Jazda samochodem pod wpływem alkoholu.

Chciałam zapytać o sprawę męża. Jakiś czas temu wypił 2 piwa po czym po 4 godz chciał zajechać do sklepu i złapała go policja na dmuchanie. Wydmuchał 0.21 promila po czym po 30 min spadło do 0.16.
Sądzi że nie zabrano mu prawo jazdy, dziś był na policji złożyć wyjaśnienia i ma czekać na wyrok sądu. Co mu grozi? Czy możliwe żeby nie zabrano mu tego prawo jazdy? Nie chce ze mną nawet rozmawiać na ten temat.
anonim cytuj
15-08-2023
Chciałam zapytać o sprawę męża. Jakiś czas temu wypił 2 piwa po czym po 4 godz chciał zajechać do sklepu i złapała go policja na dmuchanie. Wydmuchał 0.21 promila po czym po 30 min spadło do 0.16.
Sądzi że nie zabrano mu prawo jazdy, dziś był na policji złożyć wyjaśnienia i ma czekać na wyrok sądu. Co mu grozi? Czy możliwe żeby nie zabrano mu tego prawo jazdy? Nie chce ze mną nawet rozmawiać na ten temat.

Z uwagi na niski poziom alkoholu, bliski normie fizjologicznej), mąż może być przez sąd potraktowany łagodnie, tj. może odstąpić od wymierzenia kary i nie orzekać kary dodatkowej zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych.
Tak się może zdarzyć, jeśli mąż nigdy nie był karany za podobne wykroczenie lub przestępstwo.

anonim cytuj
15-08-2023

0,21 to stan po spożyciu alkoholu i jest to wykroczenie - "Kto w takim stanie kieruje pojazdem, popełnia wykroczenie zagrożone karę aresztu, grzywną do 5000 zł i czasowym zatrzymaniem prawa jazdy. Sąd orzeka zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych w miesiącach lub latach, na okres od 6 miesięcy do 3 lat."

anonim cytuj
15-08-2023
Prowadzenie pojazdu mechanicznego w stanie po spożyciu alkoholu regulowane jest przede wszystkim przez Kodeks Wykroczeń oraz Kodeks Karny.

Stężenie alkoholu w wydychanym powietrzu od 0,2 promila do 0,5 promila stanowi wykroczenie na podstawie art. 87 § 1 Kodeksu Wykroczeń. Za to wykroczenie przewidziana jest kara grzywny, kara ograniczenia wolności lub kara aresztu, a ponadto sąd może orzec zakaz prowadzenia pojazdów na okres od 3 miesięcy do 3 lat.

Jeśli chodzi o konkretną sytuację Pani męża, stężenie alkoholu wynoszące 0.21 promila wskazuje na to, że dopuścił się wykroczenia z art. 87 § 1 Kw. Decyzja o wymiarze kary i ewentualnym zakazie prowadzenia pojazdów będzie zależała od okoliczności sprawy oraz od tego, czy wcześniej był karany za podobne wykroczenia.

Ustawa przewiduje możliwość odstąpienia od wymierzenia kary w pewnych okolicznościach, na przykład gdy sprawca dobrowolnie poddał się karze, czy też wykazał się szczególną skruchą. Jednak takie decyzje są zawsze indywidualną oceną sądu.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Przelewy za czynsz.
Dzień dobry, od niedawna wynajmuję z chłopakiem mieszkanie, umowa wynajmu jest na mnie i ja wykonuję opłaty, chłopak natomiast przelewem zwraca mi połowę czynszu. Czy te przelewy od chłopaka mogą być zaliczone pod darowiznę i konieczne będzie odprowadzenie za nie podatku, nawet jeśli tytuł przelewu to "czynsz", lub na przykład "opłata za mieszkanie"? Co należy zrobić aby uniknąć podatku, przelewy te nie są prezentami, lecz o...
Rozwód i majątek.
Witam ja z pytaniem czy dom nabyty jako darowizna podlega podziałowi majątku jeżeli tylko żona jest prawnym właścicielem i nabywcą darowizny. I czy po sprawie rozwodowej z alkoholikiem sąd może nakazać mężowi natychmiastowe opuszczenie domu czy trzeba złożyć osobny pozew o eksmisję....
Wypłata środków z OFE po śmierci.
Witajcie. Po śmierci taty złożyłem wniosek w zusie o wypłatę środków z ofe. Tata był rok ma emeryturze i zmarł. Według zusu wypłata środków to Ok 3 miesiące. Zaraz mija 7 miesięcy i ani widu ani słychu. Dzwoniąc do ZUSu dostałem informacje ze wniosek jest złożony ale i tak czeka na weryfikacje a zajmuje się tym firma jedna w Polsce i oczekiwanie jest długie. Czy wypłacał ktoś środki z tego ofe i czy jest sens na to czekać ?...
Badania okresowe w czasie pracy.
Jak, pod kątem prawnym, można zachować się w następującej sytuacji: pracownicy wykonują badania okresowe w czasie godzin swojej pracy, zazwyczaj większość pracowników wychodzi na 2-3h i to im wystarcza. Ale jest kilka takich osób, które zawsze potrzebują "zerwać się" na 4-5h i to przez 2 lub 3 dni. Łatwo wyliczyć, że w ten sposób przepada im 1-1,5 dnia pracy. Nie mam możliwości zweryfikować czy rzeczywiście potrzebują tyle czasu: może ...

Wyszukiwarka