Upadłość najemcy a długi na lokalu.

Witam, chciałem zapytać jak jest z zadłużeniem lokalu komunalnego? Główny najemca ( tata ) ogłosił upadłość konsumencką z całkowitym umorzeniem długów również za najem mieszkania. Ja teraz dostałem pismo, że mam do spłaty 10tys, tzn. wcześniej dostaliśmy takie pismo obydwoje lecz ze względu na prowadzone postępowanie napisaliśmy sprzeciw i sąd go uznał, a po ogłoszeniu upadłości taty cała kwotę żądają teraz ode mnie? Czy to jest zgodne z prawem skoro całkowite zadłużenie zostało umorzone przez sad gospodarczy?
anonim cytuj
27-08-2023
Z tego co rozumiem długi miał umorzone ojciec.
Twoje długi są nadal wymagalne.
Długi za najem odpowiadaliście solidarnie (art. 688(1) kodeksu cywilnego).
No tak ale , najpierw zostały umorzone długi na lokalu przez prezydenta miasta, o umorzenie występował tato jako najemca, później ogłosił upadłość i tez zostały umorzone jego długi w całości ja mam teraz 20 lat wiec wg mnie jak ktoś wyżej! Komuś cos umarza to nie powinno się teraz tego ściągać ? Nie rozumiem tego
Przecież po to jest instytucja upadłości żeby "ktoś" miał możliwość "nowego startu" a dlaczego w takim razie ktoś inny ma mieć przez to "zepsuty start" wydaje mi się ze chyba takiego przypadku jeszcze w orzecznictwie nie było. Przynajmniej szukałem ale nie znalazłem.
Przecież po to jest instytucja upadłości żeby "ktoś" miał możliwość "nowego startu" a dlaczego w takim razie ktoś inny ma mieć przez to "zepsuty start" wydaje mi się ze chyba takiego przypadku jeszcze w orzecznictwie nie było... Przynajmniej szukałem ale nie znalazłem

Wydaje mi się, że nie rozumiesz pojęcia solidarnej odpowiedzialności za długi z najmu.
Gdyby ojciec nie ogłosił upadłości konsumenckiej dług można by egzekwować zarówno od niego jak i od Ciebie (w całości od dowolnego z was). Ponieważ ojciec ogłosił upadłość dług można egzekwować wyłącznie od Ciebie.
Twoja sytuacja nie uległa zmianie - zarówno przed ogłoszeniem przez ojca upadłości jak i obecnie wierzyciel mógł egzekwować całość długu od Ciebie, tyle ze wcześniej mógł również egzekwować od ojca, a teraz tylko od Ciebie.

anonim cytuj
27-08-2023
No tak ale , najpierw zostały umorzone długi na lokalu przez prezydenta miasta, o umorzenie występował tato jako najemca, później ogłosił upadłość i tez zostały umorzone jego długi w całości ja mam teraz 20 lat wiec wg mnie jak ktoś wyżej! Komuś cos umarza to nie powinno się teraz tego ściągać ? Nie rozumiem tego

Chciałbym wyjaśnić kwestię solidarnej odpowiedzialności w kontekście umorzenia długów.

Art. 688(1) kodeksu cywilnego stanowi, że jeżeli zobowiązanie dotyczy kilku wierzycieli lub kilku dłużników, każdy z wierzycieli może żądać, a każdy z dłużników jest obowiązany spełnić całe świadczenie. Oznacza to, że w przypadku długu za najem, który został umorzony dla jednego z dłużników (Twojego ojca), nie wpływa to na Twoją odpowiedzialność za ten dług. Możesz być wciąż ścigany za całą sumę, pomimo umorzenia długu ojca.

Co do upadłości konsumenckiej Twojego ojca - jest to procedura, która pozwala dłużnikowi na "nowy start". Jednakże upadłość konsumencka Twojego ojca nie wpływa na Twoje zobowiązania. Jeśli byliście solidarnie odpowiedzialni za długi, a długi Twojego ojca zostały umorzone w ramach postępowania upadłościowego, to teraz cała kwota jest wymagalna od Ciebie.

Przecież po to jest instytucja upadłości żeby "ktoś" miał możliwość "nowego startu" a dlaczego w takim razie ktoś inny ma mieć przez to "zepsuty start"

Rozumiem Twoje obawy i frustrację. Niestety, przepisy dotyczące solidarnej odpowiedzialności są sformułowane w taki sposób, aby chronić interesy wierzycieli. W przypadku umorzenia długu jednego z dłużników solidarnych, pozostali dłużnicy wciąż ponoszą pełną odpowiedzialność za zadłużenie.

Ostatecznie, mimo umorzenia długu Twojego ojca, w świetle obecnie obowiązującego prawa, wierzyciel ma prawo żądać od Ciebie spłaty całkowitej kwoty zadłużenia.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Sąsiad nie sprząta części wspólnych.
Jesteśmy małą wspólnotą - 4 mieszkania, zarządzaną wspólnie. Jeden z sąsiadów od wielu lat uchyla się od prac porządkowych. Np. sprzątanie klatki schodowej. podwórka, chodnika przylegającego do naszej działki, itp.. Jak wyegzekwować by zaczął brać w tych i innych pracach udział? Co stanowią najnowsze przepisy dotyczące głosowania w sprawach wykraczających poza zarząd zwykły, we wspólnocie takiej jak nasza? Czy obowiązuje jednomyślność w głosowan...
L4 paychiatryczne
Czesc, chciałbym wyjasnic pewna niepewna dla mnie kwestie. Obecne przebywam na L4 z powodow zaburzen psychicznych, nie zdradzajac szczegolow, okres zwolnienia lekarskiego bedzie trwal 24 dni wliczajac weekendy natomiast moja praca jest 5dni w tyg, potem mam juz zaplanowane 2 dni wolne. Szaanse sa dosc wysokie ze po tych 2 dniach urlopu ponownie otrzymam zwolnienie, tym razem na 27 dni. Czy w takim wypadku wyplacenie wynagrodziena pozostaje po str...
Czy dług uległ przedawnieniu?
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich ...
Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych.
Witam. Mam pytanie. Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych. Pod swoim adresem zamieszkania jestem raptem 1.5 dnia w tygodniu. Reszta 5.5 dnia to praca w delegacji. Czy muszę nadal płacić za śmieci ? Czy jest możliwość zwolnienia z tego obowiązku? Jakaś ustawa, przepis.......

Wyszukiwarka