Czy można żądać zwrotu zadatku?

Witam. Potrzebuję szybkiej porady. Zamówiłam wczasy nad naszym morzem. W internecie piękne zdjęcia. Na miejscu okazało się wszystko inne niż na zdjęciu. Po prostu koszmar. Oczywiście zrezygnowaliśmy. Ale był wpłacony zadatek 500 zł. Zrezygnowaliśmy nie ze swojej winy, tylko zostaliśmy oszukani. Czy mogę się upominać o zwrot tego zadatku?
anonim cytuj
11-08-2023
Finansowanie zadatku zależne są od tego, która ze stron wycofa się z kontraktu. Jeśli to kupujący, który wręczył zadatek, wycofał się z umowy, przepada mu cała kwota wpłacona tytułem zadatku. Jeśli natomiast wina jest po stronie sprzedającego, będzie on musiał zwrócić kupującemu dwukrotną wartość zadatku.

anonim cytuj
11-08-2023
Finansowanie zadatku zależne są od tego, która ze stron wycofa się z kontraktu. Jeśli to kupujący, który wręczył zadatek, wycofał się z umowy, przepada mu cała kwota wpłacona tytułem zadatku. Jeśli natomiast wina jest po stronie sprzedającego, będzie on musiał zwrócić kupującemu dwukrotną wartość zadatku.

Ja zrezygnowałam ale z winy drugiej strony.

anonim cytuj
11-08-2023
Więc to Pani zrezygnowała. Zadatek przepada.

anonim cytuj
11-08-2023
Sytuacja dotycząca zadatku jest uregulowana w Kodeksie cywilnym. Zgodnie z art. 394 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli jedna ze stron nie dopełni umowy, druga strona, która dała zadatek, może żądać jego podwójnej wartości, natomiast jeżeli to druga strona dała zadatek, może zatrzymać go.

Witam. Potrzebuję szybkiej porady. Zamówiłam wczasy nad naszym morzem. W internecie piękne zdjęcia. Na miejscu okazało się wszystko inne niż na zdjęciu. Po prostu koszmar. Oczywiście zrezygnowaliśmy. Ale był wpłacony zadatek 500 zł. Zrezygnowaliśmy nie ze swojej winy, tylko zostaliśmy oszukani. Czy mogę się upominać o zwrot tego zadatku?

W opisanej przez Panią sytuacji, jeżeli rzeczywiście oferta była myląca i niezgodna z rzeczywistością, to można uznać, że to druga strona naruszyła warunki umowy. W takim przypadku zgodnie z powyższym przepisem, Pani nie tylko może żądać zwrotu wpłaconego zadatku, ale także jego podwójnej wartości. Wskazane jest posiadanie dowodów niezgodności oferty z rzeczywistością (np. zdjęcia, świadkowie).

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak uniknąć komornika?
Witam mam zadłużenie na około 3000 zł. Wysłałem do nich pismo by móc płacić zadłużenie w ratach, niestety nie wydali na to zgody. Jak inaczej mogę uniknąć komornika który wejdzie mi na pensje ?? Niestety nie posiadam takiej gotówki ale chce sukcesywnie spłacać zadłużenie....
Środki z przestępstwa.
Witam mam takie pytanie. Mój znajomy około 10 lat temu został skazany za oszustwo, dzisiaj już sprawa jest zamknięta, poszkodowani spłaceni i znajomy jest osoba oficjalnie nie karana (zatarcie wyroku) Po 10 latach otrzymał wiadomość od banku, że posiada u nich kont, które kiedyś zajęła mu prokuratura wraz z środkami. Myślał, że to konto jest zamknięte, ale nie jest. Poszedł do banku aby zamknąć konto, a okazało się, że są tam jeszcze środki z os...
Uchylenie obowiązku alimentacyjnego na dorosłe dzieci.
Chce złożyć wnioski o uchylenie obowiązku alimentacyjnego na dorosłe dzieci które dawno się usamodzielniły. I tu mam problem gdzie taki wniosek składać, w miejscu mojego zamieszkania czy do sądu, który wydawał postanowienia. I tu kolejny problem, bo sądy już nie istnieją, te które wydawały postanowieniem problem jest z ustaleniem akt spraw. Czy jak złoże wniosek o uchylenie do sądu rejonowego w miejscu mojego zamieszkania, to będzie to rozpatryw...
Czy jestem odpowiedzialny za szkodę wyrządzoną przez mojego dziecka?
Witam, Mam pewien problem prawny i nie jestem pewien, jak powinienem się zachować w tej sytuacji. Kilka dni temu moje dziecko, które ma 8 lat, bawiło się w naszym ogrodzie z kolegami. Podczas zabawy ich piłka wystrzeliła i uderzyła w sąsiadujące ogrodzenie sąsiada, powodując uszkodzenia. Sąsiad poinformował mnie o tym zajściu i zażądał, żebym naprawił zniszczone ogrodzenie, a także zapłacił za koszty naprawy. Niestety, nie mam ubezpieczenia...

Wyszukiwarka