umowa zlecenie (urlop wychowawczy)

Witam. Czy ktos wie i się może orientuje? Czy jak pracownik jest zatrudniony - umowa na czas nieokreślony a przebywa obecnie na wychowawczym czy może podjąć pracę u innego pracodawcy na umowę zlecenie ?
anonim cytuj
24-11-2020
Może,o ile nie będzie ona kolidować z osobistą opieką nad dzieckiem.

anonim cytuj
24-11-2020
30h tygodniowo

anonim cytuj
24-11-2020
30 godzin to dużo, to raz, a dwa czy to jest praca w domu czy poza domem? Jeśli poza domem to nie będzie pani w tym czasie sprawować osobistej opieki nad dzieckiem.

anonim cytuj
24-11-2020
poza domem...

anonim cytuj
24-11-2020
Przepisy nie definiują co to znaczy dokładnie przerwanie sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem - nie podają ile godzin tygodniowo to musi być. W orzecznictwie często spotyka się pogląd, że zaprzestaniem osobistej opieki nad dzieckiem jest podjęcie pracy na 1/2 lub więcej etatu. U pani byłoby to 3/4 etatu. W każdej takiej sytuacji to pracodawca będzie rozważał i oceniał czy przerwać urlop wychowawczy czy nie. Jeśli uzna, że nie sprawuje pani przez to osobistej opieki może panią wezwać do stawienia się w pracy. Pani może się na to nie zgodzić i wystąpić do sądu, aby udowodnić, że urlop wychowawczy nie powinien zostać przerwany. Za "bezpieczne" uznaje się podjęcie pracy na mniej niż pół etatu.

anonim cytuj
24-11-2020
dziekuje bardzo

anonim cytuj
24-11-2020

Sugerowane Tematy

Zmiana miejsca zamieszkania dziecka po rozwodzie.
Jestem po rozwodzie, ojciec ma nieograniczona władze rodzicielska, mamy dwójkę dzieci. Ojciec ma widzenia dwa razu w tyg. i co drugi weekend wedle porozumienia rodzicielskiego zawartego w pozwie. Mam partnera i planujemy założyć rodzinę, ze względu na jego dobrze zarobkowa prace wolelibyśmy przeprowadzić się 50 km od obecnego miasta. Były mąż wciąż się mną interesuje, często wypytuje o mnie dzieci i opowiada różne rzeczy na mojego partnera, nie m...
Zdanie mieszkania po zakończeniu najmu.
Dzień dobry. Zdanie mieszkania po zakończeniu najmu. Wynajmujący domaga się opłacenia cyklinowania wynajmowanego pokoju gdzie położony jest parkiet, są na nim zarysowania i przetarcia - przede wszystkim w miejscu przy drzwiach oraz pod biurkiem. Pokój ma 11m2. Cyklinowanie nie było przeprowadzane od przynajmniej 6 lat. Czy opłata za cyklinowanie pokoju mieści się we wspomnianych w ustawie drobnych naprawach i bieżącym utrzymaniu porządku przedm...
Darowizna od dziadka.
Witam. Jeśli dostałam od dziadka 30 tysięcy , chce wpłacić na konto. Czy będę musiała zapłacić podatek od tej kwoty ?...
Najem okazjonalny- oszukany przed najemcę
Witam serdecznie, piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...

Wyszukiwarka