Czy osoba wydziedziczona przez matkę ma prawo do zachowku?

Czy osoba wydziedziczona przez matkę ma prawo do zachowku?
anonim cytuj
25-01-2024
To jest właśnie istota wydziedziczenia. Osoba wydziedziczona nie ma prawa do zachowku.

anonim cytuj
25-01-2024
Osoba wydziedziczona nie ma prawa do zachowku, ale mają takie prawo dzieci osoby wydziedziczonej, o ile oczywiście osoba wydziedziczona takowe posiada.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Granica działki.
Witam. Mam pytanie może nie do końca natury prawnej, ale może znajdzie się ktoś, kto jest zorientowany w temacie. Jakiś czas temu kilka posesji od mojej została wyznaczona granica działki. Od tego czasu sąsiadka twierdzi, że należy jej się u mnie ok 1m. Pomierzyła szerokości poszczególnych działek po kolei, no i tak jej wyszło. I teraz pytanie: Czy granica działki kilka posesji dalej jest jakimś wyznacznikiem? Czy geodeta brałby to pod uwagę, czy...
Sprzedaż domu po rozwodzie.
Dzień dobry. Po rozwodzie mamy z byłą żoną dom do sprzedania - podział majątku. Sąd wysłał rzeczoznawcę sądowego który wycenił naszą nieruchomość na 575tyś złotych . Przez biuro nieruchomości chcieliśmy sprzedać dom za 590tyś zł. Umowę z biurem nieruchomości podpisaliśmy z byłą żoną na sprzedaż domu za w/w kwotę . Problem się zaczął jak przez biuro nieruchomości znależliśmy klientkę na zakup domu . Kiedy żona ( która obecnie mieszka w tym do...
Zrzeczenie się spadku przez niepełnoletnią
Cześć, mam dwie siostry, jedna nie pełnoletnia. Jakiś czas temu zmarł mój ojciec. auto podzielone jest między mnie, dwie siostry i matką na 1/4 własności. Uzgodniliśmy, że auto będzie używać pierwsza siostra. Chciała ono je przepisać na siebie, lub w niedalekiej przyszłości wymienić na nowsze. Jednak problemem jest to, że druga z sióstr jest poniżej 18roku życia i nie może się zrzec swojej części. 1.Czy można jeździć normalnie autem, które je...
budowa domu i podział majątku
Witam! Mam pytanie: w roku 2009 wziąłem ślub, moja żona otrzymała w roku 2010 działkę budowlaną od swoich rodziców notarialnie została ona zapisana tylko na nią. Przez 10 lat budowałem dom z czego ona wniosła mały wkład własny. Obecnie jesteśmy po rozwodzie, była żona chce żebym oddał jej klucze do domu i dokumenty dotyczące budowy domu. Do tej pory nie interesowała się budową ani kosztami związanymi z domem.Od siedmiu lat jest w Anglii dopiero p...

Wyszukiwarka