umowa zlecenie (urlop wychowawczy)

Witam. Czy ktos wie i się może orientuje? Czy jak pracownik jest zatrudniony - umowa na czas nieokreślony a przebywa obecnie na wychowawczym czy może podjąć pracę u innego pracodawcy na umowę zlecenie ?
anonim cytuj
24-11-2020
Może,o ile nie będzie ona kolidować z osobistą opieką nad dzieckiem.

anonim cytuj
24-11-2020
30h tygodniowo

anonim cytuj
24-11-2020
30 godzin to dużo, to raz, a dwa czy to jest praca w domu czy poza domem? Jeśli poza domem to nie będzie pani w tym czasie sprawować osobistej opieki nad dzieckiem.

anonim cytuj
24-11-2020
poza domem...

anonim cytuj
24-11-2020
Przepisy nie definiują co to znaczy dokładnie przerwanie sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem - nie podają ile godzin tygodniowo to musi być. W orzecznictwie często spotyka się pogląd, że zaprzestaniem osobistej opieki nad dzieckiem jest podjęcie pracy na 1/2 lub więcej etatu. U pani byłoby to 3/4 etatu. W każdej takiej sytuacji to pracodawca będzie rozważał i oceniał czy przerwać urlop wychowawczy czy nie. Jeśli uzna, że nie sprawuje pani przez to osobistej opieki może panią wezwać do stawienia się w pracy. Pani może się na to nie zgodzić i wystąpić do sądu, aby udowodnić, że urlop wychowawczy nie powinien zostać przerwany. Za "bezpieczne" uznaje się podjęcie pracy na mniej niż pół etatu.

anonim cytuj
24-11-2020
dziekuje bardzo

anonim cytuj
24-11-2020

Sugerowane Tematy

Podatek od zasiedzenia nieruchomości.
Postanowieniem sądu (09.2023) razem z Mamą nabyliśmy w drodze zasiedzenia z dniem 19.10.2012 własność nieruchomości w udziale 3/4 i 1/4. Przed złożeniem SD-3 do US i wyliczeniem podatku staramy się obniżyć jego wysokość. I teraz: 1) czy wartość nieruchomości powinniśmy szacować na dn. 19.10.2012? 2) poniesione nakłady (do wykazania w SD-3) powinniśmy dokumentować od 19.10.2012 do dn. postanowienia? 3) czy do nakładów można zaliczyć opłaty zw...
Uzasadnienie z sądu.
Jestem uczestnikiem postępowania o zasiedzenie nieruchomości. Wniosek o zasiedzenie został przez sąd odrzucony. Wnioskodawca może złożyć apelację po otrzymaniu uzasadnienia z sądu. 1. Czy tylko wnioskodawca otrzyma uzasadnienie? 2. Co z pozostałymi uczestnikami postępowania? 3. Jeśli apelacja nie zostanie złożona, to kiedy wyrok sądu uprawomocni się?...
źle przeprowadzony serwis
Witajcie, napisałem na google opinię o tym jak firma źle wyważyła mi opony po czym jeden z pracowników chcial sprzedać mi używane opony letnie mówiąc że moje nowe (wielosezonowe) nie nadaja się do takie jazdy. Nie wiem czy wyważenie było specjalnie czy też nie, lecz nie bylo udane i przy prędkości powyżej 100 na godzine kierownica strasznie biła, udałem się do innego warsztatu i po prostu wyważyli opony jak trzeba. Mam nawet nagranie jak zachowu...
L4 w ciąży na umowie zleceniu
Witam. Od stycznia pracuje na umowie zleceniu. Opłacam dobrowolna składkę chorobową za siebie i syna który jest dopisany do ubezpieczenia. Czy ZUS będzie wypłacał chorobowe do końca L4 nawet jeśli pracodawca mnie zwolni? ...

Wyszukiwarka