Darowizna dla syna.

Mam taką sprawę.
Moja teściowa razem z teściem chcą przepisać darowizną dom wraz z działką mojemu mężowi. Mąż ma dwóch braci. Moje pytanie jest takie czy po ich śmierci ( oczywiście nikomu śmierć nie życzę), czy ci dwaj bracia będą mogli ubiegać się o zachowek? Co zrobić by tego uniknąć. Czy jest w ogóle szansa.
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
anonim cytuj
27-08-2023
Nie ma czegoś takiego jak darowizna za dożywocie. Darowizna, to darowizna i od niej zachowek się należy. Można podpisać umowę dożywocia (nie darowiznę) i wtedy nie pojawi się roszczenie o zachowek.

anonim cytuj
27-08-2023
Dzień dobry tylko i wyłącznie za dożywocie nic nie będzie trzeba spłacać i nikt nie będzie miał praw do majątku , ale trzeba dochować mamie i tacie ten obowiązek państwo będą mieć to będzie zawarte w akcie notarialnym pozdrawiam serdecznie.

anonim cytuj
27-08-2023
Nie ma czegoś takiego jak darowizna za dożywocie. Darowizna, to darowizna i od niej zachowek się należy. Można podpisać umowę dożywocia (nie darowiznę) i wtedy nie pojawi się roszczenie o zachowek.

To prawda. W polskim prawie, darowizna oraz umowa dożywocia to dwie różne formy umów i mają odmienne konsekwencje prawne.

Jeżeli chodzi o darowiznę:

Po dokonaniu darowizny, uprawnieni do zachowku (w tym przypadku dwaj bracia męża) mogą rościć sobie prawa do zachowku, jeśli zostaną pominięci w spadku. Wartości darowizny dokonanej w ciągu ostatnich 10 lat przed śmiercią darczyńcy są wliczane do wartości majątku spadkowego dla celów wyliczenia wysokości zachowku (art. 994 i nast. Kodeksu cywilnego).
Natomiast jeśli chodzi o umowę dożywocia:

Jest to forma umowy, w której strony zobowiązują się do wzajemnych świadczeń - jedna strona przekazuje prawo własności np. nieruchomości, a druga zobowiązuje się do świadczenia określonych usług (np. opieki) do końca życia osoby przekazującej majątek. W przypadku umowy dożywocia, nie pojawiają się roszczenia o zachowek. Jednakże taka umowa niesie ze sobą pewne obowiązki dla obdarowanego, takie jak opieka nad osobą przekazującą nieruchomość.
Zatem, jeżeli chcą Państwo uniknąć potencjalnych roszczeń o zachowek, warto rozważyć umowę dożywocia zamiast darowizny. W obu przypadkach zaleca się skonsultowanie wszystkich szczegółów z notariuszem.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Podstawa prawna do złożenia reklamacji w banku-utrata pieniędzy.
W dniu wczorajszym zostałam oszukana na olx. Wystawiłam ogłoszenie na OLX w sprawie sprzedaży. Odezwała się do mnie kobieta na whatsappie, że jest chętna na zakup i załatwi kuriera. Kazała mi wejść w link, który wyglądał jak strona inpostu, wybrałam swój bank i poproszono mnie o imię, nazwisko, hasło. Pani powiedziała, że przelew powinien dojść wieczorem. Po jakiejś godzinie ponownie do mnie napisała, że transakcja się nie powiodła i ponownie kaz...
Mieszkanie
Dzień dobry. Mieszkanie, którym jesteśmy zainteresowani jest w trakcie zakładania księgi wieczystej. Został złożony wniosek do sądu. Czy właściciel mieszkania może je teraz sprzedać nim KW zostanie założona?...
Mieszkanie z licytacji komorniczej.
Witam, jakiś czas temu wylicytowałam mieszkanie na licytacji komorniczej. Po wygranej licytacji dłużnicy zapytali się mnie czy mogli by to mieszkanie wynajmować (są to starsze, schorowane osoby, a ja aktualnie mieszkam za granicą, więc mieszkanie jest zakupione póki co jako inwestycja). Zgodziłam się na to i zostało to zapisane w protokole. Aktualnie 2 tygodnie temu zapłaciłam za mieszkanie i czekam na pismo w sprawie przysądzenia własności, aby...
Rozwiązanie umowy o prace.
Czy pracodawca ma prawo rozwiązać umowę o prace z 1-miesięcznym okresem wypowiedzenia i kazać nie przychodzić do pracy i poinformować, że daje na miesiąc urlop bezpłany bez zgody pracownika, i bez wniosku? ...

Wyszukiwarka