Kto może brać udział w przesłuchaniu podejrzanego?

Jestem osobą leczącą się na zaburzenia lękowo- depresyjne. Dostałem wezwanie na Policję w charakterze podejrzanego. Moje pytanie: czy w trakcie przesłuchania może mi towarzyszyć żona, chodzi o to żeby była w pomieszczeniu i jej obecność wspierała mnie emocjonalnie. Jak to załatwić formalnie ?
anonim cytuj
11-08-2023
Podejrzany może ustanowić obrońcę i tylko on może towarzyszyć podejrzanemu w czasie tej czynności. A jeśli w trakcie przesłuchania ujawnią się wątpliwości co do stanu zdrowia psychicznego podejrzanego, zostanie on poddany opiniowaniu sądowo-psychiatrycznemu w trybie art. 202 kpk.
To jest dokładnie to co będzie, lub być może.

anonim cytuj
11-08-2023
Podejrzany może ustanowić obrońcę i tylko on może towarzyszyć podejrzanemu w czasie tej czynności. A jeśli w trakcie przesłuchania ujawnią się wątpliwości co do stanu zdrowia psychicznego podejrzanego, zostanie on poddany opiniowaniu sądowo-psychiatrycznemu w trybie art. 202 kpk.
To jest dokładnie to co będzie, lub być może.

Czyli nie mogę ustanowić żony pełnomocnikiem?

anonim cytuj
11-08-2023
Nie ma takiej opcji. Pełnomocnikiem w postępowaniu karnym może być adwokat, radca prawny lub radca Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej.

anonim cytuj
11-08-2023
Zgadza się, w postępowaniu karnym pełnomocnikiem może być jedynie osoba posiadająca odpowiednie kwalifikacje, czyli adwokat, radca prawny lub radca Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej. Podstawę prawną dla tej regulacji stanowi art. 87 § 1 Kodeksu postępowania karnego.

Jeśli chodzi o obecność żony podczas przesłuchania w charakterze wsparcia emocjonalnego, nie ma przewidzianej takiej możliwości w polskim prawie. Art. 175 § 1 kpk stanowi, że podejrzanemu, oskarżonemu przysługuje prawo do obrony, w tym prawo do korzystania z pomocy obrońcy wybranego lub ustanowionego według przepisów kpk.

W odniesieniu do powyższego cytatu, art. 202 kpk faktycznie przewiduje możliwość poddania osoby podejrzanej badaniu sądowo-psychiatrycznemu w przypadku wątpliwości dotyczących jej zdolności do uczestnictwa w postępowaniu. Niemniej jednak, zastosowanie tej procedury wymaga konkretnych przesłanek i jest stosowane w sytuacjach, gdy istnieją uzasadnione wątpliwości co do zdolności psychicznych podejrzanego.

Jeśli masz obawy dotyczące swojego stanu psychicznego podczas przesłuchania, warto poinformować o tym organ prowadzący postępowanie. Może to pomóc w zrozumieniu Twojej sytuacji i zapewnieniu odpowiednich warunków podczas przesłuchania.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Dzień wolny za pracę w święto.
Praca w systemie RÓWNOWAŻNYM ,okres rozliczeniowy 3 miesięczny (praca zmianowa) Hipotetycznie przyjmijmy sytuację: Ten tydzień pracy rozpoczęty w niedzielę 13 sierpnia zmiana nocna 22-6 poniedziałek 14 sierpnia - oddany dzień wolny za pracę w niedzielę 13 sierp. wtorek 15 sierpień - święto- praca rozpoczynana o 22 -6. Czy za pracę rozpoczynaną w to święto pracodawca musi oddać dzień wolny do końca okresu rozliczeniowego ?...
Szkoła wystąpiła do Sądu Rodzinnego.
Witam mam pytanie, jeśli szkoła wystąpiła do sądu rodzinnego o nienależycie wykonywaną władzę rodzicielską ponieważ dziecko jest problemowe ( nazywając rzecz po imieniu Pyskate) i sąd nie znalazł przesłanek dla tego wniosku. Uznał że nie widzi tu żadnego argumentu który wskazywała by na winę rodziców. Czy w takim przypadku mogę wystąpić przeciwko szkole o " szykanowanie " mojej rodziny, czy też bezpodstawne pomówienia? Śmiem twierdzić ...
Wypłata art 18?
Dzień dobry razem z 4ma kolegami z pracy zaczęliśmy prace u tego samego pracodawcy jestesmy zatrudnieni na stanowisku młodszy specjalista od dwóch lat na umowę na czas nieokreślony, razem z kolegami zarabiamy równo lecz mniej niż starsi specjaliści którzy wykonują tą same prace te same obowiązki lub mniej oraz maja mniejsze często uprawnienia ale pracują we firmie dłużej, a dostają wieksza wypłatę czy to nie podchodzi pod art 18 kodeksu pracy? Do...
nie udowodniona wada sprzętu / zwrot
Witam, Dwa dni temu sprzedałam Xboxa series s, kupujący testował sprzęt, oglądał, zatwierdził i kupił. Na następny dzień odezwał się z informacją, jako że sprzęt jest niesprawny. Wyłącza się podczas użytkowania i się przegrzewa. Na prośbę o załączenie dowodu tj. Filmiku na którym się rzekomo wyłącza, kupujący zareagował w stylu, nie będę nic nagrywał chce zwrot pieniędzy. Sprzęt był używany przez 4 miesiące, przez kilka osób i żadnej się takie...

Wyszukiwarka