Służebność

Witam, bardzo proszę o wytłumaczenie mi co może a co nie. Ciocia ma ustanowioną służebność mieszkalną w domu murowanym bez wyszczególnionych pomieszczeń. Co w takim razie jeśli upiera się przy prowadzeniu ogródka warzywnego i we wszystkich pomieszczeniach gospodarczych chce wprowadzać swoje rządy. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
anonim cytuj
23-08-2023
Co w takim razie jeśli upiera się przy prowadzeniu ogródka warzywnego i we wszystkich pomieszczeniach gospodarczych chce wprowadzać swoje rządy. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Służebnik ma prawo korzystać z części nieruchomości przeznaczonych do użytku wspólnego z uwzględnieniem prawa do korzystania z tych pomieszczeń przez inne osoby. Gdyby opisała Pani co dokładnie oznacza "wprowadzanie rządów" to można by spróbować odnieść się do tego czy pani ciocia przekracza swoje uprawnienie.

anonim cytuj
23-08-2023
W akcie notarialnym ma wyodrębnioną 'służebność osobistą mieszkania polegającą na nieodpłatnym i dożywotnim korzystaniu przez uprawnioną z całego budynku mieszkalnego', nie ma tu wzmianki o pomieszczeniach gospodarczych typu stodoła, chlew gdzie idzie jak do siebie i bierze co chce, opał który do niej nie należy jak również nie kwapi się by płacić rachunki za energię i wodę.

Służebnik powinien być traktowany jak każdy inny mieszkaniec. Służebnik ma dostęp do korzystania z pomieszczeń (czy to znajdujących się w budynku mieszkalnym czy poza nim) a także innych przestrzeni (ogrodu) przeznaczonych do wspólnego użytku jak każdy inny mieszkaniec. Brać wszystkiego co chce nie może, opału także nie jeżeli nie jest jej współwłasnością. Służebnik powinien dokładać się do rachunków za energię czy wodę czy zakupu innych dóbr (opał) lub usług jeżeli z nich korzysta ponieważ nieodpłatność korzystania służebnika polega na braku obowiązku zapłaty czynszu najmu ale nie na braku obowiązku partycypacji w opłatach.

anonim cytuj
23-08-2023
Służebnik powinien być traktowany jak każdy inny mieszkaniec. Służebnik ma dostęp do korzystania z pomieszczeń (czy to znajdujących się w budynku mieszkalnym czy poza nim) a także innych przestrzeni (ogrodu) przeznaczonych do wspólnego użytku jak każdy inny mieszkaniec. Brać wszystkiego co chce nie może, opału także nie jeżeli nie jest jej współwłasnością. Służebnik powinien dokładać się do rachunków za energię czy wodę czy zakupu innych dóbr (opał) lub usług jeżeli z nich korzysta ponieważ nieodpłatność korzystania służebnika polega na braku obowiązku zapłaty czynszu najmu ale nie na braku obowiązku partycypacji w opłatach.

A co w przypadku jeśli służebność ustalona jest tylko na dom? Jeśli ja postawię nową stodołę to ona ma też do niej prawa użytkowania? Nie jest tak że służebnikowi trzeba udostępnić dojście do domu bądź wjazd autem i na tym się kończy?

anonim cytuj
23-08-2023
Jeśli ja postawię nową stodołę to ona ma też do niej prawa użytkowania? Nie jest tak że służebnikowi trzeba udostępnić dojście do domu bądź wjazd autem i na tym się kończy?

Niekoniecznie. Póki co to napisała Pani, że stodoła obecnie służy jako powiedzmy "składzik" (jak piwnica czy komórka lokatorska w mieszkaniu w bloku). Co innego jeżeli budynek ma inne przeznaczenie (nie służy wszystkim mieszkańcom a ma typowe funkcje gospodarcze - np. chlew, stajnia, obora) - do korzystania z tego rodzaju budynków już ta służebność o jakiej Pani pisze, moim zdaniem, nie uprawnia.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Upadłość konsumencka a egzekucja komornicza.
Dziś odebrałem 2 listy. Jeden z 21.11.23 - postanowienie upadłości konsumenckiej o którą się staram. Drugi z 29.11.23 z urzędu skarbowego który poszedł również do agencji pracy która zatrudnia mnie na umowę zlecenie. Jest tam napisane aby pracodawca nie uiszczał wynagrodzenia do wysokości tam 3500 z groszami zobowiązanemu. Raz że to jedyne moje źródło dochodu. Prace rozpocząłem od 2 listopada za 24zł brutto po 5 h dziennie. Ja około 2000 zarobię....
pomoc w sprawie najmu okazjonalnego
Witam, proszę o pomoc w sprawie najmu okazjonalnego. Mianowicie - moja dziewczyna będzie podpisywała umowę najmu okazjonalnego - ja będę wpisany jako współlokator. Jednym z załączników jest akt notarialny z podpisem osoby która przyjmie najemcę "pod swój dach" w razie eksmisji. Czy ja, jako współlokator jestem zobowiązany dostarczyć taki sam akt jak moja dziewczyna będąca najemcą? Pozdrawiam...
Czy żłobek może wyznaczyć godzinę przyjęcia dzieci?
Dzisiaj przy odprowadzaniu dziecka do publicznego żłobka zostałam poinformowana, że od jutra przyjmują tylko dzieci przyprowadzone do godziny 8. Po godzinie 8 dzieci już nie przyjmują. Czy to jest zgodne z prawem? Czy żłobek może narzucić godzinę, na którą ma być przyprowadzone dziecko?...
Przedłużenie umowy wynajmu mieszkania. (aneks pospisywany co roku)
Witam. Dnia 17 sierpnia kończy się nam umowa najmu mieszkania. Kontaktowałam się już z właścicielką mieszkania czy przedłużamy umowę, odpowiedziała że nie ma żadnych przeciwwskazań, że możemy dalej mieszkać. Tylko musimy podpisać aneks ,który podpisujemy co roku. Wynajmuje u tej Pani mieszkanie już 4lata jest to najem okazjonalny. Do tej pory się nie odezwała w sprawie aneksu,czy się przypomnieć jeszcze raz czy czekać? Nie chce żeby się potem oka...

Wyszukiwarka