Odszkodowanie za błąd medyczny.

Witam w 2018 żona rozcięła sobie palec 5 lewej ręki pojechała do szpitala gdzie została przyjęta przez lekarza chirurga, lekarz zszył jej ranę bez żadnego zdjęcia RTG wywiadu lub odesłaniu do placówki która może zrobić takie zdjęcie itd. Po tygodniu okazało się że nie może ruszać palcem bo lekarz nie zszył ścięgien tylko ranę powierzchownie . Obecnie w palec wszczepiona jest rurka żeby palec nie obumarł i można było wszczepić ścięgno, jego sprawność jest przewidywana na max 70%. Odbyły się 2 rozprawy przed Wojewódzka komisja ds. orzekania o zdarzeniach medycznych oby dwie wygrane i jasno stwierdzone że to był błąd . Szpital zaproponował 2000 zadośćuczynienia na co się oczywiście nie zgodziliśmy . Obecnie sprawę badało PZU które jest ubezpieczycielem szpitala i stwierdzili że lekarz nie popełnił żadnego błędu i nie mogą wypłacić odszkodowania. Radca prawny stwierdził że w sądzie można bić się o max 5tys jeśli oczywiście sędzia będzie przychylny . Moje pytanie jest następujące czy warto iść z tym do sądu i tłuc się parę lat ?
anonim cytuj
08-12-2023
To Ty musisz udowodnić, że doszło do błędu medycznego, a więc wykazać winę, wysokość szkód i związek przyczynowy między nimi. Oprócz odszkodowania za błąd medyczny możesz otrzymać także inne świadczenia – zadośćuczynienie za doznane krzywdy, rentę z tytułu częściowej lub trwałej utraty zdolności do pracy oraz zwrot kosztów związanych np. z koniecznością zapewnienia specjalistycznej opieki.

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Czy należą mu się pieniądze?
Szukam pomocy na nurtujące mnie pytanie. Otóż moi rodzice ponad 20 lat temu odpisali mnie i mojemu mężowi dom. Mojemu bratu kupili mieszkanie w mieście (wyłącznie z umeblowaniem). Uważali, że to będzie sprawiedliwy podział. Po kilku latach brat sprzedał to mieszkanie i wspólnie z żoną kupili inne mieszkanie, które znowu po iluś tam latach zabrał komornik za długi brata. Brat zmarł 2 lata temu a teraz jego syn żąda ode mnie spłaty, i ma pretensje,...
Wynagrodzenie na L4
Chciałem zapytać czy istnieje jakaś możliwość aby pracodawca (firma państwowa) wypłaciła pracownikowi mniejszą niż 80% pensji za dni spędzone na l4. Mianowicie osoba dostała wypłatę za listopad. Która wygląda na pasku następująco. 14 dni pracy wynagrodzenie 2699zl brutto (daje to 192zl) 8 dni l4 wynagrodzenie 606zl brutto (daje to 75zl) Wychodzi że za dni na l4 pracownik dostał jakieś 40% wynagrodzenia. Umowa o pracę na pełny etat, płacone za...
Co zrobić żeby dostać spadek po zmarłym ojcu który był obywatelem Australii
Dzień dobry, jakie kroki powinnam podjąć starając się o spadek po zmarłym ojcu który był obywatelem Australii i tam też zmarł. Jestem córką z pierwszego małżeństwa. Z góry dziękuję za pomoc....
Urlop na umowie o pracę.
Hej, umowa zlecenie kończy mi się w czerwcu. Od 1 lipca przechodzę na umowę o pracę u tego samego pracodawcy. Czy w lipcu mogę wziąć tydzień urlopu? Czy trzeba przepracować ileś czasu? W firmie pracuję dwa lata i mam dobra relację z szefową....

Wyszukiwarka