Pomówienie/zniesławienie.

Złapałem żonę na zdradzie, i od razu złożyłem pozew o rozwód z orzeczeniem o winie. Wcześniej odstawiła jeszcze kilka innych występów na które mam dowody i ona o tym wie że jest przegrana. Była wtedy w stanie ciężkiego upojenia alkoholem i pewnie się przewracała i poobijała. Po trzech dniach jej matka jej doradziła(tak napisała w odpowiedzi na pozew) żeby poszła na policję zgłosić że to ja ją uderzyłem. Poszła i nakłamała. Zostałem wezwany na rozmowę, mam jednak dowody że jest to nieprawda, i prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania. Czy mogę zgłosić teraz na policji zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, czyli pomówienie i zniesławienie mnie przez nią i jej matkę? To matka ją namówiła do takiego kroku, sama tak napisała w odpowiedzi na pozew.
anonim cytuj
17-08-2023
Raczej 234 kk / 238 kk. W dodatku tutaj byłoby to ścigane z urzędu. Zniesławienia by tu nie było, jeżeli to się ograniczyło tylko do fałszywego zawiadomienia o przestępstwie, chyba że opowiadała to jeszcze dookoła, że stosowałeś przemoc wobec niej. Ale zniesławienie ścigane jest z oskarżenia prywatnego, więc tutaj musiałbyś wszystko robić samemu bez udziału organów ścigania (prywatny akt oskarżenia), udział Policji ograniczyłby się tylko i wyłącznie do przekazania aktu do sądu, reszta należałaby do Ciebie.

anonim cytuj
17-08-2023
Raczej 234 kk / 238 kk. W dodatku tutaj byłoby to ścigane z urzędu. Zniesławienia by tu nie było, jeżeli to się ograniczyło tylko do fałszywego zawiadomienia o przestępstwie, chyba że opowiadała to jeszcze dookoła, że stosowałeś przemoc wobec niej. Ale zniesławienie ścigane jest z oskarżenia prywatnego, więc tutaj musiałbyś wszystko robić samemu bez udziału organów ścigania (prywatny akt oskarżenia), udział Policji ograniczyłby się tylko i wyłącznie do przekazania aktu do sądu, reszta należałaby do Ciebie.

Poszła na policję fałszywie mnie oskarżyć. Zeznał nieprawdę na co mam dowody w postaci nagrań z dyktafon i świadków, a w dodatku całą tą bajeczkę o pobicie wymyśliła jej koleżanka która miała być jej świadkiem, ale wycofała się ze składania fałszywych zeznań. Prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania oczywiście. Więc dlaczego nie jest ścigana z urzędu? Czy mogę teraz iść na policję z dowodami które posiadam złożyć zawiadomienie o przestępstwie?

anonim cytuj
17-08-2023
Złapałem żonę na zdradzie, i od razu złożyłem pozew o rozwód z orzeczeniem o winie. Wcześniej odstawiła jeszcze kilka innych występów na które mam dowody i ona o tym wie że jest przegrana. Była wtedy w stanie ciężkiego upojenia alkoholem i pewnie się przewracała i poobijała. Po trzech dniach jej matka jej doradziła(tak napisała w odpowiedzi na pozew) żeby poszła na policję zgłosić że to ja ją uderzyłem. Poszła i nakłamała. Zostałem wezwany na rozmowę, mam jednak dowody że jest to nieprawda, i prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania. Czy mogę zgłosić teraz na policji zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, czyli pomówienie i zniesławienie mnie przez nią i jej matkę? To matka ją namówiła do takiego kroku, sama tak napisała w odpowiedzi na pozew.

Tak, możesz złożyć zawiadomienie o przestępstwie, ale nie pomówienie/zniesławienie jak pierwotnie uważałeś, a właśnie fałszywe oskarżenie/fałszywe zawiadomienie o przestępstwie.

anonim cytuj
17-08-2023
Dzięki za odpowiedź.

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o umorzenie postępowania.
Jestem represjonowany politycznie ze względu na wpisy internetowe. Prokuratura wszczęła kilka spraw wobec mnie. Jedną zakończyła uznając mnie ostatecznie za świadka i oddając mi sprzęt komputerowy. Inne sprawy zostały połączone i przesłane do drugiej prokuratury. Ta druga prokuratura uchyliła jeden zarzut, który wydała ta pierwsza. Pozostałe zarzuty postawiono mi już ponad rok temu. Potwierdziłem że ja dokonywałem danych wpisów ale zdecydowanie z...
Wynajem mieszkania cudzoziemcowi.
Wynajęłam mieszkanie polsko-tunezyjskiej parze, ona Polka on Tunezyjczyk. Zależy im, aby umowa była na nich obojga- ponieważ jemu to jest potrzebne do jakiegoś urzędu ds. cudzoziemców. Zaznaczyli, że będą zgodnie i solidarnie płacić czynsz i wszelkie koszta, oraz zgodnie odpowiadają za mieszkanie. I teraz mam pytanie, bo nigdy nie wynajmowałam cudzoziemcowi- co mi jest potrzebne? Czy on musi mieć paszport, ważną wizę, czy prawo pobytu? Czy jako ...
Jaki jest maksymalny czas l4 po zakończeniu umowy?
Dzień dobry. Moja umowa o pracę na czas określony zakończyła się 11 lipca, a od 12 lipca mam l4 na dwa miesiące. Czy ja muszę to gdzieś do zusu zgłosić? Którego dnia ZUS wypłaci te 80%, czy w ten sam dzień miesiąca tak jak miałam w zakończonej pracy? Jaki jest maksymalny czas l4 po zakończeniu umowy?...
Czy na umowe zlecenie mozna sie ubezpieczyc skladka chorobowa jesli nie ukonczyłam 26 lat
Witam prracuje od 8 mc na umowe zlecenie ,nie mam ukonczone 26 lat złozyłam taka deklaracjie pracodawcy przy zatrudnieniu .Teraz okazuje sie ze zycie mnie zakoczyło i jestem w ciazy ,w ZUS powiedziano mi ze nie mam takowych sładek odprowadzanych prosze o rade co moge w tej sytuacji zrobic ,bo przaktycznie zostaje bez srodkow do zycia bez pracy bo pracodawca nie chce kobiety w ciazy zasilek dla bezrobotnych tez nie przysłiuguje nie wiem co robic ,...

Wyszukiwarka