Mam następujące pytanie: z 26 dni urlopu wypoczynkowego za chwilę wykorzystam ostatnie dwa w październiku i to będą wszystkie z 22 dni zaplanowanych. Z 4 dni urlopu na żądanie wykorzystałem już 2 i zostały 2 do wykorzystania. Ku mojemu zdziwieniu dostałem wczoraj grafik na listopad z dwoma dniami urlopu pod koniec tegoż miesiąca. Takie pytanie: czy przełożony przed końcem roku może tak od siebie wpisać resztę dni z urlopu na żądanie bez zgody pracownika ?
Nie może. Urlop zarówno wypoczynkowy, jak urlop na żądanie udzielane są na wniosek pracownika. Pracodawca może jedynie nie wyrazić zgody na urlop w czasie wskazanym przez pracownika, ale nie może sam tej daty wskazać bez wniosku pracownika.
anonim cytuj
22-10-2023
Jak złożysz skargę na kierownika to na bank ma mandat od inspektora PIP.
W 2000 roku zmarł mój dziadek, który posiadał dom i budynek gospodarczy oraz działkę, na której te nieruchomości się znajdują. Nie zostawił testamentu. Miał żonę i 3 dzieci. Wszyscy żyją do tej pory. Nie przeprowadzono postępowania spadkowego.
Mój ojciec, który nadal zamieszkuje w tym domu razem z swoją matką, chce uregulować kwestie spadkowe. Rodzeństwo mojego ojca nie rości sobie praw do nieruchomości nie chce ich przejmować. Matka mojego ojca...
Witam,
Od lutego byłem zarejestrowany w Urzędzie Pracy. Miałem prawo do zasiłku przez 12 miesięcy. W maju podjąłem zatrudnienie (sam znalazłem pracę). Dostałem umowę na okres próbny 3 miesiące. Z racji tego otrzymuje dodatek aktywizacyjny. Moja umowa wygasa wraz końcem lipca. Moje pytanie brzmi:
Czy w przypadku nie otrzymania kolejnej umowy będę mógł wrócić na zasiłek ? Teoretycznie przez podjęciem zatrudnienia mogłem pobierać zasiłek do lutego...
Mam problem, pracowałem w Anglii w agencji, nie miałem tam swojego konta więc użyłem nieużywanego konta mamy mojej dziewczyny, niestety relacje z teściowa opisałbym jedynie jako hitlerowskie Niemcy a polska tamtych czasów, czyli oszukuje, że pieniędzy nie dostała na konto. Jest prawna możliwość odebrania należności? Posiadam jedynie Payslipy czyli kartki potwierdzające przelanie pieniędzy i zarejestrowany jestem również w agencji, w której robiłe...
Dzień dobry,
Chciałbym się Państwa zapytać, czy moje rozumowanie jest poprawne oraz czy mam szansę na pomyślne postępowanie poprzez Kodeks Karny.
1. Toczę sprawę w Sądzie Rodzinnym o ustalenie kontaktów, na przesłuchaniu stron padły oszczerstwa, które są fałszywe i stawiają mnie w złym świetle. Przez te pomówienia, Sąd odrzucił wniosek o zabezpieczenie kontaktów w celu zbadania konfliktu. Oskarżenia typu, narkotyki, przemoc. Czy mogę dochodzić ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: