Kto może brać udział w przesłuchaniu podejrzanego?

Jestem osobą leczącą się na zaburzenia lękowo- depresyjne. Dostałem wezwanie na Policję w charakterze podejrzanego. Moje pytanie: czy w trakcie przesłuchania może mi towarzyszyć żona, chodzi o to żeby była w pomieszczeniu i jej obecność wspierała mnie emocjonalnie. Jak to załatwić formalnie ?
anonim cytuj
11-08-2023
Podejrzany może ustanowić obrońcę i tylko on może towarzyszyć podejrzanemu w czasie tej czynności. A jeśli w trakcie przesłuchania ujawnią się wątpliwości co do stanu zdrowia psychicznego podejrzanego, zostanie on poddany opiniowaniu sądowo-psychiatrycznemu w trybie art. 202 kpk.
To jest dokładnie to co będzie, lub być może.

anonim cytuj
11-08-2023
Podejrzany może ustanowić obrońcę i tylko on może towarzyszyć podejrzanemu w czasie tej czynności. A jeśli w trakcie przesłuchania ujawnią się wątpliwości co do stanu zdrowia psychicznego podejrzanego, zostanie on poddany opiniowaniu sądowo-psychiatrycznemu w trybie art. 202 kpk.
To jest dokładnie to co będzie, lub być może.

Czyli nie mogę ustanowić żony pełnomocnikiem?

anonim cytuj
11-08-2023
Nie ma takiej opcji. Pełnomocnikiem w postępowaniu karnym może być adwokat, radca prawny lub radca Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej.

anonim cytuj
11-08-2023
Zgadza się, w postępowaniu karnym pełnomocnikiem może być jedynie osoba posiadająca odpowiednie kwalifikacje, czyli adwokat, radca prawny lub radca Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej. Podstawę prawną dla tej regulacji stanowi art. 87 § 1 Kodeksu postępowania karnego.

Jeśli chodzi o obecność żony podczas przesłuchania w charakterze wsparcia emocjonalnego, nie ma przewidzianej takiej możliwości w polskim prawie. Art. 175 § 1 kpk stanowi, że podejrzanemu, oskarżonemu przysługuje prawo do obrony, w tym prawo do korzystania z pomocy obrońcy wybranego lub ustanowionego według przepisów kpk.

W odniesieniu do powyższego cytatu, art. 202 kpk faktycznie przewiduje możliwość poddania osoby podejrzanej badaniu sądowo-psychiatrycznemu w przypadku wątpliwości dotyczących jej zdolności do uczestnictwa w postępowaniu. Niemniej jednak, zastosowanie tej procedury wymaga konkretnych przesłanek i jest stosowane w sytuacjach, gdy istnieją uzasadnione wątpliwości co do zdolności psychicznych podejrzanego.

Jeśli masz obawy dotyczące swojego stanu psychicznego podczas przesłuchania, warto poinformować o tym organ prowadzący postępowanie. Może to pomóc w zrozumieniu Twojej sytuacji i zapewnieniu odpowiednich warunków podczas przesłuchania.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy inwestor musi zapłacić umówiona na początku kwotę?
Została zawarta umowa ustna między inwestorem a wykonawcą. Wykonawca miał poprawić i dokończyć pracę po kimś. Istotne było to by zrobić to szybko ze względu na pogodę. Praca i materiały zostały wycenione na 2250 zł i inwestor zgodził się na podaną kwotę. Ze względu na pogodę praca została wykonana od razu w ciągu weekendu. Zakończenie pracy zostało zgłoszone inwestorowi po czym inwestor poprosił o numer konta celem przelania ustalonej kwoty za wy...
Umowa przedwstępna - czy da się zrezygnować?
Witam. W poniedziałek podpisałem umowę przedwstępną na rozpoczęcie pracy w nowej firmie nie później niż do 2.10 (mój okres wypowiedzenia w obecnej firmie kończy się z końcem września). Umowa ma być na czas określony 6 miesięcy (do marca 2024). W umowie jest punkt, który mówi, że zobowiązuję się zapłacić jednomiesięczne wynagrodzenie (13000 brutto), na które się z nimi umówiłem jeśli nie dojdzie do podpisania umowy z mojej winy. 1. Pytanie do ...
Wygasa umowa a pracę,urlop i l4
Dzień dobry, pod koniec miesiąca wygasa moja umowa pracę i nie będzie ona kontynuowana. Obecnie przebywam na urlopie wypoczynkowym do zakończenia umowy. Czy jeśli pójdę na l4 pracodawca będzie musiał wypłacić mi ekwiwalent pienięzny za urlop który będzie wstrzymany przez l4?...
W jakich godzinach sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem?
Witam, jest blok po PGR każdy prywatnie ma na własność wykupione mieszkanie. Nie ma tu wspólnoty mieszkaniowej, żadnego regulaminu, ani zarządcy. Moje pytanie do której godziny sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem? Od kilku dni sąsiad robi remont, rozumiem każdy ma prawo, ale od godziny 18 do prawie 21 jest hałas nie do wytrzymania....

Wyszukiwarka