No tak ale , najpierw zostały umorzone długi na lokalu przez prezydenta miasta, o umorzenie występował tato jako najemca, później ogłosił upadłość i tez zostały umorzone jego długi w całości ja mam teraz 20 lat wiec wg mnie jak ktoś wyżej! Komuś cos umarza to nie powinno się teraz tego ściągać ? Nie rozumiem tego
Chciałbym wyjaśnić kwestię solidarnej odpowiedzialności w kontekście umorzenia długów.
Art. 688(1) kodeksu cywilnego stanowi, że jeżeli zobowiązanie dotyczy kilku wierzycieli lub kilku dłużników, każdy z wierzycieli może żądać, a każdy z dłużników jest obowiązany spełnić całe świadczenie. Oznacza to, że w przypadku długu za najem, który został umorzony dla jednego z dłużników (Twojego ojca), nie wpływa to na Twoją odpowiedzialność za ten dług. Możesz być wciąż ścigany za całą sumę, pomimo umorzenia długu ojca.
Co do upadłości konsumenckiej Twojego ojca - jest to procedura, która pozwala dłużnikowi na "nowy start". Jednakże upadłość konsumencka Twojego ojca nie wpływa na Twoje zobowiązania. Jeśli byliście solidarnie odpowiedzialni za długi, a długi Twojego ojca zostały umorzone w ramach postępowania upadłościowego, to teraz cała kwota jest wymagalna od Ciebie.
Przecież po to jest instytucja upadłości żeby "ktoś" miał możliwość "nowego startu" a dlaczego w takim razie ktoś inny ma mieć przez to "zepsuty start"
Rozumiem Twoje obawy i frustrację. Niestety, przepisy dotyczące solidarnej odpowiedzialności są sformułowane w taki sposób, aby chronić interesy wierzycieli. W przypadku umorzenia długu jednego z dłużników solidarnych, pozostali dłużnicy wciąż ponoszą pełną odpowiedzialność za zadłużenie.
Ostatecznie, mimo umorzenia długu Twojego ojca, w świetle obecnie obowiązującego prawa, wierzyciel ma prawo żądać od Ciebie spłaty całkowitej kwoty zadłużenia.