Wiadomo, że jej matka musi odbyć kwarantanne do wyników a w razie pozytywnego wyniku bodajże jest teraz 10/14 dni od dnia skierowania (?). A jak z moją koleżanką? Może wychodzić z domu do wyników, czy od dnia skierowania razem z matką musi zostać w domu?...
Widzenia z dzieckiem, a przeszłość kryminalna.
Tydzień temu były chłopak mojej siostry, i ojciec jej dziecka wyszedł z więzienia i zapowiedział, że chce się widzieć ze swoim dzieckiem. Co w przypadku kiedy będzie chciał widywać się w naszym domu i zezwoli na to moja siostra czy ja jako współwłaściciel mogę zadzwonić na policję w celu wyprowadzenia tego osobnika z domu? Ja i moja młodsza siostra boimy się go i nie chcemy żeby przebywał w naszym domu chociażby ze względu na swoją przeszłość kry...

Wyszukiwarka