Kto może brać udział w przesłuchaniu podejrzanego?

Jestem osobą leczącą się na zaburzenia lękowo- depresyjne. Dostałem wezwanie na Policję w charakterze podejrzanego. Moje pytanie: czy w trakcie przesłuchania może mi towarzyszyć żona, chodzi o to żeby była w pomieszczeniu i jej obecność wspierała mnie emocjonalnie. Jak to załatwić formalnie ?
anonim cytuj
11-08-2023
Podejrzany może ustanowić obrońcę i tylko on może towarzyszyć podejrzanemu w czasie tej czynności. A jeśli w trakcie przesłuchania ujawnią się wątpliwości co do stanu zdrowia psychicznego podejrzanego, zostanie on poddany opiniowaniu sądowo-psychiatrycznemu w trybie art. 202 kpk.
To jest dokładnie to co będzie, lub być może.

anonim cytuj
11-08-2023
Podejrzany może ustanowić obrońcę i tylko on może towarzyszyć podejrzanemu w czasie tej czynności. A jeśli w trakcie przesłuchania ujawnią się wątpliwości co do stanu zdrowia psychicznego podejrzanego, zostanie on poddany opiniowaniu sądowo-psychiatrycznemu w trybie art. 202 kpk.
To jest dokładnie to co będzie, lub być może.

Czyli nie mogę ustanowić żony pełnomocnikiem?

anonim cytuj
11-08-2023
Nie ma takiej opcji. Pełnomocnikiem w postępowaniu karnym może być adwokat, radca prawny lub radca Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej.

anonim cytuj
11-08-2023
Zgadza się, w postępowaniu karnym pełnomocnikiem może być jedynie osoba posiadająca odpowiednie kwalifikacje, czyli adwokat, radca prawny lub radca Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej. Podstawę prawną dla tej regulacji stanowi art. 87 § 1 Kodeksu postępowania karnego.

Jeśli chodzi o obecność żony podczas przesłuchania w charakterze wsparcia emocjonalnego, nie ma przewidzianej takiej możliwości w polskim prawie. Art. 175 § 1 kpk stanowi, że podejrzanemu, oskarżonemu przysługuje prawo do obrony, w tym prawo do korzystania z pomocy obrońcy wybranego lub ustanowionego według przepisów kpk.

W odniesieniu do powyższego cytatu, art. 202 kpk faktycznie przewiduje możliwość poddania osoby podejrzanej badaniu sądowo-psychiatrycznemu w przypadku wątpliwości dotyczących jej zdolności do uczestnictwa w postępowaniu. Niemniej jednak, zastosowanie tej procedury wymaga konkretnych przesłanek i jest stosowane w sytuacjach, gdy istnieją uzasadnione wątpliwości co do zdolności psychicznych podejrzanego.

Jeśli masz obawy dotyczące swojego stanu psychicznego podczas przesłuchania, warto poinformować o tym organ prowadzący postępowanie. Może to pomóc w zrozumieniu Twojej sytuacji i zapewnieniu odpowiednich warunków podczas przesłuchania.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Czy po wystawieniu L4 urlop się przerwie?
Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie? I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?...
Urlop na żądanie na dzień wolny
Witam, pracuje w dużym zakładzie produkcyjnym. Jestem zatrudniona na umowę na czas nieokreślony. Wymiar czasu pracy to 40h tygodniowo (pon-pt). Wynagrodzenie to podstawa plus premie. Ostatnio w zakładzie praktykowane jest zabieranie premii i wbijanie urlopu na żądanie za nie przyjście do pracy w sobotę. Czy jest to zgodne z prawem? Czy kierownik może zabrać mi urlop na żądanie nawet jak żadnej karty urlopowej nie podpisałam i nie została mi przed...
Umowa obowiązuję od 1.08, czy jeśli poinformuje pracodawcę tego samego dnia o ciąży to pracodawca ma prawo wycofać umowę lub co może zrobić?
Jestem zatrudniona od 10.2020 do 31.07.2021 w firmie. Podpisałam już umowę w tej samej firmie na rok, która zaczyna obowiązywać od 1.08 do 31.07.2023. Czy jeśli poinformuje pracodawcę 1.08 o ciąży czy pracodawca ma prawo wycofać umowę lub co może zrobić?...
Kopiowanie ogłoszeń.
Gazety i portale internetowe publikują ogłoszenia nadsyłane przez ludzi i firmy. * Kto ma prawo autorskie do tych ogłoszeń? * Czy można legalnie kopiować ogłoszenia z portali i gazet, aby opublikować je we własnym źródle (portalu lub gazecie)? Mam na myśli republikację suchej informacji (przepisanie treści)....

Wyszukiwarka