Uzasadnienie wyroku.

Witam dziś minęło 14 dni od momentu złożenia wniosku o uzasadnienie wyroku. Do dnia dzisiejszego nie mam uzasadnienia. Co dalej Drodzy Państwo ?
anonim cytuj
24-08-2023
Czekać. Najdłużej czekałem 10 m-cy. Wiem, że sądy wydają uzasadnienie jeszcze później.

anonim cytuj
24-08-2023
Czekać. Najdłużej czekałem 10 m-cy. Wiem, że sądy wydają uzasadnienie jeszcze później.

Słucham? A dlaczego w internecie jest napisane ze Sąd ma 2 tygodnie na uzasadnienie wyroku? Dodam ze moja sprawa jest z powództwa cywilnego pozew o zapłatę i czy ma to znaczenie?
Termin o jakim Pan pisze (określony w art. 329 k.p.c.) jest terminem instrukcyjnym i może być przedłużany przez prezesa sądu. Okres przedłużenia nie jest limitowany przez przepisy a wyznacza go m. in. skomplikowanie sprawy i/lub obciążenie danego sędziego obowiązkami orzeczniczymi w innych sprawach.

Sądy są zawalone sprawami, ale to nie oznacza że jako obywatel mam czekać w nieskończoność na rozpatrzenie wniosku. Warto składać skargi na przewlekłość postępowania, niech skarb państwa buli skoro nie potrafi zorganizować tak swojej pracy żeby była zgodna z przepisami prawa.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Sąsiedzi mnie zalali zanim zdążyłam ubezpieczyć mieszkanie. Co teraz? Czy mogę coś z tym zrobić pod kątem prawnym?
Witam Sąsiedzi mnie zalali zanim zdążyłam ubezpieczyć mieszkanie. Teraz mi nikt nie ubezpieczy tego mieszkania w takim stanie. Woda się leje prosto do piecyka więc jest zagrożenie życia. Przyszli ze spółdzielni, popatrzyli i nic nie zrobili. Sąsiedzi którzy zalali tylko wzruszyli ramionami, nie chcą płacić za szkody, nie zrobili również nic ze źródłem zalania czyli swoją pralką. Sytuacja znowu się powtórzyła. Mam zalany piecyk, który przestał d...
Chcę sprzedać mieszkanie, które nie posiada księgi wieczystej
Chcę sprzedać mieszkanie, które nie posiada księgi wieczystej ale wiem, że można ją założyć - po prostu przez lata nie chciało mi się złożyć wniosku o wpis. Czy notariusz jest osoba, która wyjaśni mi wszystkie dostępne opcje? Np. czy złożyć najpierw wniosek o wpis a potem wystawić mieszkanie, czy sprzedawać bez i jak udowodnić kupującemu, że księga jest możliwa do założenia lub inne o których nie wiem? ...
Wyjazd z dzieckiem z kraju bez zgody rodzica, z którym nie ma kontaktu
Córka 8lat, od 7lat nie jestem z ojcem dziecka, ojciec nie płaci alimentów, ma nowa rodzinę, nie pisze i nie dzwoni, wcale nie interesuje się dzieckiem. Złożyłam papiery o podwyższenie alimentów ponieważ teraz to 350zl. Mam przygotowany pozew o pozbawienie władzy rodzicielskiej, na dniach będzie złożony w sądzie. Chciałabym z córką wyjechać z kraju, mam możliwość zapewnienia nam pięknej przyszłości i dobrej pracy, ale oferta spadła nagle i w...
Kupowanie/ posiadanie narkotyków.
Witam serdecznie. Mam pewien problem, a dokładniej mój chłopak. Otóż podczas przesłuchania w większej sprawie (w której nie brał udziału) jedna osoba pomówiła go o to, że mój chłopak kupował od niego notorycznie w odstępach co 2-3 dni narkotyki (amfetamine, po 1-2g). Łącznie wyliczyli około 75 porcji po 2g. Podejrzany jest o popełnienie przestępstwa z art. 62 ust. 2. Na podstawie nakazu straż graniczna przesłuchała mnie i przeszukała moje mieszk...

Wyszukiwarka