Darowizna działek rolnych

Mężczyzna dostał w darowiźnie działki rolne o powierzchni 2,5 ha. Chce przekazać je swoim dwóm synom w darowiźnie po 1,25 ha każdemu. Synowie nie są rolnikami, nie mają kwalifikacji rolniczych, pracują na UoP, mieszkają w innym mieście. Czy otrzymanie takich działek wiąże się dla nich z jakimiś konsekwencjami? Czy wtedy nabywają wtedy jakieś obowiązki? Czy będą jakieś problemy związane z ubezpieczeniem? Czy w przypadku straty pracy będą podlegać krus?
anonim cytuj
09-03-2023
W przypadku przekazania działki rolnej w darowiźnie, należy wziąć pod uwagę kilka kwestii związanych z prawem rolno-środowiskowym oraz ubezpieczeniami społecznymi.

Po pierwsze, otrzymanie działek rolnej w darowiźnie wiąże się z pewnymi obowiązkami w zakresie przestrzegania przepisów prawa rolno-środowiskowego. Osoby, które otrzymują działki rolne w drodze darowizny, stają się ich właścicielami i są odpowiedzialne za przestrzeganie prawa rolno-środowiskowego. Przykładowo, muszą spełniać wymogi związane z prowadzeniem działalności rolniczej, takie jak zgłoszenie produkcji rolniczej do ARiMR lub uzyskanie zezwolenia na wycinkę drzew.

Po drugie, jeśli synowie nie są rolnikami i nie posiadają kwalifikacji rolniczych, to nie muszą ubezpieczać się w KRUS (Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego). Ubezpieczenie to jest obowiązkowe dla osób prowadzących działalność rolniczą i jest opłacane z własnych środków. Jeśli synowie nie prowadzą działalności rolniczej, to nie mają obowiązku płacenia składek do KRUS. Jednak, jeśli otrzymanie darowizny przyczyni się do rozpoczęcia przez nich działalności rolniczej, to będą musieli zarejestrować się w KRUS.

Po trzecie, w przypadku straty pracy, synowie będą podlegać ubezpieczeniu społecznemu zgodnie z zasadami obowiązującymi dla pracowników na umowę o pracę (UoP). Otrzymanie darowizny w postaci działek rolnych nie wpływa na zasadnicze zasady ubezpieczeń społecznych.

Warto również pamiętać, że przekazanie darowizny w postaci działek rolnej może wiązać się z pewnymi kosztami związanymi z podatkiem od spadków i darowizn. Należy zwrócić uwagę na to, czy wartość darowizny przekracza kwotę wolną od podatku oraz jakie obowiązki podatkowe wynikają z otrzymania takiej darowizny.

W przypadku wątpliwości lub konieczności uzyskania szczegółowej porady, warto skontaktować się z doradcą podatkowym lub prawnikiem specjalizującym się w sprawach związanych z prawem rolno-środowiskowym.

anonim cytuj
15-03-2023

Sugerowane Tematy

Jak odzyskać pieniądze od pracodawcy
Witam Jak odzyskać pieniądze od pracodawcy za zaległe 2 miesiące pracy jeśli pracodawca ciągle zwodzi z pieniędzmi a teraz wysłał świadectwo pracy bez wypowiedzenia umowy o pracę. Praca od lutego z umową na dwa lata. Do mają wypłacalny....
Fotopułapka jako dowód w sprawie.
Przy domu jednorodzinnym suszyło się drzewo na opał. Drzewo było ścięte w własnym lesie. Przez okres od wiosny do jesieni złodziej skradł 2/3 opału. Czy jeśli złodziej zostanie nagrany na fotopułapce, można wykorzystać takie dowody przed policją? Czy jest szansa na ukaranie złodzieja?...
Wpis na listę adwokatów a neoKRS
Adwokatura odmawia wpisu na listę adwokatom osobom które kandydowały na stanowisko sędziego z udziałem neo-KRS. Powodem ocena braku nieskazitelnego charakteru. Co można podnieść aby taką ocenę podważyć?...
Urlop na żądanie.
Mam następujące pytanie: z 26 dni urlopu wypoczynkowego za chwilę wykorzystam ostatnie dwa w październiku i to będą wszystkie z 22 dni zaplanowanych. Z 4 dni urlopu na żądanie wykorzystałem już 2 i zostały 2 do wykorzystania. Ku mojemu zdziwieniu dostałem wczoraj grafik na listopad z dwoma dniami urlopu pod koniec tegoż miesiąca. Takie pytanie: czy przełożony przed końcem roku może tak od siebie wpisać resztę dni z urlopu na żądanie bez zgody pra...

Wyszukiwarka