Dzierżawa / spadek ziemii

Proszę o pomoc. Dostałam w spadku od rodziców gospodarstwo rolne wraz z ziemia rolna. Ziemia obecnie jest wydzierżawiona. Czy w trakcie trwania dzierżawy mogę przepisać cześć ziemii w ramach spłaty siostrom ?
anonim cytuj
27-08-2023
Proszę o pomoc. Dostałam w spadku od rodziców gospodarstwo rolne wraz z ziemia rolna. Ziemia obecnie jest wydzierżawiona. Czy w trakcie trwania dzierżawy mogę przepisać cześć ziemii w ramach spłaty siostrom?

Odpowiadając na postawione pytanie:

Dzierżawca nabywa prawo do korzystania z rzeczy na czas określony w umowie dzierżawy. Zgodnie z art. 693 Kodeksu cywilnego, dzierżawca nie może bez zgody wynajmującego zbywać swojego prawa do rzeczy dzierżawionej ani jej oddawać w poddzierżawę, chyba że umowa stanowi inaczej. Jednakże dzierżawca ma jedynie prawo korzystania z rzeczy dzierżawionej, a nie jest jej właścicielem.

Właściciel ziemi (czyli w tym przypadku osoba, która dostała ziemię w spadku) zachowuje prawo własności i może dysponować nieruchomością, na przykład przepisywać ją na kogoś innego. Zatem tak, możesz przepisać część ziemii w ramach spłaty siostrom, nawet jeśli ziemia jest aktualnie wydzierżawiona.

Jednak warto dodać, że ewentualne zmiany w zakresie własności ziemi nie wpływają na prawa i obowiązki dzierżawcy wynikające z umowy dzierżawy. Jeśli przekazujesz ziemię siostrom, dzierżawca nadal będzie korzystał z niej na warunkach określonych w umowie dzierżawy, aż do jej wygaśnięcia. Ważne jest, aby osoby, które nabywają ziemię były świadome tego, że biorą na siebie prawa i obowiązki wynikające z umowy dzierżawy.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Samochód w darowiźnie.
Kobieta ma dorosłe dzieci spoza małżeństwa. Kobieta 2 lata temu kupiła samochód (jest jedynym właścicielem), teraz chce go oddać w darowiźnie synowi. Czy może to zrobić tak po prostu czy potrzebuje zgody męża? Czy ten mąż będzie mógł się czegoś domagać?...
Obowiązek alimentacyjny.
Jestem teraz w 4 klasie liceum, mam zamiar iść na studia medyczne, ale obawiam się, że nie uda mi się w tym roku i będę chciała uczyć się przez rok do matury, aby potem na te studia rzeczywiście się dostać, czy w takim przypadku jeśli mój ojciec płaci alimenty to one przepadną tylko na ten rok nazwijmy to ,,gap year,, czy niezależnie już od tego czy dostane się rok później na studia to alimenty tracę na zawsze tak czy siak?...
Sprzedaż gruntu przez pośrednika.
Cena wystawionego gruntu przez biuro nieruchomości osoby z rodziny była 300 000zł. Udzieliliśmy im pełnomocnictwo, „sprzedali” działkę za 100 000tys. Jesteśmy stratni prawie 200 tysięcy. To jawne oszustwo, działanie na naszą szkodę i sprzedaż nieruchomości za 30% wartości. Co można zrobić prawnie w takiej sytuacji?...
Podział działki na mniejsze.
Witam, rozeznaję temat podziału mojej działki rolno budowlanej, prośba o wsparcie w temacie. Posiadam działkę rolno - budowlaną powierzchni 0,63 ha, część działki o powierzchni 0,14 ha jest oznaczona w planie zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę jednorodzinną. Chciałbym podzielić tą działkę na trzy części. Część pierwsza działka rolna o powierzchni 0,32 ha, część druga rolno-budowlana o pow. 0,17 ha oraz część trzecia rolno - budowlana ...

Wyszukiwarka