Darowizna działek rolnych

Mężczyzna dostał w darowiźnie działki rolne o powierzchni 2,5 ha. Chce przekazać je swoim dwóm synom w darowiźnie po 1,25 ha każdemu. Synowie nie są rolnikami, nie mają kwalifikacji rolniczych, pracują na UoP, mieszkają w innym mieście. Czy otrzymanie takich działek wiąże się dla nich z jakimiś konsekwencjami? Czy wtedy nabywają wtedy jakieś obowiązki? Czy będą jakieś problemy związane z ubezpieczeniem? Czy w przypadku straty pracy będą podlegać krus?
anonim cytuj
09-03-2023
W przypadku przekazania działki rolnej w darowiźnie, należy wziąć pod uwagę kilka kwestii związanych z prawem rolno-środowiskowym oraz ubezpieczeniami społecznymi.

Po pierwsze, otrzymanie działek rolnej w darowiźnie wiąże się z pewnymi obowiązkami w zakresie przestrzegania przepisów prawa rolno-środowiskowego. Osoby, które otrzymują działki rolne w drodze darowizny, stają się ich właścicielami i są odpowiedzialne za przestrzeganie prawa rolno-środowiskowego. Przykładowo, muszą spełniać wymogi związane z prowadzeniem działalności rolniczej, takie jak zgłoszenie produkcji rolniczej do ARiMR lub uzyskanie zezwolenia na wycinkę drzew.

Po drugie, jeśli synowie nie są rolnikami i nie posiadają kwalifikacji rolniczych, to nie muszą ubezpieczać się w KRUS (Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego). Ubezpieczenie to jest obowiązkowe dla osób prowadzących działalność rolniczą i jest opłacane z własnych środków. Jeśli synowie nie prowadzą działalności rolniczej, to nie mają obowiązku płacenia składek do KRUS. Jednak, jeśli otrzymanie darowizny przyczyni się do rozpoczęcia przez nich działalności rolniczej, to będą musieli zarejestrować się w KRUS.

Po trzecie, w przypadku straty pracy, synowie będą podlegać ubezpieczeniu społecznemu zgodnie z zasadami obowiązującymi dla pracowników na umowę o pracę (UoP). Otrzymanie darowizny w postaci działek rolnych nie wpływa na zasadnicze zasady ubezpieczeń społecznych.

Warto również pamiętać, że przekazanie darowizny w postaci działek rolnej może wiązać się z pewnymi kosztami związanymi z podatkiem od spadków i darowizn. Należy zwrócić uwagę na to, czy wartość darowizny przekracza kwotę wolną od podatku oraz jakie obowiązki podatkowe wynikają z otrzymania takiej darowizny.

W przypadku wątpliwości lub konieczności uzyskania szczegółowej porady, warto skontaktować się z doradcą podatkowym lub prawnikiem specjalizującym się w sprawach związanych z prawem rolno-środowiskowym.

anonim cytuj
15-03-2023

Sugerowane Tematy

Umowa deweloperska na lokal mieszkalny
Będąc panną podpisałam umowę deweloperską na lokal mieszkalny, byłam wskazana jedynym nabywcą. Oddanie miało nastąpić do połowy 2021r. Do tego czasu wpłaciłam 100% kwoty za mieszkanie na rachunek powierniczy, wpłaty szły z mojego osobistego konta, nie brałam kredytu. Do tej pory deweloper opóźnia się z oddaniem. Co w przypadku jeśli wezmę teraz ślub i będę miała z mężem ustrój wspólności majątkowej? Czy jeżeli po ślubie deweloper przeniesie na ...
Wypowiedzenie umowy najmu z miesięcznym wyprzedzeniem.
W umowie najmu mieszkania jest zapis o wypowiedzeniu najmu z miesięcznym wyprzedzeniem. Właściciel się połapał że nie znalazł naiwnych jeleni na darmowe pieniążki co miesiąc i takie wypowiedzenie dostarczył. Termin tego wypowiedzenia wypada niefortunnie parę dni przed wypłata uniemożliwiając wyprowadzkę w tym terminie, w domu mieszka dziecko. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?...
Mandat za wyprzedzaniu na przejściu dla pieszych.
Potrzebuje porady dotyczącej mandatu za wyprzedzanie na przejściu dla pieszych z sygnalizacja świetlną. Stałem na lewym pasie, przede mną stal pojazd. Gdy zapaliło się zielone światło ruszyłem i zaraz zmieniłem pas na prawy, ale zrobiłem to na ciągłej i pasach. Policjant pouczył za linie ciągła ale za wyprzedzaniu na przejściu już nie. Czy taki mandat jest zasadny? Nie było to przejście bez sygnalizacji świetlnej, zrobiłem to na zielonym świetle ...
Wypowiedzenie notarialnej umowy użyczenia samochodu.
Dzień dobry, w jaki sposób można wypowiedzieć poświadczoną notarialnie umowę użyczenia samochodu? Czy wystarczy zwykłe (nienotarialne) wypowiedzenie umowy? Umowa zawarta jest na czas nieokreślony i nie ma określonego sposoby wypowiedzenia. Pojawia się jedynie informacja o zastosowaniu się do kodeksu cywilnego w przypadku regulacji kwestii nieujętych w umowie....

Wyszukiwarka