Dzierżawienie nieruchomości od spadkobiercy.

Rodzice od 1985 roku trzymają działkę, którą użytkują do dziś. Działka była własnością osoby już nieżyjącej. W księdze wieczystej działka jest skarbu państwa. Rodzice płacili podatek nieprzerwanie do 2021 roku. Od 2020 prowadzone jest postępowanie sądowe w sprawie zasiedzenia tej działki. W 2022 i 2023 roku podatek zapłaciła jedna ze spadkobierczyń. Kilka dni temu ta jedna spadkobierczyni w rozmowie domaga się zapłaty za dzierżawienie gruntu. Twierdzi, że ma chętnych na dzierżawienie tego gruntu. Jak z takiej sytuacji wybrnąć? Aktu własności nie posiada, pozostali spadkobiercy nie mają wiedzy o tym, co robi ich siostra. Postępowania spadkowego nie wykonują. Czy powinniśmy płacić za dzierżawę osobie nie mającej dokumentów własności? Jeśli tak, to jak się zabezpieczyć, żeby było to legalne.
anonim cytuj
08-09-2023
Czy powinniśmy płacić za dzierżawę osobie nie mającej dokumentów własności? Jeśli tak, to jak się zabezpieczyć, żeby było to legalne.

Jeżeli nieruchomość w księdze wieczystej jest zapisana jako własność Skarbu Państwa, to spadkobierczyni nie ma tytułu prawnego do tej nieruchomości i nie może domagać się opłat za dzierżawienie.

Wpłata podatku przez spadkobierczynię w 2022 i 2023 roku nie nadaje jej prawa własności, a jedynie świadczy o tym, że zaakceptowała odpowiedzialność za obowiązek podatkowy związany z nieruchomością.

Jeśli rodzice od 1985 roku użytkowali działkę, mogą wystąpić o zasiedzenie nieruchomości, o ile spełniają wymagane przesłanki zawarte w kodeksie cywilnym (Art. 171 §1 i §2 k.c.), co z tego co opisano wynika, że postępowanie w tej sprawie jest już prowadzone.

W przypadku, gdyby zdecydowali się Państwo na zawarcie umowy dzierżawy z tą spadkobierczynią, warto by było, aby była ona notarialnie potwierdzona. Ochroni to Państwa przed ewentualnymi roszczeniami w przyszłości. Niemniej jednak, w świetle braku tytułu własności w księdze wieczystej na rzecz spadkobierczyni, umowa taka nie będzie miała moc prawna.

W sytuacji, gdy pozostali spadkobiercy nie są informowani o działaniach ich siostry i nie przeprowadzono postępowania spadkowego, może to rodzić konflikty w przyszłości. Ostateczne uregulowanie kwestii własności tej nieruchomości w drodze postępowania spadkowego byłoby najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich stron.

anonim cytuj
08-09-2023
Rozumiem, ze to Twoi rodzice założyli sprawę o zasiedzenie przez nich tej nieruchomości?
Zasiedzieć może wyłącznie posiadacz samoistny (czyli taki, który zachowuje się jak właściciel).
Jeśli rodzice byli posiadaczami samoistnymi nieruchomości od 1985 r. to znaczy, że zasiedzieli ja w 2015 (sąd tylko musi to potwierdzić).
Zatem jeśli teraz Twoi rodzice zgodzą się zapłacić za dzierżawę, tym samym przyznają, że nie doszło do zasiedzenia i nie są właścicielami nieruchomości, a jedynie posiadaczami zależnymi (jak każdy dzierżawca).
Tak, moi rodzice założyli sprawę o zasiedzenie, ale jednak to potrwa. Dziękuję za odpowiedzi.

anonim cytuj
08-09-2023
No proszę, jak to ciekawa sytuacja. W rzeczywistości, jeśli Państwo przez tyle lat nie potrafili uregulować kwestii prawnej własności, to teraz trzeba się liczyć z pewnymi konsekwencjami.

Po pierwsze, z tego co opisujesz, wygląda na to, że przez lata korzystaliście z cudzej własności i jeszcze myślicie, żeby nie płacić za jej dzierżawienie? Ciekawe podejście.
Jeśli nieruchomość jest własnością Skarbu Państwa w księdze wieczystej, to teoretycznie ani Państwo, ani spadkobierczyni nie mają do niej prawa. W praktyce jednak wpłata podatku przez spadkobierczynię daje jej pewne prawa wobec nieruchomości.
Wasze "zasiedzenie" tej działki jest co najmniej kwestionowalne, skoro prowadzicie postępowanie sądowe w tej sprawie od niedawna. Może zamiast liczyć na łatwe wygrane w sądzie, powinniście skupić się na uregulowaniu sprawy z osobami, które faktycznie mają wobec niej jakieś prawa.
Jeśli zdecydujecie się zawrzeć umowę dzierżawy z tą spadkobierczynią (co wydaje się być jedynym rozsądnym wyjściem z tej sytuacji), to zróbcie to w formie aktu notarialnego. Tylko wtedy będziecie mieli choćby cień pewności, że nie zostaniecie oszukani.
A jeśli chodzi o pozostałych spadkobierców... cóż, ich problem, że nie interesują się własnymi sprawami.

anonim cytuj
08-09-2023

Sugerowane Tematy

Pobicie
Witam. Mam pytanie jeśli osoba która wylała na mnie drinka a następnie zadała mnie paznokciami po twarzy i zaczęłam się bronić w postaci odepchnięcia i kopnięcia po czym 3 kolegów ruszyło na mnie i we 4 mnie wywróciło i kopali po głowie, doznałem pęknięcia lewego płata szczęki, krwiaka okularowego i złamania zęba, mogę założyć im sprawę? Byłem na obdukcje i posiadam opinie lekarska....
Problem z umową kupna-sprzedaży mieszkania
Witajcie, Nie jestem zbyt obeznany w sprawach prawnych, dlatego postanowiłem napisać tutaj z nadzieją, że ktoś mi pomoże. Znajduję się w dość nietypowej sytuacji związanej z zakupem mieszkania i nie wiem, jak powinienem postępować. Kilka miesięcy temu podpisałem umowę przedwstępną na zakup mieszkania od pani Anny. Umowa zawierała klauzulę, że w przypadku niewykonania umowy przez sprzedającego, zwróci mi podwójną wartość wpłaconego zadatku. ...
Czy mogę przejść na urlop wychowawczy w pierwszym miesiącu pracy.
byłam na umowie na czas nieokreślony. rozwiązałam ją za porozumieniem stron. miałam podpisać umowę w nowej pracy więc nie wzięłam wychowawczego, jednak ta nowa praca pozostawia wiele do życzenia. mam ciągłość w umowach, czy mogę teraz przejść na wychowawczy w pierwszym miesiącu nowej pracy? (umowa na dwa lata w tej drugiej pracy) czy będzie to gdzieś wyżej (zus, mops, nie wiem) traktowane jako "wyłudzenie" (nie przekraczam dochodów w...
Wezwanie do zapłaty.
Witam 2 lata temu robiłam remont i dziś dostałam wezwanie do zapłaty po dokładnie 2latach i 3 miesiącach z pobliskiego sklepu z materiałami budowalnymi wezwanie do zapłaty na kwotę 480 zł +odsetki 120 zł. Akurat się tak składa ze wszystkie fv i rachunki mam bo robiłam generalny remont. Fv nie była oczywiście brana na firmę i jak w normalnym sklepie zawsze płaciłam karta lub gotowa i w tym wypadku był to gotówka. Na fv widnieje płatność gotówka, ...

Wyszukiwarka