Moja siostra jest podejrzana o popelnienie przestępstwa. Nie ma jej aktualnie w kraju, ale rozmawialem z nią przez WhatsApp, i ona nie wie czego oni w ogole moga od niej chciec z tej prokuratury. W zwiazku z tym moje pytanie. Czy moge ja pojsc do prokuratury i czy udostepnia mi akta sprawy do przejrzenia?
W nawiązaniu do Twojego pytania, odpowiedź zależy od konkretnej sytuacji, ale istnieje kilka kluczowych punktów, które warto podkreślić.
Najważniejsze jest to, że dostęp do akt sprawy w toku postępowania przygotowawczego jest ograniczony. Zgodnie z art. 156 § 1 Kodeksu postępowania karnego, stronom oraz ich pełnomocnikom udostępnia się akta sprawy po zakończeniu czynności procesowych, które mogłyby być utrudnione w przypadku wcześniejszego udostępnienia akt.
To oznacza, że w tym momencie, jeżeli postępowanie jest w toku, dostęp do akt może nie być możliwy. Prokuratura decyduje o tym, kiedy uznaje, że przesłuchania i inne czynności są zakończone.
Jeżeli chodzi o możliwość działania jako pełnomocnik, to jest to możliwe, ale wymaga to formalnego pełnomocnictwa. Zgodnie z art. 87 § 1 Kodeksu postępowania karnego, pełnomocnictwo do prowadzenia obrony udziela się na piśmie. Jednakże pełnomocnik nie musi być adwokatem czy radcą prawnym - może nim być każda osoba, która ukończyła 18 lat i nie jest pozbawiona praw publicznych.
anonim cytuj
06-08-2023
Aby dostać dostęp do akt, muszę poczekać, aż prokuratura zakończy wszystkie czynności procesowe? Ale co jeśli te czynności potrwają miesiącami, a moja siostra nie wie, czego się od niej oczekuje? Czy jest jakikolwiek inny sposób, aby dowiedzieć się, co jest w tych aktach, zanim prokuratura zakończy swoje czynności? I jakie są konsekwencje dla mojej siostry, jeśli nie stawi się na wezwanie prokuratury, ponieważ jest za granicą? Czy można to jakoś przełożyć? W końcu, jeśli chcę zostać pełnomocnikiem mojej siostry, czy muszę to zrobić osobiście, czy mogę to zrobić online? I czy muszę coś konkretnego napisać w tym pełnomocnictwie? Z góry dziękuję za pomoc, wiem, że to dużo pytań, ale naprawdę nie wiem, co robić w tej sytuacji.
anonim cytuj
06-08-2023
Nie jestem w stanie określić, jak długo potrwa to postępowanie, ponieważ zależy to od konkretnej sprawy.
Jeśli chodzi o nieobecność twojej siostry na wezwaniu, zgodnie z art. 132 Kodeksu postępowania karnego, brak stawiennictwa na wezwanie może skutkować wydaniem nakazu doprowadzenia przez policję. W przypadku dłuższej nieobecności w kraju, zalecałbym skonsultowanie tego z prawnikiem w miejscu pobytu twojej siostry, aby zrozumieć tamtejsze konsekwencje prawne.
W kwestii pełnomocnictwa, zgodnie z art. 87 § 1 Kodeksu postępowania karnego, musi ono być na piśmie. Nie jestem pewien, czy można to zrobić online, to zależy od konkretnej prokuratury. Najlepiej skontaktować się z prokuraturą w tej sprawie. Pełnomocnictwo musi zawierać jednoznaczne oświadczenie twojej siostry, że wyznacza cię na swojego pełnomocnika, a także musi zawierać twoją zgodę na to pełnomocnictwo.
anonim cytuj
06-08-2023
Z pewnością warto dodać, że istotne jest, aby Twoja siostra była świadoma całego postępowania. Powinna być informowana o wszelkich postępach, wszelkich decyzjach sądu lub prokuratury dotyczących jej sprawy.
Chociaż jesteś w stanie pełnić rolę pełnomocnika, zalecałbym skonsultowanie sprawy z profesjonalnym prawnikiem lub adwokatem, który ma doświadczenie w tego typu sprawach. Mimo, że prawo umożliwia Ci pełnienie tej roli, to jednak prawo karne jest skomplikowane i może być trudne do zrozumienia bez odpowiedniego wykształcenia i doświadczenia.
Jeśli Twoja siostra zdecyduje się na powrót do kraju w celu stawiennictwa przed prokuraturą, powinna to zrobić z pełnym zrozumieniem swojej sytuacji prawnej. Zawsze warto znać swoje prawa i obowiązki w postępowaniu karnym.
Prokurator w mojej sprawie wystąpił o warunkowe umorzenie kary, złożył wniosek do sądu.
Jak wyglądają dalsze czynności? Jest rozprawa z powoływaniem świadków?
Czy jest zasądzone jakieś zadośćuczynienie dla pokrzywdzonego?...
Córka ma 9 lat . Dostaje na nią 400 zł alimentów. Na jaką podwyżkę mogę się starać ? I jak się do niej przygotować ? Bo sądzę że tatuś będzie udawał że ma małe dochody bo większość nie dokumentuje ....
Czy ktoś korzystał z takiego rozwiązania i czy faktycznie koszty są mniejsze i można zrobić to szybko (rozwód bez orzekania o winie, oby dwie strony chcą)?...
Potrzebuję pomocy, jestem osobą dorosłą, studentką, ojciec pozwał mnie o zmniejszenie alimentów, które na mnie płaci. Właśnie piszę odpowiedź dla sądu, uwzględniającą moje koszta miesięczne, potrzeby etc.
Wynajmuję mieszkanie z partnerką, jesteśmy oby dwie uwzględnione na umowie najmu. Sąd może zapytać z kim wynajmuje mieszkanie, jesteśmy w związku homoseksualnym, boję się, że może to wpłynąć jakkolwiek na stronniczość i ogólnie na moją niekorzy...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: