Przedłużenie umowy w ciąży

Podjęłam zatrudnienie, w nowym miejscu nie wiedząc, że jestem w ciąży (wcześniej pracowałam u innego pracodawcy, ciągłość pracy jest zachowana). W nowej pracy mam 6-miesięczny okres próbny. Aktualnie jestem w 3 miesiącu ciąży. Przed podpisaniem umowy wstępnie ustaliłam z nowym pracodawcą, że po 3-4 miesiącach pracy podejmiemy temat dalszej współpracy. Czy muszę informować pracodawcę o ciąży podczas tej rozmowy? Czy mogę to „przemilczeć” i prosić o przedłużenie na czas nieokreślony po upływie 6 miesiąca? Czy mogę też np. negocjować warunki zatrudnienia wówczas (np. wysokość wynagrodzenia)?
anonim cytuj
02-04-2023
Zgodnie z polskim prawem pracy, pracownica w ciąży ma określone prawa, które mają na celu ochronę jej zdrowia i bezpieczeństwa, a także umożliwienie godnego wykonywania obowiązków zawodowych.

Jeśli chodzi o informowanie pracodawcy o ciąży, polskie prawo nie określa konkretnego momentu, w którym pracownica jest zobowiązana poinformować pracodawcę o swoim stanie. Jednakże, warto poinformować go wcześniej niż później, aby skorzystać z ochrony prawnej przewidzianej dla pracownic w ciąży. Na przykład, w przypadku gdy pracodawca nie wie o ciąży, nie jest w stanie zapewnić odpowiednich warunków pracy, a w przypadku zwolnienia w okresie próbnym nie będzie to uznane za zwolnienie bezpodstawne.

Jeśli chodzi o negocjowanie warunków zatrudnienia, takich jak wynagrodzenie, nie ma przeszkód, aby to zrobić. Fakt, że jest Pani w ciąży, nie wpływa na Pani prawo do negocjowania warunków zatrudnienia.

Warto zauważyć, że po poinformowaniu pracodawcy o ciąży, Pani będzie korzystać z ochrony przed zwolnieniem. Zgodnie z art. 177 Kodeksu pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę ani rozwiązać jej za porozumieniem stron z pracownicą w ciąży, z wyjątkiem sytuacji, gdy istnieje uzasadniona przyczyna, taka jak likwidacja stanowiska pracy czy poważne naruszenie obowiązków przez pracownicę.

Podsumowując, nie ma ścisłego wymogu informowania pracodawcy o ciąży w określonym czasie, ale warto to zrobić, aby skorzystać z ochrony prawnej i dopasowania warunków pracy. Pani ma prawo negocjować warunki zatrudnienia, niezależnie od ciąży.

anonim cytuj
12-04-2023
Odpowiadając na Pani pytania:

Nie istnieje obowiązek informowania pracodawcy o ciąży w konkretnym czasie. Jednakże, jeśli zdecyduje się Pani poinformować pracodawcę, będzie miała Pani prawo do korzystania z ochrony prawnej związanego z byciem w ciąży, np. dodatkowych przerw czy innych przywilejów wynikających z art. 176 i 177 Kodeksu pracy.

Jeśli chodzi o możliwość negocjowania warunków zatrudnienia, Pani stan ciążowy nie wpływa na ten aspekt. Pani ma pełne prawo do prowadzenia rozmów na temat warunków zatrudnienia, w tym wysokości wynagrodzenia.

Jeżeli Pani zdecyduje się poinformować pracodawcę o ciąży, to zgodnie z art. 177 Kodeksu pracy, nie będzie mógł Pani wypowiedzieć umowy ani rozwiązać jej za porozumieniem stron, z wyjątkiem sytuacji, gdy istnieją uzasadnione przyczyny, takie jak likwidacja stanowiska pracy czy poważne naruszenie obowiązków przez pracownicę.

Mając na uwadze powyższe informacje, podjęcie decyzji w kwestii informowania pracodawcy o ciąży oraz negocjowania warunków zatrudnienia należy do Pani. Jednak pamiętajmy, że prawo stawia na ochronę pracownic w ciąży, dlatego warto jest korzystać z przysługujących Pani praw.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Zaginiona paczka
Witam, proszę o poradę prawną. Wysłałem paczkę przez Pocztę Polską do USA w której znajdowały się drogie limitowane buty. Paczka była ubezpieczona na kilka tysięcy złotych. Przesyłka w Nowym Yorku się zgubiła. Po złożeniu podania o zwrot pieniędzy poczta prosiła od podesłanie rachunku lub dokumentu potwierdzającego tak wysoką wartość paczki. Jednak jest to nie możliwe ponieważ te buty są kilka razy obecnie droższe na rynku wtórnym niż podczas ...
Darowizna.
Witam mam pytanie, jeżeli mój ojciec ma dożywotnia służebność mieszkania może wziąć kredyt w banku pod tą służebność dom jest oddany w darowiźnie na mnie wgl jakie on ma prawa?...
pytanie odnośnie wniosku do sądu
Witam, mam pytanie odnośnie wniosku do sądu, który muszę sformułować. Mam do napisania wniosek o wydanie z archiwum dokumentów dotyczących mojej osoby odnośnie odebrania/ograniczenia praw rodzicielskich moim rodzicom. Jak taki wniosek ma wyglądać? Na internecie jest masa wniosków do pobrania, jednak żaden nie dotyczy podobnej sprawy. Proszę o szybką pomoc....
Niezgodny towar z opisem. Płatność została uregulowana, a Pani, która wystawiała ogłoszenie zniknęła.
Zakupiony towar przez Fb przyszedł niezgodny z opisem, tzn inny. Płatność została uregulowana za pobraniem. Pani, która wystawiała ogłoszenie zablokowała mnie, numer telefonu nieaktywny. Nadawca nie wiem czy dane są prawdziwe, wskazany numer konta. Co robić ? Tylko proszę, nie komentujecie że nie kupuje się przez Fb. Dziękuję...

Wyszukiwarka