Czy oskarżony ma prawo do zmiany obrońcy w trakcie procesu?

Witam,

Zmagam się z trudną sytuacją prawną i szukam porady. Jestem oskarżony w sprawie kryminalnej i początkowo wynająłem prywatnego adwokata, aby mnie reprezentować. Niestety, mam coraz więcej problemów z komunikacją z moim obecnym prawnikiem, który wydaje się nie angażować się w moją sprawę tak, jakbym oczekiwał.

Czy mam prawo zmienić mojego obrońcę w trakcie trwania procesu? Czy są jakieś ograniczenia czy warunki, które muszę spełnić, aby to zrobić? Czy mogę to zrobić nawet jeśli proces jest już zaawansowany?

Rozumiem, że porady na forum nie zastąpią profesjonalnej pomocy prawnej, ale chciałbym zrozumieć ogólne zasady zanim skonsultuję się z innym adwokatem. Dziękuję za wszelką pomoc.
anonim cytuj
03-08-2023
Generalnie, jako oskarżony w sprawie karnej, masz prawo do reprezentacji przez prawnika swojego wyboru. To oznacza, że możesz zmienić swojego obrońcę w dowolnym momencie procesu. Nie ma konkretnych ograniczeń lub warunków, które musisz spełnić, aby to zrobić.

Jednakże, jest kilka rzeczy, które powinieneś wziąć pod uwagę. Pierwszą jest to, że jeśli zmienisz prawnika w środku procesu, nowy prawnik może potrzebować czasu, aby zapoznać się ze wszystkimi szczegółami Twojej sprawy, co może opóźnić postępowanie. Drugą jest to, że może to wiązać się z dodatkowymi kosztami.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

"remont" drogi wojewódzkiej
Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?...
Egzekwowanie długu przez komornika z tytułu naczelnika skarbowego
Witam, Jak wygląda teraz sytuacja egzekwowania długu przez komornika z tytułu naczelnika skarbowego? Posiadam tam jakieś 760zł do oddania za mandaty ale znalazłem informację, że wszelkie egzekucje z ZUSu, skarbówki etc. są wstrzymane ze względu na stan epidemii. Czy to jest prawda? Jak to się ma w rzeczywistości? Dodam, że chciałem to zapłacić ale po prostu dało by mi to odwlec w czasie i miałbym więcej "pieniążków" na święta. Pozdraw...
Jak policzyć alimenty wstecz?
Dzień dobry, Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie. W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania. Dłużnik się odw...
Czy sprzedający może odmówić przyjęcia reklamacji z uwagi na brak załączonych zdjęć?
Sprzedający odmawia przyjęcia reklamacji z uwagi na brak załączonych zdjęć dokumentujących problem. Wgrywanie przez system na www nie jest możliwe (wyskakuje komunikat z błędami). Zgłoszono ten problem manualno/techniczny sprzedającemu przez telefon. Ten poprosił o wysłanie zdjęć na maila. Tak też się stało. Jednak o dziwo sprzedawca zwrotnie poprosił o ponowne przesłanie zdjęć przez stronę www. Poirytowała mnie sytuacja bo problem nie jest rozwi...

Wyszukiwarka