kto moze przejrzec akta w prokuraturze?

Moja siostra jest podejrzana o popelnienie przestępstwa. Nie ma jej aktualnie w kraju, ale rozmawialem z nią przez WhatsApp, i ona nie wie czego oni w ogole moga od niej chciec z tej prokuratury. W zwiazku z tym moje pytanie. Czy moge ja pojsc do prokuratury i czy udostepnia mi akta sprawy do przejrzenia?
anonim cytuj
06-08-2023
Witam,

W nawiązaniu do Twojego pytania, odpowiedź zależy od konkretnej sytuacji, ale istnieje kilka kluczowych punktów, które warto podkreślić.

Najważniejsze jest to, że dostęp do akt sprawy w toku postępowania przygotowawczego jest ograniczony. Zgodnie z art. 156 § 1 Kodeksu postępowania karnego, stronom oraz ich pełnomocnikom udostępnia się akta sprawy po zakończeniu czynności procesowych, które mogłyby być utrudnione w przypadku wcześniejszego udostępnienia akt.

To oznacza, że w tym momencie, jeżeli postępowanie jest w toku, dostęp do akt może nie być możliwy. Prokuratura decyduje o tym, kiedy uznaje, że przesłuchania i inne czynności są zakończone.

Jeżeli chodzi o możliwość działania jako pełnomocnik, to jest to możliwe, ale wymaga to formalnego pełnomocnictwa. Zgodnie z art. 87 § 1 Kodeksu postępowania karnego, pełnomocnictwo do prowadzenia obrony udziela się na piśmie. Jednakże pełnomocnik nie musi być adwokatem czy radcą prawnym - może nim być każda osoba, która ukończyła 18 lat i nie jest pozbawiona praw publicznych.

anonim cytuj
06-08-2023
Aby dostać dostęp do akt, muszę poczekać, aż prokuratura zakończy wszystkie czynności procesowe? Ale co jeśli te czynności potrwają miesiącami, a moja siostra nie wie, czego się od niej oczekuje? Czy jest jakikolwiek inny sposób, aby dowiedzieć się, co jest w tych aktach, zanim prokuratura zakończy swoje czynności? I jakie są konsekwencje dla mojej siostry, jeśli nie stawi się na wezwanie prokuratury, ponieważ jest za granicą? Czy można to jakoś przełożyć? W końcu, jeśli chcę zostać pełnomocnikiem mojej siostry, czy muszę to zrobić osobiście, czy mogę to zrobić online? I czy muszę coś konkretnego napisać w tym pełnomocnictwie? Z góry dziękuję za pomoc, wiem, że to dużo pytań, ale naprawdę nie wiem, co robić w tej sytuacji.

anonim cytuj
06-08-2023
Nie jestem w stanie określić, jak długo potrwa to postępowanie, ponieważ zależy to od konkretnej sprawy.

Jeśli chodzi o nieobecność twojej siostry na wezwaniu, zgodnie z art. 132 Kodeksu postępowania karnego, brak stawiennictwa na wezwanie może skutkować wydaniem nakazu doprowadzenia przez policję. W przypadku dłuższej nieobecności w kraju, zalecałbym skonsultowanie tego z prawnikiem w miejscu pobytu twojej siostry, aby zrozumieć tamtejsze konsekwencje prawne.

W kwestii pełnomocnictwa, zgodnie z art. 87 § 1 Kodeksu postępowania karnego, musi ono być na piśmie. Nie jestem pewien, czy można to zrobić online, to zależy od konkretnej prokuratury. Najlepiej skontaktować się z prokuraturą w tej sprawie. Pełnomocnictwo musi zawierać jednoznaczne oświadczenie twojej siostry, że wyznacza cię na swojego pełnomocnika, a także musi zawierać twoją zgodę na to pełnomocnictwo.

anonim cytuj
06-08-2023
Z pewnością warto dodać, że istotne jest, aby Twoja siostra była świadoma całego postępowania. Powinna być informowana o wszelkich postępach, wszelkich decyzjach sądu lub prokuratury dotyczących jej sprawy.

Chociaż jesteś w stanie pełnić rolę pełnomocnika, zalecałbym skonsultowanie sprawy z profesjonalnym prawnikiem lub adwokatem, który ma doświadczenie w tego typu sprawach. Mimo, że prawo umożliwia Ci pełnienie tej roli, to jednak prawo karne jest skomplikowane i może być trudne do zrozumienia bez odpowiedniego wykształcenia i doświadczenia.

Jeśli Twoja siostra zdecyduje się na powrót do kraju w celu stawiennictwa przed prokuraturą, powinna to zrobić z pełnym zrozumieniem swojej sytuacji prawnej. Zawsze warto znać swoje prawa i obowiązki w postępowaniu karnym.

anonim cytuj
06-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest możliwość że sąd nakaże wyprowadzkę partnera z mieszkania żebym została sama z dzieckiem?
Dzień dobry, bardzo proszę o radę. Mam mieszkanie kupione na kredyt wspólnie z partnerem, mamy dziecko. Syn ma ostre ADHD i problemy z agresją. Partner jest bardzo porywczy. Nie będę się rozpisywać ale chcę się z nim rozstać. Pozostaje kwestia mieszkania. W normalnych okolicznościach gdybyśmy byli sami sprzedali byśmy mieszkanie i podzielili się na pół ale ja zostanę z dzieckiem i nie będzie mnie stać na kupno nowego. Czy jest możliwość że sąd na...
Jak nabyć działkę od rodziców?
Dzień dobry. Rodzice mojej żony mają działkę budowlaną , którą chcieliby nam przekazać . Jednak żona ma również siostrę , która jest bardzo konfliktowa. W jaki sposób możemy nabyć działkę od rodziców mojej żony, aby jej siostra nie mogła wnosić żadnych roszczeń nawet po śmierci ich rodziców ?...
Brak wynagrodzenia za wykonaną pracę.
Mój znajomy podjął się wykończenia domu. Nie ma założonej działalności gospodarczej. Kobieta nie wypłaciła mu wynagrodzenia za wykonaną pracę, argumentując że dom nie jest gotowy do odbioru, nie wskazując listy usterek, argumentując to tym, że na poprawę i pracę wykończeniowe mające na celu zlikwidowanie usterek nie ma czasu. Chce wypłacić różnice zatrudniając rzeczoznawcę do wyceny usterek. Jest to duża kwota niestety za pracę na czarno. Co mo...
Zwrot kaucji po zdaniu wynajmowanego mieszkania
Czy właściciel mieszkania musi przedstawić faktury w przypadku gdy nie zwrócił kaucji z powodu np koniecznosci odmalowania? Czy może potrącić kwotę z tyt. Robocizny pracy własnej? ...

Wyszukiwarka