Wypowiedzenie umowy.

Cześć, na mojej umowie zlecenie mam wpisany okres wypowiedzenia 7 dni, jako, iż jest to umowa zlecenie, to czy mogę ją zerwać ze skutkiem natychmiastowym? Czy jednak ten okres mnie obowiązuje?
anonim cytuj
15-08-2023
Możesz po prostu zerwać umowę, ale musisz liczyć się z tym, że jeżeli twoje natychmiastowe odejście spowoduje u zleceniodawcy określonej szkody, to będziesz za nią odpowiadał.
A jeśli w trakcie wypowiedzenia zachoruję, na umowie zlecenie nie ma L4 czy ja muszę jakoś udowadniać brak możliwości dalszej pracy?

Nie możesz świadczyć zlecenia, wskazujesz swojego zastępce. Zakładając, że nie ma zapisów umownych odnośnie powyższej sytuacji.

anonim cytuj
15-08-2023
Jeśli chodzi o zerwanie umowy zlecenia ze skutkiem natychmiastowym:

Zgodnie z Kodeksem cywilnym, w przypadku umów zlecenia, które nie mają określonego czasu trwania, każda ze stron może ją wypowiedzieć (art. 734 Kodeksu cywilnego). Jeśli w umowie zlecenie jest określony okres wypowiedzenia, należy się go trzymać. W tym przypadku, skoro okres wypowiedzenia wynosi 7 dni, tyle dni powinno minąć od momentu wypowiedzenia do zakończenia świadczenia pracy.
W odniesieniu do odpowiedzialności za szkodę:

Jeżeli zerwanie umowy ze skutkiem natychmiastowym spowoduje szkodę dla zleceniodawcy, zleceniobiorca może być zobowiązany do jej naprawienia. Zgodnie z art. 471 Kodeksu cywilnego, ten kto wyrządził drugiemu szkodę zobowiązany jest do jej naprawienia.
W kwestii choroby w trakcie okresu wypowiedzenia:

W przypadku umowy zlecenia nie ma prawa do zwolnienia lekarskiego w tradycyjnym rozumieniu, jak to ma miejsce przy umowach o pracę. Jeżeli zleceniobiorca nie może wykonać zlecenia z powodu choroby, powinien poinformować o tym zleceniodawcę. Oczywiście, może też wskazać zastępstwo, jeśli jest to możliwe i akceptowalne dla zleceniodawcy.
W sytuacji, gdy zleceniobiorca jest niezdolny do pracy z powodu choroby, może przedstawić zwolnienie lekarskie jako dowód swojej niezdolności do pracy. Chociaż nie daje to prawa do wynagrodzenia za czas choroby, jest to jednak dowód usprawiedliwienia nieobecności.
Podsumowując, zleceniobiorca powinien przestrzegać okresu wypowiedzenia wskazanego w umowie. W przypadku choroby w trakcie wypowiedzenia, zleceniobiorca powinien poinformować zleceniodawcę o swoim stanie zdrowia i przedstawić ewentualne zwolnienie lekarskie jako dowód niezdolności do pracy.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy przed czasem, spłacanie kary w ratach.
Mam umowę z firmą x na pozycjonowanie strony. Zaczęło się całkiem ciekawie, frazy z dalekich pozycji szybko wpadły do top10, a umowa obowiązywała stałą kwotę 400zł na wszystkie frazy przy pozycjach 1 - 10. Im dalej to trwa tym jest gorzej, więc zwyczajnie widzę, że kasują co miesiąc po 400 netto, a nic dalej nie robią, bo pozycje od ponad pół roku z pierwszej piątki zleciały już na 8 czy 9 miejsce. Mogę ją wypowiedzieć, a wykonawca może żądać o...
Majątek osobisty czy wspólny?
Przed ślubem byłem jedynym właścicielem mojego konta, na którym gromadziłem oszczędności. Miesiąc po ślubie wraz z żoną założyliśmy wspólne konto, natomiast Rok po ślubie dokonałem przelewu w kwocie 50tys z mojego konta na konto wspólne. Czy te 50tys stanowi majątek wspólny czy mój osobisty?...
Darowizna pieniędzy.
Planuje zakup mieszkania (rynek pierwotny), musze wspomóc się kredytem ale teściowa też zaproponowała pomoc- darowiznę pieniężną. Czy ta darowizna musi być max 36 120- aby nie wiązała się z koniecznością opłacenia podatku czy przy przeznaczeniu pieniędzy na zakup mieszkania ta kwota jest wyższa? A jeśli tak jakie warunki trzeba spełnić? Dodam ze teściowa wcześniej żadnych darowizn na moją rzecz nie czyniła. Będę bardzo wdzięczna za pomoc....
Wypadek w pracy.
Znajoma uległa wypadkowi w pracy. Pracuje w Dziale gdzie sterylizuje się narzędzia do operacji. Po sterylizacji, niektóre narzędzia musi dostarczyć do innego budynku. W tym celu musi wyjść z jednego budynku szpitala i przejść na terenie szpitala do drugiego budynku. W dniu, w którym uległa wypadkowi ( jest na zwolnieniu ponieważ poważnie uszkodziła sobie między innymi staw skokowy) była gołoledź, było bardzo ślisko a teren należący do szpitala ni...

Wyszukiwarka