Witam. Czy ktos wie i się może orientuje? Czy jak pracownik jest zatrudniony - umowa na czas nieokreślony a przebywa obecnie na wychowawczym czy może podjąć pracę u innego pracodawcy na umowę zlecenie ?
anonim cytuj
24-11-2020
Może,o ile nie będzie ona kolidować z osobistą opieką nad dzieckiem.
anonim cytuj
24-11-2020
30h tygodniowo
anonim cytuj
24-11-2020
30 godzin to dużo, to raz, a dwa czy to jest praca w domu czy poza domem? Jeśli poza domem to nie będzie pani w tym czasie sprawować osobistej opieki nad dzieckiem.
anonim cytuj
24-11-2020
poza domem...
anonim cytuj
24-11-2020
Przepisy nie definiują co to znaczy dokładnie przerwanie sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem - nie podają ile godzin tygodniowo to musi być. W orzecznictwie często spotyka się pogląd, że zaprzestaniem osobistej opieki nad dzieckiem jest podjęcie pracy na 1/2 lub więcej etatu. U pani byłoby to 3/4 etatu. W każdej takiej sytuacji to pracodawca będzie rozważał i oceniał czy przerwać urlop wychowawczy czy nie. Jeśli uzna, że nie sprawuje pani przez to osobistej opieki może panią wezwać do stawienia się w pracy. Pani może się na to nie zgodzić i wystąpić do sądu, aby udowodnić, że urlop wychowawczy nie powinien zostać przerwany. Za "bezpieczne" uznaje się podjęcie pracy na mniej niż pół etatu.
Witam, potrzebuję porady.
Otrzymuję od 10 lat alimenty na syna wyplaca mi komornik, w wyroku sądu płatne do 10 każdego miesiąca.
Od tych 10 lat nie dostałam nawet razu 10 tylko zawsze po 15 a ostatnia nawet po 22 ....
Wiem, że firma która wyplaca do komornika placi do 10 czasami nawet wcześniej.
Pan komornik na moje pytanie czemu tak późno dostaje twierdzi ,że firma z opóźnieniem placi ,czy mogę coś z tym zrobić?...
Mój syn i cała jego klasa zostali objęci kwarantanną, ponieważ ktoś tam w szkole miał dodatni wynik testu. Otrzymałam telefon z sanepidu, że zapraszają na test na Covid. Dopytałam czy jest to zaproszenie czy wymóg, pani odpowiedziała, że bardzo zachęcają. Ok, za zaproszenie podziękowałam.
Dzisiaj dostałam drugi telefon z sanepidu, z informacją, że u kogoś następnego wyszedł pozytywny wynik testu, w związku z czym kwarantanna zostaje przedłużona,...
Witajcie,
Nie jestem zbyt obeznany w sprawach prawnych, dlatego postanowiłem napisać tutaj z nadzieją, że ktoś mi pomoże. Znajduję się w dość nietypowej sytuacji związanej z zakupem mieszkania i nie wiem, jak powinienem postępować.
Kilka miesięcy temu podpisałem umowę przedwstępną na zakup mieszkania od pani Anny. Umowa zawierała klauzulę, że w przypadku niewykonania umowy przez sprzedającego, zwróci mi podwójną wartość wpłaconego zadatku. ...
Jeśli dziecko jest na stałe u matki, czy matka ma obowiązek dowozić dziecko do ojca w celu realizacji kontaktów przez ojca? (Kontakty nieuregulowane sądownie) co w sytuacji gdy ojciec powie, że nie przyjedzie po dziecko "bo nie ma na bilet"? A gdy matka nie przywiezie mu dziecka czy będzie to utrudnianie kontaktu?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: