Składanie dowodów o niewinności przez osobę oskarżoną.

Witam wszystkich. Mam druga sprawę 22 sierpnia i pytanie takie. Czy mogę donieść dowód w postaci płytki. Jako dowód o niewinności.. Dodam że pierwsza się odbyła a jeden świadek oskarżający się nie stawił i odroczono ją.
Dwóch było oskarżających zeznawali. Sprawa z policją.
I czy po prostu sąd uwzględnił mój dowód?
anonim cytuj
18-08-2023
Można przynieść nagranie i uargumentować dlaczego dowód jest istotny, co się znajduje na płycie, co ma udowodnić. Sąd podejmie decyzję, w zależności od argumentacji.

anonim cytuj
18-08-2023
Można przynieść nagranie i uargumentować dlaczego dowód jest istotny, co się znajduje na płycie, co ma udowodnić. Sąd podejmie decyzję, w zależności od argumentacji.

Ale mi chodzi czy bezpośrednio na sprawę?
W postaci płyty CD z pięcioma zdjęciami bo się nie znam kompletnie. I jeżeli tak to na piśmie czy ustnie ? Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś sprawę mam 22 mają i chce to płytkę dać przed rozpoczęciem jak daje dowód.

anonim cytuj
18-08-2023
To jest podstawowa rzecz, musisz się bronić masz do tego prawo. Proszę wziąć płytę ze sobą i złożyć wniosek (z uzasadnieniem) ustnie lub pisemnie - jak Pan woli.

anonim cytuj
18-08-2023
oskarżony ma prawo przedstawiać dowody w swojej obronie w każdym etapie postępowania sądowego. Jeśli masz dowód, który w Twojej opinii może wpłynąć na rozstrzygnięcie sprawy na Twoją korzyść, powinieneś go przedstawić sądowi. Wskazówki dotyczące składania takiego dowodu:

Rodzaj dowodu: Możesz przedstawić dowód w postaci płytki CD zawierającej zdjęcia. Jednak pamiętaj, abyś był w stanie jasno określić, co każde zdjęcie przedstawia i dlaczego jest istotne dla Twojej sprawy.

Sposób składania dowodu: Możesz zgłosić wniosek o przyjęcie dowodu zarówno ustnie, jak i pisemnie. Jeśli zdecydujesz się na formę pisemną, przygotuj wniosek zawierający opis dowodu i uzasadnienie, dlaczego jest on istotny dla sprawy. Wniosek taki należy złożyć w sądzie przed rozpoczęciem rozprawy.

Czas składania dowodu: Jeśli masz zamiar składać dowód bezpośrednio na rozprawie, warto wcześniej powiadomić sąd o tym zamiarze, aby uniknąć ewentualnych problemów z przyjęciem dowodu.

Akceptacja dowodu przez sąd: Ostateczna decyzja o tym, czy dowód zostanie przyjęty, należy do sądu. Sąd oceni istotność, wiarygodność i związek dowodu z przedmiotem sprawy.

Podsumowując, masz prawo do obrony i przedstawienia dowodów, które uważasz za istotne dla Twojej sprawy. Kluczowe jest jednak, abyś mógł jasno i przekonująco uzasadnić ich znaczenie dla rozpatrywanej sprawy.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Witam, czy mogę zgodnie z prawem mogę zabrać swoj samochód od mechanika?
Witam, czy mogę zgodnie z prawem mogę zabrać swój samochód od mechanika? Sytuacja wygląda tak że oddałem samochód do warsztatu, na serwis skrzyni biegów (rutynowa wymiana sprzęgła/olej/filtry) Podczas jazdy próbnej/ testowej pojawiły się problemy. Nie odebrałem wtedy auta i od 3 tygodni samochód stoi w krzakach a ja jestem zbywany. Kontakt został praktycznie znikomy Chce zabrać auto do innego serwisu. Jednak jak wygląda to z perspektywy prawne...
Pracodawca odmówił urlopu.
Pracuje już 12 lat w jednej firmie, w tym roku zmienił się zarząd i dzieją się cuda. 18 listopada złożyłem wniosek urlopowy na dni 2-5 stycznia, kilka dni temu udało się kupić wyjazd last minute, a w dniu dzisiejszym kierownik przekazał mi wiadomość od pani prezes: wypisanie wniosku nie jest jednoznaczne z dostaniem urlopu. Do dziś nikt mi słowem nie powiedział że nie dostanę urlopu, zawsze po prostu był wpisany na liście obecności i tyle. Jes...
Wykreślenie wzmianki o egzekucji z księgi wieczystej.
Działka rolna wraz z budynkami gospodarczymi zajęta Przez Komornika . Dłużnik po dogadaniu się z Komornikiem znalazł sam kupca. Sprzedano połowę działki (bez budynków. Budynki zostały staremu właścicielowi, nowy kupił tylko działkę rolną) , spłacony dług była umowa u notariusza. Wszystko działo się w październiku 2019 roku. Do tej pory "stary" właściciel działki nie ma wykreślenie w księdze wieczystej zajęcia komorniczego, które zost...
Kupno nieruchomości z zadłużoną hipoteką.
Dostałam pozytywną decyzję z banku Millenium odnośnie kredytu, przed uruchomieniem transzy bank wymaga niniejszego (sprzedający ma hipotekę na nieruchomości): Dostarczenie potwierdzenia złożenia we właściwym sądzie wieczystoksięgowym wniosku o wykreślenie z działu IV księgi wieczystej nieruchomości aktualnie występującej tam hipoteki wraz z dowodem wykreślenia stosownej opłaty sądowej z tytułu tego wniosku i zgoda wierzyciela na wykreślenie hip...

Wyszukiwarka