Upadłość najemcy a długi na lokalu.

Witam, chciałem zapytać jak jest z zadłużeniem lokalu komunalnego? Główny najemca ( tata ) ogłosił upadłość konsumencką z całkowitym umorzeniem długów również za najem mieszkania. Ja teraz dostałem pismo, że mam do spłaty 10tys, tzn. wcześniej dostaliśmy takie pismo obydwoje lecz ze względu na prowadzone postępowanie napisaliśmy sprzeciw i sąd go uznał, a po ogłoszeniu upadłości taty cała kwotę żądają teraz ode mnie? Czy to jest zgodne z prawem skoro całkowite zadłużenie zostało umorzone przez sad gospodarczy?
anonim cytuj
27-08-2023
Z tego co rozumiem długi miał umorzone ojciec.
Twoje długi są nadal wymagalne.
Długi za najem odpowiadaliście solidarnie (art. 688(1) kodeksu cywilnego).
No tak ale , najpierw zostały umorzone długi na lokalu przez prezydenta miasta, o umorzenie występował tato jako najemca, później ogłosił upadłość i tez zostały umorzone jego długi w całości ja mam teraz 20 lat wiec wg mnie jak ktoś wyżej! Komuś cos umarza to nie powinno się teraz tego ściągać ? Nie rozumiem tego
Przecież po to jest instytucja upadłości żeby "ktoś" miał możliwość "nowego startu" a dlaczego w takim razie ktoś inny ma mieć przez to "zepsuty start" wydaje mi się ze chyba takiego przypadku jeszcze w orzecznictwie nie było. Przynajmniej szukałem ale nie znalazłem.
Przecież po to jest instytucja upadłości żeby "ktoś" miał możliwość "nowego startu" a dlaczego w takim razie ktoś inny ma mieć przez to "zepsuty start" wydaje mi się ze chyba takiego przypadku jeszcze w orzecznictwie nie było... Przynajmniej szukałem ale nie znalazłem

Wydaje mi się, że nie rozumiesz pojęcia solidarnej odpowiedzialności za długi z najmu.
Gdyby ojciec nie ogłosił upadłości konsumenckiej dług można by egzekwować zarówno od niego jak i od Ciebie (w całości od dowolnego z was). Ponieważ ojciec ogłosił upadłość dług można egzekwować wyłącznie od Ciebie.
Twoja sytuacja nie uległa zmianie - zarówno przed ogłoszeniem przez ojca upadłości jak i obecnie wierzyciel mógł egzekwować całość długu od Ciebie, tyle ze wcześniej mógł również egzekwować od ojca, a teraz tylko od Ciebie.

anonim cytuj
27-08-2023
No tak ale , najpierw zostały umorzone długi na lokalu przez prezydenta miasta, o umorzenie występował tato jako najemca, później ogłosił upadłość i tez zostały umorzone jego długi w całości ja mam teraz 20 lat wiec wg mnie jak ktoś wyżej! Komuś cos umarza to nie powinno się teraz tego ściągać ? Nie rozumiem tego

Chciałbym wyjaśnić kwestię solidarnej odpowiedzialności w kontekście umorzenia długów.

Art. 688(1) kodeksu cywilnego stanowi, że jeżeli zobowiązanie dotyczy kilku wierzycieli lub kilku dłużników, każdy z wierzycieli może żądać, a każdy z dłużników jest obowiązany spełnić całe świadczenie. Oznacza to, że w przypadku długu za najem, który został umorzony dla jednego z dłużników (Twojego ojca), nie wpływa to na Twoją odpowiedzialność za ten dług. Możesz być wciąż ścigany za całą sumę, pomimo umorzenia długu ojca.

Co do upadłości konsumenckiej Twojego ojca - jest to procedura, która pozwala dłużnikowi na "nowy start". Jednakże upadłość konsumencka Twojego ojca nie wpływa na Twoje zobowiązania. Jeśli byliście solidarnie odpowiedzialni za długi, a długi Twojego ojca zostały umorzone w ramach postępowania upadłościowego, to teraz cała kwota jest wymagalna od Ciebie.

Przecież po to jest instytucja upadłości żeby "ktoś" miał możliwość "nowego startu" a dlaczego w takim razie ktoś inny ma mieć przez to "zepsuty start"

Rozumiem Twoje obawy i frustrację. Niestety, przepisy dotyczące solidarnej odpowiedzialności są sformułowane w taki sposób, aby chronić interesy wierzycieli. W przypadku umorzenia długu jednego z dłużników solidarnych, pozostali dłużnicy wciąż ponoszą pełną odpowiedzialność za zadłużenie.

Ostatecznie, mimo umorzenia długu Twojego ojca, w świetle obecnie obowiązującego prawa, wierzyciel ma prawo żądać od Ciebie spłaty całkowitej kwoty zadłużenia.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy po zwolnieniu lekarskim mogę iść na urlop?
Do 15.04 zwolnienie lekarskie. Umowa terminowa kończy się 30.04 Nie będzie kontynuacji. Czy pracodawca może wypisać urlop na drugą połowę kwietnia? Prawo mu na to pozwala? Czy najpierw badania ze względu na chorobowe ponad 30 i dopiero urlop? Wydaje się nie celowe robienie badań tym bardziej że kilka dni może być samego oczekiwania na badania. A więc robić badania na kilka dni pracy... Tez niecelowe że względu że to pracodawca musi ponieść kos...
Czy pełnoletnia osoba może ubiegać się o alimenty?
Jestem osobą, która ukończyła 18 lat. Studiuje zaocznie, pracuje na pół etatu (najniższa krajowa- Ok. 1400 zł netto) za studia płace 600 zł. Moja mama odcięła nas (mnie, ojca, rodzeństwo) mimo płacenie rachunków od internetu, prądu, wody. Dom, w którym mieszkamy jest na nią, sąd wydał decyzje, że po sprzedaży rodzice podzielą się pieniędzmi po 50%. Czy mogę ubiegać się od niej o alimenty? Słyszałam, że jeśli chodzi o studiowanie zaocznie jest...
Spadek po rodzicach a rozwód.
Dzien dobry. 10 lat temu zmarła moja mama . Odziedziczyłam jej oszczędności - nie było dużo ok.30 tys.( zgłoszone do US) Wtedy nie miałam pojecia o majątkach osobistych - pieniądze wydałam na codziennie życie rodzinne, wspólne wycieczki zagraniczne itp. Teraz jestem w trakcie rozwodu. Czy przy podziale majątku mogę "wnioskować" o zwrot tych 30 tyś ze wspólnych oszczędności. Jednak był to wkład z majątku osobistego ? Mąż dostał kiedyś...
Czy można odmówić stażu z urzędu pracy? jak to wygląda?
Dzień dobry mam pytanie koleżanka jest zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku i dziś dostała z bezrobocia ofertę pracy jako staż w szpitalu jako pomoc kuchenna i teraz mam pytanie ile wynosi staż i czy może odmówić przyjęcia stażu i jak to wygląda i czy odmawiając może być wyrejestrowana z urzędu pracy bo chodzi też o ubezpieczenie co w tym wypadku można zrobić pozdrawiam serdecznie...

Wyszukiwarka