Dane ojca w akcie urodzenia dziecka.

Chciałabym prosić o poradę odnośnie NN w akcie urodzenia.
Jakie są procedury? Jak to wygląda po porodzie jeśli ojciec będzie chciał ubiegać się o uznanie ojcostwa? Kto płaci za testy?
Na jaką pomoc mogę liczyć z racji tego, że alimentów automatycznie nie mogę pobierać?
anonim cytuj
17-08-2023
Nie ma już zapisu nn. Przy danych ojca jest wpisane imię wskazane przez matkę i jej nazwisko. Jeśli się dogadacie to możecie sami pójść do usc i zgodnie oświadczyć ze jest ojcem. Przy badaniach dna zleconych przez sad koszt pokrywa osoba składająca pozew bądź osoba przegrana.

anonim cytuj
17-08-2023
Nie ma już zapisu nn. Przy danych ojca jest wpisane imię wskazane przez matkę i jej nazwisko. Jeśli się dogadacie to możecie sami pójść do usc i zgodnie oświadczyć ze jest ojcem. Przy badaniach dna zleconych przez sad koszt pokrywa osoba składająca pozew bądź osoba przegrana.

Nie możemy. Chodzi mi o to czy jeśli go nie podam, a on wniesie pozew o ustalenie ojcostwa i prawa może mnie pociągnąć do pokrycia kosztów sądowych oraz testów. Wynik naturalnie potwierdzi jego ojcostwo. I co w kwestii alimentów/zasiłków z tytułu samotnej matki.
Jeśli wynik potwierdzi jego ojcostwo to Pani przegra i Pani zapłaci koszty.

anonim cytuj
17-08-2023
Odpowiadając na Państwa wątpliwości odnośnie wpisu NN w akcie urodzenia oraz konsekwencji wniesienia pozwu o ustalenie ojcostwa:

Jeżeli matka dziecka nie poda ojca przy rejestracji urodzenia, w akcie urodzenia w miejscu przeznaczonym na dane ojca nie zostanie wpisane "NN". Zgodnie z obowiązującym prawem, pole to zostanie pozostawione puste.

Jeśli chodzi o procedurę ustalania ojcostwa przez sąd:

Jeśli ojciec chce zostać wpisany do aktu urodzenia dziecka, ale matka się na to nie zgadza, może on wnosić pozew o ustalenie ojcostwa. W sytuacji, gdy istnieją wątpliwości co do ojcostwa, sąd może zarządzić badanie DNA w celu potwierdzenia ojcostwa.

Koszty badania DNA zleconego przez sąd są początkowo pokrywane przez stronę wnioskującą o przeprowadzenie badania. Jeśli wynik badania potwierdzi ojcostwo osoby składającej pozew, koszty te mogą zostać zwrócone przez drugą stronę (w tym przypadku matkę).

W przypadku wniesienia przez ojca pozwu o ustalenie ojcostwa i wygrania sprawy przez niego, matka może zostać zobligowana do pokrycia kosztów sądowych oraz ewentualnych kosztów badania DNA, jeśli ojcostwo zostanie potwierdzone.

Jeśli chodzi o alimenty i zasiłki:

Jeśli ojcostwo zostanie potwierdzone, ojciec jest zobowiązany do płacenia alimentów na rzecz dziecka, chyba że zostaną zawarte inne ustalenia.

Matka samotnie wychowująca dziecko może ubiegać się o świadczenia związane z samotnym wychowywaniem dziecka, takie jak zasiłek rodzinny czy świadczenie rodzicielskie, ale dostępność i warunki uzyskania tych świadczeń zależą od indywidualnej sytuacji oraz przepisów obowiązujących w danym czasie.

Oto bardziej szczegółowy przegląd zagadnienia:

Wpis w akcie urodzenia:
Jeżeli matka dziecka przy rejestracji urodzenia nie wskazała ojca, w akcie urodzenia w miejscu przeznaczonym na dane ojca nie zostanie wpisane "NN". Zamiast tego, miejsce to zostanie pozostawione puste. Prawo nie przewiduje obecnie stosowania wpisu "NN".

