Pomówienie/zniesławienie.

Złapałem żonę na zdradzie, i od razu złożyłem pozew o rozwód z orzeczeniem o winie. Wcześniej odstawiła jeszcze kilka innych występów na które mam dowody i ona o tym wie że jest przegrana. Była wtedy w stanie ciężkiego upojenia alkoholem i pewnie się przewracała i poobijała. Po trzech dniach jej matka jej doradziła(tak napisała w odpowiedzi na pozew) żeby poszła na policję zgłosić że to ja ją uderzyłem. Poszła i nakłamała. Zostałem wezwany na rozmowę, mam jednak dowody że jest to nieprawda, i prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania. Czy mogę zgłosić teraz na policji zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, czyli pomówienie i zniesławienie mnie przez nią i jej matkę? To matka ją namówiła do takiego kroku, sama tak napisała w odpowiedzi na pozew.
anonim cytuj
17-08-2023
Raczej 234 kk / 238 kk. W dodatku tutaj byłoby to ścigane z urzędu. Zniesławienia by tu nie było, jeżeli to się ograniczyło tylko do fałszywego zawiadomienia o przestępstwie, chyba że opowiadała to jeszcze dookoła, że stosowałeś przemoc wobec niej. Ale zniesławienie ścigane jest z oskarżenia prywatnego, więc tutaj musiałbyś wszystko robić samemu bez udziału organów ścigania (prywatny akt oskarżenia), udział Policji ograniczyłby się tylko i wyłącznie do przekazania aktu do sądu, reszta należałaby do Ciebie.

anonim cytuj
17-08-2023
Raczej 234 kk / 238 kk. W dodatku tutaj byłoby to ścigane z urzędu. Zniesławienia by tu nie było, jeżeli to się ograniczyło tylko do fałszywego zawiadomienia o przestępstwie, chyba że opowiadała to jeszcze dookoła, że stosowałeś przemoc wobec niej. Ale zniesławienie ścigane jest z oskarżenia prywatnego, więc tutaj musiałbyś wszystko robić samemu bez udziału organów ścigania (prywatny akt oskarżenia), udział Policji ograniczyłby się tylko i wyłącznie do przekazania aktu do sądu, reszta należałaby do Ciebie.

Poszła na policję fałszywie mnie oskarżyć. Zeznał nieprawdę na co mam dowody w postaci nagrań z dyktafon i świadków, a w dodatku całą tą bajeczkę o pobicie wymyśliła jej koleżanka która miała być jej świadkiem, ale wycofała się ze składania fałszywych zeznań. Prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania oczywiście. Więc dlaczego nie jest ścigana z urzędu? Czy mogę teraz iść na policję z dowodami które posiadam złożyć zawiadomienie o przestępstwie?

anonim cytuj
17-08-2023
Złapałem żonę na zdradzie, i od razu złożyłem pozew o rozwód z orzeczeniem o winie. Wcześniej odstawiła jeszcze kilka innych występów na które mam dowody i ona o tym wie że jest przegrana. Była wtedy w stanie ciężkiego upojenia alkoholem i pewnie się przewracała i poobijała. Po trzech dniach jej matka jej doradziła(tak napisała w odpowiedzi na pozew) żeby poszła na policję zgłosić że to ja ją uderzyłem. Poszła i nakłamała. Zostałem wezwany na rozmowę, mam jednak dowody że jest to nieprawda, i prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania. Czy mogę zgłosić teraz na policji zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, czyli pomówienie i zniesławienie mnie przez nią i jej matkę? To matka ją namówiła do takiego kroku, sama tak napisała w odpowiedzi na pozew.

Tak, możesz złożyć zawiadomienie o przestępstwie, ale nie pomówienie/zniesławienie jak pierwotnie uważałeś, a właśnie fałszywe oskarżenie/fałszywe zawiadomienie o przestępstwie.

anonim cytuj
17-08-2023
Dzięki za odpowiedź.

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Problemy z najemcą.
Jestem właścicielem kawalerki I mam umowę najmu okazjonalnego z jedną osobą. Ta osoba teraz pracuje za granicą od dwóch lat a w tym mieszkaniu hula towarzystwo na zmianę. Tydzień syn , tydzień siostra, miesiąc ciotka, dwa miesiące koleżanka po rozwodzie itd. W umowie napisane, że podnajem i zgoda na zamieszkanie osób innych, tylko za pisemną zgodą właściciela. Ja takiej zgody nie wyrażam, by mieszkanie było hotelem. Najemca wrócił na święta i ju...
Zaległe wynagrodzenia i odprawa.
Witam, Bardzo proszę o poradę w dosyć skomplikowanej sytuacji. Otóż w połowie listopada zeszłego roku kadra kierownicza przyjechała do miejsca pracy mojej żony i powiedziała, że firma straciła płynność finansową i od jutra mają już nie przychodzić do pracy, wypłacą pieniądze za połowę miesiąca i są zwolnieni ze świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia ale nie wypowiedzą im umów o pracę i nie wystawią świadectwa pracy tylko pracown...
Opieka nad schorowaną matką.
Witam. Moja babcia niecały rok temu miała udar i jest sparaliżowana do tego stopnia że nie może mówić, chodzić, nie może sama jeść, wykąpać się, skorzystać z łazienki. Moja mama (czyli jej córka) wzięła ją do siebie by móc się nią opiekować. Jest przy niej 24/7, kapie ja, zmienia pampersy, karmi, wykonuje z nią ćwiczenia przepisane przez rehabilitanta, płaci że swoich pieniędzy za wszystko (leki, jedzenie, artykuły do higieny). Moja mama stara si...
Czy mogę nie posyłać dziecka do ojca, pomimo ustanowionych spotkań przez sąd?
Proszę o poradę co począć w sytuacji gdy mój 10 letni syn wraca z weekendu od ojca z płaczem. Problem leży w obecnej partnerce mojego byłego męża. Ciągle krytykuje syna, wzbudza poczucie w nim winy typu "to przez ciebie jest mi smutno", ostatnio doszło , że wyzwała go od wieśniaków. Neguje jego wygląd i wagę. Syn jest wrażliwym dzieckiem i wszystko bardzo przezywa. Ojciec nie reaguje ,syn już nie chce tam jeździć i tak ostatnio był tam ...

Wyszukiwarka