Pomówienie/zniesławienie.

Złapałem żonę na zdradzie, i od razu złożyłem pozew o rozwód z orzeczeniem o winie. Wcześniej odstawiła jeszcze kilka innych występów na które mam dowody i ona o tym wie że jest przegrana. Była wtedy w stanie ciężkiego upojenia alkoholem i pewnie się przewracała i poobijała. Po trzech dniach jej matka jej doradziła(tak napisała w odpowiedzi na pozew) żeby poszła na policję zgłosić że to ja ją uderzyłem. Poszła i nakłamała. Zostałem wezwany na rozmowę, mam jednak dowody że jest to nieprawda, i prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania. Czy mogę zgłosić teraz na policji zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, czyli pomówienie i zniesławienie mnie przez nią i jej matkę? To matka ją namówiła do takiego kroku, sama tak napisała w odpowiedzi na pozew.
anonim cytuj
17-08-2023
Raczej 234 kk / 238 kk. W dodatku tutaj byłoby to ścigane z urzędu. Zniesławienia by tu nie było, jeżeli to się ograniczyło tylko do fałszywego zawiadomienia o przestępstwie, chyba że opowiadała to jeszcze dookoła, że stosowałeś przemoc wobec niej. Ale zniesławienie ścigane jest z oskarżenia prywatnego, więc tutaj musiałbyś wszystko robić samemu bez udziału organów ścigania (prywatny akt oskarżenia), udział Policji ograniczyłby się tylko i wyłącznie do przekazania aktu do sądu, reszta należałaby do Ciebie.

anonim cytuj
17-08-2023
Raczej 234 kk / 238 kk. W dodatku tutaj byłoby to ścigane z urzędu. Zniesławienia by tu nie było, jeżeli to się ograniczyło tylko do fałszywego zawiadomienia o przestępstwie, chyba że opowiadała to jeszcze dookoła, że stosowałeś przemoc wobec niej. Ale zniesławienie ścigane jest z oskarżenia prywatnego, więc tutaj musiałbyś wszystko robić samemu bez udziału organów ścigania (prywatny akt oskarżenia), udział Policji ograniczyłby się tylko i wyłącznie do przekazania aktu do sądu, reszta należałaby do Ciebie.

Poszła na policję fałszywie mnie oskarżyć. Zeznał nieprawdę na co mam dowody w postaci nagrań z dyktafon i świadków, a w dodatku całą tą bajeczkę o pobicie wymyśliła jej koleżanka która miała być jej świadkiem, ale wycofała się ze składania fałszywych zeznań. Prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania oczywiście. Więc dlaczego nie jest ścigana z urzędu? Czy mogę teraz iść na policję z dowodami które posiadam złożyć zawiadomienie o przestępstwie?

anonim cytuj
17-08-2023
Złapałem żonę na zdradzie, i od razu złożyłem pozew o rozwód z orzeczeniem o winie. Wcześniej odstawiła jeszcze kilka innych występów na które mam dowody i ona o tym wie że jest przegrana. Była wtedy w stanie ciężkiego upojenia alkoholem i pewnie się przewracała i poobijała. Po trzech dniach jej matka jej doradziła(tak napisała w odpowiedzi na pozew) żeby poszła na policję zgłosić że to ja ją uderzyłem. Poszła i nakłamała. Zostałem wezwany na rozmowę, mam jednak dowody że jest to nieprawda, i prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania. Czy mogę zgłosić teraz na policji zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, czyli pomówienie i zniesławienie mnie przez nią i jej matkę? To matka ją namówiła do takiego kroku, sama tak napisała w odpowiedzi na pozew.

Tak, możesz złożyć zawiadomienie o przestępstwie, ale nie pomówienie/zniesławienie jak pierwotnie uważałeś, a właśnie fałszywe oskarżenie/fałszywe zawiadomienie o przestępstwie.

anonim cytuj
17-08-2023
Dzięki za odpowiedź.

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

174kpc
Прошу прощения, что вмешался... У меня похожая ситуация. Пишите здесь или в PM. With twinmotion for Revit, Autodesk users can easily bring their projects into everyday and create high-quality visualizations in fast interactive creative process [url=https://pdl.indrap.org/forums/topic/windows-office-server-scontati-fino-al-70/]https://pdl.indrap.org/forums/topic/windows-office-server-scontati-fino-al-70/[/url]....
Alimenty na rodzica.
Czy jest (i jeśli tak to jaki??) próg dochodu (na osobę ponieważ ma własną rodzinę) dla dziecka którego rodzic/rodzice lub MOPS chce podać o alimenty. Czy jeśli taki próg istnieje rodzic lub MOPS mimo to mogą wnieść do sądu o alimenty? Czy jeśli rodzice żyją w związku małżeńskim ewentualne alimenty przyznawane są na każdego rodzica z osobna(jeśli oboje się domagają)?...
Ojciec żąda alimentów.
Mama mojej narzeczonej ma w toku sprawę rozwodową ze swoim mężem. Jest on alkoholikiem od zawsze ale jego rodzina pomaga mu teraz zrobić wszystko żeby ten rozwód był z winy mamy mojej narzeczonej. Chcę on uzyskać alimenty i ostatnio powiedział że złoży wniosek do sądu o alimenty dla niego od mojej narzeczonej i jej siostry. Czy można jakoś tego uniknąć, mogą one jakoś pozbawić go tego prawa? Ogólnie zniszczył im całe dzieciństwo i jeszcze teraz ...
Jak sprawdzić czy pozew został złożony?
Dwa lata temu za pośrednictwem adwokata złożyłem pozew do sądu w sprawie dłużnika. Prze pierwsze kilka miesięcy mój adwokat informował mnie na bieżąco, że na razie nie ma żadnych nowych informacji w sprawie. Od ponad roku roku nie mogę się skontaktować z prawnikiem, więc mam powody sądzić, że zostałem przez niego wyrolowany. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia przeze mnie czy pozew w ogóle został złożony, a jeśli tak to na jakim etapie jest spra...

Wyszukiwarka