Uzasadnienie wyroku.

Witam dziś minęło 14 dni od momentu złożenia wniosku o uzasadnienie wyroku. Do dnia dzisiejszego nie mam uzasadnienia. Co dalej Drodzy Państwo ?
anonim cytuj
24-08-2023
Czekać. Najdłużej czekałem 10 m-cy. Wiem, że sądy wydają uzasadnienie jeszcze później.

anonim cytuj
24-08-2023
Czekać. Najdłużej czekałem 10 m-cy. Wiem, że sądy wydają uzasadnienie jeszcze później.

Słucham? A dlaczego w internecie jest napisane ze Sąd ma 2 tygodnie na uzasadnienie wyroku? Dodam ze moja sprawa jest z powództwa cywilnego pozew o zapłatę i czy ma to znaczenie?
Termin o jakim Pan pisze (określony w art. 329 k.p.c.) jest terminem instrukcyjnym i może być przedłużany przez prezesa sądu. Okres przedłużenia nie jest limitowany przez przepisy a wyznacza go m. in. skomplikowanie sprawy i/lub obciążenie danego sędziego obowiązkami orzeczniczymi w innych sprawach.

Sądy są zawalone sprawami, ale to nie oznacza że jako obywatel mam czekać w nieskończoność na rozpatrzenie wniosku. Warto składać skargi na przewlekłość postępowania, niech skarb państwa buli skoro nie potrafi zorganizować tak swojej pracy żeby była zgodna z przepisami prawa.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Bon na zasiedlenie.
Dzień dobry, Moja sytuacja wygląda następująco mieszkam w miejscu bardzo słabo skomunikowanym z resztą świata i przez długie czasy oczekiwania na przesiadki między autobusami moja podróż do pracy trwała by około 2h w jedną stronę mimo tego że nie jest to nawet 50km drogi, lecz Pani w urzędzie pracy stwierdziła, że jako czas dojazdu do pracy liczy się tylko czas spędzony w autobusie, nie liczy się czas czekania na przesiadki itp., co skreśla moją...
Wpis do KW.
Dzień dobry, mam zagwozdkę jak ruszyć ze sprawą o uregulowanie treści księgi wieczystej, na której postawiony jest mój lokal mieszkalny może od początku, matka, aktem własności ziemi nabyła gospodarstwo rolne, (informacja o nabyciu gospodarstwa przez matkę nie została wpisana do KW, nadal wpisanym jest poprzedni właściciel) Matka zmarła, spadek po matce przypadł dla mnie i mojego brata, W postępowaniu działowym, sąd wyodrębnił z jednego budyn...
Dorosły syn ma problemy psychiczne. Jak mogę mu pomóc?
Witam. Syn dorosly ma problemy psychiczne. 2 lata temu przedawkowal narkotyki i był w szpitalu psych. Leczenie niby zakończono. Wyjechał 2 mce temu do pracy za granicę i dostałam tel.,że psychicznie coś nie tak. Mysli,że jest Bogiem., nie chodzi do pracy ,itp. Poprzednio narobił dużo długów. Mam zamiar go ściągnąć do Polski. 1. Czy mogę go przymusowo leczyć? 2 wysłać do szpitala? 3.Ubezwłasnowolnić? Błagam o poradę...
Zakup urządzenia od osoby fizycznej.
Witam, Dokonałem kilka dni temu zakupu urządzenia elektronicznego od osoby fizycznej. Dotychczas nie otrzymałem dowodu zakupu, a w międzyczasie urządzenie uległo uszkodzeniu z przyczyn ode mnie niezależnych. Pomimo wielu moich ponagleń sprzedawca odmawia mi dostarczenia dowodu zakupu. Z kolei sklep w którym urządzenie zostało zakupione wymaga ode mnie dostarczenia tego dokumentu, aby można było procesować reklamację. I teraz moje pytania brz...

Wyszukiwarka