Witam w 2018 żona rozcięła sobie palec 5 lewej ręki pojechała do szpitala gdzie została przyjęta przez lekarza chirurga, lekarz zszył jej ranę bez żadnego zdjęcia RTG wywiadu lub odesłaniu do placówki która może zrobić takie zdjęcie itd. Po tygodniu okazało się że nie może ruszać palcem bo lekarz nie zszył ścięgien tylko ranę powierzchownie . Obecnie w palec wszczepiona jest rurka żeby palec nie obumarł i można było wszczepić ścięgno, jego sprawność jest przewidywana na max 70%. Odbyły się 2 rozprawy przed Wojewódzka komisja ds. orzekania o zdarzeniach medycznych oby dwie wygrane i jasno stwierdzone że to był błąd . Szpital zaproponował 2000 zadośćuczynienia na co się oczywiście nie zgodziliśmy . Obecnie sprawę badało PZU które jest ubezpieczycielem szpitala i stwierdzili że lekarz nie popełnił żadnego błędu i nie mogą wypłacić odszkodowania. Radca prawny stwierdził że w sądzie można bić się o max 5tys jeśli oczywiście sędzia będzie przychylny . Moje pytanie jest następujące czy warto iść z tym do sądu i tłuc się parę lat ?
To Ty musisz udowodnić, że doszło do błędu medycznego, a więc wykazać winę, wysokość szkód i związek przyczynowy między nimi. Oprócz odszkodowania za błąd medyczny możesz otrzymać także inne świadczenia – zadośćuczynienie za doznane krzywdy, rentę z tytułu częściowej lub trwałej utraty zdolności do pracy oraz zwrot kosztów związanych np. z koniecznością zapewnienia specjalistycznej opieki.
Dzień dobry, jestem ojcem dwóch corek, które bardzo kocham. Kilka lat po rozwodzie i opiece naprzemiennej jedna z moich córek zaczęła mieć problemy z matką i jej byłym partnerem. Córka podcięła sobie żyły będąc pod opieka matki. W czasie mojej opieki, zauwazylem to od razu, rozpocząłem z córką terapie u lekarza psychiatry. Najpierw farmakologiczna, która miała przygotowac córkę do terapii z psychologiem. Córka zaczęła być nastawiana przeciwko mni...
Witam serdecznie,
10 października kupiłam na stronie internetowej 2 komplety dresów.
11 listopada wysłałam odstąpienie od umowy przez pocztę e-mail ponieważ ciągle czekali na dostawę-brak towaru w magazynie.
14 listopada odpisali z informacją o anulowaniu zamówienia oraz prośbą o numer rachunku bankowego do zwrotu. Odpisałam.
18 listopada napisałam przypomnienie, oraz dzisiaj 30.11 ponaglenie.
Jaki krok powinien być następny? Jak odzyskać ...
Czy jeżeli mój lot został odwołany, planowo 21:20 zaproponowali mi lot o 7:40 następnego dnia z przesiadką w innym kraju, złożyłem reklamacje, w odpowiedzi dostałem przeprosiny i zaoferowali mi zniżkę 30 % na następny lot w ciągu roku. Czy mogę odrzucić ich ofertę i zażądać odszkodowania pieniężnego ?...
Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej? Ponieważ mam problem ze znalezieniem pracy z powodu mojej historii zatrudnienia przymierzam się do tego by w CV wpisać same prace za granicą przez agencje pracy, utrzymywać, że świadectw pracy nie mam bo były to prace na umowę zlecenie, a o pracach w Polsce, w których faktycznie pracowałem, nic nie wspominać w CV. I teraz mam pytanie, czy pracodawca wątpiący w to, że cały czas pracowałe...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: