Problem dotyczy kierowniczki mojej mamy.
Mam pracuje w laboratorium, od prawnie 30 lat.
Nowa kierowniczka niema pojęcia, wiedzy, ani kompetencji odnoście kierowania laboratorium.
Codziennie są jakieś problemy, zwala winę na innych, tuszuje afery swoich pupilków, fałszuje wyniki, zabroniła pracownikom korzystać z firmowego ekspresu, wyzywa pracowników, zaniża wypłaty niektórym osobom albo pomija je gdy są podwyżki.
Sytuacja jest nie do zniesienia.
Mama jest starsza osobą ta sytuacja źle na nią wpływa. Nie może nikomu nic powiedzieć na kierowniczkę, bo ta sprytnie przymila się do dyrektora.
Do tego dochodzi nie bezpieczeństwo wybuchu autoklawu który jest wadliwy i powinien zostać wymieniony ale kierowniczka nie chce tego zrobić. Twierdzi że pracownicy go psują.
Jak w tej sytuacji mogę pomoc mamie?
To podchodzi trochę pod mobbing. Mama powinna jasno i wyraźnie powiedzieć kierowniczce, co jej nie nie podoba, najlepiej przy świadkach. Wtedy zobaczy reakcje. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, może podać pracodawcę do sądu.
Ale zanim to, to skupiłaby się też na tym niebezpieczeństwie. To można zgłosić do PIPu. Tutaj chodzi o zdrowie i życie, więc powinni szybko zareagować
anonim cytuj
22-02-2023
Pracownicy są podzieleni - jedni się boją i sami są nękani a drudzy mają układ z kierowniczka.
Wszyscy doskonale widzą i wiedzą co robi ta osoba.
Kierownicza to psychiczna osoba, podlizująca się osobom nad nią przez co ma układy.
Mama boi się że jak się przeciwstawi to kierownicza w zemście zwali na nią winę za coś czego nie zrobiła, bo tak ta osoba robi.
Czy zgłoszenie do PIPu może być anonimowe?
anonim cytuj
22-02-2023
PIP nie wiem, ale dzwoniąc tam można zapytać,
Mam nadzieję, że wszystko się rozwiąże pozytywnie dla Twojej mamy.
anonim cytuj
22-02-2023
Ja bym kupiła dyktafon i bym zbierała dowody.
To w jaki sposób się zwraca do pracowników i ogólnie jaka jest atmosfera.
anonim cytuj
22-02-2023
Nie wiem, czy przypadkiem takie nagrywanie bez zgody byłoby być później wykorzystane jako dowód.
anonim cytuj
22-02-2023
No ale człowiek byłby chociaż bardziej wiarygodny i nikt by nie zarzucił coś w stylu a przesadzasz albo weź leki bo masz paranoję.
Witam mam takie pytanie. Mój znajomy około 10 lat temu został skazany za oszustwo, dzisiaj już sprawa jest zamknięta, poszkodowani spłaceni i znajomy jest osoba oficjalnie nie karana (zatarcie wyroku)
Po 10 latach otrzymał wiadomość od banku, że posiada u nich kont, które kiedyś zajęła mu prokuratura wraz z środkami. Myślał, że to konto jest zamknięte, ale nie jest. Poszedł do banku aby zamknąć konto, a okazało się, że są tam jeszcze środki z os...
Witam dostałem wezwanie na rozpraw odnośnie nadania spadku po zmarłym wujku (nie miał dzieci a jego rodzeństwo też już zmarło więc dostałem wezwanie jako najbliższy członek) i teraz się zastanawiam jak może być podzielone mieszkanie ? Mieszkanie było wspólne z żoną ona też zmarła z tego co wiem mieszkanie jest po cioci rodzicach a wcześniej dziadkach. Na nadanie spadku jest wezwane z cioci strony trójka rodzeństwa (nie znam ich) ale samo wezwanie...
witam. w 2005 roku zmarł mój ojciec i został dokonany podział majątku pomiędzy mnie, mamę, a moją siostrę. dwa lata temu mama związała się z wdowcem, który posiada dwóch synów. mama w tym roku z partnerem zamierzają się pobrać i w związku z tym mam pytanie jak wygląda podział majątku w sytuacji gdy umiera jedno z małżonków, konkretnie chodzi o to czy mój i siostry dom - z pierwszego małżeństwa matki wchodzi w masę spadkową do podziału z synami z ...
Czy na umowie na okres próbny (3 miesiące) przysługuje urlop chociażby na jeden dzien? od początku zawarcia umowy przepracowałam okolo 445,5h.
najblizsza zmiane mam w konkretny dzien, czy moge na ten dzien wziac urlop czy to pracodawca decyduje?
...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: