Czy syn, który opiekował się jako jedyny matką może liczyć na większy spadek ?

Zmarła matka 4 dorosłych dzieci. Pozostawiła olbrzymi dom i kawał ziemi. Czy syn, który jako jedyny opiekował się matka(mieszkał z nią), ma jakiekolwiek szansę na uzyskanie większego spadku niż pozostałe rodzeństwo? Nie ma testamentu.
anonim cytuj
27-08-2023
Podział ustawowy, może wykupić od rodzeństwa.
Rozumiem. Jest to nie realne ponieważ dom z ogrodem jest warty ponad milion. Mama żyła 93 lata z czego ponad 10 się nią opiekował. Dziękuję za odp.

anonim cytuj
27-08-2023
Zmarła matka 4 dorosłych dzieci. Pozostawiła olbrzymi dom i kawał ziemi. Czy syn, który jako jedyny opiekował się matka(mieszkał z nią), ma jakiekolwiek szansę na uzyskanie większego spadku niż pozostałe rodzeństwo? Nie ma testamentu.

W sytuacji braku testamentu mają miejsce następujące rozwiązania prawne:

W przypadku braku testamentu mamy do czynienia z tzw. dziedziczeniem ustawowym. Zgodnie z Kodeksem cywilnym (art. 931 i nast.), spadkobiercami ustawowymi są krewni i małżonek spadkodawcy. Dzieci spadkodawcy dziedziczą na równi, co oznacza, że każde z nich przysługuje równa część spadku.

Niemniej jednak, osoba, która faktycznie dbała o spadkodawcę i przysporzyła majątek w trakcie życia spadkodawcy, może dochodzić od pozostałych spadkobierców zwrotu nakładów zgodnie z art. 922 Kodeksu cywilnego. W takiej sytuacji syn, który opiekował się matką przez dłuższy czas, mógłby żądać od pozostałych spadkobierców zwrotu części nakładów, które ponosił w związku z opieką nad matką.

W praktyce jednak takie roszczenia mogą być trudne do udokumentowania i udowodnienia. Należałoby wykazać konkretne koszty związane z opieką nad matką, jak również wartość pracy, którą syn włożył w opiekę nad matką.

Podział ustawowy, może wykupić od rodzeństwa.

To prawda, że jednym z rozwiązań jest wykupienie udziałów od rodzeństwa, ale biorąc pod uwagę wartość nieruchomości, może to być trudne do realizacji, jeśli nie dysponuje się odpowiednimi środkami finansowymi. W tej sytuacji warto rozważyć sprzedaż nieruchomości i podział dochodów lub poszukanie innych sposobów uregulowania sprawy majątkowej w ramach rodziny.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

L4 na wypowiedzeniu umowy o prace.
Jestem na L4 od psychiatry. 30 kwietnia kończ mi się okres wypowiedzenia. Jednak ze względu na stan zdrowia L4 będzie trwać. Czy mam sam złożyć wniosek do ZUS-u o zasiłek, czy pójdzie to automatycznie? Co konkretnie mam zrobić. Bardzo proszę o pomoc....
dlaczego samochody elektryczne to nie jest nasza przyszlosc?
czy uwaza sie ze w przyszlosci baterie dalej będą wiodly prym, czy moze jest na horyzoncie jakas inna technologia ktora moze je zastapic?...
Reklamacja mebli pod wymiar.
Dzień dobry. Jestem pracownikiem firmy gdzie występuje żywienie zbiorowe. Zamówiliśmy meble pod wymiar że stali nierdzewnej. Pan robiący pomiary uwzględniał nasze sugestie. Meble zostały wykonane jednak już przy montażu zauważyłam że komory zlewozmywaka są za małe. Że względu na fakt że stare meble zostały już usunięte dokończone montaż. Jednak tak jak przypuszczałam komory zlewozmywaka nie spełniają swojej funkcji ponieważ są za małe, nie mieszc...
Jak najkorzystniej przepisać prawo własności do mieszkania?
Dzień dobry, w 2012 roku moja ciocia (rodzona siostra mojego taty) zakupiła mi mieszkanie, w którym obecnie mieszkam już z moją żoną, na zasadzie umowy najmu. Chcielibyśmy w końcu to uregulować prawnie, to znaczy żeby te mieszkanie było już na mnie, tylko jak najmniejszym kosztem. Rodzą się pytania ? - czy najlepszym rozwiązaniem na zniwelowanie kosztów (zwolnienie z podatków, taksy, etc) jest umowa darowizny tego mieszkania na mojego tate, g...

Wyszukiwarka