Świadczenia dla opiekuna osoby niepełnosprawnej.

Szanowni Państwo,
proszę o informację czy istnieją lub w jaki sposób mógłbym zebrać dane na temat dostępnych świadczeń dla opiekuna osoby niepełnosprawnej BEZ KRYTERIUM DOCHODOWEGO.
Krótki opis:
- opiekun opiekuje się osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji, bezterminowo z orzeczeniem o niepełnosprawności,
- osoba niepełnosprawna ma męża, lecz >75 lat, stąd nie jest w stanie się nią opiekować,
- opiekun nie podejmuje pracy ze względu na konieczność opieki 24h/dobę,
- kryterium dochodowe powoduje niemożność uzyskania świadczenia pielęgnacyjnego dla opiekuna (dochody na osobę za wysokie).
anonim cytuj
15-08-2023
Czy mąż ma znaczny stopień niepełnosprawności?
Nie, nie ma.

Dla syna świadczenie nie przysługuje.
Rozumiem, że nie istnieje żadna droga?
Małżonek musiałby mieć orzeczenie o niepełnosprawności - to jedyna opcja, która pozwalałaby na otrzymanie świadczeń dla syna?

O znacznym stopniu.
A czy może Pani wyjaśnić co oznacza to stwierdzenie? Mąż osoby niepełnosprawnej ma 80 lat. Nie ma orzeczenia, ale nie jest w stanie się zajmować osobą niepełnosprawną ze względu na wiek i brak energii fizycznej. Czy w takim razie można wystąpić o jakiś wniosek (do lekarza lub kogoś innego)?

O stopniach niepełnosprawności orzekają Zespoły ds. orzekania o niepełnosprawności - zwykle działają przy MOPSach/MOPRach

anonim cytuj
15-08-2023
Jeżeli chodzi o świadczenia dla opiekuna osoby niepełnosprawnej bez kryterium dochodowego, trzeba podkreślić, że większość świadczeń jest przyznawana po uwzględnieniu kryterium dochodowego. Niemniej jednak warto przeanalizować dostępne świadczenia i ulgi podatkowe, które mogą być dostępne dla opiekunów osób niepełnosprawnych.

Stopień niepełnosprawności ma kluczowe znaczenie w kwestii świadczeń i wsparcia. Zespoły ds. orzekania o niepełnosprawności, działające przy Miejskich Ośrodkach Pomocy Społecznej (MOPS) czy Miejskich Ośrodkach Pomocy Rodzinie (MOPR), są uprawnione do wydawania orzeczeń o stopniu niepełnosprawności. Warto więc zwrócić się do najbliższego MOPS/MOPR z wnioskiem o przeprowadzenie takiego orzeczenia dla męża osoby niepełnosprawnej.

Nawet jeżeli mąż osoby niepełnosprawnej nie posiada formalnego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, jego stan zdrowia i wiek mogą wpłynąć na możliwość uzyskania pewnych ulg czy wsparcia. Warto zastanowić się nad zwróceniem się do lekarza rodzinnego lub specjalisty w celu uzyskania dokumentacji medycznej potwierdzającej stan zdrowia męża. Taka dokumentacja może być pomocna w procesie orzekania o stopniu niepełnosprawności.

Podsumowując, w kontekście braku orzeczenia o stopniu niepełnosprawności męża, kluczowym krokiem jest skierowanie się do Zespołu ds. orzekania o niepełnosprawności. Dalsze kroki zależą od wyniku orzekania oraz indywidualnych okoliczności.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa o dożywocie.
Witam, w 2016roku została mi przepisana działka z domem. Siostra mamy nie posiada dzieci z mężem są tylko we dwoje. Z racji tego iż moi rodzice całe życie pomagali finansowo mamy siostrze np. w spłacie rat kredytu na dach, wymianę okien, zrobienie tarasu, wymiana odrodzenia, dlatego zgodziłam się podpisać umowę o dożywocia z ciotką i wujkiem. Niestety od jakiegoś czasu nasze relacje się pogorszyły ciotka ciągle chciała więcej i więcej oczywiście ...
Czy przy zwalnianiu się pracodawca ma obowiązek wypłacić mu ekwiwalent za rok 2021?
Witam. Mążowi za rok 2021 zostało 11 dni urlopu. Czy przy zwalnianiu się pracodawca ma obowiązek wypłacić mu ekwiwalent za rok 2021? I jeszcze jedno pytanie. Mąż chodził do technikum (4letnie). Pracę zaczął w listopadzie 2016 roku. Czy teraz już ma prawo do 26 dni urlopu? Z góry dziękuję za pomoc....
PODWAŻENIE WPISU W KARCIE ZGONU.
Mężczyzna umiera w domu, podczas nieobecności reszty domowników. Zwłoki znajduje syn i wzywa lekarza. Lekarz stwierdza "przyczynę naturalną" i wyklucza przestępstwo, co potwierdza policja. Lekarz wypytuje syna, który znalazł ciało, o stan zdrowia ojca. Syn odpowiada, że trudno ocenić, bo ojciec nie należał nawet do żadnej placówki medycznej i pewnie ze 20 lat nie był u lekarza. Na podstawie oceny wizualnej denata lekarz stwierdza, że zm...
Zwrot za rezerwację anulowaną bez podania przyczyny (bon turystyczny), co powinno zawierać ponaglenie do zwrotu zaliczki?
Dzień dobry, W zeszłym roku zrobiłam rezerwacje w ośrodku wczasowym płacąc bonem turystycznym ( 500zl). Z rezerwacji mogłam zrezygnować do końca lutego i liczyć na 100% zwrot zaliczki. Dzień przed końcem czasu, który regulaminowo kończył się na koniec lutego dostałam maile ze rezerwacja została anulowana bez podania przyczyny przez ośrodek. Mimo tygodniowych prób skontaktowania się z ośrodkiem mailowo i telefonicznie zmuszona byłam zrobić rezer...

Wyszukiwarka