darowizna samochodu grupa II na terenie niemiec czy Polski?

Witam was serdecznie :) Pisze do was z tego względu ponieważ moja żona ma dostać samochód w darowiźnie od siostry jej matki (cioci) która mieszka w Niemczech i samochód również jest na rejestracjach niemieckich . Nie do końca wiem jak to wyglada a ciocia poprosiła abym się tym pozajmował , byłem w urzędzie i pani cichym tonem mówiła że lepiej będzie jak umowa będzie podpisana na terenie Niemiec .. I teraz pytanie do was : Dlaczego lepiej będzie na Niemcach ? Na czym to polega? Jak ma to wszystko wyglądać ? Gdzie pójść ,co załatwić ? I tak dalej napiszcie co wiecie na ten temat sądzę że każda informacja się przyda :) Dziękuje za odpowiedzi z góry i życzę owocnego miesiąca ;) Dla uwzględnienia więcej informacji dodam ze darowizną jest Samochód marki opel corsa rocznik 2011 disel 1.7 wartość samochodu około 23tysiace
anonim cytuj
17-05-2023

Cześć,

Procedura przekazania samochodu w formie darowizny między osobami prywatnymi może się różnić w zależności od przepisów obowiązujących w danym kraju. W kontekście darowizny samochodu z Niemiec, poniżej znajdują się najważniejsze kroki, które powinieneś podjąć:

Umowa darowizny: Najpierw powinno dojść do sporządzenia umowy darowizny, najlepiej w obecności notariusza, zwłaszcza jeżeli ma to miejsce w Niemczech. Sugerowanie, że umowa powinna być podpisana na terenie Niemiec, prawdopodobnie wynika z faktu, że pojazd jest zarejestrowany w tym kraju i tam są przechowywane wszelkie dokumenty dotyczące tego pojazdu.

Podatek od darowizny: W Niemczech obowiązuje podatek od darowizny. Wydaje się, że w przypadku darowizny samochodu, wartość pojazdu nie przekracza progu, po przekroczeniu którego obowiązuje podatek od darowizny, jednak zalecam dokładne sprawdzenie tego na miejscu. W Polsce również obowiązuje podatek od darowizny, jednak są pewne wyjątki, np. jeżeli darowizna pochodzi od najbliższych członków rodziny.

Zarejestrowanie pojazdu w Polsce: Po przekazaniu samochodu, będzie trzeba zarejestrować go na nowego właściciela w Polsce. Procedura ta obejmuje zgłoszenie do wydziału komunikacji odpowiedniego urzędu, pokazanie umowy darowizny, oryginalnych dokumentów pojazdu, dowodu opłacenia podatku od darowizny (jeżeli obowiązuje), a także przeprowadzenie badania technicznego samochodu.

Ubezpieczenie: Przed rejestracją samochodu w Polsce, będziesz musiał wykupić polisę OC dla nowego właściciela.

Dodatkowo, warto zwrócić uwagę na następujące kwestie:

Podatek akcyzowy: Jeżeli samochód jest importowany z innego kraju do Polski i jest to pierwszy import tego pojazdu, możesz być zobowiązany do zapłaty podatku akcyzowego.

Tłumaczenia dokumentów: Możliwe, że będziesz musiał przetłumaczyć umowę darowizny na język polski. W przypadku takiego tłumaczenia, zwykle wymaga się, aby było ono wykonane przez tłumacza przysięgłego.

Homologacja: Jeżeli samochód nie spełnia polskich norm technicznych, może być konieczne przeprowadzenie procesu homologacji, który potwierdza, że pojazd spełnia polskie standardy techniczne.

Podatek od nabywania pojazdów mechanicznych (PCC-3): Jeżeli darowizna pochodzi od osoby, która nie jest najbliższym członkiem rodziny, może być konieczne złożenie deklaracji podatkowej PCC-3 w polskim urzędzie skarbowym.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

174kpc
3. Enter the wallet address, specify the amount that [url=https://finanzmagazin24.com/2024/09/03/bcgame-deposit-and-love-have-4-things-in-common/]https://finanzmagazin24.com/2024/09/03/bcgame-deposit-and-love-have-4-things-in-common/[/url] transfers, and confirm the transaction....
termin odwołania wypowiedzenia
Składając oświadczenie woli o wypowiedzeniu umowy o pracę na czas nieokreślony nie wiedziałam, że jestem w ciąży. Czy termin odwołania wypowiedzenia 7 dni jest nieprzekraczalny? Czy da się go "obejść"? Myślę tu o odwołaniu od oświadczenia i przywrócenie na dotychczasowe stanowisko pracy....
Czy można sprzedać same udziały do działki rolnej?
Hello, czy jest na sali notariusz? Moja rodzina ma w posiadaniu dwie działki rolne. Pochodzą one ze spadku i obecnie są podzielone pomiędzy cztery osoby w udziałach wielkości 21/24,1/24, 1/24, 1/24. Co istotne - żaden z posiadaczy nie jest rolnikiem. Całość ma 10400 m2 (1,04ha), natomiast ta mniejsza część w całości 0,13 ha. Co istotne, obecnie obie działki stanowią współwłasność i nie są wytyczone. Moje pytania brzmią: 1. Czy posiadacze mniejs...
Dziedziczenie mieszkania.
Jeśli moja mama umrze a mieszkanie jest na nią ale wykupione to czy ja to dziedziczę czy bardziej muszę się wyprowadzić ?? Jak to wygląda czy coś muszę napisać albo będą widzieć że opłacam mieszkanie....

Wyszukiwarka