Podział spadku.

Jeśli teść umrze a teściowa będzie nadal żyć, to żona będzie mieć udział 1/6 w domu jednorodzinnym z warsztatem. Załóżmy, że nie da rady dojść do porozumienia. Co robić? Złożyć sprawę do sądu i jak nadal nie będzie porozumienia to niech to komornik sprzeda? Jak radzicie?
anonim cytuj
30-08-2023
Przy podziale spadku sąd zawsze dąży by udziały w nieruchomości przejął któryś ze współwłaścicieli. Sąd spłatę z udziału może rozłożyć na raty lub transze, maksymalnie na 10 lat. Sprzedaż nieruchomości rękoma komornika na zarządzenie sądu to ostateczność, gdy nikt ze współwłaścicieli nie chce jej przejąć na własność. Dla właścicieli to najgorsza forma sprzedaży. Z dwóch powodów:
1. Nieruchomość może zostać zbyta na przetargu za cenę wywoławczą, czyli za ułamek wartości szacunkowej. Do tego trzeba będzie pokryć koszty przeprowadzenia przetargu. Nie małe.
2. Przetarg publiczny wcale nie musi być skuteczny. Aby był skuteczny musi znaleźć się kupiec. Jak kupca nie będzie, to koszty przetargu właściciele i tak zapłacą a współwłasność nie została zniesiona. Można przeprowadzić po pierwszym nieskutecznym przetargu, drugi przetarg. To też kosztuje a nie daje gwarancji skuteczności. Wszelkie koszty liczymy w grubych tysiącach. To tak w dużym skrócie. Dział spadku powinien obejmować wszystkie składniki majątku - ze względów finansowych. Za jedną opłatą zniesiemy współwłasność wszystkiego. Po co później znowu się użerać. To może również mieć wpływ na wysokość ewentualnych spłat.
Dziękuję za odpowiedź. Kiedyś patrzyłem na ceny wywoławcze mieszkań na jakiejś stronie komorniczej, szału nie było, tak z 2/3 wartości rynkowej widziałem. Jak by dom z warsztatem teścia miał iść za bezcen to sam bym go kupił i chętnie wszystkich pożegnał w ten sposób, więc to raczej odpada by mi ktoś taki prezent robił. Wychodzi więc że jak będą kręcić i nie będą chcieć przejmować (szwagier tam działalność prowadzi) to szybko do komornika?
PS. Szkoda że mi nie wyjaśniłeś dlaczego nie wspominać w sądzie o przesłankach skuteczności swych działań? Dlaczego tak by miało być.

anonim cytuj
30-08-2023
szału nie było, tak z 2/3 wartości rynkowej widziałem.

To cena wywoławcza na 2 licytacji. Na pierwszej wynosi 3/4.
Wychodzi więc że jak będą kręcić i nie będą chcieć przejmować (szwagier tam działalność prowadzi) to szybko do komornika?

To nie tak. Bez zarządzenia sądu komornik palcem nie ruszy. Żeby sąd wydał zarządzenie, musi wpłynąć wniosek o zniesienie współwłasności. Nawet jak wpłynie, to do zarządzenia jeszcze daleka droga.
Szkoda że mi nie wyjaśniłeś dlaczego nie wspominać w sądzie o przesłankach skuteczności swych działań?

Bo nie ma sensu Tobie tłumaczyć. Ty wiesz swoje i koniec. Dążysz do wyceny poszczególnych czynności przy wykonywaniu władzy rodzicielskiej. Mało tego chcesz to odliczać od wysokości alimentów. Najlepiej jak na sali sądowej wytłumaczy ci to sąd. Jak trafisz na Wysoki Sąd w osobie kobiety - matki, to usadzi cię z Twoimi poglądami w 5 minut. Albo i krócej.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy firma windykacyjna może ściągnąć pieniądze z konta za niespłacone raty??Czy da się coś z tym zrobić?
Witam. Firma windykacyjna ściągnęła z konta kwotę 7500 zł naliczoną za niespłacone raty z przed ok. 20 lat. Problem w tym, że wszelkie pisma przychodziły na adres pod którym nie mieszkamy od ok.12 lat, o czym dowiedzieliśmy się dopiero teraz próbując wyjaśnić sytuację. Czy da się coś z tym zrobić? ...
Czy jest realna szansa na zwrot kosztów adwokackich?
Szanowni, chciałbym się dowiedzieć, czy jest realna szansa na zwrot kosztów adwokackich. Siostra pół roku temu zawarła ugodę przed sądem co do kontaktów ojca z dzieckiem. W zasadzie zgodziła się na to o co wnioskował ojciec. Po dwóch m-cach od ugody, ojciec przestał realizować te kontakty, wybierał sobie czas w którym zabierze dziecko, jednocześnie nie informując matki, że w inne wyznaczone dni się nie pojawi. Dziecko było zawsze do spotkania prz...
Wynajęte mieszkanie a egzekucja komornicza.
Moja dziewczyna, która mieszka w wynajętym ze mną mieszkaniu dostała wezwanie egzekucyjne od komornika. Praktycznie wszystkie urządzenia w mieszkaniu są moje czy komornik może w ogóle wejść do tego mieszkania ?...
Kara pieniężna nałożona na pracownika.
Witam, pracuje w firmie zajmującej się sprzedażą okien, zamówiłem okna u producenta, okazało się że zamówiłem błędne wymiary. Klientka zdenerwowana chce obciążyć mnie karą. którą będzie musiała zapłacić wykonawcy kuchni. Wstępnie powiedziała, że jest to 29 tysięcy. I teraz pytanie czy ja jako zarabiający minimalna krajową muszę płacić tak wysoką karę? Ewentualnie jeśli będzie chciała wyciągnąć taką karę od pracodawcy to czy pracodawca może obarc...

Wyszukiwarka