Pomówienie/zniesławienie.

Złapałem żonę na zdradzie, i od razu złożyłem pozew o rozwód z orzeczeniem o winie. Wcześniej odstawiła jeszcze kilka innych występów na które mam dowody i ona o tym wie że jest przegrana. Była wtedy w stanie ciężkiego upojenia alkoholem i pewnie się przewracała i poobijała. Po trzech dniach jej matka jej doradziła(tak napisała w odpowiedzi na pozew) żeby poszła na policję zgłosić że to ja ją uderzyłem. Poszła i nakłamała. Zostałem wezwany na rozmowę, mam jednak dowody że jest to nieprawda, i prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania. Czy mogę zgłosić teraz na policji zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, czyli pomówienie i zniesławienie mnie przez nią i jej matkę? To matka ją namówiła do takiego kroku, sama tak napisała w odpowiedzi na pozew.
anonim cytuj
17-08-2023
Raczej 234 kk / 238 kk. W dodatku tutaj byłoby to ścigane z urzędu. Zniesławienia by tu nie było, jeżeli to się ograniczyło tylko do fałszywego zawiadomienia o przestępstwie, chyba że opowiadała to jeszcze dookoła, że stosowałeś przemoc wobec niej. Ale zniesławienie ścigane jest z oskarżenia prywatnego, więc tutaj musiałbyś wszystko robić samemu bez udziału organów ścigania (prywatny akt oskarżenia), udział Policji ograniczyłby się tylko i wyłącznie do przekazania aktu do sądu, reszta należałaby do Ciebie.

anonim cytuj
17-08-2023
Raczej 234 kk / 238 kk. W dodatku tutaj byłoby to ścigane z urzędu. Zniesławienia by tu nie było, jeżeli to się ograniczyło tylko do fałszywego zawiadomienia o przestępstwie, chyba że opowiadała to jeszcze dookoła, że stosowałeś przemoc wobec niej. Ale zniesławienie ścigane jest z oskarżenia prywatnego, więc tutaj musiałbyś wszystko robić samemu bez udziału organów ścigania (prywatny akt oskarżenia), udział Policji ograniczyłby się tylko i wyłącznie do przekazania aktu do sądu, reszta należałaby do Ciebie.

Poszła na policję fałszywie mnie oskarżyć. Zeznał nieprawdę na co mam dowody w postaci nagrań z dyktafon i świadków, a w dodatku całą tą bajeczkę o pobicie wymyśliła jej koleżanka która miała być jej świadkiem, ale wycofała się ze składania fałszywych zeznań. Prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania oczywiście. Więc dlaczego nie jest ścigana z urzędu? Czy mogę teraz iść na policję z dowodami które posiadam złożyć zawiadomienie o przestępstwie?

anonim cytuj
17-08-2023
Złapałem żonę na zdradzie, i od razu złożyłem pozew o rozwód z orzeczeniem o winie. Wcześniej odstawiła jeszcze kilka innych występów na które mam dowody i ona o tym wie że jest przegrana. Była wtedy w stanie ciężkiego upojenia alkoholem i pewnie się przewracała i poobijała. Po trzech dniach jej matka jej doradziła(tak napisała w odpowiedzi na pozew) żeby poszła na policję zgłosić że to ja ją uderzyłem. Poszła i nakłamała. Zostałem wezwany na rozmowę, mam jednak dowody że jest to nieprawda, i prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania. Czy mogę zgłosić teraz na policji zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, czyli pomówienie i zniesławienie mnie przez nią i jej matkę? To matka ją namówiła do takiego kroku, sama tak napisała w odpowiedzi na pozew.

Tak, możesz złożyć zawiadomienie o przestępstwie, ale nie pomówienie/zniesławienie jak pierwotnie uważałeś, a właśnie fałszywe oskarżenie/fałszywe zawiadomienie o przestępstwie.

anonim cytuj
17-08-2023
Dzięki za odpowiedź.

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot pieniędzy blikiem??
Witam jakie są szanse odzyskania pieniędzy wysłanych za pomocą blika? sytuacja wygląda tak znajomy wysłał bratu pieniądze za pomocą jego numeru telefonu ale okazało się że otrzymany numer na abonament ktoś kiedyś używał i ktoś ma podpięty pod swój bank i pieniądze poszły do obcej osoby a nie do brata. Co robić jakie są szanse na odzyskanie pieniędzy?...
Koniec umowy użyczenia.
Osoba, która mieszkała w mieszkaniu na podstawie umowy użyczenia dostała wypowiedzenie. Końcem miesiąca upływa termin wypowiedzenia, a osoba ta twierdzi, że nie ma zamiaru wyprowadzić się. Ja chciałabym się z rodziną wprowadzić do tego mieszkania w luty... Co mogę zrobić? Czy mogę np po prostu wprowadzić się? Zmienić zamek? Czy muszę starać się o nakaz eksmisji i dopiero czekać aż zakończy się procedura sądowa i komornicza? Dodam, że jeśli nie bę...
Czy mogę nie jechać na sprawę?
Witam, osoba która mnie bardzo skrzywdziła podała mnie w sądzie jakoś świadka w swojej sprawie. Nie mam kontaktu z ta osoba od lat. Aż tu nagle wezwanie. (Sprawa dotyczy przeszłości jakieś 10lat temu chodzi podobno o jakieś odszkodowanie dla tej osoby) Stawiennictwo mam obowiązkowe. Sąd jest około 60/70 km od mojego miejsca zamieszkania. Nie chce,boje się jechać na sprawę nie z obawy przez zeznaniami a przed tym człowiekiem… nie mam prawa jazdy, ...
"Bezpieczny kredyt 2%"
Może uda mi się uzyskać odpowiedzi na pytanie dot. kupna mieszkania z narzeczonym. Rozeznajemy się właśnie w temacie programu "bezpieczny kredyt 2%". Narzeczony chciałby wziąć kredyt na siebie za który kupilibyśmy mieszkanie, spłacalibyśmy go wspólnie. W związku z tym, że nie musimy pokrywać kosztów wkładu własnego i nie podzielimy tego 50/50, to jak to uregulować prawnie, tak aby mieszkanie było przepisane również na mnie?...

Wyszukiwarka