Świadczenia dla opiekuna osoby niepełnosprawnej.

Szanowni Państwo,
proszę o informację czy istnieją lub w jaki sposób mógłbym zebrać dane na temat dostępnych świadczeń dla opiekuna osoby niepełnosprawnej BEZ KRYTERIUM DOCHODOWEGO.
Krótki opis:
- opiekun opiekuje się osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji, bezterminowo z orzeczeniem o niepełnosprawności,
- osoba niepełnosprawna ma męża, lecz >75 lat, stąd nie jest w stanie się nią opiekować,
- opiekun nie podejmuje pracy ze względu na konieczność opieki 24h/dobę,
- kryterium dochodowe powoduje niemożność uzyskania świadczenia pielęgnacyjnego dla opiekuna (dochody na osobę za wysokie).
anonim cytuj
15-08-2023
Czy mąż ma znaczny stopień niepełnosprawności?
Nie, nie ma.

Dla syna świadczenie nie przysługuje.
Rozumiem, że nie istnieje żadna droga?
Małżonek musiałby mieć orzeczenie o niepełnosprawności - to jedyna opcja, która pozwalałaby na otrzymanie świadczeń dla syna?

O znacznym stopniu.
A czy może Pani wyjaśnić co oznacza to stwierdzenie? Mąż osoby niepełnosprawnej ma 80 lat. Nie ma orzeczenia, ale nie jest w stanie się zajmować osobą niepełnosprawną ze względu na wiek i brak energii fizycznej. Czy w takim razie można wystąpić o jakiś wniosek (do lekarza lub kogoś innego)?

O stopniach niepełnosprawności orzekają Zespoły ds. orzekania o niepełnosprawności - zwykle działają przy MOPSach/MOPRach

anonim cytuj
15-08-2023
Jeżeli chodzi o świadczenia dla opiekuna osoby niepełnosprawnej bez kryterium dochodowego, trzeba podkreślić, że większość świadczeń jest przyznawana po uwzględnieniu kryterium dochodowego. Niemniej jednak warto przeanalizować dostępne świadczenia i ulgi podatkowe, które mogą być dostępne dla opiekunów osób niepełnosprawnych.

Stopień niepełnosprawności ma kluczowe znaczenie w kwestii świadczeń i wsparcia. Zespoły ds. orzekania o niepełnosprawności, działające przy Miejskich Ośrodkach Pomocy Społecznej (MOPS) czy Miejskich Ośrodkach Pomocy Rodzinie (MOPR), są uprawnione do wydawania orzeczeń o stopniu niepełnosprawności. Warto więc zwrócić się do najbliższego MOPS/MOPR z wnioskiem o przeprowadzenie takiego orzeczenia dla męża osoby niepełnosprawnej.

Nawet jeżeli mąż osoby niepełnosprawnej nie posiada formalnego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, jego stan zdrowia i wiek mogą wpłynąć na możliwość uzyskania pewnych ulg czy wsparcia. Warto zastanowić się nad zwróceniem się do lekarza rodzinnego lub specjalisty w celu uzyskania dokumentacji medycznej potwierdzającej stan zdrowia męża. Taka dokumentacja może być pomocna w procesie orzekania o stopniu niepełnosprawności.

Podsumowując, w kontekście braku orzeczenia o stopniu niepełnosprawności męża, kluczowym krokiem jest skierowanie się do Zespołu ds. orzekania o niepełnosprawności. Dalsze kroki zależą od wyniku orzekania oraz indywidualnych okoliczności.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Zajęcie komornicze.
Dzień dobry, mam pytanie. Narzeczony ma zadłużenie ale po rozmowie z Panią komornik ustalili że nie będzie miał zajęcia na koncie bo będzie wpłacał ustalona kwotę co miesiąc. Kwota zostaje co miesiąc wpłacona taka jaka została ustalona i faktycznie zajęcia nie ma na koncie bankowym. Moje pytanie jest takie jeżeli rozliczył się z podatku to dlaczego urząd przekierował kwotę do zwrotu do Pani Komornik ? Czy jest w ogóle taka możliwość jeżeli Pani ...
Pobyt w areszcie, a egzekucja komornicza.
We wrześniu ojcu dzieci zostały zasądzone alimenty, we wrześniu mi zapłacił ale w październiku już nie, kilka dni później został zatrzymany i obecnie przebywa w areszcie śledczym, w październiku złożone zostały papiery do komornika. Czy w czasie jego pobytu w areszcie jest możliwa egzekucja czy otrzymam jakieś pieniądze?...
Zwrot długu.
Pożyczyłam znajomemu pieniądze, nie mam pisemnej umowy, była to kwota 1000 zł, zwrócił mi 400 zł i reszty nie chce oddać. Jako dowód mam tylko SMS do niego, gdzie potwierdza że jest mi winny te pieniądze. Co mogę teraz zrobić, czy mam szanse w sądzie, czy sama mogę napisać pozew. Mogę prosić o jakieś wskazówki....
Działalność nierejestrowana.
Mam pytanie jeżeli osoba ma 4 dzieci nie pracuje na żądaną umowę o pracę żyje z renty dziecka i 500 plus a obecnie dorabia na tortach ile może dorobić żeby nie płacić podatku w urzędzie skarbowym torty robione w domu....

Wyszukiwarka