Czy syn, który opiekował się jako jedyny matką może liczyć na większy spadek ?

Zmarła matka 4 dorosłych dzieci. Pozostawiła olbrzymi dom i kawał ziemi. Czy syn, który jako jedyny opiekował się matka(mieszkał z nią), ma jakiekolwiek szansę na uzyskanie większego spadku niż pozostałe rodzeństwo? Nie ma testamentu.
anonim cytuj
27-08-2023
Podział ustawowy, może wykupić od rodzeństwa.
Rozumiem. Jest to nie realne ponieważ dom z ogrodem jest warty ponad milion. Mama żyła 93 lata z czego ponad 10 się nią opiekował. Dziękuję za odp.

anonim cytuj
27-08-2023
Zmarła matka 4 dorosłych dzieci. Pozostawiła olbrzymi dom i kawał ziemi. Czy syn, który jako jedyny opiekował się matka(mieszkał z nią), ma jakiekolwiek szansę na uzyskanie większego spadku niż pozostałe rodzeństwo? Nie ma testamentu.

W sytuacji braku testamentu mają miejsce następujące rozwiązania prawne:

W przypadku braku testamentu mamy do czynienia z tzw. dziedziczeniem ustawowym. Zgodnie z Kodeksem cywilnym (art. 931 i nast.), spadkobiercami ustawowymi są krewni i małżonek spadkodawcy. Dzieci spadkodawcy dziedziczą na równi, co oznacza, że każde z nich przysługuje równa część spadku.

Niemniej jednak, osoba, która faktycznie dbała o spadkodawcę i przysporzyła majątek w trakcie życia spadkodawcy, może dochodzić od pozostałych spadkobierców zwrotu nakładów zgodnie z art. 922 Kodeksu cywilnego. W takiej sytuacji syn, który opiekował się matką przez dłuższy czas, mógłby żądać od pozostałych spadkobierców zwrotu części nakładów, które ponosił w związku z opieką nad matką.

W praktyce jednak takie roszczenia mogą być trudne do udokumentowania i udowodnienia. Należałoby wykazać konkretne koszty związane z opieką nad matką, jak również wartość pracy, którą syn włożył w opiekę nad matką.

Podział ustawowy, może wykupić od rodzeństwa.

To prawda, że jednym z rozwiązań jest wykupienie udziałów od rodzeństwa, ale biorąc pod uwagę wartość nieruchomości, może to być trudne do realizacji, jeśli nie dysponuje się odpowiednimi środkami finansowymi. W tej sytuacji warto rozważyć sprzedaż nieruchomości i podział dochodów lub poszukanie innych sposobów uregulowania sprawy majątkowej w ramach rodziny.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Wymiar etatu, a czas pracy.
Jestem zatrudniony na 0,5 etatu czyli tak na logikę powinienem pracować 4 godziny dziennie. Po raz kolejny w nowym grafiku na listopad ani razu nie mam dnia z czterema godzinami w pracy. Ja rozumiem: jestem zatrudniony w równoważnym systemie czasu pracy, ale czy to nie jest przesada ? A może wręcz mobbing: bo to wpływa na moje życie bo już kilka lat temu odrzuciłem z przyczyn właśnie osobistych propozycję przejścia na 0,75 etatu....
Czy nieefektywność może być powodem zwolnienia?
Pracownik ma umowę na czas nieokreślony, pracuje poniżej 3 lat. Ciągle jest na chorobowym, nie przychodzi do pracy pisząc rano wiadomości. Poza tym jest mało wydajny, po prostu mi nie odpowiada. Jak najlepiej go zwolnić żeby nie płacić odprawy? Jak to zrobić żeby nie rzucił za chwilę chorobowego i nie ciągnął go z pół roku?...
Ubieganie się o zachowek
Matka i jej mąż darowizną przepisują córce spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w 2009 r (11 lat temu). Czy syn męża mamy (rencista z uznaną grupą inwalidzką, podobno inwalidzi maja inne prawa) moze w przyszłości ubiegać się o zachowek? Mieszkanie dostała matka jako główny najemca ale później dopisała męża, własnościowe prawo zostało wykupione za czasów małżeństwa. Nie wiem czy to ważne w tym wypadku, w akcie darczyńcy mają zapisane dożywo...
Pozew o zapłatę.
Jakie pismo powinnam złożyć w sądzie o odzyskanie pieniędzy za niepłacenie rachunków/czynszu itp.? Osoba zameldowana, która mieszka w moim mieszkaniu od dwóch lat nie dokłada się do opłat....

Wyszukiwarka