Świadczenia dla opiekuna osoby niepełnosprawnej.

Szanowni Państwo,
proszę o informację czy istnieją lub w jaki sposób mógłbym zebrać dane na temat dostępnych świadczeń dla opiekuna osoby niepełnosprawnej BEZ KRYTERIUM DOCHODOWEGO.
Krótki opis:
- opiekun opiekuje się osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji, bezterminowo z orzeczeniem o niepełnosprawności,
- osoba niepełnosprawna ma męża, lecz >75 lat, stąd nie jest w stanie się nią opiekować,
- opiekun nie podejmuje pracy ze względu na konieczność opieki 24h/dobę,
- kryterium dochodowe powoduje niemożność uzyskania świadczenia pielęgnacyjnego dla opiekuna (dochody na osobę za wysokie).
anonim cytuj
15-08-2023
Czy mąż ma znaczny stopień niepełnosprawności?
Nie, nie ma.

Dla syna świadczenie nie przysługuje.
Rozumiem, że nie istnieje żadna droga?
Małżonek musiałby mieć orzeczenie o niepełnosprawności - to jedyna opcja, która pozwalałaby na otrzymanie świadczeń dla syna?

O znacznym stopniu.
A czy może Pani wyjaśnić co oznacza to stwierdzenie? Mąż osoby niepełnosprawnej ma 80 lat. Nie ma orzeczenia, ale nie jest w stanie się zajmować osobą niepełnosprawną ze względu na wiek i brak energii fizycznej. Czy w takim razie można wystąpić o jakiś wniosek (do lekarza lub kogoś innego)?

O stopniach niepełnosprawności orzekają Zespoły ds. orzekania o niepełnosprawności - zwykle działają przy MOPSach/MOPRach

anonim cytuj
15-08-2023
Jeżeli chodzi o świadczenia dla opiekuna osoby niepełnosprawnej bez kryterium dochodowego, trzeba podkreślić, że większość świadczeń jest przyznawana po uwzględnieniu kryterium dochodowego. Niemniej jednak warto przeanalizować dostępne świadczenia i ulgi podatkowe, które mogą być dostępne dla opiekunów osób niepełnosprawnych.

Stopień niepełnosprawności ma kluczowe znaczenie w kwestii świadczeń i wsparcia. Zespoły ds. orzekania o niepełnosprawności, działające przy Miejskich Ośrodkach Pomocy Społecznej (MOPS) czy Miejskich Ośrodkach Pomocy Rodzinie (MOPR), są uprawnione do wydawania orzeczeń o stopniu niepełnosprawności. Warto więc zwrócić się do najbliższego MOPS/MOPR z wnioskiem o przeprowadzenie takiego orzeczenia dla męża osoby niepełnosprawnej.

Nawet jeżeli mąż osoby niepełnosprawnej nie posiada formalnego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, jego stan zdrowia i wiek mogą wpłynąć na możliwość uzyskania pewnych ulg czy wsparcia. Warto zastanowić się nad zwróceniem się do lekarza rodzinnego lub specjalisty w celu uzyskania dokumentacji medycznej potwierdzającej stan zdrowia męża. Taka dokumentacja może być pomocna w procesie orzekania o stopniu niepełnosprawności.

Podsumowując, w kontekście braku orzeczenia o stopniu niepełnosprawności męża, kluczowym krokiem jest skierowanie się do Zespołu ds. orzekania o niepełnosprawności. Dalsze kroki zależą od wyniku orzekania oraz indywidualnych okoliczności.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Ojciec dzieci wpłacą kwotę mniejszą niż alimenty zasądzone przez sąd.
Witam serdecznie mam pytanie gdyby ojciec dzieci wpłacą kwotę mniejsza niż alimenty zasądzone przez sąd to co ja mogę z tym zrobić ?...
Urlop macierzyński, w tym czasie podwyżki które mnie ominęły. Czy mogę ubiegać się o wyrównanie stawki?
Witam. Pracuje w firmie 8 lat. Ostatni rok bylam na macierzyńskim. W tym czasie były podwyżki, które mnie ominęły. Po powrocie poszłam o wyrównanie stawki do wysokości stawki pracowników, którzy mają przepracowane podobne lata na tym samym stanowisku. Usłyszałam od szefa odpowiedź " w ostatnim roku nie przyczyniła się Pani do rozwoju firmy." Zaznaczę, że moja stawka równa jest z osobami, które pracują od roku. Czy taka odpowiedź szef...
Jak wygląda od strony prawnej zmuszanie pracownika do wykorzystywania urlopu wypoczynkowego ze względu na brak pracy?
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda od strony prawnej zmuszanie pracownika do wykorzystywania urlopu wypoczynkowego ze względu na brak pracy. W tej chwili został mi jeden dzień urlopu a nie został mi zapewniony 14-sto dniowy wypoczynek który powinien raz do roku być zachowany. Co w takiej sytuacji może zrobić pracownik? I jeszcze jak może zareagować drugi pracodawca jeżeli zmienił bym pracę bez jakiegokolwiek dnia urlopu z poprzedniego za...
zakupy na zeszyt
Witam, Jeśli klient wziął towar na „zeszyt” i długi czas już tego nie opłaca to jest jakaś szansa odzyskania pieniędzy? Imię nazwisko są, ewentualnie nr tel i adres tego klienta. Z gory dziekuje za pomoc...

Wyszukiwarka