Wypowiedzenie umowy.

Cześć, na mojej umowie zlecenie mam wpisany okres wypowiedzenia 7 dni, jako, iż jest to umowa zlecenie, to czy mogę ją zerwać ze skutkiem natychmiastowym? Czy jednak ten okres mnie obowiązuje?
anonim cytuj
15-08-2023
Możesz po prostu zerwać umowę, ale musisz liczyć się z tym, że jeżeli twoje natychmiastowe odejście spowoduje u zleceniodawcy określonej szkody, to będziesz za nią odpowiadał.
A jeśli w trakcie wypowiedzenia zachoruję, na umowie zlecenie nie ma L4 czy ja muszę jakoś udowadniać brak możliwości dalszej pracy?

Nie możesz świadczyć zlecenia, wskazujesz swojego zastępce. Zakładając, że nie ma zapisów umownych odnośnie powyższej sytuacji.

anonim cytuj
15-08-2023
Jeśli chodzi o zerwanie umowy zlecenia ze skutkiem natychmiastowym:

Zgodnie z Kodeksem cywilnym, w przypadku umów zlecenia, które nie mają określonego czasu trwania, każda ze stron może ją wypowiedzieć (art. 734 Kodeksu cywilnego). Jeśli w umowie zlecenie jest określony okres wypowiedzenia, należy się go trzymać. W tym przypadku, skoro okres wypowiedzenia wynosi 7 dni, tyle dni powinno minąć od momentu wypowiedzenia do zakończenia świadczenia pracy.
W odniesieniu do odpowiedzialności za szkodę:

Jeżeli zerwanie umowy ze skutkiem natychmiastowym spowoduje szkodę dla zleceniodawcy, zleceniobiorca może być zobowiązany do jej naprawienia. Zgodnie z art. 471 Kodeksu cywilnego, ten kto wyrządził drugiemu szkodę zobowiązany jest do jej naprawienia.
W kwestii choroby w trakcie okresu wypowiedzenia:

W przypadku umowy zlecenia nie ma prawa do zwolnienia lekarskiego w tradycyjnym rozumieniu, jak to ma miejsce przy umowach o pracę. Jeżeli zleceniobiorca nie może wykonać zlecenia z powodu choroby, powinien poinformować o tym zleceniodawcę. Oczywiście, może też wskazać zastępstwo, jeśli jest to możliwe i akceptowalne dla zleceniodawcy.
W sytuacji, gdy zleceniobiorca jest niezdolny do pracy z powodu choroby, może przedstawić zwolnienie lekarskie jako dowód swojej niezdolności do pracy. Chociaż nie daje to prawa do wynagrodzenia za czas choroby, jest to jednak dowód usprawiedliwienia nieobecności.
Podsumowując, zleceniobiorca powinien przestrzegać okresu wypowiedzenia wskazanego w umowie. W przypadku choroby w trakcie wypowiedzenia, zleceniobiorca powinien poinformować zleceniodawcę o swoim stanie zdrowia i przedstawić ewentualne zwolnienie lekarskie jako dowód niezdolności do pracy.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Wezwanie do zapłaty za szkolenie.
Cześć, dostałem wezwanie do zapłaty kwoty ,,wynikającej z nie spełnienia warunków umowy szkoleniowej". Chodzi o tzw. ,,lojalkę". Była zawarta na okres trzech lat, jednak sprawa przedstawia się następująco: Umowa o pracę została rozwiązana wraz z upływem czasu, na który została zawarta. Dostałem umowę na okres próbny 3msc., następnie na rok i dalej umowy nie dostałem od pracodawcy, nie wynikało to z mojej niechęci do kontynuowania wspó...
Komornik
Czy komornik może zabrać wynagrodzenie bez wcześniejszej informacji? ...
Przekazanie spadku po zmarłym.
Witam, odziedziczyłem po babci część spadku w testamencie. Z uwagi na to, że aktualnie nie jest mi ten spadek do niczego potrzebny, a tą nieruchomością zarządzają moi rodzice to chciałbym, aby ten spadek przeszedł na ich własność. Są już właścicielami pozostałej części. W jaki sposób to zrobić najbardziej efektywnie i najtaniej patrząc na koszty u notariusza? Ważne jest, aby owa czynność nie skutkowała w przyszłości (po śmierci rodziców) brakie...
Mandat za wyprzedzaniu na przejściu dla pieszych.
Potrzebuje porady dotyczącej mandatu za wyprzedzanie na przejściu dla pieszych z sygnalizacja świetlną. Stałem na lewym pasie, przede mną stal pojazd. Gdy zapaliło się zielone światło ruszyłem i zaraz zmieniłem pas na prawy, ale zrobiłem to na ciągłej i pasach. Policjant pouczył za linie ciągła ale za wyprzedzaniu na przejściu już nie. Czy taki mandat jest zasadny? Nie było to przejście bez sygnalizacji świetlnej, zrobiłem to na zielonym świetle ...

Wyszukiwarka