Odrzucenie spadku po rodzicach.

Wczoraj mąż się dowiedział o śmierci swojej matki
Matka mojego męża go nie wychowywała, natomiast miała zasądzone alimenty, które spłacała do samej śmierci. Mąż się zastanawia czy musi się zrzec spadku po zmarłej matce skoro wychowywany był przez ojca od 16 roku życia i nie utrzymywał z matką kontaktu. Nie wie czy miała jakieś długi prócz długu alimentacyjnego. Mamy 3 letnie dziecko i czy w jego imieniu też musimy się zrzec ? Jak to prawnie wygląda.

Teściowa zmarła w listopadzie 2023 r.
anonim cytuj
25-01-2024
Tak, jeśli nie chce po niej dziedziczyć, to musi spadek odrzucić. Najpierw za siebie, potem za dziecko.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Przyznanie sądownie alimentów na matkę i dziecko,
Witam. Mam pytanie, mam znajomego który jest z żoną po separacji, dostał pozew o rozwód. Ma z kobietą dziecko w wieku przedszkolnym. Przesyłał jej pieniądze dobrowolnie na dziecko- alimenty. 400 zł. Ona podniosła ta kwotę przez adwokata i ma jej wysyłać 300 zł na nią i resztę na dziecko wychodzi ok. Tysiąca złotych. Z tym że sąd przyznał jej tą kwotę od września , a dokumenty mu przyszły w październiku. Kobieta chce aby zapłacił jej zaległe pien...
Odszkodowanie z OC.
Dzień dobry, byłem poszkodowanym w kolizji (nietrzeźwy kierowca wymusił pierwszeństwo i uciekł z miejsca zdarzenia), sprawa zgłoszona na policję, finalnie wracając z komisariatu znalazłem sprawcę i wezwałem policję i do wszystkiego się przyznał. Ubezpieczyciel chce aby dosłać notatkę policyjną (koszt opłaty skarbowej 17 zł) i chciałbym się dowiedzieć czy tego typu dodatkowe koszty, też można doliczyć do kwoty odszkodowania?...
Zdanie mieszkania po zakończeniu najmu.
Dzień dobry. Zdanie mieszkania po zakończeniu najmu. Wynajmujący domaga się opłacenia cyklinowania wynajmowanego pokoju gdzie położony jest parkiet, są na nim zarysowania i przetarcia - przede wszystkim w miejscu przy drzwiach oraz pod biurkiem. Pokój ma 11m2. Cyklinowanie nie było przeprowadzane od przynajmniej 6 lat. Czy opłata za cyklinowanie pokoju mieści się we wspomnianych w ustawie drobnych naprawach i bieżącym utrzymaniu porządku przedm...
Mieszkanie od dewelopera- zmiany w projekcie.
Kupiłem mieszkanie od dewelopera. W grudniu 2022, kiedy jeszcze przyłącza nie były rozprowadzone po lokalu wniosłem mailowo zmiany do projektu, chciałem usunąć jedną ścianę oraz rozmieścić grzejniki w innym miejscu. Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi zwrotnej, więc po jakimś czasie zadzwoniłem z pytaniem co w mojej sprawie. Dostałem informację, że jeśli wysłałem to na maila to na pewno ktoś się sprawą zajmie i mam się nie martwić. Dalej nikt się ni...

Wyszukiwarka