Dzierżawa / spadek ziemii

Proszę o pomoc. Dostałam w spadku od rodziców gospodarstwo rolne wraz z ziemia rolna. Ziemia obecnie jest wydzierżawiona. Czy w trakcie trwania dzierżawy mogę przepisać cześć ziemii w ramach spłaty siostrom ?
anonim cytuj
27-08-2023
Proszę o pomoc. Dostałam w spadku od rodziców gospodarstwo rolne wraz z ziemia rolna. Ziemia obecnie jest wydzierżawiona. Czy w trakcie trwania dzierżawy mogę przepisać cześć ziemii w ramach spłaty siostrom?

Odpowiadając na postawione pytanie:

Dzierżawca nabywa prawo do korzystania z rzeczy na czas określony w umowie dzierżawy. Zgodnie z art. 693 Kodeksu cywilnego, dzierżawca nie może bez zgody wynajmującego zbywać swojego prawa do rzeczy dzierżawionej ani jej oddawać w poddzierżawę, chyba że umowa stanowi inaczej. Jednakże dzierżawca ma jedynie prawo korzystania z rzeczy dzierżawionej, a nie jest jej właścicielem.

Właściciel ziemi (czyli w tym przypadku osoba, która dostała ziemię w spadku) zachowuje prawo własności i może dysponować nieruchomością, na przykład przepisywać ją na kogoś innego. Zatem tak, możesz przepisać część ziemii w ramach spłaty siostrom, nawet jeśli ziemia jest aktualnie wydzierżawiona.

Jednak warto dodać, że ewentualne zmiany w zakresie własności ziemi nie wpływają na prawa i obowiązki dzierżawcy wynikające z umowy dzierżawy. Jeśli przekazujesz ziemię siostrom, dzierżawca nadal będzie korzystał z niej na warunkach określonych w umowie dzierżawy, aż do jej wygaśnięcia. Ważne jest, aby osoby, które nabywają ziemię były świadome tego, że biorą na siebie prawa i obowiązki wynikające z umowy dzierżawy.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

odrzucenie spadku
Witam. Chciałam się dopytać ? wiem że mam na to pół roku aby odrzucić spadek po mamie. Jak wygląda odrzucenie spadek u dzieci? W sensie moich dzieci? I jeszcze jedno pytanie: czy tata ma prawo odrzucić spadek po mamie? I jeszcze jedno. Za życia mamy, rodzice nie dokończyli transakcje związane z domem - czyli mój tata nie ma aktu notarialnego. Na szczęście udało mi się dogadać z właścicielem domu i lada moment mój tata będzie oficjalnym właściciel...
Czy będą konsekwencje z tego ze najemca będzie wnioskował o dodatek mieszkaniowy?
Jestem wynajmującą mieszkanie i osoba, która je wynajmuje, czyli najemca zapytał mnie, czy nie będzie problemu, jeśli podczas najmu zgłosi wniosek do urzędu miasta i otrzyma dodatek mieszkaniowy do czynszu? Czy ja jako wynajmująca nie poniosę z tego powodu żadnych konsekwencji? Czy ja będę musiała składać do urzędu jakieś dokumenty? Co miesiąc odprowadzam podatek od wynajmu. Czy taki dodatek mieszkaniowy wpływa w jakikolwiek sposób na ten podatek...
wynagrodzenie za umowe zlecenie
Dzień dobry! Wczoraj poszłam do nowej pracy, 5h w restauracji. Dzień wcześniej byłam na 2h wdrożeniu, wcześniej już pracowałam w tym zawodzie. Właścicielka rozpisała mi grafik na następne dwa tygodnie. Dziś miałam przyjść na 17. O 16.20 dostałam telefon, że rozmawiała z współwłaścicielem i doszli do wniosku, że sobie nie poradzę.Że w weekendy jest dużo gorzej niż teraz, nie umiem robić kawy. Zaprzeczyłam, bo w poprzedniej pracy to robiłam. Moje ...
Mandat za brak biletu.
Witam, gdzie trafia nie zapłacony mandat autobusowy? Mandat autobusowy to też wykroczenie?...

Wyszukiwarka