Witam. Czy ktos wie i się może orientuje? Czy jak pracownik jest zatrudniony - umowa na czas nieokreślony a przebywa obecnie na wychowawczym czy może podjąć pracę u innego pracodawcy na umowę zlecenie ?
anonim cytuj
24-11-2020
Może,o ile nie będzie ona kolidować z osobistą opieką nad dzieckiem.
anonim cytuj
24-11-2020
30h tygodniowo
anonim cytuj
24-11-2020
30 godzin to dużo, to raz, a dwa czy to jest praca w domu czy poza domem? Jeśli poza domem to nie będzie pani w tym czasie sprawować osobistej opieki nad dzieckiem.
anonim cytuj
24-11-2020
poza domem...
anonim cytuj
24-11-2020
Przepisy nie definiują co to znaczy dokładnie przerwanie sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem - nie podają ile godzin tygodniowo to musi być. W orzecznictwie często spotyka się pogląd, że zaprzestaniem osobistej opieki nad dzieckiem jest podjęcie pracy na 1/2 lub więcej etatu. U pani byłoby to 3/4 etatu. W każdej takiej sytuacji to pracodawca będzie rozważał i oceniał czy przerwać urlop wychowawczy czy nie. Jeśli uzna, że nie sprawuje pani przez to osobistej opieki może panią wezwać do stawienia się w pracy. Pani może się na to nie zgodzić i wystąpić do sądu, aby udowodnić, że urlop wychowawczy nie powinien zostać przerwany. Za "bezpieczne" uznaje się podjęcie pracy na mniej niż pół etatu.
Sąd zniósł współwłasność nieruchomości i przyznał ją w całości mnie. Ja muszę spłacić pozostałych współwłaścicieli. Do sprawy włączył się też ZUS, który żąda spłaty hipotek ustanowionych na ich udziale. Poinformowali mnie wprost, że nie zwolnią hipotek jeśli zapłacę całość zasądzonej kwoty współwłaścicielom lub wpłacę ją do depozytu sądowego.
Od uprawomocnienia wyroku minęły już 2 miesiące. ZUS w końcu wysłał mi promesę o wykreśleniu hipotek, je...
Dzień dobry
Mam zapytanie w kwestii prawa rodzinnego. Może to klasyk ale pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i próbuje sobie pomóc:
Rozwód z orzeczeniem dla winy męża. Dziecko od lat ze mną pod jednym dachem. Ojciec płaci alimenty i raczej wychowawczo się nie udziela. Dziecko ma zapewnione wszystko, moja opiekę, spokojny dom. Pracuje od lat by zapewnić wszystko w ramach rozsądku. Przyszedł bunt dojrzewania. Oczywista oczywistość że teraz dzi...
Dzień dobry, mój Tata po ciężkiej chorobie raka trzustki umiera. Niestety nie zdążyliśmy zrobić przepisu majątku jak i zobowiązań Taty na mnie w formie aktu notarialnego. Jak możemy to teraz zrobić?? Tata oczywiście żyje ale jest bardzo słaby nie chcemy go ciągać po notariuszach. W grę wchodzi tylko złożony podpis Taty więcej myślę, że będzie zbyt dużym wysiłkiem. Czy mogę napisać jakieś oświadczenie w formie testamentu gdzie Tata się podpisze i ...
Dzień dobry i proszę o poradę czy właściciel kamienicy w którym wynajmuje mieszkanie może umieścić zapis w umowie że każdy wynajmujący jest zobowiązany do ogrzewania mieszkania że względu pobrania dodatku węglowego bo jeżeli nie będzie należycie ogrzewane zostanie rozwiązana umowa w trybie natychmiastowym, czy to jest zgodne z prawem ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: