Upadłość najemcy a długi na lokalu.

Witam, chciałem zapytać jak jest z zadłużeniem lokalu komunalnego? Główny najemca ( tata ) ogłosił upadłość konsumencką z całkowitym umorzeniem długów również za najem mieszkania. Ja teraz dostałem pismo, że mam do spłaty 10tys, tzn. wcześniej dostaliśmy takie pismo obydwoje lecz ze względu na prowadzone postępowanie napisaliśmy sprzeciw i sąd go uznał, a po ogłoszeniu upadłości taty cała kwotę żądają teraz ode mnie? Czy to jest zgodne z prawem skoro całkowite zadłużenie zostało umorzone przez sad gospodarczy?
anonim cytuj
27-08-2023
Z tego co rozumiem długi miał umorzone ojciec.
Twoje długi są nadal wymagalne.
Długi za najem odpowiadaliście solidarnie (art. 688(1) kodeksu cywilnego).
No tak ale , najpierw zostały umorzone długi na lokalu przez prezydenta miasta, o umorzenie występował tato jako najemca, później ogłosił upadłość i tez zostały umorzone jego długi w całości ja mam teraz 20 lat wiec wg mnie jak ktoś wyżej! Komuś cos umarza to nie powinno się teraz tego ściągać ? Nie rozumiem tego
Przecież po to jest instytucja upadłości żeby "ktoś" miał możliwość "nowego startu" a dlaczego w takim razie ktoś inny ma mieć przez to "zepsuty start" wydaje mi się ze chyba takiego przypadku jeszcze w orzecznictwie nie było. Przynajmniej szukałem ale nie znalazłem.
Przecież po to jest instytucja upadłości żeby "ktoś" miał możliwość "nowego startu" a dlaczego w takim razie ktoś inny ma mieć przez to "zepsuty start" wydaje mi się ze chyba takiego przypadku jeszcze w orzecznictwie nie było... Przynajmniej szukałem ale nie znalazłem

Wydaje mi się, że nie rozumiesz pojęcia solidarnej odpowiedzialności za długi z najmu.
Gdyby ojciec nie ogłosił upadłości konsumenckiej dług można by egzekwować zarówno od niego jak i od Ciebie (w całości od dowolnego z was). Ponieważ ojciec ogłosił upadłość dług można egzekwować wyłącznie od Ciebie.
Twoja sytuacja nie uległa zmianie - zarówno przed ogłoszeniem przez ojca upadłości jak i obecnie wierzyciel mógł egzekwować całość długu od Ciebie, tyle ze wcześniej mógł również egzekwować od ojca, a teraz tylko od Ciebie.

anonim cytuj
27-08-2023
No tak ale , najpierw zostały umorzone długi na lokalu przez prezydenta miasta, o umorzenie występował tato jako najemca, później ogłosił upadłość i tez zostały umorzone jego długi w całości ja mam teraz 20 lat wiec wg mnie jak ktoś wyżej! Komuś cos umarza to nie powinno się teraz tego ściągać ? Nie rozumiem tego

Chciałbym wyjaśnić kwestię solidarnej odpowiedzialności w kontekście umorzenia długów.

Art. 688(1) kodeksu cywilnego stanowi, że jeżeli zobowiązanie dotyczy kilku wierzycieli lub kilku dłużników, każdy z wierzycieli może żądać, a każdy z dłużników jest obowiązany spełnić całe świadczenie. Oznacza to, że w przypadku długu za najem, który został umorzony dla jednego z dłużników (Twojego ojca), nie wpływa to na Twoją odpowiedzialność za ten dług. Możesz być wciąż ścigany za całą sumę, pomimo umorzenia długu ojca.

Co do upadłości konsumenckiej Twojego ojca - jest to procedura, która pozwala dłużnikowi na "nowy start". Jednakże upadłość konsumencka Twojego ojca nie wpływa na Twoje zobowiązania. Jeśli byliście solidarnie odpowiedzialni za długi, a długi Twojego ojca zostały umorzone w ramach postępowania upadłościowego, to teraz cała kwota jest wymagalna od Ciebie.

Przecież po to jest instytucja upadłości żeby "ktoś" miał możliwość "nowego startu" a dlaczego w takim razie ktoś inny ma mieć przez to "zepsuty start"

Rozumiem Twoje obawy i frustrację. Niestety, przepisy dotyczące solidarnej odpowiedzialności są sformułowane w taki sposób, aby chronić interesy wierzycieli. W przypadku umorzenia długu jednego z dłużników solidarnych, pozostali dłużnicy wciąż ponoszą pełną odpowiedzialność za zadłużenie.

Ostatecznie, mimo umorzenia długu Twojego ojca, w świetle obecnie obowiązującego prawa, wierzyciel ma prawo żądać od Ciebie spłaty całkowitej kwoty zadłużenia.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Uchylanie się od płacenia alimentów.
Witajcie. Właśnie za uchylanie się od płacenia alimentów otrzymałem wyrok karny, który tworzy problem i pytanie. A mianowicie problem w tym, że wyroku otrzymałem nakaz płacenia bieżących alimentów ale do spłacenia mam też 2 lata zaległych alimentów dla byłej żony a także dwa lata zaległych alimentów z MOPS. Żona mówi, że jak zacznę jej płacić bieżące alimenty to ona i tak musi je przekazywać do MOPSU, według niej na poczet zaległości wobec fund...
Dozór elektroniczny
Witam. Mąż ma dozór elektroniczny od trzech tygodni. Od poniedziałku do piątku może normalnie wychodzić i pracować od 6 do 18. Jak to się ma do świąt przed nami jest 1 listopada wypada w środę czy to się liczy jako dzień normalny czy jak w niedzielę co do wolnych godzin. Pozdrawiam ...
Oszustwo - brak zapłaty za faktury wystawione na kogoś innego.
Witam. Zgłosił się do mnie skład budowlany w którym zostały wzięte towary na kwotę około 5tys. Okazało się, że faktura jest wystawiona na dane mojej firmy i skład budowlany oczekuje, że za to zapłacę. Towar wziął mój znajomy, który uciekł do Niemiec. W składzie mają jego oświadczenie, że zobowiązuje się do zapłaty, ale stał się dla nich nieosiągalny i teraz zgłaszają się do mnie po pieniądze. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Zgłosić się na polic...
Bank opóźnia wystawienie listu mazalnego.
Witam, kiedyś wynikła taka sytuacja, że moja mama wzięła kredyt na otworzenie firmy, pod hipotekę, niedawno z ojcem spłaciliśmy całkowicie ten kredyt, bo mama zmarła w 2017 roku. Bank w którym brała kredyt przestał istnieć i został przejęty przez większy bank. Pani w ów banku poinformowała nas o liście mazalnym, tylko, że coś się to bardzo przedłuża, co można zrobić z tym faktem?, pani która nas obsługuje nie ma jak by w tym winy, tłumaczy się gł...

Wyszukiwarka