zakończenie współpracy

Witam. Koleżanka ma pewien problem.
Pracuje w pewnej firmie prywatnej. Ma miesiąc do końca umowy.
Wczoraj dostała lepiej płatną ofertę pracy, pod warunkiem że zacznie od poniedziałku. I tutaj jej pytanie. Czy jest możliwość zakończenia współpracy bez okresu wypowiedzenia? Tak jakby w trybie natychmiastowym? Szefowa nie chce się z nią dogadać wręcz grozi jej jakims odszkodowaniem...
anonim cytuj
15-10-2020
nie ma w prawie przewidzianego wypowiedzenia natychmiastowego chyba że pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków wobec pracownika. W innych wypadkach obowiązuje odpowiedni termin wypowiedzenia.

anonim cytuj
15-10-2020
Taka opcja możliwa jest tylko w drodze porozumienia stron. Jeśli porzuci pracę i pójdzie do innej, to otrzyma pewnie zwolnienie dyscyplinarne za porzucenie pracy. Pytanie, za co pracodawca miałby żądać odszkodowania? Czy charakter pracy, zakres obowiązków, rodzaj stanowiska mogą wiązać się w tym przypadku z odpowiedzialnością odszkodowawczą. Tu potrzebne by było więcej danych.

anonim cytuj
15-10-2020
Witam,

Zwracam uwagę na kilka aspektów prawnych, które mogą być tutaj istotne.

Po pierwsze, jak zaznaczył jeden z użytkowników, zgodnie z Kodeksem pracy (Dz. U. 2018 poz. 917 ze zm.) obowiązuje okres wypowiedzenia. Zasada ta jest podstawowym elementem prawa pracy i ma na celu zapewnienie obu stronom umowy o pracę odpowiedniego czasu na dostosowanie się do nowej sytuacji. Natychmiastowe zakończenie umowy jest możliwe jedynie w określonych, szczególnych sytuacjach określonych w art. 53 Kodeksu pracy.

Po drugie, co do ewentualnego odszkodowania, jak wskazuje art. 61 § 1 Kodeksu pracy, pracownik który bez ważnej przyczyny wypowie umowę o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia, zobowiązany jest zwrócić pracodawcy szkodę wynikłą z tego tytułu. Co istotne, pracodawca ma prawo odliczyć od należnego odszkodowania wynagrodzenie, które pracownik otrzymałby za czas okresu wypowiedzenia. Jednakże, konieczne jest udowodnienie przez pracodawcę, że poniosł rzeczywiście jakąkolwiek szkodę.

Tym samym, kwestia odszkodowania zależy od konkretnej sytuacji - jeśli pracodawca poniesie straty z powodu natychmiastowego odejścia pracownika, może on żądać odszkodowania.

Reasumując, zgodnie z polskim prawem pracy, natychmiastowe zakończenie umowy o pracę jest możliwe tylko w określonych sytuacjach. Brak ważnej przyczyny i niewłaściwe zakończenie umowy może prowadzić do konieczności zapłaty odszkodowania przez pracownika.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Pozew
Witam serdecznie, proszę o poradę. W 2019 roku sprzedałam towar przedsiębiorcy Alicji X, prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Y. Okazało się, że przedsiębiorca zawiesił działalność gospodarczą. Aby pozwać przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą należy do pozwu dołączyć wydruk z CEIDG. W obecnej sytuacji osoba ta nie figuruje w bazie. Jak prawidłowo powinien być skonstruowany pozew do Sądu ?...
Minął termin odrzucenia spadku co teraz mam zrobić??
Witam serdecznie, Jutro będę uczestnikiem sprawy sądowej celem złożenia zapewnienia spadkowego. Sprawa na wniosek wierzyciela po zmarłym. Z tego co wiem to są same długi, żadnego spadku. Pokrewieństwo drugiej linii. Jak się bronić w takim przypadku?...
Zmiana ceny usługi w czasie trwania umowy.
Od roku noszę aparat ortodontyczny. Dotychczas cena wizyty kontrolnej kosztowała mnie 150 zł, a dzisiaj na wizycie ortodontka poinformowała mnie że od następnej podnosi cenę do 200 zł. Czy w trakcie leczenia ortodonta może sobie podnieść cenę konsultacji skoro w umowie jest koszt 150 zł?...
Regularne niszczenie samochodu.
Od kilku miesięcy regularnie na osiedlu miałam rysowany samochód jakimś ostrym narzędziem. Po trzecim razie zainstalowałam w samochodzie kamerki na czujnik ruchu i sprawca za czwartym razem się nagrał. Dodatkowo policja u niego zabezpieczyła śrubokręt z moim lakierem samochodu. Niestety sprawca odpowie tylko za to ostatnie porysowanie według policji. Czy jest jakaś szansa że mógłby odpowiedzieć za wcześniejsze porysowania. Dodam że wcześniej spra...

Wyszukiwarka