Dzierżawa / spadek ziemii

Proszę o pomoc. Dostałam w spadku od rodziców gospodarstwo rolne wraz z ziemia rolna. Ziemia obecnie jest wydzierżawiona. Czy w trakcie trwania dzierżawy mogę przepisać cześć ziemii w ramach spłaty siostrom ?
anonim cytuj
27-08-2023
Proszę o pomoc. Dostałam w spadku od rodziców gospodarstwo rolne wraz z ziemia rolna. Ziemia obecnie jest wydzierżawiona. Czy w trakcie trwania dzierżawy mogę przepisać cześć ziemii w ramach spłaty siostrom?

Odpowiadając na postawione pytanie:

Dzierżawca nabywa prawo do korzystania z rzeczy na czas określony w umowie dzierżawy. Zgodnie z art. 693 Kodeksu cywilnego, dzierżawca nie może bez zgody wynajmującego zbywać swojego prawa do rzeczy dzierżawionej ani jej oddawać w poddzierżawę, chyba że umowa stanowi inaczej. Jednakże dzierżawca ma jedynie prawo korzystania z rzeczy dzierżawionej, a nie jest jej właścicielem.

Właściciel ziemi (czyli w tym przypadku osoba, która dostała ziemię w spadku) zachowuje prawo własności i może dysponować nieruchomością, na przykład przepisywać ją na kogoś innego. Zatem tak, możesz przepisać część ziemii w ramach spłaty siostrom, nawet jeśli ziemia jest aktualnie wydzierżawiona.

Jednak warto dodać, że ewentualne zmiany w zakresie własności ziemi nie wpływają na prawa i obowiązki dzierżawcy wynikające z umowy dzierżawy. Jeśli przekazujesz ziemię siostrom, dzierżawca nadal będzie korzystał z niej na warunkach określonych w umowie dzierżawy, aż do jej wygaśnięcia. Ważne jest, aby osoby, które nabywają ziemię były świadome tego, że biorą na siebie prawa i obowiązki wynikające z umowy dzierżawy.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Odsetki od firmy windykacyjnej.
Witajcie, czy firma windykacyjna w przypadku podpisania przez dłużnika ugody ma prawo naliczać odsetki? Zaciekawił mnie przypadek mojego klienta. Dzisiaj przyszedł zawiesić działalność i podczas rozmowy powiedział, że dostał od firmy windykacyjnej właśnie taką informację. Chodzi o jakaś starą fakturę za telefon, jakaś firma wykupiła dług i dostał taką propozycje, że rozłożą mu na raty kwotę, ale od pierwszej do ostatniej raty będą mu rosły ods...
Pożyczka od brata.
Mój problem jest taki ze jakiś czas temu pożyczyłam od brata pieniądze . Umowa była taka ze oddam jak będę miała , jestem po rozwodzie od Listopada 2022 nie mamy jeszcze podziału majątku . Brat zna moją sytuacje i wie ze oddam jak będę miała . Ale pojawił się problem , otóż mój brat przygarnął była żonę jest e ciąży i nagle Uwaga ! Kupił mieszkanie wpłacił zaliczkę i zadzwonił do mnie i powiedział ze do końca miesiąca Mam oddać pieniądze bo on mu...
Czy towar , gdzie osoba sprzedaje pod szyldem butiku na transmisjach podlega zwrotowi?
Dzień dobry. Czy towar , gdzie osoba sprzedaje pod szyldem butiku na transmisjach podlega zwrotowi? Osoba twierdzi, że nie można odstąpić od umowy. W przesyłkach brak paragonu. Proszę o postawę prawną...
Został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów, czy trzeba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy?
Jeżeli w tym miesiącu został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów to czy musi dana osoba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy sądowej. Moim zdaniem chyba jeszcze ma obowiązek płacenia ale nie wiem czy dobrze myślę?...

Wyszukiwarka