Świadczenie rehabilitacyjne a rozwiązanie umowy.

Witam. Przebywam obecnie na zwolnieniu długim, ponieważ zachorowałam i jestem w trakcie leczenia. Kończy mi się okres zwolnienia tzn. 182 dni dokładnie 26 marca. Moje pytanie brzmi czy jeżeli pójdę na świadczenie rehabilitacyjne to czy pracodawca ma prawo mnie zwolnić po powrocie?
anonim cytuj
21-02-2024
Świadczenie rehabilitacyjne przyznaje ZUS po komisji lekarskiej i jest tylko pani chroniona 3 miesiące będąc na świadczeniu, pracodawca ma prawo rozwiązać umowę o pracę( już po upływie 3 miesięcy bycia na świadczeniu, ale jeżeli tego nie zrobi a okres świadczenia (np. śr. będzie przyznane na np. 4 miesiące) a pani odzyska zdolność do pracy po świadczeniu rehabilitacyjnym i powróci do pracy to nie może pani zwolnić.

anonim cytuj
21-02-2024
Proszę pamiętać w razie długiego świadczenia rehabilitacyjnego gdy pracodawca będzie chciał wypowiedzieć umowę nie godzić się na porozumienie stron bo być może będzie się pani należała odprawa.

anonim cytuj
21-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ?
Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ? Przypadek jest taki: Właściciel mieszkania mieszka na wsi w swoim domu i tam też jest zameldowany, ale ma zarejestrowaną działalność gospodarczą pod adresem mieszkania, które znajduje się w mieście. Jest przedstawicielem handlowym - mieszkanie nie jest wykorzystywane do fizycznej działalności tzn. nie ma tam sklepu, magazynu czy biura obsługi itd....
Mieszkanie po babci przepisane na wnuczkę, czy pozostali wnuczkowie mają prawo do zachowku po babci?
Witam. Zmarła babcia. Kilka lat przed śmiercią przepisała mieszkanie na wnuczkę. Czy w takiej sytuacji pozostali wnuczkowie mają prawo do zachowku po Babci?...
Kontynuacja l4 po ustaniu jednej z umow o pracę
Witam, pracuję na dwa etaty, w kontroli na czas nieokreślony oraz na kasie również z umową o pracę na czas określony do 31 grudnia br. 24 października na cito miałam operację cieśni nadgarstka i przebywam aktualnie na zwolenieniu do 5 stycznia 2024. W wyniku kompikacji i dłuższej rehabilitacji ortopeda do pracy chce mnie dopuścić dopiero minimum pod koniec stycznia. Umowa o pracę na kasie wygaśnie w trakcie trwania l4, dlatego nie wiem jak ZUS kt...
Uzupełnienie wniosku o nabycie spadku.
Witam. Dostałem z sądu odpowiedź o uzupełnienie wniosku odnośnie nabycia spadku. 1. Muszę podać adres zamieszkania, ponieważ jeden spadkobierca mieszka za granicą i specjalnie nie odebrał listu. W skrócie osoba, która nie ma kontaktu całe życie z rodziną, nikt nic nie wie. Próbowałem napisać na fb do niego to dostałem odpowiedz przez jego znajomego, że mam nie pisać do niego, bo wyciągnie konsekwencje prawne i nie chce żadnego kontaktu ze strony...

Wyszukiwarka