Ustalenie kontaktów.

Dzień dobry. Napiszę w skrócie. Syn we wrześniu będzie miał 3 latka. Jego ojciec zostawił Nas gdy mały miał 1.5 roku. Od tamtej pory odwiedza syna 2 -3 razy w miesiącu na 2-3 godziny w weekendy. Odkąd ojciec synka ma nowa dziewczynę są między nami spiny. Piszę za niego wiadomości do mnie udając że to tatuś. Wywołuje kłótnie. Ostatnio powiedziałam że nie będę odpisywała na jego wiadomości. Do sedna. Czy Sad może wydać pozwolenie aby ojciec zabierał syna do siebie np. Na cały dzień? Dodam że nie robi nic przy małym podczas odwiedzin. Tylko się z nim bawi i to w zabawy jakie ja wymyślam. Nic sam Od siebie. Synek ma opinie z PPP o zaburzonym SI. Boi się nowych ludzi jak na razie w nowe miejsca udaje się tylko ze mną bo nawet z babcia która mieszka z nami się boi. Bardzo proszę o odpowiedź.
anonim cytuj
23-08-2023
Syn we wrześniu będzie miał 3 latka. Czy Sad może wydać pozwolenie aby ojciec zabierał syna do siebie np. Na cały dzień?

Generalnie może ale wszystko zależy od oceny konkretnego przypadku. Wiek 3 lat nie jest już przeszkodą samą w sobie. Nie jest to jednak pozwolenie a ustalenie kontaktów - sprawy o ustalenie kontaktów prowadzi sąd rejonowy wydział rodzinny i nieletnich właściwy ze względu na stałe miejsce zamieszkania dziecka. O ustalenie kontaktów może wnieść każde z rodziców (opłata sądowa 100 złotych) i ma na celu uregulowanie sytuacji gdy istnieją w tym zakresie spory między rodzicami. Składanie do sądu wniosku o ustalenie kontaktów nie jest obowiązkowe - bez takiego sądowego ustalenia to rodzice sami uzgadniają czas trwania, częstotliwość i miejsce kontaktów. Postanowienie sądu o ustaleniu kontaktów może być (wielokrotnie) zmieniane w przypadku zmiany okoliczności (przeprowadzka, zaostrzenie konfliktu, nieprawidłowości w wykonywaniu kontaktu lub nierealizowanie kontaktów). W sprawie o ustalenie kontaktów sąd może skierować rodziców (za zgodą obojga) do dobrowolnej mediacji w celu wypracowania ugody, jeżeli ugody nie uda się wypracować czy to podczas mediacji czy na sali rozpraw to sąd najprawdopodobniej skieruje rodziców i dziecko na badanie do OZSS (Opiniodawczy Zespół Sądowych Specjalistów). OZSS wydaje opinię, która ma pomóc sądowi w ustaleniu jakie ustalenie kontaktów będzie dla dziecka najodpowiedniejsze.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Egzekucja z nieruchomości.
Czy Naczelnik Urzędu Skarbowego może prowadzić egzekucję ze wspólnej nieruchomości (działka w trakcie zabudowy) na zasadzie wspólności majątkowej małżeńskiej kiedy jeden z małżonków nie wiedział o długach drugiego? Doprecyzowując są to zaległe podatki po zamkniętej działalności gospodarczej do której drugi z małżonków w ogóle się nie wtrącał ani nie miał z tą działalnością nic wspólnego....
Zatrudnianie pracowników młodocianych.
Dzień dobry, będę mieć pytanie dotyczące umowy młodocianej czyli umowa o prace w celu przygotowania zawodowego. Dziewczyna jest na drugim roku szkoły zawodowej i odbywa praktykę we wtorki i środy, pozostałe dni to nauka w szkole. Szefowa każe jej obowiązkowo przychodzić w każdą sobotę i pracować całe wakacje czyli lipiec i sierpień jako praktykę, odbyła tez praktykę dwa tygodnie , codziennie przez ferie zimowe. Czy to jest zgodne z przepisami? Wy...
Wypowiedzenie umowy najmu na czas określony.
Cześć, wczoraj napisała do nas właścicielka mieszkania, że w dniu dzisiejszym o 18 przyjedzie wręczyć nam wypowiedzenie najmu, z tego powodu, że chcę sprzedać to mieszkanie w którym mieszkamy i jej się śpieszy. Czy musimy to podpisywać? Z tego co wiem to sprzedaż mieszkania nie jest powodem wypowiedzenia najmu okazjonalnego. Nie uszkodziliśmy nic w mieszku, nigdy nie zalegaliśmy z kasą i nie podejmowaliśmy nikomu. Umowę mamy do 1.06.2024 r....
Za duża kwota w przelewie (prośba o zwrot)
Witam, co zrobić w sytuacji gdy przelało się za dużo pieniędzy. Otóż sytuacja wygląda tak. Mój wujek lat 75, zamiast przelać 40,41, przelał 4041 zł do PGNiG. Oczywiście nie wstrzymał przelewu w banku, bo nie widział, że tak można. Dwa tygodnie temu napisaliśmy wiadomość do PGNiG o zwrot pieniędzy, ale do dziś brak odpowiedzi z ich strony a także brak przelanych pieniędzy. Co w takiej sytuacji? Czy te pieniądze ja już stracone ? Czy można ich jako...

Wyszukiwarka