Składanie dowodów o niewinności przez osobę oskarżoną.

Witam wszystkich. Mam druga sprawę 22 sierpnia i pytanie takie. Czy mogę donieść dowód w postaci płytki. Jako dowód o niewinności.. Dodam że pierwsza się odbyła a jeden świadek oskarżający się nie stawił i odroczono ją.
Dwóch było oskarżających zeznawali. Sprawa z policją.
I czy po prostu sąd uwzględnił mój dowód?
anonim cytuj
18-08-2023
Można przynieść nagranie i uargumentować dlaczego dowód jest istotny, co się znajduje na płycie, co ma udowodnić. Sąd podejmie decyzję, w zależności od argumentacji.

anonim cytuj
18-08-2023
Można przynieść nagranie i uargumentować dlaczego dowód jest istotny, co się znajduje na płycie, co ma udowodnić. Sąd podejmie decyzję, w zależności od argumentacji.

Ale mi chodzi czy bezpośrednio na sprawę?
W postaci płyty CD z pięcioma zdjęciami bo się nie znam kompletnie. I jeżeli tak to na piśmie czy ustnie ? Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś sprawę mam 22 mają i chce to płytkę dać przed rozpoczęciem jak daje dowód.

anonim cytuj
18-08-2023
To jest podstawowa rzecz, musisz się bronić masz do tego prawo. Proszę wziąć płytę ze sobą i złożyć wniosek (z uzasadnieniem) ustnie lub pisemnie - jak Pan woli.

anonim cytuj
18-08-2023
oskarżony ma prawo przedstawiać dowody w swojej obronie w każdym etapie postępowania sądowego. Jeśli masz dowód, który w Twojej opinii może wpłynąć na rozstrzygnięcie sprawy na Twoją korzyść, powinieneś go przedstawić sądowi. Wskazówki dotyczące składania takiego dowodu:

Rodzaj dowodu: Możesz przedstawić dowód w postaci płytki CD zawierającej zdjęcia. Jednak pamiętaj, abyś był w stanie jasno określić, co każde zdjęcie przedstawia i dlaczego jest istotne dla Twojej sprawy.

Sposób składania dowodu: Możesz zgłosić wniosek o przyjęcie dowodu zarówno ustnie, jak i pisemnie. Jeśli zdecydujesz się na formę pisemną, przygotuj wniosek zawierający opis dowodu i uzasadnienie, dlaczego jest on istotny dla sprawy. Wniosek taki należy złożyć w sądzie przed rozpoczęciem rozprawy.

Czas składania dowodu: Jeśli masz zamiar składać dowód bezpośrednio na rozprawie, warto wcześniej powiadomić sąd o tym zamiarze, aby uniknąć ewentualnych problemów z przyjęciem dowodu.

Akceptacja dowodu przez sąd: Ostateczna decyzja o tym, czy dowód zostanie przyjęty, należy do sądu. Sąd oceni istotność, wiarygodność i związek dowodu z przedmiotem sprawy.

Podsumowując, masz prawo do obrony i przedstawienia dowodów, które uważasz za istotne dla Twojej sprawy. Kluczowe jest jednak, abyś mógł jasno i przekonująco uzasadnić ich znaczenie dla rozpatrywanej sprawy.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Przyspieszenie terminu rozprawy rozwodowej.
Witam, czy jest tu ktoś kto może doradzić. Jestem w trakcie rozwodu, mąż złożył wniosek o moje ubezwłasnowolnienie w sądzie w Warszawie, sąd w Warszawie przeniósł sprawę do Gdańska ( moje miejsce zamieszkania ) mąż się od tego odwołał - aktualnie sprawa utknęła w sądzie apelacyjnym w Warszawie. Czy da się jakoś poprosić sąd ( napisać wniosek ) o przyspieszenie ?? Chciałabym już mieć ten rozwód za sobą (przeszłam badania że jestem zdrowa psychicz...
Sprawa o uznanie ojcostwa-oszustwo.
W roku 2021 odbyła się sprawa o uznanie ojcostwa. Odbyły się badania dna. Przyszedł wynik wykluczający ojca. Wyrok prawomocny. Matka do dziś jest pewna, że wskazany facet jest ojcem, współżyła tylko z nim w trakcie 3 letniego związku. Tydzień temu ten wskazany ojciec na imprezie u znajomych przyznał się, że na badanie poszedł jego kolega z kolekcjonerskim dowodem osobistym na jego dane. Dodatkowo to co on mówi zostało nagrane telefonem. Czy matka...
Pożyczka bez umowy dla znajomego.
Hej, na wstępie chciałem się przywitać. Mam pewien problem, pożyczyłem pieniądze osobie bez umowy (400 zł). Z tego co czytałem pożyczki do 500 zł umowy nie potrzebują. Dowód na pożyczkę mam w postaci korespondencji elektronicznej oraz przelewu. Niestety od pół roku nie mogę doprosić się o zwrot pożyczonych pieniędzy, co chwilę jestem zbywany. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Próbowałem polubownie załatwić sprawę, niestety osoba, która pożyczyła ...
W jaki sposób ponaglić firmę ubezpieczeniową o wypłacenie pieniędzy?
Witam. W jaki sposób ponaglić firmę ubezpieczeniową o wypłacenie pieniędzy (chodzi o ubezpieczenie na życie)? Mąż zachorował pod koniec lipca, od sierpnia dokumenty złożone u Ubezpieczyciela (potwierdzenie na e-mail). Firma cały czas twierdzi ze brakuję im czegoś. Gdzie i jakie dokumenty mam złożyć żeby to przyspieszyć?...

Wyszukiwarka