umowa zlecenie (urlop wychowawczy)

Witam. Czy ktos wie i się może orientuje? Czy jak pracownik jest zatrudniony - umowa na czas nieokreślony a przebywa obecnie na wychowawczym czy może podjąć pracę u innego pracodawcy na umowę zlecenie ?
anonim cytuj
24-11-2020
Może,o ile nie będzie ona kolidować z osobistą opieką nad dzieckiem.

anonim cytuj
24-11-2020
30h tygodniowo

anonim cytuj
24-11-2020
30 godzin to dużo, to raz, a dwa czy to jest praca w domu czy poza domem? Jeśli poza domem to nie będzie pani w tym czasie sprawować osobistej opieki nad dzieckiem.

anonim cytuj
24-11-2020
poza domem...

anonim cytuj
24-11-2020
Przepisy nie definiują co to znaczy dokładnie przerwanie sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem - nie podają ile godzin tygodniowo to musi być. W orzecznictwie często spotyka się pogląd, że zaprzestaniem osobistej opieki nad dzieckiem jest podjęcie pracy na 1/2 lub więcej etatu. U pani byłoby to 3/4 etatu. W każdej takiej sytuacji to pracodawca będzie rozważał i oceniał czy przerwać urlop wychowawczy czy nie. Jeśli uzna, że nie sprawuje pani przez to osobistej opieki może panią wezwać do stawienia się w pracy. Pani może się na to nie zgodzić i wystąpić do sądu, aby udowodnić, że urlop wychowawczy nie powinien zostać przerwany. Za "bezpieczne" uznaje się podjęcie pracy na mniej niż pół etatu.

anonim cytuj
24-11-2020
dziekuje bardzo

anonim cytuj
24-11-2020

Sugerowane Tematy

Komornik za alimenty.
Witam mam takie pytanie. Mam około 100 tyś. Zaległego długu za alimenty, a moje dzieci mają już po 30 lat. Więc jak pójdę do pracy na umowę o prace to komornik będzie mi zajmował 60% wypłaty za zaległe alimenty, czy tylko do najniższej krajowej, a tamten dług będzie rósł? I czy sam wtedy mógłbym z najniższej krajowej wpłacać?...
Spadek w trakcie trwania małżeństwa.
Pytanie , w trakcie trwania małżeństwa dostałem w spadku po mamie mieszkanie . Za pieniądze ze sprzedaży mieszkania kupiłem dom . Teraz rozwodzę się z żoną i mam pytanie co z domem ? W akcie notarialnym zakupu domu jest zapis "Kupiono że środków własnych". Czy żonie należy się jakaś część tego domu ?...
starszy syn odziedziczył mieszkanie po moich rodzicach testament notarialny
Witam, starszy syn odziedziczył mieszkanie po moich rodzicach testament notarialny bez wydziedziczenia mnie jako jedynego spadkobiorcy ustawowego. Rodzice zawsze chcieli żeby podzielić wnuków , niestety mlodszy jest niepełnoletni. Starszy syn stwierdził że nie sprzeda mieszkania i nie podzieli się " wywlekając" state rodzinne spory. Wiem że mam prawo do zachowku , gdy starszy syn się o tym dowiedział wściekł się że oczekuje sprzedaży mi...
Czy można odmówić stażu z urzędu pracy? jak to wygląda?
Dzień dobry mam pytanie koleżanka jest zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku i dziś dostała z bezrobocia ofertę pracy jako staż w szpitalu jako pomoc kuchenna i teraz mam pytanie ile wynosi staż i czy może odmówić przyjęcia stażu i jak to wygląda i czy odmawiając może być wyrejestrowana z urzędu pracy bo chodzi też o ubezpieczenie co w tym wypadku można zrobić pozdrawiam serdecznie...

Wyszukiwarka