Dzierżawa / spadek ziemii

Proszę o pomoc. Dostałam w spadku od rodziców gospodarstwo rolne wraz z ziemia rolna. Ziemia obecnie jest wydzierżawiona. Czy w trakcie trwania dzierżawy mogę przepisać cześć ziemii w ramach spłaty siostrom ?
anonim cytuj
27-08-2023
Proszę o pomoc. Dostałam w spadku od rodziców gospodarstwo rolne wraz z ziemia rolna. Ziemia obecnie jest wydzierżawiona. Czy w trakcie trwania dzierżawy mogę przepisać cześć ziemii w ramach spłaty siostrom?

Odpowiadając na postawione pytanie:

Dzierżawca nabywa prawo do korzystania z rzeczy na czas określony w umowie dzierżawy. Zgodnie z art. 693 Kodeksu cywilnego, dzierżawca nie może bez zgody wynajmującego zbywać swojego prawa do rzeczy dzierżawionej ani jej oddawać w poddzierżawę, chyba że umowa stanowi inaczej. Jednakże dzierżawca ma jedynie prawo korzystania z rzeczy dzierżawionej, a nie jest jej właścicielem.

Właściciel ziemi (czyli w tym przypadku osoba, która dostała ziemię w spadku) zachowuje prawo własności i może dysponować nieruchomością, na przykład przepisywać ją na kogoś innego. Zatem tak, możesz przepisać część ziemii w ramach spłaty siostrom, nawet jeśli ziemia jest aktualnie wydzierżawiona.

Jednak warto dodać, że ewentualne zmiany w zakresie własności ziemi nie wpływają na prawa i obowiązki dzierżawcy wynikające z umowy dzierżawy. Jeśli przekazujesz ziemię siostrom, dzierżawca nadal będzie korzystał z niej na warunkach określonych w umowie dzierżawy, aż do jej wygaśnięcia. Ważne jest, aby osoby, które nabywają ziemię były świadome tego, że biorą na siebie prawa i obowiązki wynikające z umowy dzierżawy.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Prace społeczne.
Mam do odpracowywania 30godzin miesięcznie, czy pomimo pracy zawodowej na 3 zmiany, można będzie to jakoś pogodzić? w sensie chodzi o to czy pani kurator będzie mogła się ze mną dogadać co do godzin w danym tyg. w którym to będę mógł odpracować?...
Rozwód a oszczędności.
Po latach małżeństwa, od ponad roku mamy z żoną rozdzielność majątkową (notariusz) bez podziału majątku. Obecnie i przez cały okres przed rozdzielnością oboje posługiwaliśmy się osobnymi rachunkami bankowymi. Ostatnio wypłynęła kwestia rozwodu, teoretycznie "ugodowego", polubownie, bez orzekania o winie. Jeśli do niego dojdzie w pewnym momencie będzie trzeba zrobić podział. Teoretycznie również "ugodowy". Jak to (podział) ...
Przedsądowe wezwanie do zapłaty.
Witam, otóż parę dni temu moja mama otrzymała list z firmy Centrum Badan Opinii Publicznej z działu windykacji z wezwaniem do zapłaty za materac którego nie mamy. Sprawa jest z 31.08.2015 czyli prawie 10 lat, czytałem o tej firmy w Internecie i słyszałem ze to są naciągacze, ale nie wiem jak się ustosunkować do tego. Pan z windykacji wysłał mi na maila umowę kupna tego materaca z podpisem mojej mamy na kwotę 118 zł, a w liście dostałem 118 zł+ 6 ...
Zachowek od darowizny.
Kilkanaście lat temu otrzymałam od ojca darowiznę bez testamentu. Ojciec nie żyje już około 15 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy moje rodzeństwo może teraz wnioskować o zachowek po tak długim czasie? Chce zaznaczyć ze nie było testamentu, darowiznę otrzymałam za życia ojca. Sporo w internecie piszą o 5 latach przedawnienia ale od testamentu, a nic odnośnie darowizny bez testamentu - jak w tym przypadku wygląda przedawnienie?...

Wyszukiwarka