Świadczenia dla opiekuna osoby niepełnosprawnej.

Szanowni Państwo,
proszę o informację czy istnieją lub w jaki sposób mógłbym zebrać dane na temat dostępnych świadczeń dla opiekuna osoby niepełnosprawnej BEZ KRYTERIUM DOCHODOWEGO.
Krótki opis:
- opiekun opiekuje się osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji, bezterminowo z orzeczeniem o niepełnosprawności,
- osoba niepełnosprawna ma męża, lecz >75 lat, stąd nie jest w stanie się nią opiekować,
- opiekun nie podejmuje pracy ze względu na konieczność opieki 24h/dobę,
- kryterium dochodowe powoduje niemożność uzyskania świadczenia pielęgnacyjnego dla opiekuna (dochody na osobę za wysokie).
anonim cytuj
15-08-2023
Czy mąż ma znaczny stopień niepełnosprawności?
Nie, nie ma.

Dla syna świadczenie nie przysługuje.
Rozumiem, że nie istnieje żadna droga?
Małżonek musiałby mieć orzeczenie o niepełnosprawności - to jedyna opcja, która pozwalałaby na otrzymanie świadczeń dla syna?

O znacznym stopniu.
A czy może Pani wyjaśnić co oznacza to stwierdzenie? Mąż osoby niepełnosprawnej ma 80 lat. Nie ma orzeczenia, ale nie jest w stanie się zajmować osobą niepełnosprawną ze względu na wiek i brak energii fizycznej. Czy w takim razie można wystąpić o jakiś wniosek (do lekarza lub kogoś innego)?

O stopniach niepełnosprawności orzekają Zespoły ds. orzekania o niepełnosprawności - zwykle działają przy MOPSach/MOPRach

anonim cytuj
15-08-2023
Jeżeli chodzi o świadczenia dla opiekuna osoby niepełnosprawnej bez kryterium dochodowego, trzeba podkreślić, że większość świadczeń jest przyznawana po uwzględnieniu kryterium dochodowego. Niemniej jednak warto przeanalizować dostępne świadczenia i ulgi podatkowe, które mogą być dostępne dla opiekunów osób niepełnosprawnych.

Stopień niepełnosprawności ma kluczowe znaczenie w kwestii świadczeń i wsparcia. Zespoły ds. orzekania o niepełnosprawności, działające przy Miejskich Ośrodkach Pomocy Społecznej (MOPS) czy Miejskich Ośrodkach Pomocy Rodzinie (MOPR), są uprawnione do wydawania orzeczeń o stopniu niepełnosprawności. Warto więc zwrócić się do najbliższego MOPS/MOPR z wnioskiem o przeprowadzenie takiego orzeczenia dla męża osoby niepełnosprawnej.

Nawet jeżeli mąż osoby niepełnosprawnej nie posiada formalnego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, jego stan zdrowia i wiek mogą wpłynąć na możliwość uzyskania pewnych ulg czy wsparcia. Warto zastanowić się nad zwróceniem się do lekarza rodzinnego lub specjalisty w celu uzyskania dokumentacji medycznej potwierdzającej stan zdrowia męża. Taka dokumentacja może być pomocna w procesie orzekania o stopniu niepełnosprawności.

Podsumowując, w kontekście braku orzeczenia o stopniu niepełnosprawności męża, kluczowym krokiem jest skierowanie się do Zespołu ds. orzekania o niepełnosprawności. Dalsze kroki zależą od wyniku orzekania oraz indywidualnych okoliczności.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Dozór policyjny
Mam dozór policyjny sama sobie dni wybrałam dwa razy w miesiącu muszę się meldowac. Ale w grudniu wypada 25 czyli 1 dzień świąt i będę u rodzicow policja nie zgodziła się na inny dzien meldunku bo system nie przepusci. Gdzie mam się zgłosić o zmianę tego dnia to tylko jednorazowa sytuacja do prokuratury która wniosła o dozór?...
Przepisanie prawa do własności na jedno z dzieci.
Witam ,mam dwóch synów i córkę , chce odpisać na jednego syna dom z budynkami ale pola Nie mogę bo brakuje mi parę lat do emerytury rolniczej , chciał bym to załatwić za życia ,i przepisać wszystko na jednego syna- nie będę tłumaczył czemu tylko na niego bo to nie ważne, jak to zrobić żeby jeden syn i córka nie miała to tego prawa?...
Zaciągnęłam kredyt dla koleżanki.
Witam. Mój problem polega na tym iż pożyczyłem koleżance sumę pieniędzy, ale najpierw musiałem zaciągnąć kredyt specjalnie dla niej. Teraz po dwóch latach spłacania przez nią rat wpłatami na moje konto dowiaduje się że ona ma zamiar spłacić tylko te pieniądze które przelałem jej na konto pomijając koszta kredytu. Umowa ustna była zawarta przy świadku ale potwierdzenie przelewu mam na kwotę bez oprocentowania. Czyli ubezpieczenie i oprocentowanie ...
Zakaz wykonywania zawodu liczy się od wydania wyroku czy od uprawomocnienia go?
Witam. Znajomy miał wyrok za przekroczenie uprawnień oraz zakaz wykonywania zawodu na okres pięciu lat. Wyrok był z czerwca 2017, natomiast uprawomocnił się w styczniu 2018. Od której daty należy liczyć te pięć lat zakazu wykonywania zawodu? Z dobry dziękuję za odpowiedź ...

Wyszukiwarka