Darowizna działek rolnych

Mężczyzna dostał w darowiźnie działki rolne o powierzchni 2,5 ha. Chce przekazać je swoim dwóm synom w darowiźnie po 1,25 ha każdemu. Synowie nie są rolnikami, nie mają kwalifikacji rolniczych, pracują na UoP, mieszkają w innym mieście. Czy otrzymanie takich działek wiąże się dla nich z jakimiś konsekwencjami? Czy wtedy nabywają wtedy jakieś obowiązki? Czy będą jakieś problemy związane z ubezpieczeniem? Czy w przypadku straty pracy będą podlegać krus?
anonim cytuj
09-03-2023
W przypadku przekazania działki rolnej w darowiźnie, należy wziąć pod uwagę kilka kwestii związanych z prawem rolno-środowiskowym oraz ubezpieczeniami społecznymi.

Po pierwsze, otrzymanie działek rolnej w darowiźnie wiąże się z pewnymi obowiązkami w zakresie przestrzegania przepisów prawa rolno-środowiskowego. Osoby, które otrzymują działki rolne w drodze darowizny, stają się ich właścicielami i są odpowiedzialne za przestrzeganie prawa rolno-środowiskowego. Przykładowo, muszą spełniać wymogi związane z prowadzeniem działalności rolniczej, takie jak zgłoszenie produkcji rolniczej do ARiMR lub uzyskanie zezwolenia na wycinkę drzew.

Po drugie, jeśli synowie nie są rolnikami i nie posiadają kwalifikacji rolniczych, to nie muszą ubezpieczać się w KRUS (Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego). Ubezpieczenie to jest obowiązkowe dla osób prowadzących działalność rolniczą i jest opłacane z własnych środków. Jeśli synowie nie prowadzą działalności rolniczej, to nie mają obowiązku płacenia składek do KRUS. Jednak, jeśli otrzymanie darowizny przyczyni się do rozpoczęcia przez nich działalności rolniczej, to będą musieli zarejestrować się w KRUS.

Po trzecie, w przypadku straty pracy, synowie będą podlegać ubezpieczeniu społecznemu zgodnie z zasadami obowiązującymi dla pracowników na umowę o pracę (UoP). Otrzymanie darowizny w postaci działek rolnych nie wpływa na zasadnicze zasady ubezpieczeń społecznych.

Warto również pamiętać, że przekazanie darowizny w postaci działek rolnej może wiązać się z pewnymi kosztami związanymi z podatkiem od spadków i darowizn. Należy zwrócić uwagę na to, czy wartość darowizny przekracza kwotę wolną od podatku oraz jakie obowiązki podatkowe wynikają z otrzymania takiej darowizny.

W przypadku wątpliwości lub konieczności uzyskania szczegółowej porady, warto skontaktować się z doradcą podatkowym lub prawnikiem specjalizującym się w sprawach związanych z prawem rolno-środowiskowym.

anonim cytuj
15-03-2023

Sugerowane Tematy

Obiekt handlowy na dzierżawionej działce.
Witam, wydzierżawiłam od miasta teren na którym miałam ustawić obiekt handlowy zgodnie z przedstawiona przeze mnie wizualizacją .postawiłam przyczepę co odbiega od wizualizacji nie jest dokładnie takie ale w podobnym stylu. Stwierdzili ze jest to nieestetyczne. Cały sezon handlowałam teraz napisali mi ze mam to zabierać ,bo jest brzydkie. Zagospodarowanie terenu nie odbiega od innych zagospodarowań w tym mieście ,w czasie sezonu spotkało się z ...
Sąsiedzi czepiają się o wszystko co robić?
Proszę o poradę. Od prawie 2 lat mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu na 1 piętrze w bloku. Po pierwszym miesiącu już zdążyliśmy poznać sąsiadkę pod nami. Owszem mamy dzieci i kiedy za głośno się zachowywały dostaliśmy od jej syna opr z bluźnierstwami. Dzieci już nie hałasują. Zaczęła się kłótnia o to, że korzystam ze zmywarki o 20, a ona słyszy po rurach jak woda leci i jej to przeszkadza. Ok, stwierdziłam, starsza osoba, dajmy luz. Potem, że sł...
O jaką podwyżkę alimentów mogę się starać?
Córka ma 9 lat . Dostaje na nią 400 zł alimentów. Na jaką podwyżkę mogę się starać ? I jak się do niej przygotować ? Bo sądzę że tatuś będzie udawał że ma małe dochody bo większość nie dokumentuje ....
Uznanie dostarczenia pisma
Kiedy Sąd uznaje pismo za dostarczone? Ja go nie odbieram, przychodzi awizo powtórne, pismo wraca do Sądu i jest uznane za dostarczone? Czy jest ponownie dostarczane, awizowane powtórnie i dopiero wtedy uznaje się za dostarczone?...

Wyszukiwarka