zakończenie współpracy

Witam. Koleżanka ma pewien problem.
Pracuje w pewnej firmie prywatnej. Ma miesiąc do końca umowy.
Wczoraj dostała lepiej płatną ofertę pracy, pod warunkiem że zacznie od poniedziałku. I tutaj jej pytanie. Czy jest możliwość zakończenia współpracy bez okresu wypowiedzenia? Tak jakby w trybie natychmiastowym? Szefowa nie chce się z nią dogadać wręcz grozi jej jakims odszkodowaniem...
anonim cytuj
15-10-2020
nie ma w prawie przewidzianego wypowiedzenia natychmiastowego chyba że pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków wobec pracownika. W innych wypadkach obowiązuje odpowiedni termin wypowiedzenia.

anonim cytuj
15-10-2020
Taka opcja możliwa jest tylko w drodze porozumienia stron. Jeśli porzuci pracę i pójdzie do innej, to otrzyma pewnie zwolnienie dyscyplinarne za porzucenie pracy. Pytanie, za co pracodawca miałby żądać odszkodowania? Czy charakter pracy, zakres obowiązków, rodzaj stanowiska mogą wiązać się w tym przypadku z odpowiedzialnością odszkodowawczą. Tu potrzebne by było więcej danych.

anonim cytuj
15-10-2020
Witam,

Zwracam uwagę na kilka aspektów prawnych, które mogą być tutaj istotne.

Po pierwsze, jak zaznaczył jeden z użytkowników, zgodnie z Kodeksem pracy (Dz. U. 2018 poz. 917 ze zm.) obowiązuje okres wypowiedzenia. Zasada ta jest podstawowym elementem prawa pracy i ma na celu zapewnienie obu stronom umowy o pracę odpowiedniego czasu na dostosowanie się do nowej sytuacji. Natychmiastowe zakończenie umowy jest możliwe jedynie w określonych, szczególnych sytuacjach określonych w art. 53 Kodeksu pracy.

Po drugie, co do ewentualnego odszkodowania, jak wskazuje art. 61 § 1 Kodeksu pracy, pracownik który bez ważnej przyczyny wypowie umowę o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia, zobowiązany jest zwrócić pracodawcy szkodę wynikłą z tego tytułu. Co istotne, pracodawca ma prawo odliczyć od należnego odszkodowania wynagrodzenie, które pracownik otrzymałby za czas okresu wypowiedzenia. Jednakże, konieczne jest udowodnienie przez pracodawcę, że poniosł rzeczywiście jakąkolwiek szkodę.

Tym samym, kwestia odszkodowania zależy od konkretnej sytuacji - jeśli pracodawca poniesie straty z powodu natychmiastowego odejścia pracownika, może on żądać odszkodowania.

Reasumując, zgodnie z polskim prawem pracy, natychmiastowe zakończenie umowy o pracę jest możliwe tylko w określonych sytuacjach. Brak ważnej przyczyny i niewłaściwe zakończenie umowy może prowadzić do konieczności zapłaty odszkodowania przez pracownika.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie za porozumieniem stron.
W mojej firmie są zwolnienia. Mam umowę na czas nie określony. Gdybym dostała wypowiedzenie to co mam zrobić? Nie podpisywać go? Czy gdy podpisze wypowiedzenie za porozumieniem stron to mam jeszcze 3 miesiące pracujące? Czy przysługuje mi odprawa? Mam stanowisko specjalisty do spraw transportu więc chyba zostanie ono zlikwidowane więc odprawa się należy?...
Rozwód a mieszkanie męża.
Przed ślubem mąż odziedziczył mieszkanie, w którym potem mieszkaliśmy przesz 3 lata. Już po ślubie, zanim minęło 5 lat, postanowiliśmy to mieszkanie sprzedać i kupić większe. Mąż jako właściciel dopełnił wszystkich formalności, kupił za te pieniądze większe mieszkanie, też jako jedyny właściciel bo tak mówi prawo skarbowe. Kredyt na remont nowego mieszkania wzięliśmy razem. Teraz chcemy wziąć rozwód i powstało pytanie: czy należy mi się połowa za...
Dzieci w szkole prześladują innych uczniów, co z tym można zrobić? Jakie kroki prawne mogę podjąć ?
Witam syn chodzi do szkoły podstawowej do klasy 7 . W jego klasie jest kilkoro dzieci ( chłopcy i dziewczęta) , którzy sprawiają problemy w szkole . Prześladują innych uczniów, upokarzają innych , pyskują itp. Są to dzieci z tzw. Dobrych domów, rodzice na wysokich stanowiskach . Przez te dzieci 3 innych uczniów przeniosło się do innych szkół ponieważ nie dawały sobie rady psychicznie . Dwóch chłopaków z tej ,, bandy ,, zaczęły znęcać się nad mo...
Wypowiedzenie umowy najmu z miesięcznym wyprzedzeniem.
W umowie najmu mieszkania jest zapis o wypowiedzeniu najmu z miesięcznym wyprzedzeniem. Właściciel się połapał że nie znalazł naiwnych jeleni na darmowe pieniążki co miesiąc i takie wypowiedzenie dostarczył. Termin tego wypowiedzenia wypada niefortunnie parę dni przed wypłata uniemożliwiając wyprowadzkę w tym terminie, w domu mieszka dziecko. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?...

Wyszukiwarka