Czy syn, który opiekował się jako jedyny matką może liczyć na większy spadek ?

Zmarła matka 4 dorosłych dzieci. Pozostawiła olbrzymi dom i kawał ziemi. Czy syn, który jako jedyny opiekował się matka(mieszkał z nią), ma jakiekolwiek szansę na uzyskanie większego spadku niż pozostałe rodzeństwo? Nie ma testamentu.
anonim cytuj
27-08-2023
Podział ustawowy, może wykupić od rodzeństwa.
Rozumiem. Jest to nie realne ponieważ dom z ogrodem jest warty ponad milion. Mama żyła 93 lata z czego ponad 10 się nią opiekował. Dziękuję za odp.

anonim cytuj
27-08-2023
Zmarła matka 4 dorosłych dzieci. Pozostawiła olbrzymi dom i kawał ziemi. Czy syn, który jako jedyny opiekował się matka(mieszkał z nią), ma jakiekolwiek szansę na uzyskanie większego spadku niż pozostałe rodzeństwo? Nie ma testamentu.

W sytuacji braku testamentu mają miejsce następujące rozwiązania prawne:

W przypadku braku testamentu mamy do czynienia z tzw. dziedziczeniem ustawowym. Zgodnie z Kodeksem cywilnym (art. 931 i nast.), spadkobiercami ustawowymi są krewni i małżonek spadkodawcy. Dzieci spadkodawcy dziedziczą na równi, co oznacza, że każde z nich przysługuje równa część spadku.

Niemniej jednak, osoba, która faktycznie dbała o spadkodawcę i przysporzyła majątek w trakcie życia spadkodawcy, może dochodzić od pozostałych spadkobierców zwrotu nakładów zgodnie z art. 922 Kodeksu cywilnego. W takiej sytuacji syn, który opiekował się matką przez dłuższy czas, mógłby żądać od pozostałych spadkobierców zwrotu części nakładów, które ponosił w związku z opieką nad matką.

W praktyce jednak takie roszczenia mogą być trudne do udokumentowania i udowodnienia. Należałoby wykazać konkretne koszty związane z opieką nad matką, jak również wartość pracy, którą syn włożył w opiekę nad matką.

Podział ustawowy, może wykupić od rodzeństwa.

To prawda, że jednym z rozwiązań jest wykupienie udziałów od rodzeństwa, ale biorąc pod uwagę wartość nieruchomości, może to być trudne do realizacji, jeśli nie dysponuje się odpowiednimi środkami finansowymi. W tej sytuacji warto rozważyć sprzedaż nieruchomości i podział dochodów lub poszukanie innych sposobów uregulowania sprawy majątkowej w ramach rodziny.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie.
Sytuacja wygląda tak. Podwórko jest wspólne (nasze i jeszcze 3 właścicieli) a budynek(stodoła) należy tylko do tych 3 właścicieli, my nie mamy tam udziałów. Przyczepa, nasza, stała na wspólnym podwórku, zawaliła się na nią stodoła uszkadzając jej część (tą przy budynku) czy mogę się starać o odszkodowanie od pozostałych 3 właścicieli?...
L4. Czy pracodawca ma obowiązek wliczyć mi do zwolnienia także weekendy oraz dni wolne
Dzień dobry, przebywałem na zwolnieniu lekarskim 25 dni, po przebytym zabiegu. Z tego co wyczytałem, pracodawca ma obowiązek wliczyć mi do zwolnienia także weekendy oraz dni w których grafikowo bym nie pracował, czy mogę prosić o konkretną podstawę prawną tego, abym mógł to przedstawić pracodawcy? Gdyż niestety zwolnienie zostało mi policzone jedynie w tygodniu. Drugie moje pytanie, zarabiam najniższą krajową(na umowie i w rzeczywistości) czy od ...
Darowizna od babci.
Babcia chce mi zrobić darowiznę pieniężną. Wiem, że kwota 36tys jest wolna od podatku i nie muszę tego zgłaszać do US. Jak to zrobić aby wszystko było zgodnie z prawem... Jeśli babcia jest osobą nie chodząca i nie wychodzi z domu. Ja dostanę tą kwotę do ręki ale nie chcę tych pieniędzy trzymać w domu tylko chcę je wpłacić na swoje konto. I tu jest pytanie... Czy jak sama sobie wpłacę tą kwotę i nadam tytuł "darowizna od babci" będzie w ...
Jak wygląda od strony prawnej zmuszanie pracownika do wykorzystywania urlopu wypoczynkowego ze względu na brak pracy?
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda od strony prawnej zmuszanie pracownika do wykorzystywania urlopu wypoczynkowego ze względu na brak pracy. W tej chwili został mi jeden dzień urlopu a nie został mi zapewniony 14-sto dniowy wypoczynek który powinien raz do roku być zachowany. Co w takiej sytuacji może zrobić pracownik? I jeszcze jak może zareagować drugi pracodawca jeżeli zmienił bym pracę bez jakiegokolwiek dnia urlopu z poprzedniego za...

Wyszukiwarka