Witam w 2018 żona rozcięła sobie palec 5 lewej ręki pojechała do szpitala gdzie została przyjęta przez lekarza chirurga, lekarz zszył jej ranę bez żadnego zdjęcia RTG wywiadu lub odesłaniu do placówki która może zrobić takie zdjęcie itd. Po tygodniu okazało się że nie może ruszać palcem bo lekarz nie zszył ścięgien tylko ranę powierzchownie . Obecnie w palec wszczepiona jest rurka żeby palec nie obumarł i można było wszczepić ścięgno, jego sprawność jest przewidywana na max 70%. Odbyły się 2 rozprawy przed Wojewódzka komisja ds. orzekania o zdarzeniach medycznych oby dwie wygrane i jasno stwierdzone że to był błąd . Szpital zaproponował 2000 zadośćuczynienia na co się oczywiście nie zgodziliśmy . Obecnie sprawę badało PZU które jest ubezpieczycielem szpitala i stwierdzili że lekarz nie popełnił żadnego błędu i nie mogą wypłacić odszkodowania. Radca prawny stwierdził że w sądzie można bić się o max 5tys jeśli oczywiście sędzia będzie przychylny . Moje pytanie jest następujące czy warto iść z tym do sądu i tłuc się parę lat ?
To Ty musisz udowodnić, że doszło do błędu medycznego, a więc wykazać winę, wysokość szkód i związek przyczynowy między nimi. Oprócz odszkodowania za błąd medyczny możesz otrzymać także inne świadczenia – zadośćuczynienie za doznane krzywdy, rentę z tytułu częściowej lub trwałej utraty zdolności do pracy oraz zwrot kosztów związanych np. z koniecznością zapewnienia specjalistycznej opieki.
Ojciec dziecka od kilku lat nie płaci alimentów. Sprawa u komornika. Od roku pobieram alimenty z funduszu. Został skazany za nie płacenie alimentów. Odbyła się sprawa w sądzie i na następnej sprawie będzie on ze swoim adwokatem i żąda mediacji. Sprawy zakłada fundusz, ja chodzę jako świadek. Czy muszę zgodzić się na mediacje jak dług nie dotyczy tylko dziecka a też funduszu i komornika ?...
Czy ojciec 10 letniego syna pozbawiony władzy rodzicielskiej może założyć sprawę o widzenia z dzieckiem? Z tego co mi wiadomo to pozbawienie władzy rodzicielskiej to niemożność decydowania o sprawach dziecka. Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej to też brak widzeń i wszelkich kontaktów z dzieckiem? Czy mimo pozbawienia praw rodzicielskich jest sens o starania się przed sądem o widzenia z synem?...
Mam zasądzone alimenty na rzecz mojej córki. Córka jest już dorosła, nie uczy się nigdzie, pracuje na etacie. Chciałbym uwolnić się od płacenia córce tych alimentów. Jakie są inne możliwości oprócz pozwu o wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego aby załatwić tą sprawę. Z góry dziękuję za pomoc....
Mam pytanie, pracuje w ZK praca już mi tak siadła na psychikę że wzięłam L4 od psychiatry. Od znajomych wiem że dyrektor nie był tym zadowolony, wzywa mnie na rozmowę o zaistniałej sytuacji mam obawy że chce mi wręczyć rozwiązanie umowy lub dyscyplinarkę z jakiegoś tam powodu. Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązali ze mną umowę ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: