Hej,
Mam taką sytuację, nie wiem co robić... Przez ostatnie 2 tygodnie byłem na zwolnieniu lekarskim, z powodu wypadku. Niestety, mimo że jestem oficjalnie na zwolnieniu, mój szef dzwoni do mnie co chwile, zawsze coś chce, zadaje pytania o robotę, kiedy wrócę itd.
Czy to jest w ogóle legalne? Przecież jestem na zwolnieniu, powinienem mieć spokój. Czy mogę coś z tym zrobić? Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Może ktoś z was, użytkowników forum dlajurysty.pl, miał podobne doświadczenia?
Pracownik na zwolnieniu lekarskim ma prawo do niezakłócanego odpoczynku, który jest niezbędny do powrotu do zdrowia.
Jeżeli pracodawca nieustannie dzwoni do Ciebie i przeszkadza Ci w tym okresie, narusza Twoje prawa jako pracownika. Dokładnie, chodzi tutaj o Art. 22¹ § 1 Kodeksu pracy, który mówi: „Pracodawca jest obowiązany dbać o warunki pracy zapewniające pracownikom pełne bezpieczeństwo i higienę pracy”. Na podstawie tego przepisu, pracodawca powinien szanować Twoje zwolnienie lekarskie i umożliwić Ci skupienie się na powrocie do zdrowia.
Jeżeli chodzi o to, co możesz zrobić w tej sytuacji, warto znać Art. 30 § 1 Kodeksu pracy: „Pracownik ma prawo do szacunku swojej godności i innych osobistych dóbr”. Możesz zatem przypomnieć swojemu pracodawcy o obowiązku przestrzegania tych praw. W szczególności, powinien on zapewnić Ci warunki umożliwiające pełny powrót do zdrowia.
W przypadku dalszego naruszania Twojego prawa do niezakłóconego odpoczynku podczas zwolnienia lekarskiego, Art. 281 Kodeksu pracy przewiduje możliwość zgłoszenia takiego przypadku do Państwowej Inspekcji Pracy. Ta instytucja jest uprawniona do podjęcia działań w celu zabezpieczenia Twoich praw jako pracownika.
anonim cytuj
06-08-2023
Dzięki za odpowiedź, na prawdę mi pomogła. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy powinienem oficjalnie powiadomić pracodawcę, że nie chcę z nim rozmawiać o pracy podczas mojego zwolnienia lekarskiego? Czy mogę to zrobić np. mailem? Co powinienem napisać w takiej wiadomości? Czy są jakieś formalne wymagania co do takiego pisma?
Czekam na odpowiedzi,
Pozdrawiam!
anonim cytuj
07-08-2023
że nie ma konkretnych wymagań formalnych dotyczących takiego powiadomienia, ale jest kilka aspektów, które warto uwzględnić, aby zapewnić jego skuteczność.
Komunikat powinien być jasny, ale uprzejmy. Zawsze dobrze jest odwołać się do konkretnych przepisów prawa, które mogą być tutaj istotne, czyli Art. 22¹ § 1 oraz Art. 30 § 1 Kodeksu pracy, które już zostały wcześniej przytoczone.
Podkreślając, że czas zwolnienia lekarskiego jest potrzebny do Twojego powrotu do zdrowia i wyrażając chęć niewykonania obowiązków służbowych w tym czasie, powinno to być wystarczające.
Zazwyczaj takie powiadomienie może zostać wysłane e-mailem. Warto jednak pamiętać, aby zachować kopię tej korespondencji jako dowód komunikacji w razie ewentualnego sporu.
Dzień dobry i proszę o poradę czy właściciel kamienicy w którym wynajmuje mieszkanie może umieścić zapis w umowie że każdy wynajmujący jest zobowiązany do ogrzewania mieszkania że względu pobrania dodatku węglowego bo jeżeli nie będzie należycie ogrzewane zostanie rozwiązana umowa w trybie natychmiastowym, czy to jest zgodne z prawem ?...
Proszę powiedzcie jak to ugryźć. Dziewczyna 17 lat zakochała się w 35 letnim mężczyzna jest w niego ślepo wpatrzona i prawdopodobnie omamiona i wyprowadziła się z domu bez zgody matki. Matka nie zgodziła się na ich związek i dlatego małoletnia wyprowadziła się do babci. W czerwcu 2024 kończy 18 lat. Co matka ma w takiej sytuacji zrobić ? Wniosek do sądu ? Córka chce od niej alimentów które dostaje matka i wszystkich pieniędzy które na nią utrzymu...
Moi rodzice postanowili, że przekażą w darowiźnie dom mojej siostrze. Nie miałam nic przeciwko. Rodzice byli na konsultacjach u notariusza w tej sprawie i dowiedzieli się że ja muszę zrzec się spadku, żeby mogła być darowizna tylko dla siostrę. W piątek podpisałam z rodzicami akt notarialny zrzeczenia się spadku a teraz jestem przerażona, moja mama tak samo ciągle tylko płacze, bo ja się zrzekłam spadku po rodzicach i gdyby mojej siostrze coś by ...
Mam takie pytanie.
Moja teściowa zmarła pod koniec roku, po czym zostawiła długi(odrzucili wszyscy najbliżsi), ale matka zmarłej nie, czy ona miała też te pierwsze pół roku, czy pół roku od odrzucenia wszystkich najbliższych(liczę w tym dzieci i męża zmarłej), teraz drugie pytanie, rodzeństwo zmarłej grozi sądem rodzinę, że oni nie będą zrzekać się spadku,że mamy wszystko spłacić itp....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: