Problem dotyczy kierowniczki mojej mamy.
Mam pracuje w laboratorium, od prawnie 30 lat.
Nowa kierowniczka niema pojęcia, wiedzy, ani kompetencji odnoście kierowania laboratorium.
Codziennie są jakieś problemy, zwala winę na innych, tuszuje afery swoich pupilków, fałszuje wyniki, zabroniła pracownikom korzystać z firmowego ekspresu, wyzywa pracowników, zaniża wypłaty niektórym osobom albo pomija je gdy są podwyżki.
Sytuacja jest nie do zniesienia.
Mama jest starsza osobą ta sytuacja źle na nią wpływa. Nie może nikomu nic powiedzieć na kierowniczkę, bo ta sprytnie przymila się do dyrektora.
Do tego dochodzi nie bezpieczeństwo wybuchu autoklawu który jest wadliwy i powinien zostać wymieniony ale kierowniczka nie chce tego zrobić. Twierdzi że pracownicy go psują.
Jak w tej sytuacji mogę pomoc mamie?
To podchodzi trochę pod mobbing. Mama powinna jasno i wyraźnie powiedzieć kierowniczce, co jej nie nie podoba, najlepiej przy świadkach. Wtedy zobaczy reakcje. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, może podać pracodawcę do sądu.
Ale zanim to, to skupiłaby się też na tym niebezpieczeństwie. To można zgłosić do PIPu. Tutaj chodzi o zdrowie i życie, więc powinni szybko zareagować
anonim cytuj
22-02-2023
Pracownicy są podzieleni - jedni się boją i sami są nękani a drudzy mają układ z kierowniczka.
Wszyscy doskonale widzą i wiedzą co robi ta osoba.
Kierownicza to psychiczna osoba, podlizująca się osobom nad nią przez co ma układy.
Mama boi się że jak się przeciwstawi to kierownicza w zemście zwali na nią winę za coś czego nie zrobiła, bo tak ta osoba robi.
Czy zgłoszenie do PIPu może być anonimowe?
anonim cytuj
22-02-2023
PIP nie wiem, ale dzwoniąc tam można zapytać,
Mam nadzieję, że wszystko się rozwiąże pozytywnie dla Twojej mamy.
anonim cytuj
22-02-2023
Ja bym kupiła dyktafon i bym zbierała dowody.
To w jaki sposób się zwraca do pracowników i ogólnie jaka jest atmosfera.
anonim cytuj
22-02-2023
Nie wiem, czy przypadkiem takie nagrywanie bez zgody byłoby być później wykorzystane jako dowód.
anonim cytuj
22-02-2023
No ale człowiek byłby chociaż bardziej wiarygodny i nikt by nie zarzucił coś w stylu a przesadzasz albo weź leki bo masz paranoję.
Zastanawiam się nad przekształceniem spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu w odrębną własność. Wiem, że spółdzielnia ma do 6 miesięcy na zamknięcie tematu. W wakacje zawieram związek małżeński. Z tego co wiem, to czego jesteśmy właścicielami przed ślubem jest nasze, to co po, staje się rzeczą wspólną. Co się stanie w momencie przekształcenia własności tego mieszkania po ślubie? Czy małżonka z automatu nabędzie prawo do tego lokalu, skoro ...
W 2000 roku zmarł mój dziadek, który posiadał dom i budynek gospodarczy oraz działkę, na której te nieruchomości się znajdują. Nie zostawił testamentu. Miał żonę i 3 dzieci. Wszyscy żyją do tej pory. Nie przeprowadzono postępowania spadkowego.
Mój ojciec, który nadal zamieszkuje w tym domu razem z swoją matką, chce uregulować kwestie spadkowe. Rodzeństwo mojego ojca nie rości sobie praw do nieruchomości nie chce ich przejmować. Matka mojego ojca...
Cześć! Proszę o pomoc w zakresie prawa pracy. Sytuacja wygląda następująco:
Dnia 1 paździerika pracownik podpisał swoją pierwszą w życiu umowę o prace (próbna na okres 3msc), wcześniejsze umowy to były umowy zlecenie bez odprowadzania jakikolwiek składek (student). Dnia 14.10 nie zjawił się w pracy z powodu choroby, L4 trwało do dnia 20.10. Okres wyczekiwania na płatne L4 to 30 dni w tym przypadku. Za ten okres czasu 14.10-20.10 pracownikowi ni...
Wykonałem pewną usługę zdalnie, usługa według mnie została wykonana prawie 3 miesiące temu, klient dla którego usługę wykonałem w naszej rozmowie telefonicznej mówi to samo.
Problemem natomiast jest to, że przez te 3 miesiące nie mogę doprosić się o dane do faktury.
Tutaj też ciekawostka, której wcześniej nie sprawdziłem, mianowicie klient zawiesił z początkiem poprzedniego roku działalność gospodarczą natomiast świadczył usługi związane z zawi...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: