Czy można żądać zwrotu zadatku?

Witam. Potrzebuję szybkiej porady. Zamówiłam wczasy nad naszym morzem. W internecie piękne zdjęcia. Na miejscu okazało się wszystko inne niż na zdjęciu. Po prostu koszmar. Oczywiście zrezygnowaliśmy. Ale był wpłacony zadatek 500 zł. Zrezygnowaliśmy nie ze swojej winy, tylko zostaliśmy oszukani. Czy mogę się upominać o zwrot tego zadatku?
anonim cytuj
11-08-2023
Finansowanie zadatku zależne są od tego, która ze stron wycofa się z kontraktu. Jeśli to kupujący, który wręczył zadatek, wycofał się z umowy, przepada mu cała kwota wpłacona tytułem zadatku. Jeśli natomiast wina jest po stronie sprzedającego, będzie on musiał zwrócić kupującemu dwukrotną wartość zadatku.

anonim cytuj
11-08-2023
Finansowanie zadatku zależne są od tego, która ze stron wycofa się z kontraktu. Jeśli to kupujący, który wręczył zadatek, wycofał się z umowy, przepada mu cała kwota wpłacona tytułem zadatku. Jeśli natomiast wina jest po stronie sprzedającego, będzie on musiał zwrócić kupującemu dwukrotną wartość zadatku.

Ja zrezygnowałam ale z winy drugiej strony.

anonim cytuj
11-08-2023
Więc to Pani zrezygnowała. Zadatek przepada.

anonim cytuj
11-08-2023
Sytuacja dotycząca zadatku jest uregulowana w Kodeksie cywilnym. Zgodnie z art. 394 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli jedna ze stron nie dopełni umowy, druga strona, która dała zadatek, może żądać jego podwójnej wartości, natomiast jeżeli to druga strona dała zadatek, może zatrzymać go.

Witam. Potrzebuję szybkiej porady. Zamówiłam wczasy nad naszym morzem. W internecie piękne zdjęcia. Na miejscu okazało się wszystko inne niż na zdjęciu. Po prostu koszmar. Oczywiście zrezygnowaliśmy. Ale był wpłacony zadatek 500 zł. Zrezygnowaliśmy nie ze swojej winy, tylko zostaliśmy oszukani. Czy mogę się upominać o zwrot tego zadatku?

W opisanej przez Panią sytuacji, jeżeli rzeczywiście oferta była myląca i niezgodna z rzeczywistością, to można uznać, że to druga strona naruszyła warunki umowy. W takim przypadku zgodnie z powyższym przepisem, Pani nie tylko może żądać zwrotu wpłaconego zadatku, ale także jego podwójnej wartości. Wskazane jest posiadanie dowodów niezgodności oferty z rzeczywistością (np. zdjęcia, świadkowie).

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty z Funduszu Alimentacyjnego, a ślub z nowym partnerem.
Witam chciałam się zapytać czy jak pobieram z funduszu alimentacyjnego alimenty na dzieci to czy jak wezmę ślub z partnerem który nie jest ojcem dzieci moich to już nie będą się należały?...
Wezwanie do bycia rodziną zastępczą.
Członek z dalekiej rodziny, ale jednak spokrewniony, napisał list w desperacji, że wskaże mnie jako rodzinę zastępczą dla swojego dziecka (odebrano mu prawa). Myślę, że już dawno to dziecko jest w rodzinie zastępczej, ale chciałabym podpytać o kwestie prawne. Czy może przyjść do mnie wezwanie do stawienia się w sądzie w innym mieście, gdzie ja nawet nie wyrażam na to zgody. Nie chcę się tułać przez pół Polski, bo ktoś sobie wymyślił, że będą rodz...
Odrzucenie długów
Mam takie pytanie. Moja teściowa zmarła pod koniec roku, po czym zostawiła długi(odrzucili wszyscy najbliżsi), ale matka zmarłej nie, czy ona miała też te pierwsze pół roku, czy pół roku od odrzucenia wszystkich najbliższych(liczę w tym dzieci i męża zmarłej), teraz drugie pytanie, rodzeństwo zmarłej grozi sądem rodzinę, że oni nie będą zrzekać się spadku,że mamy wszystko spłacić itp....
Co z mieszkaniem po rozwodzie?
Taka sytuacja. Kobieta po rozwodzie mieszka z synem w mieszkaniu byłego męża. Kobieta ma nowego męża . Były mąż chce aby kobieta wyprowadziła się z mieszkania. Nie ma żadnej umowy między nimi. Dziecko jest nie pełnoletnie. Kobieta nie ma się gdzie wyprowadzić. Czy były mąż musi zapewnić jakieś lokum socjalne ? Czy ma prawo ' wyrzucić' była żonę z dzieckiem z jego mieszkania? Wspomnę że obiecał przepisanie mieszkania na dziecko w zamian za rozwód...

Wyszukiwarka