Zrzeczenie się alimentów jako dorosłe dziecko.

Dzień dobry,
Po rozwodzie rodziców, sąd zasądził alimenty na mnie i braci. Od kilku lat utrzymuje się sam, podobnie bracia. Alimenty są dalej przelewane na konto matki, jeżeli się nie mylę, poprzez zajęcie emerytury ojca.
Jesteśmy w dobrym stosunkach z rodzicami i braćmi. Jak polubownie zakończyć alimenty?
Z tego co czytałem, ojciec (płacący alimenty) mógłby wystąpić z takim wnioskiem, ale wiąże się to z opłatą w wysokości 5% wartości sporu rocznej.
Alternatywnie, istnieje możliwość zrzeczenia się przez dziecko, na które zasądzono alimenty: https://prawna.eu/jak-zrezygnowac-z-alimentow-od-ojca-wzor-pozwu/. Czy złożenie takiego pisma może zakończyć alimenty, ograniczając koszta?
Planuje udać się do prawnika z prośbą o rozpisanie takiego wniosku i planu działania, jeżeli to ma sens.
Pozdrawiam i dziękuję z góry!
anonim cytuj
31-08-2023
Z tego co piszesz, wnioskuję że alimenty są egzekwowane przez komornika. Należy zakończyć egzekucję, poprzez złożenie wniosku o jej umorzenie.
Jak polubownie zakończyć alimenty?

Co na to ojciec? Wy wykorzystujecie istniejący tytuł sądowy zasądzający alimenty do osiągnięcia korzyści majątkowych. Jak ojciec wniesie o ich zniesienie z datą wsteczną (od dnia usamodzielnienia), to powstanie po jego stronie roszczenie o zwrot niesłusznie pobranych świadczeń + kosztów prowadzonej egzekucji za ten okres. Traktujecie ojca jak dojną krowę.

anonim cytuj
31-08-2023
Tu jest paradoks polskiego prawa. W sytuacji odwrotnej, czyli gdy zobowiązany nie płaci, to już po 3 miesiącach może usłyszeć zarzuty z art. 209 kk a to czyn zagrożony karą pozbawienia wolności do lat 3. Nawet jeśli świadczenie wypłaca fundusz. I ok, tak powinno być, alimenty na utrzymanie dziecka to święta rzecz. Natomiast gdy uprawniony wykorzystuje istniejący w obrocie prawnym wyrok sądu, nieznajomość prawa przez zobowiązanego czy też jego nieudolność życiową, to nawet gdy sąd zniesie obowiązek alimentacyjny z datą wsteczną a komornik prowadzi nieskuteczną egzekucję niesłusznie pobranych świadczeń, to już przestępstwa nie ma. Jeszcze nie spotkałem się by ktoś z tego tytułu usłyszał zarzuty. Nawet jak wpłynie zawiadomienie do prokuratury, to odpowiedź zawsze jedna - brak znamion czynu zabronionego. Dla mnie jest to nie do przyjęcia.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o zmianę kontaktów z dzieckiem
Dzień dobry, proszę o poradę jak skutecznie argumentować wniosek o zmianę kontaktów. Kontakty zostały zasądzone 4 lata temu, pracowałem w innym miejscu. W tym momencie nie mam możliwości na kontakty w tygodniu przez pracę - matka wniosła o ukaranie do sądu. Mam zasądzone weekendy a wtedy matka zapisuje dzieci na dodatkowe zajęcia bez konsultacji ze mną i wymaga "dostosowania się". Nie chcę walczyć z tą kobietą dlatego wnoszę o zmian...
Brak zgody ojca na badanie w poradni psychologiczno - pedagogicznej
Dzień dobry, ojciec dziecka odmówił podpisu na wniosku do poradni psychologiczno - pedagogicznej. Czy jest jakaś możliwość uzyskania zgody przez Sąd? Córka ma już jedno orzeczenie o KS że względu na swoje zaburzenie rozwojowe i potrzebujemy kontynuacji. Ojciec ma ograniczone prawa do współdecydowania o wynikach w nauce i leczeniu. Ewentualnie na czy jest jakiś wzór wniosku, na jakie artykuły się powołać. Bardzo proszę o pomoc....
Zalecenie pracy zdalnej.
Jestem zatrudniony na umowę o prace na czas nieokreślony, w systemie pracy hybrydowej, dwa dni w tygodniu muszę pracować z biura. Pracodawca uznaje całkowitą prace z domu w przypadku opieki nad dzieckiem do lat 3, opieki nad osobą niepełnosprawną oraz po zaleceniu od lekarza aby wykonywać prace zdalnie. Jak rozumiem w zgodzie z prawem pracy Rz. Polskiej. Chciałem postarać się o zalecenie lekarskie o wykonywaniu pracy zdalnej, Czy może to zrobić ...
przebieg historii pracy
Witam serdecznie. Ciezko chory znajomy przebywa za granica i pobiera zasilek chorobowy. Ubezpieczalnia wymaga podania przebiegu historii pracy z Polski. I tu zaczyna sie problem. Znajomy nie jezdzi do Polski, gdyz nikogo tam nie ma i stan zdrowia mu juz nie pozwala. Umyslowo tez nie do konca jest sprawny i tak np potrafi wymienic rozne zaklady karne , w ktorych odbywal kare i jednoczesnie pracowal, kilka firm, w ktorych rowniez pracowal, ale juz...

Wyszukiwarka