Darowizna dla syna.

Mam taką sprawę.
Moja teściowa razem z teściem chcą przepisać darowizną dom wraz z działką mojemu mężowi. Mąż ma dwóch braci. Moje pytanie jest takie czy po ich śmierci ( oczywiście nikomu śmierć nie życzę), czy ci dwaj bracia będą mogli ubiegać się o zachowek? Co zrobić by tego uniknąć. Czy jest w ogóle szansa.
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
anonim cytuj
27-08-2023
Nie ma czegoś takiego jak darowizna za dożywocie. Darowizna, to darowizna i od niej zachowek się należy. Można podpisać umowę dożywocia (nie darowiznę) i wtedy nie pojawi się roszczenie o zachowek.

anonim cytuj
27-08-2023
Dzień dobry tylko i wyłącznie za dożywocie nic nie będzie trzeba spłacać i nikt nie będzie miał praw do majątku , ale trzeba dochować mamie i tacie ten obowiązek państwo będą mieć to będzie zawarte w akcie notarialnym pozdrawiam serdecznie.

anonim cytuj
27-08-2023
Nie ma czegoś takiego jak darowizna za dożywocie. Darowizna, to darowizna i od niej zachowek się należy. Można podpisać umowę dożywocia (nie darowiznę) i wtedy nie pojawi się roszczenie o zachowek.

To prawda. W polskim prawie, darowizna oraz umowa dożywocia to dwie różne formy umów i mają odmienne konsekwencje prawne.

Jeżeli chodzi o darowiznę:

Po dokonaniu darowizny, uprawnieni do zachowku (w tym przypadku dwaj bracia męża) mogą rościć sobie prawa do zachowku, jeśli zostaną pominięci w spadku. Wartości darowizny dokonanej w ciągu ostatnich 10 lat przed śmiercią darczyńcy są wliczane do wartości majątku spadkowego dla celów wyliczenia wysokości zachowku (art. 994 i nast. Kodeksu cywilnego).
Natomiast jeśli chodzi o umowę dożywocia:

Jest to forma umowy, w której strony zobowiązują się do wzajemnych świadczeń - jedna strona przekazuje prawo własności np. nieruchomości, a druga zobowiązuje się do świadczenia określonych usług (np. opieki) do końca życia osoby przekazującej majątek. W przypadku umowy dożywocia, nie pojawiają się roszczenia o zachowek. Jednakże taka umowa niesie ze sobą pewne obowiązki dla obdarowanego, takie jak opieka nad osobą przekazującą nieruchomość.
Zatem, jeżeli chcą Państwo uniknąć potencjalnych roszczeń o zachowek, warto rozważyć umowę dożywocia zamiast darowizny. W obu przypadkach zaleca się skonsultowanie wszystkich szczegółów z notariuszem.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Służebność gruntowa.
Witam! Proszę o pomoc. Jestem właścicielem nieruchomości była to darowizna od mamy. Podzieliliśmy dużą działkę na 3 mniejsze. Musze dojechać do swojej działki nr 2 przez działkę nr 1. Do swojej działki mam ustaloną nieodpłatnie i na czas nieokreślony objętych Księgą Wieczystą służebność gruntową polegającą na prawie przechodu i przejazdu przez działkę nr 1 pasem szerokości 4m. Jak wygląda to w perspektywie czasu i prawa jeśli w przyszłości dzia...
Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Czy po wystawieniu L4 urlop się przerwie?
Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie? I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?...
Długi za alimenty.
Dzień dobry, (FA - Fundusz Alimentacyjny) Kwota alimentów na 1 dziecko = 600 złotych Jestem zadłużony na kilka tysięcy złotych. Sprawę prowadzi komornik, który zajął dwa moje konta bankowe. Dodatkowo miałem dług wobec FA. Przyjmując, że mam 10 tys zaległych alimentów na dziecko + 5 tysięcy dla FA chciałbym się dowiedzieć: 1. Czy świadczenie z FA można pobierać przez cały czas aż do pełnej spłaty zadłużenia? Czyli była żona pobiera świadczeni...
czy dostanę odszkodowanie z ubezpieczenia jeśli do łazienki wejdzie mi spółdzielnia?
Witam wszystkich moje pytanko czy dostanę odszkodowanie z ubezpieczenia jeśli do łazienki wejdzie mi spółdzielnia i poniszczył kafelki prysznic?????...

Wyszukiwarka