Jak złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę?
Potrzebuję złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę.
Podobno trzeba to zrobić poprzez stronę ministerstwa sprawiedliwości. Kompletnie się na tym nie znam i nie mogę znaleźć żadnego formularza, może ktoś miał z tym styczność i zechciałby mi pomóc?
Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana, pierwsza sprawa to sprawa pieniędzy które mi wisi (prawie 11 tys), przez nie płacenie czynszu lokal został zamknięty w połowie lipca i teraz się zastanawiam jakie będę miał szansę odzyskać te pieniądze.
Dodam że mam świadków że tam pracowałem oraz dowody w postaci nagrań z rozmów gdy rozmawiałem z nim o pieniądzach.
Druga sprawa jest taka że po wpisywał mi jakieś urlopy bez mojej wiedzy o których nawet nie wiedziałem.
Trzecia sprawa to od marca podpisałem umowę na cały etat, co się jednak okazało że w ZUSie byłem zarejestrowany na 1/4 etatu.
Nie tylko ja jestem w tej sprawie poszkodowanych, na wyższe kwoty są poszkodowani 3 innych pracowników.
Dowiedziałem się jeszcze że pracodawca przepisał samochód na swojego syna, prawdopodobnie po to żeby pozbyć się majątku.
Jest mi ktoś w stanie doradzić/pomóc?
Byłem u darmowego radcy prawnego, jedynie to mi doradziła żeby do sądu z tym iść.
Z góry dzięki!
Pozew wnosisz do Sądu Rejonowego, do Wydziału Pracy. Musi to być sąd w rejonie, gdzie jest zarejestrowana siedziba tej firmy albo w rejonie, gdzie pracowałeś.
anonim cytuj
18-08-2023
Pozew wnosisz do Sądu Rejonowego, do Wydziału Pracy. Musi to być sąd w rejonie, gdzie jest zarejestrowana siedziba tej firmy albo w rejonie, gdzie pracowałeś.
Dzwoniłem do sądu i dowiedziałem się że muszę wypełnić formularz przez internet na stronie tego ministerstwa, albo przyjść osobiście.
Najbliższy sąd pracy jest 30 km od tej firmy którą albo zawiesił, albo zamknął.
anonim cytuj
18-08-2023
W Twojej sytuacji, jeśli chcesz domagać się niewypłaconych wynagrodzeń oraz innych świadczeń z tytułu zatrudnienia, należy podjąć następujące działania:
Wniesienie pozwu: Masz prawo wniesienia pozwu przeciwko pracodawcy do właściwego sądu rejonowego, Wydział Pracy, w rejonie, gdzie firma ma swoją siedzibę lub tam, gdzie wykonywałeś pracę. Jeśli chodzi o formularz, do którego odniesiono się w dyskusji, możesz go znaleźć na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości w zakładce e-sąd, gdzie istnieje możliwość złożenia pozwu drogą elektroniczną.
Dowody: Skoro masz świadków i nagrania rozmów, powinieneś je przedstawić jako dowód w postępowaniu sądowym. Ponadto, dokumenty związane z Twoim zatrudnieniem, takie jak umowy o pracę, potwierdzenia wypłat czy ewentualne świadectwo pracy, również będą przydatne.
Nieprawidłowości w ZUS: Jeśli podpisano z Tobą umowę na pełen etat, a pracodawca zarejestrował Cię tylko na 1/4 etatu, może to stanowić naruszenie przepisów prawa pracy i ubezpieczeń społecznych. Można to zgłosić do odpowiednich organów, takich jak Zakład Ubezpieczeń Społecznych.
Przepisanie majątku: Jeżeli podejrzewasz, że pracodawca próbował ukryć majątek poprzez przepisanie go na kogoś innego, możesz zgłosić to sądowi jako próbę uniknięcia odpowiedzialności majątkowej.
Podsumowując, skoro radca prawny zalecił Ci skierowanie sprawy do sądu, najlepszym krokiem byłoby sformalizowanie roszczeń i przygotowanie odpowiednich dokumentów, aby jak najszybciej złożyć pozew. Pamiętaj, że im szybciej rozpoczniesz działania, tym większe szanse na skuteczne odzyskanie niewypłaconych środków.
Witam wszystkich.
Czy wynajmujacy ma prawo zabrać kaucję za mieszkanie przy rozwiązaniu umowy najmu okazjonalnego przed końcem trwania umowy? W umowie są zawarte tylko sytuacje opisane w k.c oraz za porozumieniem stron. My doszliśmy do porozumienia ale w ramach kary zabrano nam kaucję. Czy jest sens walczyć o kaucję w sądzie? Dodam, że wynajmujący na piśmie zaznaczył, że nie wnosi uwag do stanu mieszkania a na poczet wcześniejszego rozwiązania u...
Witam. Jest mi strasznie wstyd za to co zrobiłam Ale nie wiem co mam roni. Dokonałam kradzieży za Granica. W sklepie odzieżowym za kwotę 60€. Wezwali policję, tylko spisali moje dane Jednak to sklep dał mi mandat na 150€ Policja powiedziała ze mam czekać na telefon od tłumacza.. Nie umiałam języka wiec nie wiele zrozumiałam. Jakie mogą być tego konsekwencje ? ...
Mam troszkę zagmatwaną sprawę z urlopem.
Zakończyłem pracę w firmie A listopada tego roku. Urlop wykorzystałem na koniec umowy 9 dni i tak mam na świadectwie pracy.
Pracę w firmie B (na ich prośbę) rozpocząłem będąc formalnie na urlopie w firmie A czyli 19 listopada.
Teraz wg. świadectwa pracy mam jeszcze 17 dni urlopu. Jednak w firmie B pracuję od kwietnia czyli powinienem mieć 20 dni urlopu proporcjonalnie do okresu zatrudnienia.
To ile mam...
Dzień dobry.
Sąd wzywa do przedstawienia zaświadczenia o dochodach w terminie 14 dni od dnia otrzymania wniosku (podwyższenie alimentów). Ja przedstawiam pismo od pracodawcy - wszystko na nim, data zatrudnienia, składki, szczegółowo brutto i netto. Tata (prowadzi własną działalność gospodarczą) przedkłada napisane przez siebie (nie wydruk komputerowy) zaświadczenie. Ponad miesiąc od odebrania pisma. Jedno zdanie na nim i pieczątka firmy....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: