Jazda samochodem pod wpływem alkoholu.

Chciałam zapytać o sprawę męża. Jakiś czas temu wypił 2 piwa po czym po 4 godz chciał zajechać do sklepu i złapała go policja na dmuchanie. Wydmuchał 0.21 promila po czym po 30 min spadło do 0.16.
Sądzi że nie zabrano mu prawo jazdy, dziś był na policji złożyć wyjaśnienia i ma czekać na wyrok sądu. Co mu grozi? Czy możliwe żeby nie zabrano mu tego prawo jazdy? Nie chce ze mną nawet rozmawiać na ten temat.
anonim cytuj
15-08-2023
Chciałam zapytać o sprawę męża. Jakiś czas temu wypił 2 piwa po czym po 4 godz chciał zajechać do sklepu i złapała go policja na dmuchanie. Wydmuchał 0.21 promila po czym po 30 min spadło do 0.16.
Sądzi że nie zabrano mu prawo jazdy, dziś był na policji złożyć wyjaśnienia i ma czekać na wyrok sądu. Co mu grozi? Czy możliwe żeby nie zabrano mu tego prawo jazdy? Nie chce ze mną nawet rozmawiać na ten temat.

Z uwagi na niski poziom alkoholu, bliski normie fizjologicznej), mąż może być przez sąd potraktowany łagodnie, tj. może odstąpić od wymierzenia kary i nie orzekać kary dodatkowej zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych.
Tak się może zdarzyć, jeśli mąż nigdy nie był karany za podobne wykroczenie lub przestępstwo.

anonim cytuj
15-08-2023

0,21 to stan po spożyciu alkoholu i jest to wykroczenie - "Kto w takim stanie kieruje pojazdem, popełnia wykroczenie zagrożone karę aresztu, grzywną do 5000 zł i czasowym zatrzymaniem prawa jazdy. Sąd orzeka zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych w miesiącach lub latach, na okres od 6 miesięcy do 3 lat."

anonim cytuj
15-08-2023
Prowadzenie pojazdu mechanicznego w stanie po spożyciu alkoholu regulowane jest przede wszystkim przez Kodeks Wykroczeń oraz Kodeks Karny.

Stężenie alkoholu w wydychanym powietrzu od 0,2 promila do 0,5 promila stanowi wykroczenie na podstawie art. 87 § 1 Kodeksu Wykroczeń. Za to wykroczenie przewidziana jest kara grzywny, kara ograniczenia wolności lub kara aresztu, a ponadto sąd może orzec zakaz prowadzenia pojazdów na okres od 3 miesięcy do 3 lat.

Jeśli chodzi o konkretną sytuację Pani męża, stężenie alkoholu wynoszące 0.21 promila wskazuje na to, że dopuścił się wykroczenia z art. 87 § 1 Kw. Decyzja o wymiarze kary i ewentualnym zakazie prowadzenia pojazdów będzie zależała od okoliczności sprawy oraz od tego, czy wcześniej był karany za podobne wykroczenia.

Ustawa przewiduje możliwość odstąpienia od wymierzenia kary w pewnych okolicznościach, na przykład gdy sprawca dobrowolnie poddał się karze, czy też wykazał się szczególną skruchą. Jednak takie decyzje są zawsze indywidualną oceną sądu.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Zniesienie alimentacji.
Mąż ma córkę, która w tym roku skończyła szkołę średnią, zdała maturę i zablokowała ojca wszędzie gdzie się dało, żeby nie wiedział gdzie mieszka, co robi czy pracuje czy studiuje. Mąż złożył w lipcu wniosek o zniesienie alimentów lub obniżeniem ze względu na naszą sytuację rodzinną. Obecnie płaci co miesiąc bez żadnych opóźnień. Jak była potrzeba to dostawała więcej na swoje konto. Sąd próbuje dostarczyć jej wniosek lecz za każdym razem wraca zw...
Licytacja mieszkania przez komornika.
Komornik zlicytował mieszkanie ,sąd wysłał do komornika zarządzenie o podział pieniędzy dwa miesiące temu. Pieniędzy jeszcze nie otrzymałam. Czy komornik ma jakiś termin podziału pieniędzy....
Podszywanie się i wykorzystywanie wizerunku jednego z rodziców.
Witam serdecznie I proszę o poradę. Syn mojej znajomej mieszkający z nią skradł tożsamość swojej matki i założył co najmniej kilkanaście kont w różnych sklepach internetowych podając tam jej nazwisko i adres oraz swój adres mailowy /matka nie wie jaki. Ciągle zamawia drogie rzeczy. Pod nieobecność matki odbiera paczki. Matka dowiaduje się o tym często dopiero gdy przychodzą ponaglenia zapłaty. Matka płaci wszystkie rachunki i tylko kilkakrotnie...
Wniosek o zmianę kontaktów z dzieckiem
Dzień dobry, proszę o poradę jak skutecznie argumentować wniosek o zmianę kontaktów. Kontakty zostały zasądzone 4 lata temu, pracowałem w innym miejscu. W tym momencie nie mam możliwości na kontakty w tygodniu przez pracę - matka wniosła o ukaranie do sądu. Mam zasądzone weekendy a wtedy matka zapisuje dzieci na dodatkowe zajęcia bez konsultacji ze mną i wymaga "dostosowania się". Nie chcę walczyć z tą kobietą dlatego wnoszę o zmian...

Wyszukiwarka