Czy syn, który opiekował się jako jedyny matką może liczyć na większy spadek ?

Zmarła matka 4 dorosłych dzieci. Pozostawiła olbrzymi dom i kawał ziemi. Czy syn, który jako jedyny opiekował się matka(mieszkał z nią), ma jakiekolwiek szansę na uzyskanie większego spadku niż pozostałe rodzeństwo? Nie ma testamentu.
anonim cytuj
27-08-2023
Podział ustawowy, może wykupić od rodzeństwa.
Rozumiem. Jest to nie realne ponieważ dom z ogrodem jest warty ponad milion. Mama żyła 93 lata z czego ponad 10 się nią opiekował. Dziękuję za odp.

anonim cytuj
27-08-2023
Zmarła matka 4 dorosłych dzieci. Pozostawiła olbrzymi dom i kawał ziemi. Czy syn, który jako jedyny opiekował się matka(mieszkał z nią), ma jakiekolwiek szansę na uzyskanie większego spadku niż pozostałe rodzeństwo? Nie ma testamentu.

W sytuacji braku testamentu mają miejsce następujące rozwiązania prawne:

W przypadku braku testamentu mamy do czynienia z tzw. dziedziczeniem ustawowym. Zgodnie z Kodeksem cywilnym (art. 931 i nast.), spadkobiercami ustawowymi są krewni i małżonek spadkodawcy. Dzieci spadkodawcy dziedziczą na równi, co oznacza, że każde z nich przysługuje równa część spadku.

Niemniej jednak, osoba, która faktycznie dbała o spadkodawcę i przysporzyła majątek w trakcie życia spadkodawcy, może dochodzić od pozostałych spadkobierców zwrotu nakładów zgodnie z art. 922 Kodeksu cywilnego. W takiej sytuacji syn, który opiekował się matką przez dłuższy czas, mógłby żądać od pozostałych spadkobierców zwrotu części nakładów, które ponosił w związku z opieką nad matką.

W praktyce jednak takie roszczenia mogą być trudne do udokumentowania i udowodnienia. Należałoby wykazać konkretne koszty związane z opieką nad matką, jak również wartość pracy, którą syn włożył w opiekę nad matką.

Podział ustawowy, może wykupić od rodzeństwa.

To prawda, że jednym z rozwiązań jest wykupienie udziałów od rodzeństwa, ale biorąc pod uwagę wartość nieruchomości, może to być trudne do realizacji, jeśli nie dysponuje się odpowiednimi środkami finansowymi. W tej sytuacji warto rozważyć sprzedaż nieruchomości i podział dochodów lub poszukanie innych sposobów uregulowania sprawy majątkowej w ramach rodziny.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

związek nie formalny / spadek
Mam pytanie bylam z związku nie formalnym 16 lat czy po smierci partnera cos mi sie nalezy za niego...
Okres wypowiedzenia przy likwidacji działalności.
Właściciele firmy kilka dni temu poinformowali pracowników, że 31.03 zamykają działalność. Chcieli rozwiązać umowy za porozumieniem stron, jednak większość się nie zgodziła ze względu na fakt, że mają umowy na czas nieokreślony, zgodnie z którym przysługuje im miesięczne wypowiedzenie, które powinno rozpocząć się 1.04, kiedy firma nie będzie już istniała. Czy pracownikom należy się wypłata za miesięczny okres wypowiedzenia nawet wtedy, gdy w prak...
Czy sąd może zasądzić odszkodowanie za wypadek komunikacyjny, jeśli nie jestem pewien, kto jest winny?
Mam pewien problem związany z wypadkiem drogowym, który miałem kilka miesięcy temu. Wtedy auto, którym jechałem, uderzyło w inne pojazdy na skrzyżowaniu, ale cała sytuacja była dosyć chaotyczna. Byłem przerażony i zdenerwowany, więc nie zwróciłem wtedy uwagi na to, czy to ja czy inny kierowca był winny tego incydentu. Niestety, teraz otrzymałem wezwanie na rozprawę sądową od drugiego kierowcy za uszkodzenie jego pojazdu. Okazuje się, że uważa ...
Zasiedzenie w złej wierze - nieruchomość.
Dobry wieczór, Chciałbym poruszyć temat zasiedzenia nieruchomości. Poniżej przedstawię mój, a właściwie przypadek teścia, który chce posiąść działkę, która sąsiaduje z jego. Otóż w 1994 r. teściu rozpoczął budowę domu na części działki, która została mu darowana w 1997 roku. Pozostała część działki Jego rodziców została przez nich nabyta chyba w latach czterdziestych. Już na etapie budowy wystąpiły problemy z właścicielem sąsiadującej działki...

Wyszukiwarka