Odszkodowanie za błąd medyczny.

Witam w 2018 żona rozcięła sobie palec 5 lewej ręki pojechała do szpitala gdzie została przyjęta przez lekarza chirurga, lekarz zszył jej ranę bez żadnego zdjęcia RTG wywiadu lub odesłaniu do placówki która może zrobić takie zdjęcie itd. Po tygodniu okazało się że nie może ruszać palcem bo lekarz nie zszył ścięgien tylko ranę powierzchownie . Obecnie w palec wszczepiona jest rurka żeby palec nie obumarł i można było wszczepić ścięgno, jego sprawność jest przewidywana na max 70%. Odbyły się 2 rozprawy przed Wojewódzka komisja ds. orzekania o zdarzeniach medycznych oby dwie wygrane i jasno stwierdzone że to był błąd . Szpital zaproponował 2000 zadośćuczynienia na co się oczywiście nie zgodziliśmy . Obecnie sprawę badało PZU które jest ubezpieczycielem szpitala i stwierdzili że lekarz nie popełnił żadnego błędu i nie mogą wypłacić odszkodowania. Radca prawny stwierdził że w sądzie można bić się o max 5tys jeśli oczywiście sędzia będzie przychylny . Moje pytanie jest następujące czy warto iść z tym do sądu i tłuc się parę lat ?
anonim cytuj
08-12-2023
To Ty musisz udowodnić, że doszło do błędu medycznego, a więc wykazać winę, wysokość szkód i związek przyczynowy między nimi. Oprócz odszkodowania za błąd medyczny możesz otrzymać także inne świadczenia – zadośćuczynienie za doznane krzywdy, rentę z tytułu częściowej lub trwałej utraty zdolności do pracy oraz zwrot kosztów związanych np. z koniecznością zapewnienia specjalistycznej opieki.

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Jakie prawa ma pracownik na zwolnieniu lekarskim?
Witam. Mam kilka pytań do prawników, proszę o szybką odpowiedź. 1. Czy pracodawca ma prawo do kontaktowania się ze mną podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 2. Jakie są moje prawa w zakresie ochrony miejsca pracy podczas zwolnienia lekarskiego? Czy pracodawca może mnie zwolnić podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 3. Jakie obowiązki mam jako pracownik na zwolnieniu lekarskim? Czy muszę na przykład informować pracodawcę o swoim stanie zdrow...
(Zniszczenie mienia) Uszkodziłem skrzynkę elektryczną na przystanku autobusowym. Gdzie mam się kierować w związku z ugodą lub ew. naprawienie szkody?
Witam. Jakiś miesiąc temu, uszkodziłem skrzynkę elektryczną na przystanku autobusowym. Niestety los chciał, że zostałem przyłapany przez policję. Sprawy potoczyły się dość szybko i zostałem oskarżony o zniszczenie mienia. Sprawa toczyć się będzie na wniosek MPK, które wyceniło szkodę na 2000zł. Z uwagi na to, że nie byłem karany, chciałbym podpisać z nimi jakąś ugodę i zobowiązać się do naprawienia szkody, co by było dla mnie mniej dolegliwe fina...
Przepisanie prawa do własności na jedno z dzieci.
Witam ,mam dwóch synów i córkę , chce odpisać na jednego syna dom z budynkami ale pola Nie mogę bo brakuje mi parę lat do emerytury rolniczej , chciał bym to załatwić za życia ,i przepisać wszystko na jednego syna- nie będę tłumaczył czemu tylko na niego bo to nie ważne, jak to zrobić żeby jeden syn i córka nie miała to tego prawa?...
Wymiana pionów wodno-kanalizacyjnych w bloku.
Witam , jak wygląda według prawa wymiana pionów wodno-kanalizacyjnych w bloku? Łazienka była remontowana jakiś czas temu rury są zabudowane, pozostawiony dostęp do liczników. Administracja twierdzi że wszystko musimy zrobić na własny koszt czyli rozebrać zabudowę a potem ją naprawić. Czy naprawdę tak jest, jeśli nie to jak z nimi rozmawiać na co się powołać?...

Wyszukiwarka