Dzierżawa / spadek ziemii

Proszę o pomoc. Dostałam w spadku od rodziców gospodarstwo rolne wraz z ziemia rolna. Ziemia obecnie jest wydzierżawiona. Czy w trakcie trwania dzierżawy mogę przepisać cześć ziemii w ramach spłaty siostrom ?
anonim cytuj
27-08-2023
Proszę o pomoc. Dostałam w spadku od rodziców gospodarstwo rolne wraz z ziemia rolna. Ziemia obecnie jest wydzierżawiona. Czy w trakcie trwania dzierżawy mogę przepisać cześć ziemii w ramach spłaty siostrom?

Odpowiadając na postawione pytanie:

Dzierżawca nabywa prawo do korzystania z rzeczy na czas określony w umowie dzierżawy. Zgodnie z art. 693 Kodeksu cywilnego, dzierżawca nie może bez zgody wynajmującego zbywać swojego prawa do rzeczy dzierżawionej ani jej oddawać w poddzierżawę, chyba że umowa stanowi inaczej. Jednakże dzierżawca ma jedynie prawo korzystania z rzeczy dzierżawionej, a nie jest jej właścicielem.

Właściciel ziemi (czyli w tym przypadku osoba, która dostała ziemię w spadku) zachowuje prawo własności i może dysponować nieruchomością, na przykład przepisywać ją na kogoś innego. Zatem tak, możesz przepisać część ziemii w ramach spłaty siostrom, nawet jeśli ziemia jest aktualnie wydzierżawiona.

Jednak warto dodać, że ewentualne zmiany w zakresie własności ziemi nie wpływają na prawa i obowiązki dzierżawcy wynikające z umowy dzierżawy. Jeśli przekazujesz ziemię siostrom, dzierżawca nadal będzie korzystał z niej na warunkach określonych w umowie dzierżawy, aż do jej wygaśnięcia. Ważne jest, aby osoby, które nabywają ziemię były świadome tego, że biorą na siebie prawa i obowiązki wynikające z umowy dzierżawy.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Sprzęty w wynajmowanym mieszkaniu uległy zniszczeniu. Wyrzuciłam je nie informując właściciela. Sprawa trafiła do Sądu, jak to się może skończyć?
Witam serdecznie Dostałam dzisiaj pismo z Prokuratury rejonowej o przesłaniu aktu oskarżenia do sądu z artykułu 248 par 1 kk. Sprawa wygląda tak że wyprowadziłam się z wynajmowanego mieszkania Właściciel zgłosił kradzież na policji żelazka i mikrofalówki Niestety te sprzęty uległy zniszczeniu wiec je wyrzuciłam nie informując o tym właściciela Żelazko zostawiłam zastępcze Na policji zeznałam zgodnie z prawdą że sprzęty uległy zniszczeniu i je w...
Zalanie mieszkania.
Witam, już któryś raz z kolei sąsiad zalewa mi łazienkę, zgłaszałam to do swojego ubezpieczyciela, wypłacił mi odszkodowanie, tydzień temu znów zalał mi łazienkę, po rozmowie z sąsiadem zaczynam się trochę obawiać czy mogę znowu to zgłosić, bo sąsiad ma pretensje , że jeśli znów zgłoszę to jemu pójdzie składka do góry, a poza tym powiedział, że wpędzam go w koszty. Obawiam się, że jak to zrobię to sąsiad zacznie być złośliwy, jak powinnam postąp...
Zmiana ceny usługi w czasie trwania umowy.
Od roku noszę aparat ortodontyczny. Dotychczas cena wizyty kontrolnej kosztowała mnie 150 zł, a dzisiaj na wizycie ortodontka poinformowała mnie że od następnej podnosi cenę do 200 zł. Czy w trakcie leczenia ortodonta może sobie podnieść cenę konsultacji skoro w umowie jest koszt 150 zł?...
Kto może odmówic składania zeznań?
Pan X ma sprawę w sądzie przeciwko Panu Y. Pan X wezwał na świadka swojego brata i jego żonę. Brat pana X nie chce zaznawać i ma prawo odmówić składania zeznań, bo jest to stopień pokrewieństwa. Pytanie czy żona brata, (bratowa pana X) może odmówić składania zeznań? Czy według prawa to jest rodzina dla Pana X i również ma prawo odmówić zeznań? Sytuacja jest dosyć dziwna, bo brat z żoną Pana X niezbyt mają ze sobą kontakt, nie znają sytuacji i...

Wyszukiwarka