Wypowiedzenie umowy.

Cześć, na mojej umowie zlecenie mam wpisany okres wypowiedzenia 7 dni, jako, iż jest to umowa zlecenie, to czy mogę ją zerwać ze skutkiem natychmiastowym? Czy jednak ten okres mnie obowiązuje?
anonim cytuj
15-08-2023
Możesz po prostu zerwać umowę, ale musisz liczyć się z tym, że jeżeli twoje natychmiastowe odejście spowoduje u zleceniodawcy określonej szkody, to będziesz za nią odpowiadał.
A jeśli w trakcie wypowiedzenia zachoruję, na umowie zlecenie nie ma L4 czy ja muszę jakoś udowadniać brak możliwości dalszej pracy?

Nie możesz świadczyć zlecenia, wskazujesz swojego zastępce. Zakładając, że nie ma zapisów umownych odnośnie powyższej sytuacji.

anonim cytuj
15-08-2023
Jeśli chodzi o zerwanie umowy zlecenia ze skutkiem natychmiastowym:

Zgodnie z Kodeksem cywilnym, w przypadku umów zlecenia, które nie mają określonego czasu trwania, każda ze stron może ją wypowiedzieć (art. 734 Kodeksu cywilnego). Jeśli w umowie zlecenie jest określony okres wypowiedzenia, należy się go trzymać. W tym przypadku, skoro okres wypowiedzenia wynosi 7 dni, tyle dni powinno minąć od momentu wypowiedzenia do zakończenia świadczenia pracy.
W odniesieniu do odpowiedzialności za szkodę:

Jeżeli zerwanie umowy ze skutkiem natychmiastowym spowoduje szkodę dla zleceniodawcy, zleceniobiorca może być zobowiązany do jej naprawienia. Zgodnie z art. 471 Kodeksu cywilnego, ten kto wyrządził drugiemu szkodę zobowiązany jest do jej naprawienia.
W kwestii choroby w trakcie okresu wypowiedzenia:

W przypadku umowy zlecenia nie ma prawa do zwolnienia lekarskiego w tradycyjnym rozumieniu, jak to ma miejsce przy umowach o pracę. Jeżeli zleceniobiorca nie może wykonać zlecenia z powodu choroby, powinien poinformować o tym zleceniodawcę. Oczywiście, może też wskazać zastępstwo, jeśli jest to możliwe i akceptowalne dla zleceniodawcy.
W sytuacji, gdy zleceniobiorca jest niezdolny do pracy z powodu choroby, może przedstawić zwolnienie lekarskie jako dowód swojej niezdolności do pracy. Chociaż nie daje to prawa do wynagrodzenia za czas choroby, jest to jednak dowód usprawiedliwienia nieobecności.
Podsumowując, zleceniobiorca powinien przestrzegać okresu wypowiedzenia wskazanego w umowie. W przypadku choroby w trakcie wypowiedzenia, zleceniobiorca powinien poinformować zleceniodawcę o swoim stanie zdrowia i przedstawić ewentualne zwolnienie lekarskie jako dowód niezdolności do pracy.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Urlop na żądanie.
Po jakim czasie przysługuje pracownikowi płatny urlop na żądanie? Siostra podpisała we wrześniu 2023r. umowę o pracę tymczasową z agencją pracy tymczasowej, gdy poprosiła o dzień urlopu na żądanie to agencja stwierdziła że ten dzień będzie bezpłatny. Koordynator agencji stwierdził że dopiero po przepracowanych 6 miesiącach przysługuje płatny UŻ. Ile w tym prawdy jest ?...
Czy komornik musi powiadomić o egzekucji ?
Witam, mam pytanie, czy komornik mógł mi zająć konto w banku przed przysłaniem oficjalnego listu do domu? Zajęcie miałem 2 tygodnie temu, dziś list do mnie dotarł, kontaktowałem się z nim dzięki informacji z banku, bo nie wiedziałem co się dzieje. Po rozmowie telefonicznej zapłaciłem część i rachunek został zwolniony, ale to było dwa tygodnie temu. Nasuwa mi się pytanie czy komornik tutaj postąpił zgodnie z przepisami?...
Ograniczenie władzy rodzicielskiej
Jak się można odwołać do wniosku o ograniczenie władzy rodzicielskiej? Merytorycznie i technicznie. Kiedy we wniosku nie ma podanych żadnego uzasadnienia, ani żadnego świadka powołanego. Przebywam z dzieckiem prawie tyle co opieka naprzemienna. Aktualnie piszę drugie pismo, aby wnieść o opiekę naprzemienną i znieść alimenty (których nie płacę, w uzasadnieniu podaje powody i dlaczego tego nie robiłem i jak łoże na utrzymanie dziecka). Słuchając ...
Dopisanie żony do nieruchomości.
Witam, jako kawaler zakupiłem dom na kredyt hipoteczny. W trakcie jego wykańczania poznałem swoją aktualną Żonę, która finansowo pomogła mi wykończyć, niektóre elementy nieruchomości. Teraz domaga się sformalizowania tej pomocy w postaci dopisania jej do aktu notarialnego, chce mieć jakiś mniejszy udział w nieruchomości by być zabezpieczoną. Jednak ja też chcę być zabezpieczony w razie rozwodu, by nie blokowała ewentualnej sprzedaży nieruchomości...

Wyszukiwarka