Jazda samochodem pod wpływem alkoholu.

Chciałam zapytać o sprawę męża. Jakiś czas temu wypił 2 piwa po czym po 4 godz chciał zajechać do sklepu i złapała go policja na dmuchanie. Wydmuchał 0.21 promila po czym po 30 min spadło do 0.16.
Sądzi że nie zabrano mu prawo jazdy, dziś był na policji złożyć wyjaśnienia i ma czekać na wyrok sądu. Co mu grozi? Czy możliwe żeby nie zabrano mu tego prawo jazdy? Nie chce ze mną nawet rozmawiać na ten temat.
anonim cytuj
15-08-2023
Chciałam zapytać o sprawę męża. Jakiś czas temu wypił 2 piwa po czym po 4 godz chciał zajechać do sklepu i złapała go policja na dmuchanie. Wydmuchał 0.21 promila po czym po 30 min spadło do 0.16.
Sądzi że nie zabrano mu prawo jazdy, dziś był na policji złożyć wyjaśnienia i ma czekać na wyrok sądu. Co mu grozi? Czy możliwe żeby nie zabrano mu tego prawo jazdy? Nie chce ze mną nawet rozmawiać na ten temat.

Z uwagi na niski poziom alkoholu, bliski normie fizjologicznej), mąż może być przez sąd potraktowany łagodnie, tj. może odstąpić od wymierzenia kary i nie orzekać kary dodatkowej zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych.
Tak się może zdarzyć, jeśli mąż nigdy nie był karany za podobne wykroczenie lub przestępstwo.

anonim cytuj
15-08-2023

0,21 to stan po spożyciu alkoholu i jest to wykroczenie - "Kto w takim stanie kieruje pojazdem, popełnia wykroczenie zagrożone karę aresztu, grzywną do 5000 zł i czasowym zatrzymaniem prawa jazdy. Sąd orzeka zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych w miesiącach lub latach, na okres od 6 miesięcy do 3 lat."

anonim cytuj
15-08-2023
Prowadzenie pojazdu mechanicznego w stanie po spożyciu alkoholu regulowane jest przede wszystkim przez Kodeks Wykroczeń oraz Kodeks Karny.

Stężenie alkoholu w wydychanym powietrzu od 0,2 promila do 0,5 promila stanowi wykroczenie na podstawie art. 87 § 1 Kodeksu Wykroczeń. Za to wykroczenie przewidziana jest kara grzywny, kara ograniczenia wolności lub kara aresztu, a ponadto sąd może orzec zakaz prowadzenia pojazdów na okres od 3 miesięcy do 3 lat.

Jeśli chodzi o konkretną sytuację Pani męża, stężenie alkoholu wynoszące 0.21 promila wskazuje na to, że dopuścił się wykroczenia z art. 87 § 1 Kw. Decyzja o wymiarze kary i ewentualnym zakazie prowadzenia pojazdów będzie zależała od okoliczności sprawy oraz od tego, czy wcześniej był karany za podobne wykroczenia.

Ustawa przewiduje możliwość odstąpienia od wymierzenia kary w pewnych okolicznościach, na przykład gdy sprawca dobrowolnie poddał się karze, czy też wykazał się szczególną skruchą. Jednak takie decyzje są zawsze indywidualną oceną sądu.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Uprawomocniło się postanowienie sądu o nabyciu spadku (testament notarialny). Rodzina próbuję podważyć testament. Ile ma na to czasu?
Witam. 1 września 2021 roku uprawomocniło się postanowienie sądu o nabyciu spadku (testament notarialny). Rodzina próbuję podważyć testament. Ile ma na to czasu?...
Po wygranych w sprawach sądowych z ZUS
Wygrałem sprawy sądowe z ZUS (w sprawie rekompensaty do emerytury za pracę w warunkach szkodliwych) w pierwszej i drugiej instancji (Sąd Apelacyjny odrzucił apelację ZUS). - czy (i ew. od kogo) dowiem się o ewentualnej kasacji ZUS, - zakładając, że ZUS nie złoży kasacji, ile czasu ma ZUS na realizację wyroku ew. czy muszę składać jakieś pisma/wnioski do ZUS w tej sprawie...
Długi po ojcu.
Moi rodzice rozwiedli się ze sobą prawie 30 lat temu ,ja zostałem z matką ,ojciec założył nową rodzinę . Kontaktów z ojcem nie mam już ponad 15 lat ,nawet nie wiem gdzie on mieszka i co się u niego dzieje. Ojciec w przeszłości narobił sobie długów,ponoć był niewypłacalny ,i szukali go różni ludzie.Ponoć te długi dalej nad nim wiszą. Ja sam żyje skromnie tj.nie mam długów,pracuje uczciwie ,zbieram pieniądze i odkładam i nie chcę ,aby to wszystk...
Kupno mieszkania z rynku wtórnego.
Chcę zakupić w pełni umeblowane mieszkanie z rynku wtórnego i mam pytania odnośnie rekojmi. Czy rekojmia obejmuje także wady/niezgodność z umową mebli? (Np. Zarysowania) Jak to jest z tymi wadami ukrytymi/ jawnymi, istotnymi/ nieistotnymi (co obejmuje rękojmia)?...

Wyszukiwarka