Kto może brać udział w przesłuchaniu podejrzanego?

Jestem osobą leczącą się na zaburzenia lękowo- depresyjne. Dostałem wezwanie na Policję w charakterze podejrzanego. Moje pytanie: czy w trakcie przesłuchania może mi towarzyszyć żona, chodzi o to żeby była w pomieszczeniu i jej obecność wspierała mnie emocjonalnie. Jak to załatwić formalnie ?
anonim cytuj
11-08-2023
Podejrzany może ustanowić obrońcę i tylko on może towarzyszyć podejrzanemu w czasie tej czynności. A jeśli w trakcie przesłuchania ujawnią się wątpliwości co do stanu zdrowia psychicznego podejrzanego, zostanie on poddany opiniowaniu sądowo-psychiatrycznemu w trybie art. 202 kpk.
To jest dokładnie to co będzie, lub być może.

anonim cytuj
11-08-2023
Podejrzany może ustanowić obrońcę i tylko on może towarzyszyć podejrzanemu w czasie tej czynności. A jeśli w trakcie przesłuchania ujawnią się wątpliwości co do stanu zdrowia psychicznego podejrzanego, zostanie on poddany opiniowaniu sądowo-psychiatrycznemu w trybie art. 202 kpk.
To jest dokładnie to co będzie, lub być może.

Czyli nie mogę ustanowić żony pełnomocnikiem?

anonim cytuj
11-08-2023
Nie ma takiej opcji. Pełnomocnikiem w postępowaniu karnym może być adwokat, radca prawny lub radca Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej.

anonim cytuj
11-08-2023
Zgadza się, w postępowaniu karnym pełnomocnikiem może być jedynie osoba posiadająca odpowiednie kwalifikacje, czyli adwokat, radca prawny lub radca Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej. Podstawę prawną dla tej regulacji stanowi art. 87 § 1 Kodeksu postępowania karnego.

Jeśli chodzi o obecność żony podczas przesłuchania w charakterze wsparcia emocjonalnego, nie ma przewidzianej takiej możliwości w polskim prawie. Art. 175 § 1 kpk stanowi, że podejrzanemu, oskarżonemu przysługuje prawo do obrony, w tym prawo do korzystania z pomocy obrońcy wybranego lub ustanowionego według przepisów kpk.

W odniesieniu do powyższego cytatu, art. 202 kpk faktycznie przewiduje możliwość poddania osoby podejrzanej badaniu sądowo-psychiatrycznemu w przypadku wątpliwości dotyczących jej zdolności do uczestnictwa w postępowaniu. Niemniej jednak, zastosowanie tej procedury wymaga konkretnych przesłanek i jest stosowane w sytuacjach, gdy istnieją uzasadnione wątpliwości co do zdolności psychicznych podejrzanego.

Jeśli masz obawy dotyczące swojego stanu psychicznego podczas przesłuchania, warto poinformować o tym organ prowadzący postępowanie. Może to pomóc w zrozumieniu Twojej sytuacji i zapewnieniu odpowiednich warunków podczas przesłuchania.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku zrobić przez notariusza?
Cześć. Ponad pół roku temu zmarzłam mi babcia, około roku temu działek. Dzisiaj moja mama miała sprawę o odrzucenie spadku (długów) za babcie, 30go ma za dziadka - w sądzie. Teraz będę musiała zrzec się ja, czy moje dzieci (małe) również? Jak mam to załatwić przez notariusza? Sąd? Jakie są koszta? Jakich papierów potrzebuje? ...
Czy mogę zmienić nazwisko na nazwisko partnera nie biorąc ślubu
Dzień dobry, niedługo urodzę dziecko mojego partnera. Z różnych przyczyn nie mamy ślubu, ale jesteśmy razem i mieszkamy. Dziecko zostanie uznane przed narodzinami, więc będzie miało nazwisko po tacie. Nie chcę nazywać się inaczej niż moja córka, czy mogę zmienić nazwisko na jej i partnera w urzędzie, nie biorąc z nim ślubu? Dwuczłonowe nazwisko nie wchodzi w grę, bo moje mi się nie podoba. Proszę o nieocenianie, tylko o porady prawne....
Komornik za alimenty
Mam komornika na alimenty. Jednak mam problem ze znalezieniem pracy. Mam dług na koncie jednak czy komornik może zająć każdy grosz który otrzymam od kogoś przelewem? Miałem 20zł które wpłaciłem i nikt go nie zajął, mogłem je wypłacić. Jednak gdy dostałem przelew od znajomego na kwotę 0,01zł zostało od razu zabrane. Czy tak będzie z każdym przelewem od znajomego? Kolega wisi mi 10zł jednak nie ma go w województwie chciał mi przelać te pieni...
czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin?
Witam. Zastanawia mnie, czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin, ktore są w danym miesiacu do przepracowania. Mam umowę o pracę na czas nieokreślony, na cały etat, pracuję 7,5godziny dziennie, 5 dni w tygodniu, a reszta pokrywana jest z urlopu wypoczynkowego. Czyli tak ok 1-2 dni miesięcznie. Czy pracodawca ma takie prawo? Czy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia 8 godzin pracy dziennie i 40 godzin w tygodniu?...

Wyszukiwarka