Kto może brać udział w przesłuchaniu podejrzanego?

Jestem osobą leczącą się na zaburzenia lękowo- depresyjne. Dostałem wezwanie na Policję w charakterze podejrzanego. Moje pytanie: czy w trakcie przesłuchania może mi towarzyszyć żona, chodzi o to żeby była w pomieszczeniu i jej obecność wspierała mnie emocjonalnie. Jak to załatwić formalnie ?
anonim cytuj
11-08-2023
Podejrzany może ustanowić obrońcę i tylko on może towarzyszyć podejrzanemu w czasie tej czynności. A jeśli w trakcie przesłuchania ujawnią się wątpliwości co do stanu zdrowia psychicznego podejrzanego, zostanie on poddany opiniowaniu sądowo-psychiatrycznemu w trybie art. 202 kpk.
To jest dokładnie to co będzie, lub być może.

anonim cytuj
11-08-2023
Podejrzany może ustanowić obrońcę i tylko on może towarzyszyć podejrzanemu w czasie tej czynności. A jeśli w trakcie przesłuchania ujawnią się wątpliwości co do stanu zdrowia psychicznego podejrzanego, zostanie on poddany opiniowaniu sądowo-psychiatrycznemu w trybie art. 202 kpk.
To jest dokładnie to co będzie, lub być może.

Czyli nie mogę ustanowić żony pełnomocnikiem?

anonim cytuj
11-08-2023
Nie ma takiej opcji. Pełnomocnikiem w postępowaniu karnym może być adwokat, radca prawny lub radca Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej.

anonim cytuj
11-08-2023
Zgadza się, w postępowaniu karnym pełnomocnikiem może być jedynie osoba posiadająca odpowiednie kwalifikacje, czyli adwokat, radca prawny lub radca Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej. Podstawę prawną dla tej regulacji stanowi art. 87 § 1 Kodeksu postępowania karnego.

Jeśli chodzi o obecność żony podczas przesłuchania w charakterze wsparcia emocjonalnego, nie ma przewidzianej takiej możliwości w polskim prawie. Art. 175 § 1 kpk stanowi, że podejrzanemu, oskarżonemu przysługuje prawo do obrony, w tym prawo do korzystania z pomocy obrońcy wybranego lub ustanowionego według przepisów kpk.

W odniesieniu do powyższego cytatu, art. 202 kpk faktycznie przewiduje możliwość poddania osoby podejrzanej badaniu sądowo-psychiatrycznemu w przypadku wątpliwości dotyczących jej zdolności do uczestnictwa w postępowaniu. Niemniej jednak, zastosowanie tej procedury wymaga konkretnych przesłanek i jest stosowane w sytuacjach, gdy istnieją uzasadnione wątpliwości co do zdolności psychicznych podejrzanego.

Jeśli masz obawy dotyczące swojego stanu psychicznego podczas przesłuchania, warto poinformować o tym organ prowadzący postępowanie. Może to pomóc w zrozumieniu Twojej sytuacji i zapewnieniu odpowiednich warunków podczas przesłuchania.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Partner na dziecko z innego związku. Po małżeństwie jakie będę miała zobowiązania do tego nieletniego dziecka?
Witam Chciałabym zasięgnąć porady od ludzi lepiej znających się na prawie ode mnie, bo meczy mnie cała ta sprawa przez moje niewiedzę. Jestem młoda kobieta, która związała się z mężczyzna z dzieckiem z poprzedniego związku. Nasz związek nie jest formalny (tj. konkubinat). Zastanawiam się jak fakt, że mój partner posiada dziecko wpłynie na naszą przyszłość. W pełni rozumiem obowiązek alimentacyjny oraz spotkań z nieletnim. Co mnie męczy to kwest...
Kłopoty z niezgodnymi zapisami w umowie najmu
Chciałbym zapytać o coś, co zaczyna mi spędzać sen z powiek. Mam problem z moją obecną umową najmu. Mieszkam w tej kawalerce od prawie roku, a od dwóch miesięcy mój wynajmujący próbuje wprowadzić do umowy najmu zapisy, które wydają mi się dość niepokojące. Chciałby wpisać do umowy najmu zapis, który obliguje mnie do pokrycia wszystkich napraw powyżej 500 zł. Dodatkowo, chce wprowadzić zapis, który daje mu prawo do wejścia do mieszkania bez upr...
Czy należy się spadek mojemu dziadkowi?
Witam serdecznie potrzebuje porady prawnej . Mój tata dostał w spadku ziemie(dzialkę) ale na tej działce są budynki podzielone na dwoje w spadku kto ma do tego prawo ?? Mój tata cały czas opiekował się swoim ojcem aż do śmierci i z obór zrobił pokoje i teraz tam mieszka od co najmniej 10 lat jego siostra która dostała pół tych budynków nie dokładała do niczego i nie pomagała w opiece swojego ojca . Dzwoniła ostatnio i groziła że jej się to należ...
Jak liczy się czas pracy w delegacji?
Pracodawca wysyła mnie i innych pracowników na szkolenie wyjazdowe, które odbywa się w miejscu oddalonym o 240 km od miejsca pracy. Szkolenie odbywa się w godzinach 10-17, więc aby dotrzeć na miejsce, czas wyjazdu musi być o godzinie 7:30, a powrót do miejsca pracy nastąpi najwcześniej o godzinie 19:30. Czy osobie, której zostają dodatkowo powierzone obowiązki kierowcy (zostanie w tym dniu wydany pojazd służbowy), czas dojazdu będzie wliczać się...

Wyszukiwarka