Czy można żądać zwrotu zadatku?

Witam. Potrzebuję szybkiej porady. Zamówiłam wczasy nad naszym morzem. W internecie piękne zdjęcia. Na miejscu okazało się wszystko inne niż na zdjęciu. Po prostu koszmar. Oczywiście zrezygnowaliśmy. Ale był wpłacony zadatek 500 zł. Zrezygnowaliśmy nie ze swojej winy, tylko zostaliśmy oszukani. Czy mogę się upominać o zwrot tego zadatku?
anonim cytuj
11-08-2023
Finansowanie zadatku zależne są od tego, która ze stron wycofa się z kontraktu. Jeśli to kupujący, który wręczył zadatek, wycofał się z umowy, przepada mu cała kwota wpłacona tytułem zadatku. Jeśli natomiast wina jest po stronie sprzedającego, będzie on musiał zwrócić kupującemu dwukrotną wartość zadatku.

anonim cytuj
11-08-2023
Finansowanie zadatku zależne są od tego, która ze stron wycofa się z kontraktu. Jeśli to kupujący, który wręczył zadatek, wycofał się z umowy, przepada mu cała kwota wpłacona tytułem zadatku. Jeśli natomiast wina jest po stronie sprzedającego, będzie on musiał zwrócić kupującemu dwukrotną wartość zadatku.

Ja zrezygnowałam ale z winy drugiej strony.

anonim cytuj
11-08-2023
Więc to Pani zrezygnowała. Zadatek przepada.

anonim cytuj
11-08-2023
Sytuacja dotycząca zadatku jest uregulowana w Kodeksie cywilnym. Zgodnie z art. 394 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli jedna ze stron nie dopełni umowy, druga strona, która dała zadatek, może żądać jego podwójnej wartości, natomiast jeżeli to druga strona dała zadatek, może zatrzymać go.

Witam. Potrzebuję szybkiej porady. Zamówiłam wczasy nad naszym morzem. W internecie piękne zdjęcia. Na miejscu okazało się wszystko inne niż na zdjęciu. Po prostu koszmar. Oczywiście zrezygnowaliśmy. Ale był wpłacony zadatek 500 zł. Zrezygnowaliśmy nie ze swojej winy, tylko zostaliśmy oszukani. Czy mogę się upominać o zwrot tego zadatku?

W opisanej przez Panią sytuacji, jeżeli rzeczywiście oferta była myląca i niezgodna z rzeczywistością, to można uznać, że to druga strona naruszyła warunki umowy. W takim przypadku zgodnie z powyższym przepisem, Pani nie tylko może żądać zwrotu wpłaconego zadatku, ale także jego podwójnej wartości. Wskazane jest posiadanie dowodów niezgodności oferty z rzeczywistością (np. zdjęcia, świadkowie).

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Przywrócenie terminu w postępowaniu egzekucyjnym.
Witam, chciałbym złożyć wniosek o przywrócenie terminu w postepowaniu egzekucyjnym w administracji. Dowiedziałem się że mam zajęty rachunek bankowy, informację ta otrzymałem dopiero w placówce bankowej podczas wizyty. Okazało się, że na adres pod którym od wielu lat nie mieszkam został wysłany tytuł wykonawczy, który odebrał ktoś z rodziny z 2 miesiące temu i zapomniał mi powiedzieć. Nie jestem w stanie złożyć zarzutu, bo od momentu doręczenia je...
Jestem w 13 tygodniu ciąży. Dziś Mój szef zwolnił mnie z pracy. Co zrobić w tej sytuacji?
Hej Jestem w ciąży w 13 tygodniu ciąży ... Dziś Mój szef zwolnił mnie z pracy i podpisałam wypowiedzenie.. Nie wiem co robić w tej sytuacji? Jak wygląda to prawnie?...
Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy. Gdzie zgłosić mobbing? Co zrobić?
Witam , pracuje w firmie gastronomicznej od 1,5 roku , Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy , między innymi wydarzyła się sytuacja że trafiłam do szpitala z przemęczenia , w zamian po powrocie ze szpitala szef daje mi tylko pracować 2 dni w tygodniu i o tą pracę jeszcze muszę prosić , prześmiewczo mówi że nie bo się ,,przemeczysz hehe " i chce dać mi umowę teraz na pół etatu. Czy muszę przyjąć umowę na pół etatu? Gdzie zgłosić mobbing? ...
zwrócenie kosztów za szkolenie
Czy pracodawca ma prawo żądać zwrócenia kosztów za szkolenie? Poszłam do nowej pracy i na samym początku przeszłam 19h "szkolenia" (miało być 14h), pokazywano mi wtedy co i gdzie znajduje się w miejscu pracy oraz jak obsługiwać kase fiskalną. Powiedziano mi, że za owe szkolenie będę miała zapłacone jak za normalne godziny pracy ale gdy odejdę w ciągu 3msc. to będę musiała zwrócić za nie koszta. Czy istnieje takie prawo, aby pracodawca...

Wyszukiwarka