Czy pracodawca może żądać wypisania wniosku urlopowego?

Witam. Sytuacja wygląda następująco. W firmie w której pracuje padł system i kazali wypisać wnioski urlopowe. Czy to jest zgodne z prawem? Jak nie to jaki paragraf jest na taką sytuację żeby nie tracić dni urlopowych nie z mojej winy?
anonim cytuj
11-10-2021
Pracodawca nie ma prawa tak zrobić, bieżący urlop wypoczynkowy jest na wniosek pracownika, pracodawca powinien zapłacić wynagrodzenie postojowe z art. 81 KP. Chyba, że jest to urlop zaległy (nim już zarządza pracodawca i może wysłać na niego pracownika bez jego zgody).

anonim cytuj
11-10-2021
Pip i opisać sytuację. Przyjdą z kontrolą i szybko się odechce takich praktyk.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Sprecyzowanie wniosku a pismo przygotowawcze.
Witam Ponieważ otrzymuję sprzeczne informacje, uprzejmie proszę (zdezorientowana i sfrustrowana) o pomoc przez udzielenie odpowiedzi na pytania: Czy zobowiązanie wobec sądu do ustosunkowania się do wniosku (z określonego dnia) jest jednoznaczne z zarządzeniem sędzi do złożenia pisma przygotowawczego? i w odpowiedzi ustosunkowanie się może zostać określone jako "Pismo Przygotowawcze"? Czy sędzia zarządzający złożenie pisma przygotowaw...
Najem okazjonalny- Oszukany przez najemcę
Witam serdecznie, piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...
Odwołanie od decyzji ZUS
Witam. Mam problem z odwolaniem od decyzji zus. Wniosek o rentę częsciowo odrzucony przez ZUS. Zus stwierdza częściową niezdolność do pracy, a nie calkowita niezdolnosc. Po odwolaniu ponownie odrzucono calkowita niezdolnosc. Wniosek do sadu, ktory powolal biegłego ortopede. Ten przychylil sie do wniosku, ze renta jest niezbedna z tytułu całkowitej niezdolności. I tutaj zaskoczenie, sad nie roztrzyga, tylko powoluje lekarza medycyny pracy. L...
Spadkobierca testamentowy.
Spadkobierca zobowiązuje spadkobiercę testamentowego (brata), do wykonania polecenia poprzez przeniesienia na córkę spadkodawcy własności lokalu mieszkalnego. Pytanie: czy przy obliczaniu zachowku wartość spadku będzie pomniejszona o wartość tego przedmiotu polecenia, tj. lokalu (mniejszy zachowek), czy też wartość tego lokalu nie pomniejsza wartości spadku i podwyższa wysokość zachowku?...

Wyszukiwarka