Czy można żądać zwrotu zadatku?

Witam. Potrzebuję szybkiej porady. Zamówiłam wczasy nad naszym morzem. W internecie piękne zdjęcia. Na miejscu okazało się wszystko inne niż na zdjęciu. Po prostu koszmar. Oczywiście zrezygnowaliśmy. Ale był wpłacony zadatek 500 zł. Zrezygnowaliśmy nie ze swojej winy, tylko zostaliśmy oszukani. Czy mogę się upominać o zwrot tego zadatku?
anonim cytuj
11-08-2023
Finansowanie zadatku zależne są od tego, która ze stron wycofa się z kontraktu. Jeśli to kupujący, który wręczył zadatek, wycofał się z umowy, przepada mu cała kwota wpłacona tytułem zadatku. Jeśli natomiast wina jest po stronie sprzedającego, będzie on musiał zwrócić kupującemu dwukrotną wartość zadatku.

anonim cytuj
11-08-2023
Finansowanie zadatku zależne są od tego, która ze stron wycofa się z kontraktu. Jeśli to kupujący, który wręczył zadatek, wycofał się z umowy, przepada mu cała kwota wpłacona tytułem zadatku. Jeśli natomiast wina jest po stronie sprzedającego, będzie on musiał zwrócić kupującemu dwukrotną wartość zadatku.

Ja zrezygnowałam ale z winy drugiej strony.

anonim cytuj
11-08-2023
Więc to Pani zrezygnowała. Zadatek przepada.

anonim cytuj
11-08-2023
Sytuacja dotycząca zadatku jest uregulowana w Kodeksie cywilnym. Zgodnie z art. 394 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli jedna ze stron nie dopełni umowy, druga strona, która dała zadatek, może żądać jego podwójnej wartości, natomiast jeżeli to druga strona dała zadatek, może zatrzymać go.

Witam. Potrzebuję szybkiej porady. Zamówiłam wczasy nad naszym morzem. W internecie piękne zdjęcia. Na miejscu okazało się wszystko inne niż na zdjęciu. Po prostu koszmar. Oczywiście zrezygnowaliśmy. Ale był wpłacony zadatek 500 zł. Zrezygnowaliśmy nie ze swojej winy, tylko zostaliśmy oszukani. Czy mogę się upominać o zwrot tego zadatku?

W opisanej przez Panią sytuacji, jeżeli rzeczywiście oferta była myląca i niezgodna z rzeczywistością, to można uznać, że to druga strona naruszyła warunki umowy. W takim przypadku zgodnie z powyższym przepisem, Pani nie tylko może żądać zwrotu wpłaconego zadatku, ale także jego podwójnej wartości. Wskazane jest posiadanie dowodów niezgodności oferty z rzeczywistością (np. zdjęcia, świadkowie).

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie za porozumieniem stron.
W mojej firmie są zwolnienia. Mam umowę na czas nie określony. Gdybym dostała wypowiedzenie to co mam zrobić? Nie podpisywać go? Czy gdy podpisze wypowiedzenie za porozumieniem stron to mam jeszcze 3 miesiące pracujące? Czy przysługuje mi odprawa? Mam stanowisko specjalisty do spraw transportu więc chyba zostanie ono zlikwidowane więc odprawa się należy?...
Wyrok nakazowy, czy da się coś z tym zrobić?
Witam Mam nakaz zapłaty jeszcze nie odebrany ale wiem z portalu e-sądu suma do zapłaty 10 tyś a koszty sądowe to 5 tyś czy ja coś mogę z tym zrobić jeszcze? Chodzi o czynsz i wyrok jest nakazowy....
Okres wypowiedzenia na L4
Witam chciałabym się upewnić w jednej sprawie a mianowicie; Mam stała umowę o pracę, złożyłam wypowiedzenie kierowniczka kazała odpracować 1.5 miesiąca z 3miesiecy. Ok konczy się czas odpracowania a ja wylądowałam na l4 od początku października i raczej juz do końca odpracowania na nim zostanę (termin mija 10.11.2021). Moje pytanie czy jeśli będę tego 10tego na l4 to moja umowa wygasnie? Czy muszę być tego dnia w pracy zeby umowa dobiegła końc...
L4 po ustaniu zatrudnienia
Dzień dobry, mam pytanie 02.10 ustało zatrudnienie u pracodawcy (umowa na zastępstwo). 04.10 zostało mi wystawione zwolnienie l4 na okres 2 tygodni. Mam pytanie bo gdzieś wyczytałam. Czy po ustaniu zatrudnienia żeby l4 było wypłacone musi trwać min. 30 dni? Czyli gdyby lekarz nie przedłużył l4 to nie dostane pieniędzy za te 2 tygodnie?...

Wyszukiwarka