Uzasadnienie wyroku.

Witam dziś minęło 14 dni od momentu złożenia wniosku o uzasadnienie wyroku. Do dnia dzisiejszego nie mam uzasadnienia. Co dalej Drodzy Państwo ?
anonim cytuj
24-08-2023
Czekać. Najdłużej czekałem 10 m-cy. Wiem, że sądy wydają uzasadnienie jeszcze później.

anonim cytuj
24-08-2023
Czekać. Najdłużej czekałem 10 m-cy. Wiem, że sądy wydają uzasadnienie jeszcze później.

Słucham? A dlaczego w internecie jest napisane ze Sąd ma 2 tygodnie na uzasadnienie wyroku? Dodam ze moja sprawa jest z powództwa cywilnego pozew o zapłatę i czy ma to znaczenie?
Termin o jakim Pan pisze (określony w art. 329 k.p.c.) jest terminem instrukcyjnym i może być przedłużany przez prezesa sądu. Okres przedłużenia nie jest limitowany przez przepisy a wyznacza go m. in. skomplikowanie sprawy i/lub obciążenie danego sędziego obowiązkami orzeczniczymi w innych sprawach.

Sądy są zawalone sprawami, ale to nie oznacza że jako obywatel mam czekać w nieskończoność na rozpatrzenie wniosku. Warto składać skargi na przewlekłość postępowania, niech skarb państwa buli skoro nie potrafi zorganizować tak swojej pracy żeby była zgodna z przepisami prawa.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypadek w pracy co powinienem zrobić.
Witam w tym tygodniu miałem wypadek w pracy, co powinienem zrobić, mam złamany mały palec, poszedłem do chirurga który wystawił mi zwolnienie lekarskie, jakie kolejne kroki powinienem podjąć, ponieważ wiem, że zakład pracy ma 14 dni na sporządzenie protokołu wypadkowego, ale oni chyba za bardzo się tą sprawą nie chcą zajmować, czy zwolnienie lekarskie będzie płatne, nawet bez tego protokołu?, ogólnie co powinienem zrobić bo ja pierwszy raz miałem...
Kiedy policja może mnie wylegitymować?
Dzień dobry. Dziś ok 2 nad ranem idąc po rynku w jednym z miast wojewódzkich znalazłem leżące luzem na ziemi przedmioty, portfel, kartę płatniczą oraz dowód osobisty. Przedmioty te podniosłem, a następnie niezwłocznie podszedłem do stojącego kilkanaście metrów dalej pojazdu policyjnego, w którym siedziało dwóch umundurowanych funkcjonariuszy. Zgłosiłem im znalezienie i oddanie tych przedmiotów, przy czym zaznaczyłem, że żadnych pieniędzy w tym ...
Co z mieszkaniem po rozwodzie?
Taka sytuacja. Kobieta po rozwodzie mieszka z synem w mieszkaniu byłego męża. Kobieta ma nowego męża . Były mąż chce aby kobieta wyprowadziła się z mieszkania. Nie ma żadnej umowy między nimi. Dziecko jest nie pełnoletnie. Kobieta nie ma się gdzie wyprowadzić. Czy były mąż musi zapewnić jakieś lokum socjalne ? Czy ma prawo ' wyrzucić' była żonę z dzieckiem z jego mieszkania? Wspomnę że obiecał przepisanie mieszkania na dziecko w zamian za rozwód...
Jak odrzucić spadek?
Mama koleżanki ma długi, które "zawdzięcza" zmarłemu mężowi. Niestety ta kwota jest spora i boi się że do końca życia jej nie spłaci. Mieszka u córki, bo sama nie ma żadnego majątku poza emeryturą. Pytanie w jaki sposób córka może uchronić się na przyszłość spadkowo. Czy lepiej na przyszłość odrzucić spadek w całości czy przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza, aby postępowanie szybciej się zakończyło bez ścigania dalekich krewnych ? Jeśli...

Wyszukiwarka