Wypowiedzenie umowy.

Cześć, na mojej umowie zlecenie mam wpisany okres wypowiedzenia 7 dni, jako, iż jest to umowa zlecenie, to czy mogę ją zerwać ze skutkiem natychmiastowym? Czy jednak ten okres mnie obowiązuje?
anonim cytuj
15-08-2023
Możesz po prostu zerwać umowę, ale musisz liczyć się z tym, że jeżeli twoje natychmiastowe odejście spowoduje u zleceniodawcy określonej szkody, to będziesz za nią odpowiadał.
A jeśli w trakcie wypowiedzenia zachoruję, na umowie zlecenie nie ma L4 czy ja muszę jakoś udowadniać brak możliwości dalszej pracy?

Nie możesz świadczyć zlecenia, wskazujesz swojego zastępce. Zakładając, że nie ma zapisów umownych odnośnie powyższej sytuacji.

anonim cytuj
15-08-2023
Jeśli chodzi o zerwanie umowy zlecenia ze skutkiem natychmiastowym:

Zgodnie z Kodeksem cywilnym, w przypadku umów zlecenia, które nie mają określonego czasu trwania, każda ze stron może ją wypowiedzieć (art. 734 Kodeksu cywilnego). Jeśli w umowie zlecenie jest określony okres wypowiedzenia, należy się go trzymać. W tym przypadku, skoro okres wypowiedzenia wynosi 7 dni, tyle dni powinno minąć od momentu wypowiedzenia do zakończenia świadczenia pracy.
W odniesieniu do odpowiedzialności za szkodę:

Jeżeli zerwanie umowy ze skutkiem natychmiastowym spowoduje szkodę dla zleceniodawcy, zleceniobiorca może być zobowiązany do jej naprawienia. Zgodnie z art. 471 Kodeksu cywilnego, ten kto wyrządził drugiemu szkodę zobowiązany jest do jej naprawienia.
W kwestii choroby w trakcie okresu wypowiedzenia:

W przypadku umowy zlecenia nie ma prawa do zwolnienia lekarskiego w tradycyjnym rozumieniu, jak to ma miejsce przy umowach o pracę. Jeżeli zleceniobiorca nie może wykonać zlecenia z powodu choroby, powinien poinformować o tym zleceniodawcę. Oczywiście, może też wskazać zastępstwo, jeśli jest to możliwe i akceptowalne dla zleceniodawcy.
W sytuacji, gdy zleceniobiorca jest niezdolny do pracy z powodu choroby, może przedstawić zwolnienie lekarskie jako dowód swojej niezdolności do pracy. Chociaż nie daje to prawa do wynagrodzenia za czas choroby, jest to jednak dowód usprawiedliwienia nieobecności.
Podsumowując, zleceniobiorca powinien przestrzegać okresu wypowiedzenia wskazanego w umowie. W przypadku choroby w trakcie wypowiedzenia, zleceniobiorca powinien poinformować zleceniodawcę o swoim stanie zdrowia i przedstawić ewentualne zwolnienie lekarskie jako dowód niezdolności do pracy.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Pomówienia ze strony byłego partnera
Art. 212kk, mój ex partner w kolejnym piśmie do sądu pomawia mnie o zaburzenia psychiczne jako sposób na kontratak, wcześniej pomawiał o przemoc wobec dzieci (bicie i głodzenie) przez co miałam nadzór kuratora, sprawozdania wszystkie na moją korzyść, ani szkoła która widziała odwrotne działania z mojej strony ani przedszkole i kuratorka nie dopatrzyli się niczego złego, biegli również wykluczyli przemoc z mojej strony. Jednak występując do sądu z...
sprzedaż samochodu wprowadzonego do firmy
Witam, 19.11.2015 wprowadziłam pół samochodu do firmy, odprowadziłam pół podatku. W marcu br. samochód został rozbity. Chciałabym go sprzedać. Po jakim czasie od wprowadzenia samochodu do firmy moge go sprzedać bez odprowadzenia kolejnego podatku? Słyszałam, że po dwóch latach, księgowa wspominała coś o pięciu latach. Jak to z tym jest ?...
Przerwa w pracy
Czy pracodawca może zakazać korzystania z przerwy w pierwszej i ostatniej godzinie swojej zmiany? ...
Badania okresowe w czasie pracy.
Jak, pod kątem prawnym, można zachować się w następującej sytuacji: pracownicy wykonują badania okresowe w czasie godzin swojej pracy, zazwyczaj większość pracowników wychodzi na 2-3h i to im wystarcza. Ale jest kilka takich osób, które zawsze potrzebują "zerwać się" na 4-5h i to przez 2 lub 3 dni. Łatwo wyliczyć, że w ten sposób przepada im 1-1,5 dnia pracy. Nie mam możliwości zweryfikować czy rzeczywiście potrzebują tyle czasu: może ...

Wyszukiwarka