Czy można żądać zwrotu zadatku?

Witam. Potrzebuję szybkiej porady. Zamówiłam wczasy nad naszym morzem. W internecie piękne zdjęcia. Na miejscu okazało się wszystko inne niż na zdjęciu. Po prostu koszmar. Oczywiście zrezygnowaliśmy. Ale był wpłacony zadatek 500 zł. Zrezygnowaliśmy nie ze swojej winy, tylko zostaliśmy oszukani. Czy mogę się upominać o zwrot tego zadatku?
anonim cytuj
11-08-2023
Finansowanie zadatku zależne są od tego, która ze stron wycofa się z kontraktu. Jeśli to kupujący, który wręczył zadatek, wycofał się z umowy, przepada mu cała kwota wpłacona tytułem zadatku. Jeśli natomiast wina jest po stronie sprzedającego, będzie on musiał zwrócić kupującemu dwukrotną wartość zadatku.

anonim cytuj
11-08-2023
Finansowanie zadatku zależne są od tego, która ze stron wycofa się z kontraktu. Jeśli to kupujący, który wręczył zadatek, wycofał się z umowy, przepada mu cała kwota wpłacona tytułem zadatku. Jeśli natomiast wina jest po stronie sprzedającego, będzie on musiał zwrócić kupującemu dwukrotną wartość zadatku.

Ja zrezygnowałam ale z winy drugiej strony.

anonim cytuj
11-08-2023
Więc to Pani zrezygnowała. Zadatek przepada.

anonim cytuj
11-08-2023
Sytuacja dotycząca zadatku jest uregulowana w Kodeksie cywilnym. Zgodnie z art. 394 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli jedna ze stron nie dopełni umowy, druga strona, która dała zadatek, może żądać jego podwójnej wartości, natomiast jeżeli to druga strona dała zadatek, może zatrzymać go.

Witam. Potrzebuję szybkiej porady. Zamówiłam wczasy nad naszym morzem. W internecie piękne zdjęcia. Na miejscu okazało się wszystko inne niż na zdjęciu. Po prostu koszmar. Oczywiście zrezygnowaliśmy. Ale był wpłacony zadatek 500 zł. Zrezygnowaliśmy nie ze swojej winy, tylko zostaliśmy oszukani. Czy mogę się upominać o zwrot tego zadatku?

W opisanej przez Panią sytuacji, jeżeli rzeczywiście oferta była myląca i niezgodna z rzeczywistością, to można uznać, że to druga strona naruszyła warunki umowy. W takim przypadku zgodnie z powyższym przepisem, Pani nie tylko może żądać zwrotu wpłaconego zadatku, ale także jego podwójnej wartości. Wskazane jest posiadanie dowodów niezgodności oferty z rzeczywistością (np. zdjęcia, świadkowie).

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna a rozwód.
Razem z mężem kupiliśmy mieszkanie 1/2 własności, mamy rozdzielność majątkową. Pieniądze na wkład własny pochodziły z majątku męża. Tuż przed odbiorem mieszkania mąż zrezygnował z zakupu i postanowił wziąć sobie na kredyt samochód. Przy rozwiązaniu umowy deweloperskiej mąż w akcie notarialnym wyraził zgodę na przekazanie zwrotu tych pieniędzy na moje konto, ustnie ustaliliśmy, ze w ten sposób mąż pomoże mi kupić małe mieszkanie dla mnie. W chwili...
sprzedaż mieszkania bez opodatkowania
Witam mieszkanie kupione czerwiec 2016 z rynku wtórnego, kiedy można sprzedać nie płacąc 19% podatku?....
Spłaciłem dług alimentacyjny, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie?
Witam. Mam następujące pytanie Spłaciłem dług alimentacyjny w całości oprócz kosztów egzekucyjnych, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie o uiszczenie tych kosztów. Z góry dziękuję. Pozdrawiam....
Podważenie testamentu.
W 2016r. moja chrzestna (siostra ojca)napisała testament u notariusza, w którym zapisała na mnie kawalerkę + 1/3 działki. W 2022r. chrzestna umarła, na otwarciu testamentu byli jej bracia ( nie miała męża ani dzieci), którzy nie zgłaszali sprzeciwu (za życia chrzestna poinformowała o testamencie i mnie jako spadkobierczyni wszystkich potencjalnych zainteresowanych). W 2023r. Umarł mój ojciec, który za życia przepisał mi również 1/3 tej samej dzia...

Wyszukiwarka