Ustalanie ojcostwa sądownie:
W sytuacji, gdy matka nie wskazała ojca dziecka, a mężczyzna uważa się za ojca i chce to prawo uzyskać, może on wnosić do sądu pozew o ustalenie ojcostwa. W takim przypadku sąd, w świetle wątpliwości dotyczących ojcostwa, może zarządzić badanie DNA.

Koszty badania DNA:
Pierwotnie koszty takiego badania pokrywa strona wnioskująca o jego przeprowadzenie. Jeżeli wynik badania potwierdzi ojcostwo osoby wnioskującej, sąd może zasądzić od drugiej strony zwrot tych kosztów.

Konsekwencje ustalenia ojcostwa:
Potwierdzenie ojcostwa wiąże się z koniecznością płacenia alimentów na rzecz dziecka. Ojciec, po ustaleniu ojcostwa, jest również uprawniony do współdecydowania w ważnych sprawach dotyczących dziecka, takich jak wybór szkoły, decyzje medyczne itp.

Alimenty:
Ojciec jest zobowiązany do płacenia alimentów na rzecz dziecka, jeśli jest w stanie finansowym, który na to pozwala. Wysokość alimentów jest ustalana indywidualnie, w zależności od potrzeb dziecka i możliwości finansowych rodziców.

Zasiłki dla samotnych matek:
Matki samotnie wychowujące dzieci mają prawo do pewnych świadczeń socjalnych. W Polsce są to m.in. zasiłek rodzinny, świadczenie rodzicielskie czy specjalne świadczenia dla samotnie wychowujących matek. Aby je uzyskać, trzeba spełnić określone kryteria, które zależą od indywidualnej sytuacji i mogą się zmieniać w zależności od obowiązujących przepisów.

Przysługujące prawa:
Po ustaleniu ojcostwa, ojciec ma takie same prawa do dziecka jak matka, chyba że sąd postanowi inaczej. Oznacza to, że może on uczestniczyć w życiu dziecka, ma prawo do kontaktów z nim i może brać udział w podejmowaniu decyzji dotyczących dziecka.

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy przewoźnik może zakazać używania telefonów komórkowych?
Dzień dobry, Dziś byłam świadkiem ciekawej sytuacji w busie pewnego prywatnego przewoźnika. Mianowicie kobieta rozmawiająca przez telefon (w momencie, kiedy bus jeszcze stał na stanowisku tj. kierowca nie był w trakcie jazdy) została przez niego dosyć perfidnie upomniana, że ma natychmiast przestać rozmawiać gdyż w busie obowiązuje "zakaz używania telefonów komórkowych" po czym kierowca wskazał palcem na stosowną naklejkę umieszczoną n...
Pytanie odnośnie zachowku
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zachowku. Czy o zachowek występuje rodzeństwo wspólnie czy każde z osobna?...
Jak chronić się przed płaceniem alimentów na rodzica?
Dzień dobry. Czy mogę się odwołać do sądu, o to żeby nie płacić alimentów za ojca, którego przez całe moje życie nie widziałam, z którym nie utrzymywałam kontaktów. 32 lata nie interesował się czy żyje, czy mam co jeść....
Szanse na warunkowe umorzenie postępowania
Witam. Będę musiała odpowiedzieć za swoje czyny. Kradłam w sklepie kilkanaście- kilkadziesiąt razy… Nie dostałam jeszcze wezwania na policję na przesłuchanie, ale myśle ze stanie się to niebawem. Dlatego tez nie wiem co na mnie znaleźli i na jaka kwotę. Może to być 3000zl ale również 7000 zł, naprawdę nie wiem ile będą grzebać . Zastanawiam się czy w moim przypadku kiedy ilość tych kradzieży jest znaczna… mam szanse na warunkowe umorzen...

Wyszukiwarka